przez ewa.p » 23 maja 2016, o 16:04
Tulipanek
Na ciasto:
2 szkl mąki,6 jajek,20 dk margaryny,6 łyżek oleju,1 szkl cukru pudru,1/2 szkl mleka,2 łyzki kakao,5 łyżek wiórków kokosowych,1 kisiel wiśniowy,2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę
60 dk sera białego,1 szkl cukru,10 dk margaryny,sok z 1 cytryny,4 jajka,budyń waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami,dodać olej ,mleko,mąkę z proszkiem i na koniec piane z białek.Ciasto podzielić na 4 części,jedną zostawic bez dodatków,do drugiej dodać kakao,do trzeciej proszek kisielowy i do ostatniej wiórki kokosowe.Wyłożyć na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami każde z ciast ,tak aby tworzyły kolorowe ciasto,piec w temp.140 stopni ok.30-35 minut.lekko ostudzic i przekroić na 2(jeśli pieczemy w blaszce) lub 3 częsci(jeśli pieczemy w tortownicy).
Ser zemleć,przełożyc do garnka,dodać roztopiona margarynę,cukie i jajka,wymieszać.Postawic na ogniu i gotować ,mieszając ok.5 minut od chwili zagotowania.Dodać sok z cytryny i budyń rozmieszany w 1/2 szkl wody,mieszać do zgęstnienia.Lekko ostudzic i jeszcze dość ciepły wylać na ciasto,przykryć pozostałym.Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Jeśli ciasto było pokrojone na 3 blaty,masę serową podzielić i do jednej części dodać troszkę kakao(1-2 łyżki) lub czekolady w proszku.
________________***________________
Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.