Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:51

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 26 lutego 2009, o 02:48

Poza tym żeby schudnąć, musiałabyś nie jeść przez miesiąc, a i tak efekty nie byłyby wielkie...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 26 lutego 2009, o 02:52

po prostu, żeby schudnąć jedz spore śniadanie, taki sobie obiad lekką kolację i to przed siódmą a potem juz nic Obrazek i schudniesz Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 26 lutego 2009, o 02:55

Ten temat i wklejanie zdjęć nie pomaga mojemu postanowieniu, żeby ograniczyć słodycze, ale podobno ciasto domowej roboty i tak jest zdrowsze niż wysoko przetworzone słodycze ze sklepu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 26 lutego 2009, o 14:11

pewnie, ze sie martwie o zdrowie nie tylko Twoje, ale kazej z was. poza tym uwazam, ze glodowka w niczym nie pomoze. trzeba jesc regularne posilki, zeby miec energie i sily.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 lutego 2009, o 22:05

No, metrowiec nabiera mocy w lodówce. Konsumować będziemy po 21-ej , jak wrócę ze spaceru z psem.

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, ale dawno go już nie jadłam [jakoś tak umknął mi ten przepis]. Ciekawe, czy będzie smakował mojej znajomej [z psich spacerów], bo zawsze robię jedno ciasto dla siebie, a drugie dla niej. Dzięki za przepis, Lilia.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 lutego 2009, o 22:15

Do usług Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 28 lutego 2009, o 14:59

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">MUFFINKI CZEKOLADOWE</span>



Składniki:



300 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki kakao

150 g cukru

2 jajka

cukier waniliowy

250 ml mleka

100 g margaryny

125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)

100 g łuskanych orzechów włoskich





Formę na muffinki natłuścić i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać

do temp. 200ºC. Rozpuścić margarynę na małym ogniu i odstawić do

wystygnięcia w chłodne miejsce. Mąkę oraz proszek do pieczenia

przesiać przez sito do miski. Wsypać kakao, cukier, cukier

waniliowy, posiekane orzechy, pokrojoną czekoladę i razem wymieszać.

Mleko roztrzepać razem z jajkami. Płynne składniki połączyć z

sypkimi i energicznie wymieszać. Formy muffinkowe wypełniamy masą i

pieczemy około 20 minut.



http://www.divshare.com/download/6679852-0bfhttp://www.divshare.com/download/6679855-a17http://www.divshare.com/download/6679857-cfd

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 28 lutego 2009, o 18:39

takie tez sa do kupienia - smaczne. zwlaszcza te oetckera Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 28 lutego 2009, o 21:50

ja lubię muffinki wg przepisu Nigelli - z olejem (ja uzywam słonecznikowego) i trochę inne proporcje. i dodaję wiśnie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 28 lutego 2009, o 22:20

A podasz ten przepis? (twój po modyfikacji... i przed też)

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 28 lutego 2009, o 22:45

<span style="font-weight: bold">Muffiny czekoladowe:</span>

1 ¾ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao

¾ szklanki cukru pudru

¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania

1 szklanka mleka

⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

piekarnik na 205st., pieczenie 20-25min.



<span style="font-weight: bold">moje modyfikacje:</span>

cukier puder z brązowego cukru

niecała lyżeczka proszku do pieczenia

czekolada cała jedna deserowa połamana zamiast groszków

2/3 szklanki oleju (słonecznikowego

cukier waniliowy zamiast ekstraktu (tak jakos...i około 2łyżeczek... chyba)

wisnie (świeże drylowane lub konfiturowe, kompotowe...) na oko

reszta jak podane...

i piekarnik na 170st. chociaz ja tam nie wiem, mój piekarnik jest dziwny... na 20 min. (znaczy sprawdzać co sie dzieje po kwadransie).



jak zrobic: banalnie - zmieszać oddzielnie suche i mokre składniki, aby było łatwiej, zmieszać wszytko razem i nałożyć (ja uzywam muffinowej formy i papierków... marnotrastwo...)



porcja na 12 muffinow.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 28 lutego 2009, o 22:52

wczoraj patrztylam na sklepowe muffiny... i mam na nie ochote... zobacze czy je kupie... bo nie mam sody do zrobienia samej...

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 marca 2009, o 00:11

Dzięki Frin Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 marca 2009, o 01:26

Bajecznie prosta <span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">BABKA MAJONEZOWA </span></span>-



<span style="text-decoration: underline">Składniki:</span>

1/2 szklanki mąki pszennej,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

1 szklanka cukru,

4 jaja,

1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju),

2 łyżeczki (płaski) proszku do pieczenia.



Wszystko wrzucamy razem do naczynia i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175 st. C.

Modyfikacje:

1. można do całości lub części ciasta dodać kakao,

2. można dodać 3/4 szkl. maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych, lub kropelki czekoladowe,

3. jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej to ciasto można wylać do tortownicy i na wierzchu można ułożyć np. jabłka lub śliwki.



Obrazek



Jest to propozycja dla zaganianych i leniwych, którzy nie mają czasu albo chęci, by godzinami tkwić przy kuchni. Polecam.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 marca 2009, o 01:30

wygląda pysznie. Mamie się spodobał przepis i zrobi Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 1 marca 2009, o 01:31

Wygląda smakowicie, a i przepis prosty Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1459
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Łódź

Post przez Annette » 1 marca 2009, o 02:24

Dorotka, a jak Twój metrowiec? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 marca 2009, o 02:24

O właśnie, jak smakował?

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 marca 2009, o 02:27

ale o co chodzi z majonezem? oswiećcie mnie, proszę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 marca 2009, o 02:49

Metrowiec był bardzo dobry i już nie ma po nim śladu. Ale musiał swoje odleżeć, bo dziś był zdecydowanie lepszy niż wczoraj, zaraz po upieczeniu. Następnym razem zrobię tylko inną polewę na wierzch ciasta, bo w tej z Twojego, Lilia, przepisu wyraźnie czuć gorzką czekoladę, a ja nie lubię gorzkiej czekolady. Poza tym super.

Fri, czasami do pieczenia ciast dodaje się olej, prawda? W babce majonezowej zamiast oleju dajesz majonez, ale po upieczeniu nie czuć go w cieście ani trochę. Ta babka smakuje podobnie jak ciasto piaskowe. Robi się ją bajecznie prosto, więc warto odświeżyć sobie ten przepis od czasu do czasu, szczególnie, gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 marca 2009, o 02:56

ja się zastanawiam, dlaczego majonez właśnie, a nie olej, jajka dodatkowo... co takiego daje właśnie majonez? ten efekt piaskowatości? a jesli tak to dlaczego?

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 1 marca 2009, o 03:07

nie przypuszczalam, ze do slodkiego dodaje sie majonez... a to psiukus Obrazek nabralam ochoty na ciasto Obrazek

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 1 marca 2009, o 03:18

a skąd ta smutna minka?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 marca 2009, o 03:27

Majonez to w końcu olej i jajka. W przepisie podana jest też inna "możliwość" , jesli ktoś nie ma zaufania do majonezu- <span style="font-style: italic">1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju), </span>

Z ciasta na babkę majonezową można też zrobić mufinki.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 marca 2009, o 03:32

ciekawa jestem, czy wobec tego mozna zrobic w drugą stronę - majonez zamiast jajek i oleju Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości