Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:14

Cedar ma ochotę na...

Nie wiesz, jaki tytuł konkretnie przeczytać? Doradzimy!

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 15 marca 2016, o 01:09

Z babcią Mazurową mam o tyle problem, że jakiś czas temu czytałam serię kryminałów Marthy Grimes z inspektorem Richardem Jurym (boskie kryminały - takie, że chce się pić ale, wcinać ciacho i rozwiązywać zagadki kryminalne w zaciszu swego pokoju, gdy za oknem śnieżna burza), gdzie też była pewna straszna pani. Lady Agatha była wszędobylska, wścibska, irytująca, pazerna i nie dało się jej tak łatwo pozbyć - była zwyczajnie rozbrajająca, a przy tym wywoływała w czytelniku chęć zaduszenia jej poduszką. Różnica polega na tym, że była świetnie napisana, miała w sobie taką iskrę życia. Evanovich nie zachwyca mnie stylem, jest dość banalna i za bardzo ładuje w babcię Mazurową śmiesznostki, zamiast zwyczajnie zrobić z niej człowieka.

Z Nomen omen jestem na etapie, kiedy wszyscy na poważnie zaczynają się zastanawiać, że może jednak siostry Bolesne są czarownicami. Ale konkretne wnioski jeszcze nie padły. Bawię się znakomicie.
A jutro idę do biblioteki. Poczyniłam zamówienie na Szmaragdową tablicę, bo nie chcę pożyczać z pracy. Ale przejrzałam ją sobie i wygląda na to, że będzie mi się to dobrze czytało. :) Bo ja lubię tematykę wojenną. Przerabiałam namiętnie kiedyś Remarque'a (do dziś to jeden z moich ukochanych pisarzy - jaka piękna historia miłosna była w Czasie życia i czasie śmierci! <3 ), co pewnie tłumaczy niejako mój pociąg do mundurów. Zerknę też na to Dożywocie, czy mają.
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez cedar » 23 marca 2016, o 00:15

Dziewczyny!!! Nie mogę w to uwierzyć, ale znalazłam! Znalazłam świętego Graala, normalnie!!! :wesoły: :wesoły: :wesoły:
Idealną książkę dla mnie. O jacie, mam nadzieję, że będzie dobra. Jest współcześnie (w miarę, może różnica kilku lat), jest żołnierz zawodowy w czynnej służbie, jest wojna. Chyba zaraz przebiję głową sufit z radości. :mrgreen:
Obrazek
Wprawdzie okładka sugeruje kolejną historię babki, która chajtnęła się z Arabem i dziwi się, że ma w domu piekło, ale nic z tych rzeczy - zerknęłam do środka, a tam... no mówię, święty graal.
Co oznacza, że będę wam z detalami teraz truła o tej książce.
:evillaugh:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 23 marca 2016, o 01:07

Narobiłaś mi apetytu :drool:

Post przez cedar » 23 marca 2016, o 01:17

Ja tu normalnie krążę jak smok po skarbie, kręcę się w kółko i wznoszę wysokie trele z radochy. :mrgreen:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 23 marca 2016, o 08:52

Daj znać gdy skończysz, czy spełniła oczekiwania.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 marca 2016, o 20:03

Swego czasu spore wrażenie na mnie zrobiło „Dziesięć tysięcy ukochanych” Edeet Ravel, był izraelskim żołnierzem.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez cedar » 25 marca 2016, o 18:21

Księżycowa Kawo, zapisuję sobie do poszukiwań. Dzięki!

Fabianna! Do tablicy!
Fabianna napisał(a):Szmaragdowa Tablica Carli Montero - On jest SSmanem - ofcerem, ona Żydówką, ale wątek taki naprawdę, dobre podejście do tematu...

*bierze wiadro złotej farby i oblewa Fabiannę*
Bo obiecałam sobie, że cię za tę polecankę ozłocę... Szmaragdowa tablica jest ZA-RĄ-BIS-TA! :bigeyes: Jest fantastycznie napisana, wciąga bez reszty, przyspawałam się do niej jak pijawka do żyłki i zasysam niemal przez nos.
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Księżycowa Kawa » 25 marca 2016, o 19:38

Jakoś przypadkiem na to trafiłam i przykuło moją uwagę.

I pomyśleć, że „Szmaragdowa tablica” kompletnie mnie nie ruszyła…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez cedar » 25 marca 2016, o 20:44

Księżycowa Kawa napisał(a):I pomyśleć, że „Szmaragdowa tablica” kompletnie mnie nie ruszyła…

Co jednemu miód, drugiemu trucizna, jak mawiał Samwise Gamgee. ;) Wiadomo, że nie wszystkim podoba się to samo, bo też i nie musi. W przeciwnym razie literatura nie ruszyłaby do przodu, bo jedna książka wyprodukowana gdzieś na początku świata w zupełności wystarczyłaby całej ludzkości. ;)
Ale ja jestem skrzywiona na punkcie literatury wojennej, to musiało mi to zagrać na odpowiedniej nucie. Przyznałam się kiedyś, że kocham, wielbię i okadzam Remarque'a? Uprzedzam, że jestem wielbicielką jego twórczości, a to wiele tłumaczy. ^_^
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez gonia » 26 marca 2016, o 12:43

A Tamtą stronę miłości Briskin czytałaś?

