Teraz jest 23 listopada 2024, o 21:40

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 maja 2016, o 15:38

Szanowna koleżanko Lucy, czy mogłabyś przestać się nad nami pastwić? :disgust: :-D Przez ciebie naszła mnie ochotą na pizzę. A ja na diecie jestem. :mur:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 maja 2016, o 15:43

O mamusiu donotwant Umieram :giveup:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 maja 2016, o 22:36

Dziewczyny od czasu do czasu można .Od jednej pizzy nie utyjemy 5 kg. :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 17 maja 2016, o 02:52

Lucy dziękuję za podsunięcie pomysłu, bo nie wiedziałam, co sobie "ugotować" jutro na obiad.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 17 maja 2016, o 20:57

A ja chyba odmrożę kawałek :mysli:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 maja 2016, o 21:11

Lucy napisał(a):Dziewczyny od czasu do czasu można .Od jednej pizzy nie utyjemy 5 kg. :P

W związku z tą myślę zjadłam dziś zapiekankę :evillaugh:
Miałam zrobić pizzę, ale nie chciało mi się :hihi: Upiekłam za to ciasto :hihi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 maja 2016, o 23:04

Brawo Ty :lol:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 21 maja 2016, o 17:12

Obrazek - u nas królują gołąbki. :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 21 maja 2016, o 17:25

O ja cię :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 maja 2016, o 17:57

I to z młodej kapusty. Mniam... Uwielbiam gołąbki i zawsze robię od razu z trzech kilogramów mięsa, bo u nas znikają w tempie ekspresowym. Z mielonej karkówki są najlepsze, ale mięso należy bardzo delikatnie formować w kulki, żeby po ugotowaniu nie było twarde. I zawsze dodaję dużo marchewki pokrojonej w talarki, tak jak to robiła moja babcia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 21 maja 2016, o 18:04

O marchewce nie słyszałam hmmm

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 21 maja 2016, o 18:09

Też o marchewce nie słyszałam. U nas jest zwyczajowo ryż.

Lucy, narobiłaś mi taaaaaaaaaaaaaaaaaaakiego smaka :drool:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 21 maja 2016, o 18:11

Bez ryżu :) Samo mięsko, ale trzeba uważać, aby nie było twarde ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 21 maja 2016, o 18:14

dlatego u nas mama dodaje ugotowany ryż i jajko, by nie były twarde.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 21 maja 2016, o 18:15

Ja robię z ryżem i z mielonej łopatki.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 maja 2016, o 18:16

Moja babcia robiła booooskie gołąbki. Sekret tkwił w sosie, którego ani ja, ani moja stryjeczna siostra nie jesteśmy w stanie podrobić. I babcia zawsze dodawała dużo marchewki pokrojonej w talarki, którą umieszczała między gołąbkami. Marchewka dodaje takiej delikatnej słodyczy. Z marchewką pokrojoną w talarki pyszna jest też duszona wołowina, tylko trzeba pilnować, bo marchewka lubi się przypalać.
Ostatnio jak robiłam gołąbki, to do farszu mięsnego dodałam też odrobinę startych drobno i podsmażonych pieczarek i wyszło całkiem smacznie.

A mięso nie będzie twarde, jeśli nie będzie się go zbyt mocno ugniatało przy formowaniu w kulkę. To samo tyczy się kotletów mielonych i pulpetów - mięso formujemy bardzo delikatnie i nie za długo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 21 maja 2016, o 20:17

Lucy :want:
Uwielbiam gołąbki! A u mnie dziś tylko zupa :wind:

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 maja 2016, o 23:30

U mnie też była zupa. Jarzynowa z fasolką na kości schabowej.
Mój F. mi ugotował przed wyjazdem, bo za dużo miałam ostatnio fast foodów, więc teraz zadbał o moje zdrowie.
Jutro też ją będę jeść na obiad.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 maja 2016, o 23:55

No dobra, skoro gadamy o zupach to ja ostatnio robiłam szczawiową. Mniam, pyszna wyszła. Zjedliśmy ją z ziemniakami i jajkiem na twardo. Ostatnio dość często mam fazę na zupę, a ogórkową to mogę jeść w kółko.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 22 maja 2016, o 00:05

W jedzeniu ogórkowej możliwe, że mam rekord świata.
W jedzeniu mizerii też.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 maja 2016, o 11:38

ooo Janko przypomniałaś mi że dawno mizerii nie jadłam ;)
ostatnio pcham ogórka w kanapki, ale stara dobra mizeria to już wyższy poziom.

Z mamą czasem robimy leniwą mizerię - bez śmietany, też pyszotka ;)

wczoraj za to na obiad był kurczak z warzywami i kaszą pęczak w sosie maślano-ziolowym. Chłopu smakowało tak że aż wzdychał :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 23 maja 2016, o 11:40

U mnie wczoraj były nadziewane bakłażany i frytki z batatów (mój ojciec jak zwykle jęczał że za słodkie).

U nas mizeria tylko z jogurtem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 maja 2016, o 11:42

piszę śmietana ale i tak zawsze jak robimy to z jogurtem ;)

frytki z batatów :drool:
u mnie też ojciec ich jeść nie chce bo śmiałam posłodzić i to się nie godzi. Nie kuma że one takie z natury. Nie smakują mu ale popsioczyć i pomieć pretensje przecież trzeba ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 23 maja 2016, o 11:45

Ostatecznie zjadł. Robię do tego sos tzatziki ze szczypiorkiem i to mu zabija słodycz. :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 maja 2016, o 11:52

ooo to może być dobre ;) fajny pomysł ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości