wiedzmaSol napisał(a):nie przesadzajcie, sushi jest łatwe w zrobieniu znaczy najgorzej ugotować ryż - polecam kupić na allegro taki którego nie trzeba płukać, bo płukanie takiego sklepowego to żmudna robota a jak sie zrobi niedokładnie to lipka będzie a nie sushi
Dorotka napisał(a):Zwijam na macie oczywiście, ale najpierw owijam ją folią samoprzylepną. No i oczywiście ryż rozprowadzam namoczonymi w zimnej wodzie palcami, bo wtedy mniej się lepi. A ty nie używasz maty?
Jak znajdziesz namiary na te lepsze jakościowo algi to, proszę, daj mi znać.
ewa.p napisał(a):Nocny Anioł napisał(a):ewa.p napisał(a):też nie robię,ale siostrę zapytam,ona wielka amatorka i robiła kilkakrotnie
Aniołku to głównie niechęć do wyrzucania resztek plus wprawa...Jak się coś robi od ponad 20 lat to trudno się nie nauczyć...A pierogi uczyłam się lepić jako dziesięciolatka,do farszów musiałam dopiero później dojrzeć(ciasto zresztą też zmodyfikowałam-głównie podwpły wem programów kulinarnych,przede wszystkim dodaję do mąki trochę oliwy/oleju-łatwiej się rozwałkowuje,nie klei się do deski-poza tym zarabiam z ciepłą wodą prawie gorącą,dzięki czemu szybciej sie wyrabia)
Dorotko,siostra z tego przepisu korzysta
http://kotlet.tv/pomysly-na-sushi-w-domu/
Ja robiłam w życiu raz. A gotuje tak na prawdę czwarty miesiąc.Niestety gotuje dwa obiady i głownie bazuje na pieczonych mięsach. Ale powiem wam że znajoma mi mówiła że resztki z rosołu można zmielić i zrobić kotleciki mielone. Jeszcze nie kombinowałam. Ale jest myśl.
Aniołku,można też zrobić takie kotleciki i usmażone wrzucić do zupy-kremu,kombinowałam tak parę razy jak chciałam przemycic dzieciakom(młodszym oczywiście niż teraz) trochę mięsa...
Poza tym gotowane mięso sprawdza sie w roli farszu,czy to do pierogów,czy do krokietów.Wystarczy je zmielić,razem z namoczoną ,odciśnięta bułką i usmażona cebulką,dodać przyprawy i ewentualnie jajko(jesli farsz jest za suchy),wyrobić.Czasami podsmażam wszystko na suchej patelni,ale nie jest to konieczne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości