Teraz jest 23 listopada 2024, o 14:59

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 22 kwietnia 2016, o 00:13

Tyle że u nas jej nie wydano, przynajmniej jeszcze.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 22 kwietnia 2016, o 16:47

kejti napisał(a):Z traumami sobie poradzę o ile nie wspominają przez pół książki o zmarłej osobie bo wtedy łzy ciurkiem mi lecą :red:

można się też nieźle pośmiać... ;D końcówka pierwszej części sprawiła że ryczałam jak głupia... ze śmiechu. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 22 kwietnia 2016, o 17:38

Księżycowa Kawa napisał(a):Nadal tego rodzaju historii jest niewiele, szczególnie po polsku. A zna Gayle Forman?

Zna cykl - Jeśli zostanę. I bardzo jej się podobało :)
Znasz może inne? Warte zapoznania?
Ja od Małej dostałam w polecance na kwiecień ten cykl, ale jęczałam i jęczałam i zamieniła mi na Fangirl ;)

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 22 kwietnia 2016, o 17:49

kejti napisał(a):
aniazlipca napisał(a):
Czytałaś cykl Men Of Honor K.C. Lynn? Gorąco polecam :bigeyes: http://lubimyczytac.pl/cykl/7306/men-of-honor

Ja się za to zabieram od dwóch miesięcy :niepewny: mocno smutne czy do wytrzymania? (mam tu na myśli jakieś głupie choroby i niepotrzebną śmierć)

Tak ja dziewczyny pisały jest sporo traum, śmierci jako takiej nie ma...za dużo jest wspaniałego humoru (Sawyer i Kayla :evillaugh: ) no i mocno wciąga :bigeyes: jedna z moich ulubionych serii :wink:

tully napisał(a):No to po pani Jandy Nelson sprobuje promowac niedoceniana Alison G. Bailey

Obrazek

@lc

Bailey porusza ten sam temat co J. Lynn we Frigid. Ten sam temat ale jakze inny odbior ksiazki. Lynn troche sie pogubila, zaciesnila akcje w zasadzie tylko do dwojki bohaterow nie zostawiajac nam przestrzeni na emocji, domysly i wybory. W dodatku Kyler jest playboyem czyli standardowym typem chlopaka u J. Lynn. Bailey napisala o niebo dojrzalsza ksiazke. Mamy wspaniala przyjazn ktora przezywamy od wieku dzieciecego. Autorka pokazuje nam wazne momenty w zyciu Amandy i Noah pokazujac wspaniale jak buduje sie miedzy nimi gleboka wiez. Wchodzimy w wiek nastoletni i zaczynaja sie klopoty. Jak poradzic sobie z przyjaznia gdy hormony buzuja, czy zaryzykowac lata przyjazni dla niewiadomego i nieznanego, czy zaryzykowac wszystko dla... Ksiazka jest cudowna cieplutka i kochana, czyta sie ja jednym tchem, zwroty o 180 stopni nie pozwalaja sie wylaczyc, bohaterowie i ich wybory czasem tak bardzo draznia ze chce sie wyc. Brawa za cudowna opowiesc o prawdziwej przyjazni, milosci i trudnych wyborach ktore musimy dokonac w swoim zyciu. Jest to perelka na miare hopeless, moze miejscami nawet ja przewyzsza choc temat jest bardziej z gatunku young adult niz new adult.

Jest to jedna z niewielu NA dorownujaca hopeless i Morzu spokoju, ktore uwazam za klasynke nurtu...

Czytałam to dość dawno temu...bardzo dobra książka. Chociaż mocno wnerwiająca bohaterka i wręcz idealny bohater (nie ma takich facetów!!! :evil: nawet wśród większości bohaterów NA/YA tutaj to jest ewenement!). Pamiętam, ze w trakcie czytania uważałam, że na miejscu Noah ja dawno bym sobie odpuściła tą dziewczynę..no ale to nie rzeczywistość :wink: jest tam sporo dramatu i traum. W sumie nigdy nie wróciłam do tej książki...
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 22 kwietnia 2016, o 19:04

klarek napisał(a):Zna cykl - Jeśli zostanę. I bardzo jej się podobało :)

