Teraz jest 23 listopada 2024, o 14:14

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 13 kwietnia 2016, o 08:51

Tylko mam jedna zagwozdkę, zastanawiam sie czy bym mogła np soku z pomarańczy dodać, bo te ciasta bez glutenu są strasznie suche. Ale znów się boję że mi zakalec wyjdzie.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 13 kwietnia 2016, o 20:44

duzzza22 napisał(a):Odpuściłam dziś pieczenie, bo jednak mam za mało mąki, a wolałabym zrobić przynajmniej z podwójnej porcji by do końca tygodnia ciasto starczyło. Mam jeszcze mrożone wiśnie i śliwki więc owoców powinno mi starczyć :-D
Ewo, a wrzucałaś już przepis na forum? :niepewny:


w sumie to moja własna modyfikacja innego ,ale wypróbowana

2 szkl mąki,niepełna szkl cukru,cukier waniliowy lub esensja waniliowa,2 łyżeczki proszku do pieczenia,,1 szkl mleka(można dać troszkę więcej,jeśli ciasto nędzie zbyt gęste),1/3 szkl oleju ,1 jajko-wszystkie składniki zmiksować,wrzucić zamrożone owoce(ja dawałam różne np.maliny,jagody,porzeczki itp),porozkładać do foremek/papilotek.Piec ok.30 min w temp 180-190 stopni Celsjusza aż się zezłocą.Sprawdzić patyczkiem,czy upieczone(czas pieczenia może byc krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości muffinek)
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 kwietnia 2016, o 22:44

Aniołku - nie mam pojęcia czy coś z tego wyjdzie jak dodasz soku, być może nic zjadliwego, ale w sumie co ci szkodzi spróbować. Wyrób ciasto, do niewielkiej ilości dodaj sok i umieść w oddzielnej foremce, a resztę zrób normalnie i zobacz co ci wyjdzie. A to suche ciasto po prostu nasącz sokiem po upieczeniu [jak ponczem].
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 kwietnia 2016, o 08:04

Ooooo widzisz jaka jesteś mądra :*
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 kwietnia 2016, o 13:58

No właśnie możesz czymś nasączyć, jeśli masz zwykłe ciasto to możesz spróbować nasączyć kawą, albo wodą rozrobioną z jakimś syropem np. amaretto :-D

Ewo, ślicznie dziękuję za przepis :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 14 kwietnia 2016, o 17:32

nie ma za co,chętnie sie dzielę
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 15 kwietnia 2016, o 07:43

Tak się naczytałam, a teraz dumam. Postaram się zrobić ciasto z jabłkami, zobaczymy jak to wyjdzie.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 17 kwietnia 2016, o 15:50

ciastko z jabłkami
Obrazek
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 17 kwietnia 2016, o 17:45

Wygląda bardzo ładnie. Smacznego.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 17 kwietnia 2016, o 17:53

Wygląda smakowicie. A jak smakuje?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 17 kwietnia 2016, o 18:20

Rewelacja, tym razem sugerowałam się twoim przepisem. Nawaliłam jabłek , cukru i wyszło słodkie pulchne i nie wyszło suche. Dziękować Dorotko aaa chłop tyz dziękuję.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 17 kwietnia 2016, o 18:34

Cieszę się, że ci się udało. I sama przyznasz, że to ciasto jest naprawdę proste i szybkie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 18 kwietnia 2016, o 07:54

Błyskawicznie i nawet opracowałam plan. Wstawiam mięso pierwsze, godzinka, wstawiam drugie, godzinka. Wyciągam mięsko wstawiam placka, 50 minut i z bani. I myślę że wyszło lepiej jak bym za każdym razem nagrzewała piekarnik. A ciasto lubi taki rozgrzany piekarnik.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 kwietnia 2016, o 23:19


“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 24 kwietnia 2016, o 23:39

Oooo, jakie to proste i szybkie ciasto. Trzeba spróbować je zrobić.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 24 kwietnia 2016, o 23:50

Co to jest? Kakaowa omletobeza?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 25 kwietnia 2016, o 07:36

A ja wczoraj zrobiłam ciasto z wiśniami, pycha wyszło.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 kwietnia 2016, o 12:31

Janka napisał(a):Co to jest? Kakaowa omletobeza?

Coś pewnie takiego. Dla alergików jak znalazł.
Sama pomimo iż nie mam alergii pokarmowych[a przynajmniej o nich nie wiem] spróbuję je zrobić. Szkoda, że dopiero wczoraj ten kanał znalazłam, bo w sobotę rano robiłam tiramisu i zostawiłabym sobie mascarpone do tego ciasta, a tak muszę pamiętać by kupić na weekend. :wink:
Dziś po pracy w końcu piekę Dorokowe ciasto[zorientowałam się, że kiedyś piekłam z podobnego przepisu śliwkowe], będą jagody i wiśnie :-D Mam jeszcze dwójkę gości do jutra więc będzie komu jeść :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 25 kwietnia 2016, o 20:37

ja uwielbiam ciasto cytrynowe,często pieke taka właśnie babkę...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 kwietnia 2016, o 22:32

Ewo, podziel się, proszę, przepisem na ciasto cytrynowe. Wyraźnie czuć w nim cytrynę?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 26 kwietnia 2016, o 17:25

wyraźnie czuć,tak w smaku jak i w zapachu,w kolorze zreszta też

Babka cytrynowa

25 dag margaryny
25 dag cukru
25 dag mąki
4 duże jajka
1 dużą lub 2 małe cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z margaryna i cukrem do białości.Cytryny umyć,najpierw zetrzeć skórkę a później całą cytryne na drobnych oczkach tarki.Dodać do utartej masy żółtkowej.Dodać przesiana mąkę z proszkiem,a pod koniec wmieszać łyżką ubita na sztywno pianę z białek.Piec w temp.170-180 stopni około 45-50 minut.
Ja podaję ten placek z białą polewą czekoladową,ale można do ozdobić również innymi polewami.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 kwietnia 2016, o 18:14

Dziękuję, Ewo. Zastanawiam się tylko jak to jest z tym ucieraniem cytryny na tarce? Bo skórkę do ścierałam, ale miąższu już nie. Nie rozciapcia się to na nieapetyczną miazgę? :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 kwietnia 2016, o 20:02

A co z lejącym się sokiem. Odlać czy dolać?

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 26 kwietnia 2016, o 20:11

nic nie odlewać,normalnie zetrzeć całość,tyle,że pestki wyrzucić.Nie rozciapcia się,doda natomiast i smaku i zapachu.Ciasto dzięki temu nie jest słodkie,tylko ma wyraźny smak cytrynowy.Jak robiłam pierwszym razem to wyrzucałam tę biała część spod skórki(obawiałam sie goryczki),ale ostatnio dodaję w całości i smak jest jeszcze lepszy
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 kwietnia 2016, o 20:21

Na tarce to ja sobie poobcinam palce, nie można tego zblendować :evillaugh:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości