Teraz jest 23 listopada 2024, o 14:33

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 13 marca 2016, o 21:15

Nie dla mnie. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 marca 2016, o 21:42

Ślicznie wygląda, Aniołku.

Ja miałam wczoraj i dziś mini torciki przywiezione z Holandii. Niestety wszystkie już zeżarłam.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 marca 2016, o 08:15

smacznego :smile:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 10 kwietnia 2016, o 18:09

moje dzisiejsze ciasto
Obrazek
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 kwietnia 2016, o 18:15

a cóż to za cudo?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 10 kwietnia 2016, o 18:16

ciasto z truskawkami :smile: moje pierwsze w zyciu, a zjadłam już 3 kawałki
Obrazek
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 10 kwietnia 2016, o 22:47

pysznie wygląda :heat:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 kwietnia 2016, o 23:57

Aniołku cudne to twoje ciacho, aż chciałoby się je zjeść.
Ja robię podobne, ale moje jest na oleju. Wyrabia się je migiem, dosłownie w 10 minut. Najczęściej robię je z jabłkami i cynamonem, ale w sezonie letnim lubię robić je z trzema rodzajami owoców np.: 1/3 robię z borówkami, 1/3 ze śliwkami, a 1/3 z gruszkami. A wierzch posypuję cukrem kryształem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 07:30

dziękować Luc

ooo Dorotko to coś takiego, ja robiłam pierwszy raz więc się bałam przesadzić z owocami, niestety w kwestii gotowania i pieczenia robię pierwsze kroki :red:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 08:54

To tym bardziej gratuluje, bo ciacho na zdjęciu jest bardzo apetyczne. A następnym razem zrób jedno ciasto z trzeba rodzajami owoców - nie mieszaj ich, tylko ułóż w trzech oddzielnych kolumnach. Będziesz miała wtedy trzy różne smaki. I koniecznie posyp z wierzchu cukrem, który się skarmelizuje i będzie fantastycznie chrupał.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 08:58

O widzisz, o tym nie pomyślałam. Dziękuję kochana :* Zastanawiam się tylko czy ja tego nie powinnam w okrągłej blaszce zrobić, czy to nie ma różnicy.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 09:28

Blaszka nie ma znaczenia. Jeśli chcesz zrobić to ciasto tylko dla was dwojga, to pieczesz w tortownicy, a jeśli jest twój chłop jest taki, jak mój, że jak już się do ciasta dosiadzie, to pochłonie je niemal w całości, to lepiej upiecz dużą blachę. Ja tam zawsze robię z podwójnej ilości składników czyli na całą blachę, bo robota ta sama, a przyjemności dużo więcej. :mrgreen:
A do środka możesz dodać co tylko chcesz: kawałki czekolady, płatki migdałów, a nawet mrożone owoce [ale to w moim cieście, bo nie wiem jakie składniki ma twoje i jak się "zachowa"].
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 11:25

Nie mam jeszcze tortownicy, jeszcze sie nie dorobiłam. Niestety mój chłop ze słodyczy to piwo lubi, ciasto jest dla mnie. to właśnie było z mrożonymi truskawkami, jedyny problem który mam to taki, że te bezglutenowe ciasta strasznie suche wychodzą. :red:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 11 kwietnia 2016, o 16:17

Ciasto wygląda wielce zachęcająco – tak do zjedzenia :)
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 kwietnia 2016, o 22:49

Pysznie wygląda :-D
A gdzie przepisy? :czeka: Dorotko, Aniołku? :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 12 kwietnia 2016, o 07:23

ooo tu
Składniki:
3 jaja
3/4 szkl. cukru
1 i 3/4 szkl. mąki uniwersalnej Bezgluten
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
kilka kropel olejku cytrynowego lub waniliowego
odrobina cukru pudru do posypania
1 szklanka świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
(można też dodać inne owoce: maliny, śliwki, jagody lub truskawki)

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystkie składniki utrzeć mikserem. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypać owocami. Ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

 

Post przez inka28 » 12 kwietnia 2016, o 13:16

na pewno wypróbuję, bo wygląda bardzo smakowicie, a czy wyłożyć formę papierem do pieczenia, bo podobno po ciastach z owocami szybko się one robią nie ładne

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 kwietnia 2016, o 14:17

Dziękuję za przepis :padam:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 kwietnia 2016, o 15:46

Moje ciasto jest podobne i banalnie proste w wykonaniu.

Błyskawiczne ciasto na oleju

4 całe jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki. mąki luksusowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (najlepiej jeśli są świeże, ale mogą też być mrożone)
aromat

- Całe jajka zmiksować z cukrem,
- dodać olej i dalej miksować,
- następnie dodać mąkę z proszkiem, zapach i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
- foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na cieście ułożyć owoce.
- piec godzinę w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

MOJE UWAGI:
- jeśli robisz tylko dla siebie, to wystarczy ci ciasto z pojedynczej porcji, ale dla większej ilości osób upieczone z podwójnej ilości składników to też będzie za mało,
- jeśli do ciasta chcesz wykorzystać śliwki, to pamiętaj, że przekrojone na pół układamy przecięciem do góry, żeby sok nie wyciekał.
- podana powyżej ilość składników obliczona na średniej wielkości tortownicę,
- polecam ułożenie trzech różnych rodzajów owoców w równych rzędach obok siebie, bo wtedy mamy trzy różne smaki w jednym cieście. Ja bardzo często robię tak, że najpierw układam 1/3 jabłek pokrojonych ósemki lub szesnastki, posypuję je cynamonem; potem na 1/3 szerokości ciasta układam borówki, jagody lub truskawki, a na kolejnej 1/3 śliwki. Całość po wierzchu posypuję cukrem, który po upieczeniu fajnie chrupie,
- to ciasto jest naprawdę banalne w wykonaniu i niemal zawsze się udaje. Napisałam "niemal zawsze się udaje", ale nie kojarzę żeby komuś nie wyszło, a rozesłałam ten przepis po wszystkich znajomych. :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 kwietnia 2016, o 15:49

Również dziękuję :padam:

Mam troszkę mrożonych jagód i już miałam je wywalać. :facepalm: Widzę, że wszystko co potrzebne w domu mam zatem pewnie wieczorem coś upiekę :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 kwietnia 2016, o 17:19

O nie, Duzz, to byłoby marnotrawstwo. Jeśli masz mrożone jagody, to koniecznie zrób z nimi ciasto. I koniecznie wierzch posyp cukrem, bo zrobi się z niego fajnie chrupiąca skorupka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 12 kwietnia 2016, o 19:15

a jak masz mało jagód to możesz je dorzucic do waniliowego ciasta na muffinki
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 kwietnia 2016, o 22:01

Odpuściłam dziś pieczenie, bo jednak mam za mało mąki, a wolałabym zrobić przynajmniej z podwójnej porcji by do końca tygodnia ciasto starczyło. Mam jeszcze mrożone wiśnie i śliwki więc owoców powinno mi starczyć :-D
Ewo, a wrzucałaś już przepis na forum? :niepewny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 13 kwietnia 2016, o 07:43

Dorotku w sumie ten sam przepis. :smile:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 kwietnia 2016, o 08:45

Prawie to samo, różnica polega tylko na mące, bo u ciebie jest bezglutenowa i na ubijaniu jajek - u mnie ubija się całe, a u ciebie oddzielnie żółtka i oddzielnie białka. I to są właśnie takie typowe przepisy, które dobrze mieć zapisane na komputerze albo w swoich kajecikach, bo są bajecznie proste do zrobienia i zawsze się udają. To tak jak babka majonezowa, która też zawsze wychodzi.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość