Mnie chyba
Listy miłości tymczasowo wycofały od Nurowskiej
Co do czytania to, Gutowskiej-Adamczyk z cukierni i klątwy znam pierwsze tomy, Wilczyńskiej czytałam drugi tom i jeszcze wskazałam Kołakowską najnowszą, a na tą czekam w kolejce, jednak było o niej wiele dobrego, a poprzednie Kołakowskiej były niezłe więc myślę, że nową też warto znać. Resztę znam
Czytałam jeszcze inne np. Kalendarze Gutowskiej-Adamczyk, ale nie wiem czy to by akurat tu pasowało, bo książka jest bardziej autobiograficzna
Jest jeszcze Klejzerowicz, którą warto polecić, ale Basik o ile kojarzę zna. Ałbena Grabowska i jej słynne Stulecie winnych. Sporo jest teraz polek, które piszą/publikują, gorzej, że powtarzają się te motywy i jak czytasz ich sporo w jednym czasie to one wszystkie zlewają Ci się w jedno
Ale kila koszmarków pamiętam, jak np. Ficner-Ogonowską, Pisarską, Kalicińską, Enerlich i tą od roku na Majorce chyba Majewską tu do worka bym jeszcze wrzuciła
Jest też sporo, które giną w tłumie.
Miałam fazę na czytanie polek, bo wcześniej raczej sceptycznie do nich podchodziłam albo omijałam szerokim łukiem. Ostatnio jednak mniej polek mimo wszystko czytam, chyba mam jakiś przesyt albo po x książkach większe wymagania i tym samym gorzej mi się je czyta.
Hmm.. a w sumie jak tak się zastanowię to chyba zmieniła mi się faza, bo teraz czytam sporo o kobietach w czasie wojny
Opartych na faktach
O, ale przypomniało mi się jeszcze coś, kojarzycie tytuł
Kobieta dość doskonała, chyba Kubryńskiej? Ta książka jak dla mnie jest po prostu świetna, cały przekrój życia kobiety od dzieciaka po osobę dorosłą, pełną kompleksów, które zbudowane były już w maleńkości. W tej książce zobaczyłam nie raz odbicie tego co i mnie dotyczyło i przyznam szczerze, że dało mi do myślenia. Ta książka nie będzie dla każdego, ale myślę, że szczególnie trafi do osób, które na co dzień borykają się z tym, że ktoś im coś wytyka, a to źle chodzisz, a to masz za mocny makijaż, a to jesteś za gruba, a to, a tamto.. szczególnie jeśli chodzi o rodzinę, ale nie tylko. Książka raczej nie przypadnie tym, którzy mają wysoką samoocenę i na co dzień nie borykają się z akceptowaniem samej siebie.