W obu przypadkach Forman mam niedokończoną – mam pecha, jeśli chodzi o drugie części. Możliwe, że niedługo będę miała „Byłam tu”. Cykl Ten Jeden Dzień wydał mi się jednak ciekawszy.
Po polsku chwilowo nic mi nie przychodzi na myśl, zresztą nie czytałam tego tak dużo, większość przez przypadek :wink: Zastanawiam się jeszcze nad Avery Williams...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 22 kwietnia 2016, o 19:34

klarek napisał(a):Zna cykl - Jeśli zostanę. I bardzo jej się podobało :)
Ja od Małej dostałam w polecance na kwiecień ten cykl, ale jęczałam i jęczałam i zamieniła mi na Fangirl ;)

Wlasnie skonczylam pierwsza czesc ten jeden dzien i chodze jak lunatyczka, przepiekna powiesc dawno tak dobrego NA nie czytalam w dodatku bardzo soft wiec idealne dla nastolatki, polecam daje glowe ze bedzie zachwycona...
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez klarek » 22 kwietnia 2016, o 19:37

Zamówiłam Młodej/sobie (bo to różnie bywa) dzisiaj Aż po horyzont i Początek mnie i ciebie.
Jeśli przyjdzie ci coś do głowy, to chętnie, bo szykuję zamówienie do biblioteki :)

tully, bardzo dziękuję :) Zaraz sprawdzę dostępność :)

Post przez aniazlipca » 22 kwietnia 2016, o 20:34

Klarku lubię Aż Po Horyzont... :-D Młodej powinno się spodobać :-D
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Post przez klarek » 22 kwietnia 2016, o 20:35

Młoda bardzo chce. I to i tę drugą książkę autorki tyle, że akurat nie ma jej w żadnej bibliotece. Aniu, ale nie ukrywam, że akurat Aż po horyzont to i ja chętnie przeczytam ;)

Post przez aniazlipca » 22 kwietnia 2016, o 20:47

Cieszę się Klarku :-D to później daj znać jak wam się podobało :-D
Ja po Kennedy nie mogę znaleźć nic fajnego :(
“What?”
“Testosterone.”

Post przez klarek » 27 kwietnia 2016, o 19:59

Aż po horyzont
aniazlipca napisał(a):Klarku lubię Aż Po Horyzont... :-D Młodej powinno się spodobać :-D

Aniu, nie wiem jak Małej, ale mogę powiedzieć jak mi się podobało ;) Wczoraj przyniosłam z biblioteki i przed chwilą skończyłam czytać. Zawaliłam spory kawałek nocy, poranka, każdą wolną chwilę. Dawno książka mnie tak nie wciągnęła. Dawno z pozoru zwykła opowieść nie przykuła mnie tak do siebie. Dawno nie było mi tak dobrze kibicować młodym ludziom w ich decyzjach.
Ostatnio chyba mam szczęście do takich książek. Do obrazu młodych ludzi patrzących na świat nie tylko przez łóżko i potrzeby z tym związane. I tak jest tym razem. Dojrzała opowieść o młodych dojrzewających ludziach, o próbach poradzenia sobie ze sobą, swoistym rozliczeniem z przeszłością. Ślicznie opisana droga ku dorosłości młodziutkiej dziewczyny żyjącej w poczuciu ogromnej winy. Z młodym mężczyzną przy boku, a raczej za kierownicą, który w pogoni za uczuciem do dziewczyny mierzy się z prawą o niej i o sobie samym. Książka ciekawa, napisana szalenie płynnie i interesująco. Długa droga, dwójka młodych ludzi i sprawy po drodze, które muszą załatwić - stare i nowe pojawiające się w trakcie.
Książkę trzymają nie tylko główni bohaterowie, ale bohaterowie poboczni. Spotkani podczas drogi ludzie, którzy niezamierzenie stają się zapalnikiem dalszych działań i rozliczeń bohaterów.
Jak dla mnie to nie tylko książka dla młodzieży, ale i dla rodziców tej młodzieży.
Chciałabym więcej :)

Post przez aniazlipca » 27 kwietnia 2016, o 20:40

Cieszę się, ze Ci się podobała :-D bardzo podobały mi wstawki z każdego regionu, lista piosenek, jedzenie...aż sama pojechałabym na taką wyprawę :wesoły:
Tej autorki czytałam również Lato Drugiej Szansy - nie było aż tak fajne jak Aż Po Horyzont, ale w gęstwinie NA na pewno się wyróżnia delikatnością tematu i jakimś takim klimatem świeżości :wink:
“What?”
“Testosterone.”