Post przez cedar » 26 marca 2016, o 17:08

Nie. Przybliżysz temat? :)
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez gonia » 26 marca 2016, o 17:22

On jest Amerykaninem z żydowskimi korzeniami (biologiczny ojciec), ona Niemką (choć ojciec jest Anglikiem z pochodzenia). Pierwszy raz spotykają się na olimpiadzie w Berlinie w 1936 roku, zakochują się w sobie, a potem wybucha II Wojna Światowa.

Post przez cedar » 26 marca 2016, o 19:20

Hmm, rozejrzę się. Może być dobry temat. :)
Dzięki!
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 marca 2016, o 14:26

w polecankowym temacie jest recenzja tej książki,zdaje się,że od Pinks
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez cedar » 29 marca 2016, o 19:49

Skończyłam Szmaragdową tablicę. Je-dwa-bis-ta! Mam kilka "ale", lecz ogólnie rzecz biorąc czytało mi się to rewelacyjnie.
To teraz zabieram się za Szminkę w Afganistanie. :mrgreen:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez cedar » 5 kwietnia 2016, o 20:01

Obiecałam słów kilkoro nt. Szminki w Afganistanie.
Generalnie powieść jest ok, choć wielka szkoda, że nie napisana jakoś lepiej. Bo tej historii przydałby się bogatszy język, piękniejszy, tak by można było się naprawdę przejąć losami bohaterów i rozszlochać nad tymi, którzy giną od kul bandy szaleńców. Bo to, o czym pisze Gately jest bardzo ciekawe. Pokazuje ludność, która nie chce rządów talibów, boi się ich i o ile to możliwe walczy z nimi jak może. Podobała mi się postać Parwin. Zwykła kobieta, wcześnie wydana za mąż, choć przyznać trzeba - udało jej się jak w bajce. Ale jest bardzo odważna. Nie biega może z karabinem na czele armii zwalczającej talibów, ale ma w sobie niezwykłą odwagę podpiętą pewnie faktem, że w domu była szanowana, pozwolono jej się uczyć itd. No i w którymś momencie nie zawahała się użyć broni.
Spodobało mi się też, jak pokazano w ogóle Afgańczyków skontrastowanych z amerykańskim stylem życia. Dla nich wiele rzeczy jest o wiele prostszych i patrzą na życie bez niepotrzebnych komplikacji i zbędnych dywagacji. To było serio fajne.
Jeśli zaś chodzi o sam romans, to jest ciekawą wypadkową dwóch kwestii. Pierwsza - romans powinien rozwijać się powoli, więc zostało to zachowane w strukturze książki (na Mike'a trzeba sobie poczekać pół książki, drogie panie!). Druga - jest wojna, a na wojnie ludzie lgną do siebie, bo czas jest cenny, a wciąż go brakuje. Zatem romans tak naprawdę rozkwita bardzo szybko - szybko sobie wpadli w oko, szybko się dogadali, szybko chcieli być razem. Patrząc na to z tej perspektywy - jest w porządku.
Ogólnie nie jest to zła lektura, mogłaby być lepsza, ale książkę i tak sobie zachowam. :)
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 5 kwietnia 2016, o 20:44

jakbyś szukała wątku Niemiec + Żydówka to jest jeszcze Dziewczyna komendanta Pam Jenoff,może było w niej kilka niedociągnięć,ale dobrze mi się czytało,z wojennych dobrze też wspominam Nagie serce Jacqueline Briskin
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez cedar » 18 kwietnia 2016, o 22:06

Dziewczynki, jutro idę do zębologa. Będzie kanałowe. Będzie bolało. :cry: Buuu! Potrzebuję romansidła, żeby się potem pocieszyć.
Ktoś coś poleci solidnego? Najchętniej historyk z gatunku samoczytających się. Bylem dorwała to szybko w bibliotece...
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Księżycowa Kawa » 19 kwietnia 2016, o 00:00

U mnie by się sprawdziła Amanda Quick. Poza tym może Adrienne Basso albo „Kaprys panny młodej” Connie Brockway.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 19 kwietnia 2016, o 08:46

Ja teraz czytam "Whisky" Betiny Krahn - to amerykański historyk. On jest żołnierzem, który zostaje wysłany na pogranicze aby stłumić bunt gorzelników produkujących whisky, ona natomiast córką największego jej producenta :) łatwe, przyjemne i z mundurowym

Post przez cedar » 19 kwietnia 2016, o 13:58

Sprzątnęłam to Whisky - idealne!
Kawo, a co Amandy Quick najbardziej polecasz? :)
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Księżycowa Kawa » 19 kwietnia 2016, o 14:57

Sama lubię wszystko, ale może na początek: "Bestia", "Kontrakt", "Legenda", "Ginevra", "Fascynacja", "Alchemia" albo cykl Lavinia Lake i Tobias March - sporo tu jest wątków kryminalnych.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 kwietnia 2016, o 15:01

Bestia ;)
mówi to antywielbicielka Quick. Bestię czytaj, warto ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez cedar » 19 kwietnia 2016, o 15:33

wiedzmaSol napisał(a):Bestia ;)
mówi to antywielbicielka Quick. Bestię czytaj, warto ;)

To jest rekomendacja prima sort! :mrgreen:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 19 kwietnia 2016, o 21:07

Oj tak Bestię warto poznać :D

chyba moja ulubiona ksiazka tej Pani :P
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mam ochotę na...