Mam i gwarantuję ci, że babka wyjdzie pyszna, bo wychodzi każdemu, nawet tym, co to mają dwie lewe ręce do pieczenia i przypalają wodę na herbatę.
Jest prosta w przygotowaniu i robi się ją błyskawicznie - zanim na dobre rozgrzeje ci się piekarnik, to ciasto będzie już ukręcone. No i nie jest sucha jak wiór.
BABKA MAJONEZOWA: Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1/2 szklanki majonezu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Wszystko składniki wrzucamy razem i miksujemy ok. 3-5 min
- ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki [do 3/4 wysokości, bo urośnie] i wstawiamy do piekarnika.
- pieczemy 50 minut w 175 stopniach.
Jeśli lubisz, możesz dodać kakao do całości lub do części ciasta - wówczas będziesz miała babkę dwukolorową.
Mąkę pszenną można zastąpić ziemniaczaną i dzięki temu mamy babkę bezglutenową!!!
Można ją upiec już w piątek, a w niedzielę nadal będzie mokra i pyszna.
Piecz Klarku albo zagoń Małą do roboty, bo to ciasto jest tak banalnie proste, że z pewnością zrobi je sama.