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 27 kwietnia 2016, o 20:41

Jak czytam Aż po horyzont to mialam ochotę wsiąść w autobus i wyruszyć byle gdzie.

Post przez klarek » 27 kwietnia 2016, o 20:43

Wstawki były świetne, zdjęcia, plany, mapki :) To cała książka, historia wyprawy. Jak dla mnie dopełnienie i strzał w dziesiątkę :)
Bardzo chciałabym przeczytać lato drugiej szansy, ale niestety nie ma tego z żadnej z moich bibliotek. Jak nie będe miała innej możliwości to pewnie zakupię ;) Ale, ale czy ta historia dobrze kończy?
A czytałaś tę trzecią jej książkę? Mała jest na nią zapisana, ale kolejka baaaardzo długa :]

Katiu, wcale się nie dziwię :)

Kurcze, czemu informacje o takich książkach giną tutaj :(

Post przez KatiaBlue » 27 kwietnia 2016, o 20:46

Giną? Polecałam ja w polecankach paru osobom. Kurcze, jakbyn wiedziała, ze ci sie spodoba to i tobie bym poleciła

Post przez klarek » 27 kwietnia 2016, o 20:51

Katiu, kurcze dla mnie jednak giną. Nie jestem zwolennikiem krzyczenia po wszystkich tematach, ale kiedy coś warte jest przeczytania, jest po prostu dobre, wartościowe to aż szkoda, że ginie w pojedynczych postach. Podobnie jak Rowell. Rozumiem, że może nie jest to zbyt popularna tematyka, ani sposób prezentacji, ale... szkoda mi. I tyle. Nie, nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić ;)
Kilku? Tego nie wiedziałam. Wiedziałam, że ewie, ale innych nie kojarzę :mysli: Idę poczytać opinie innych :)

Post przez KatiaBlue » 27 kwietnia 2016, o 20:54

Bo inne osoby nie przeczytaly jeszcze ;)

Post przez klarek » 27 kwietnia 2016, o 20:58

Aaaaa, Katiu, a komu poleciłaś?

Post przez KatiaBlue » 27 kwietnia 2016, o 21:04

Gosiurce, Ewie i Kasig. Kurcze myślałam ze jeszcze Kawie, ale jednak nie. Ale mowie ogólnie o książkach Matson, bo niektórym APH a niektórym LDS poleciałam

Post przez klarek » 27 kwietnia 2016, o 21:06

A o Kawie to pomyślałam sobie nie raz w kontekście tej książki ;)
Z niecierpliwością czekam na ich wrażenia :)
A czytałaś tę trzecią?

Post przez KatiaBlue » 27 kwietnia 2016, o 21:10

Nie, ale wiem ze jest w bibliotece. Niestety coraz rzadziej zaglądam do filii dziecięcej (gdzie u mnie w bibliotece znajduje się Matson), więc zapominam o niej.

Post przez aniazlipca » 27 kwietnia 2016, o 22:40

Ja też nie przeczytałam 3..ale powinnam mieć ebooka :wink: tylko na razie jakoś mnie nie korci do NA... :|
“What?”
“Testosterone.”

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 27 kwietnia 2016, o 22:59

ja też nie czytałam "Aż po horyzont" chociaż obiła mi się o oczy okładka, opis mnie nie zachęca ale widzę po postach na LC że nie tylko mnie a jak już przeczytali to zachwyceni, także dodaje do listy na kiedyś :)

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez KatiaBlue » 27 kwietnia 2016, o 23:20

Koniecznie, kejti. To książka godna polecenia

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 28 kwietnia 2016, o 12:11

zapisałam sobie do listy do przeczytania. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...