Moje ciasto jest podobne i banalnie proste w wykonaniu.
Błyskawiczne ciasto na oleju4 całe jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki. mąki luksusowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (najlepiej jeśli są świeże, ale mogą też być mrożone)
aromat
- Całe jajka zmiksować z cukrem,
- dodać olej i dalej miksować,
- następnie dodać mąkę z proszkiem, zapach i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
- foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na cieście ułożyć owoce.
- piec godzinę w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
MOJE UWAGI:- jeśli robisz tylko dla siebie, to wystarczy ci ciasto z pojedynczej porcji, ale dla większej ilości osób upieczone z podwójnej ilości składników to też będzie za mało,
- jeśli do ciasta chcesz wykorzystać śliwki, to pamiętaj, że przekrojone na pół układamy przecięciem do góry, żeby sok nie wyciekał.
- podana powyżej ilość składników obliczona na średniej wielkości tortownicę,
- polecam ułożenie trzech różnych rodzajów owoców w równych rzędach obok siebie, bo wtedy mamy trzy różne smaki w jednym cieście. Ja bardzo często robię tak, że najpierw układam 1/3 jabłek pokrojonych ósemki lub szesnastki, posypuję je cynamonem; potem na 1/3 szerokości ciasta układam borówki, jagody lub truskawki, a na kolejnej 1/3 śliwki. Całość po wierzchu posypuję cukrem, który po upieczeniu fajnie chrupie,
- to ciasto jest naprawdę banalne w wykonaniu i niemal zawsze się udaje. Napisałam "niemal zawsze się udaje", ale nie kojarzę żeby komuś nie wyszło, a rozesłałam ten przepis po wszystkich znajomych.