Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:26

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 
Posty: 21
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Poznań

Post przez magdau_poznan » 15 listopada 2008, o 20:33

Co do tych pieczarek to fajnie smakują gdy wytnie się nóżkę i nafaszeruje mielonym Obrazek

 
Posty: 249
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez agas32 » 15 listopada 2008, o 21:32

Anielica też taką podobą jajecznicę zrobiłam dzisiaj na śniadanie - jaeczka, cebula, szynka, pomidor i ser żółty Obrazek



Co do kabaczka czy cukinii to polecam placuszki na ostro. Pycha.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 15 listopada 2008, o 21:38

kolejne pytanie:



jakieś dobre przepisy na dania z białej kapusty? nie chodzi mi o bigos

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 listopada 2008, o 01:23

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">ZAPIEKANKA Z BIAŁEJ KAPUSTY</span></span>: Porcja dla 4 osób:



500 g białej kapusty

1 łyżeczka kminku, sól

2 cebule

200 g chudej mielonej wieprzowiny

200 g mięsa mielonego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/8 litra śmietany

4 łyżki płatków owsianych

czarny pieprz

1 łyżka masła

100 g słoniny



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Sposób przygotowania:</span></span>

Oczyszczona kapustę gotować 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem kminku i soli. Przełożyć na sito, odstawić do osaczenia. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Dodać obydwa rodzaje mielonego mięsa, paprykę, śmietanę oraz płatki owsiane. Dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekanek wyłożyć liśćmi kapusty. Taką samą ilość liści odłożyć na pokrycie wierzchu pieczeni. Resztę kapusty posiekać i dodać do masy mięsnej. Mięsną masę rozłożyć na liściach kapusty, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty oraz plasterkami słoniny. Piec w gorącym piekarniku.

 

Post przez Jesc » 17 listopada 2008, o 23:10

Surowka z bialej kapusty:

6 szklanek poszatkowanej kapusty

1 szklanka startej marchewki

2/3 szklanki majonezu

1 lyzka stolowa octu

2 lyzki stolowe oleju

2 &frac12; slyzki stolowe cukru ( lub ile kto lubi do smaku)

&frac12; lyzeczki do herbaty soli

pieprz do smaku

wszystkie skladniki dobrze wymieszac .

 

Post przez Kelnereczka » 18 listopada 2008, o 22:02

Pinks sposób podawania skrzydełek z kurczaka niczego sobie, wprost prześmieszny Obrazek

 

Post przez Jesc » 19 listopada 2008, o 18:42

Stek z tunczyka



Wymieszac razem sol, pieprz,posiekana suszona natke z pietruszki, ziarenka sezamowe, tymianek i czosnek ( lub inne ziola jakie sie lubi).

Obtoczyc w tym grubszy stek z tunczyka i zostawic na conajmniej 30 min.

Na patelni rozgrzac bardzo dobrze olej.

Obsmazyc stek po obu stronach nie dluzej niz 20 sekund na strone, tak,zeby sie nie przepiekl. Przepieczony jest niesmaczny.

Stek mozna podac jako danie obiadowe z ryzem lub innymi dodatkami( np. frytki).

Mozna poczekac az ostygnie pokroic w cieniutkie plasterki i podawac na salacie np na kolacje.

W obu przypadkach podaje sie z sosem sojowym.



P.S

Przepis raczej dla tych ktorzy jadaja sushi ( http://sushi.balony.pl/sushi/) lub sashimi ( http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ryba_po_japonsku___Sashimi,,5408982,9495.html ) czyli lubia kuchnie japonska.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 grudnia 2008, o 01:51

Oto klasyczny przykład potrawy, która nie wymaga zbyt wiele pracy.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">PIECZEŃ Z MIELONEGO BOCZKU:</span></span>



1 kg boczku surowego - zmielić

1/2 szklanki tłustego mleka

łyżka wegety

pęczek zielonej pietruszki (posiekać]

4-5 ząbków czosnku ( zmiażdżyć)

pieprz



Wszystko wymieszać, zawinąć w folię aluminiowa i piec 1 godzinę w piekarniku ok 200 st.C.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">MOJE UWAGI:</span></span>

- nie chciało mi się wyciągać maszynki do mięsa, więc poprosiłam w sklepie o zmielenie boczku,

- zamiast tłustego mleka dałam 2%, bo takie miałam w domu,

- cały pęczek pietruszki to dla mnie stanowczo za dużo, więc następnym razem dam go sporo mniej,

- albo zamiast pietruszki dodam majeranku i nieco mocniej doprawię pieprzem.

- w smaku przypomina klops.



Pracy przy tym niewiele, a zawsze to lepsze niż kupna wędlina. Dobra do kanapek. Najlepiej smakuje z chrzanem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 20 stycznia 2009, o 19:13

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Francuska zapiekanka z boczkiem </span>



Przygotowanie: 30 min, kaloryczność: 410 kcal, dla 4 osób



SKŁADNIKI:



* 500 g mrożonego ciasta francuskiego

* 6 jajek

* 10 plasterków wędzonego boczku

* sól

* świeżo zmielony pieprz



Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Ciasto rozmroź, wylep nim natłuszczoną niedużą, prostokątną blaszkę. Ostrym, cienkim nożem podziel ciasto na pół, lekko rozsuń obie części. Do miseczki wbij 2 jajka, rozmąć widelcem i dokładnie posmaruj nimi oba kawałki ciasta. Ułóż na nich boczek, zostawiając wolne brzegi. Piecz 15–20 min, aż ciasto urośnie i nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i gdy nieco przestygnie, przyciśnij dłonią środek, aby się zapadł. Na każdy kawałek ciasta wybij po dwa jajka i włóż do pieca jeszcze na 8 min. Przed podaniem wierzch oprósz solą świeżo zmielonym pieprzem.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 21 stycznia 2009, o 01:46

Na życzenie Kat - chlebek pita Obrazek



Składniki:

1 1/4 szklanki letniej wody

3 łyżki oliwy

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3 szklanki mąki

2 łyżeczki suchych drożdży



Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kule, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka (większe będą miały cieniutkie ścianki, natomiast mniejsze będą grubsze i pulchniejsze). Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 st. C, włożyć pusta blachę (można również piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwką i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.



Osobiście nie polecam smarować ich oliwą tylko wypaprać w mące i dopiero na papier położyć. Wtedy się nie przyklejają i same zjeżdżają z papieru Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 21 stycznia 2009, o 01:48

a suche drozdze to sa takie normalne czy jakas insza odmiana? bo ja na gotowaniu i roznych skladnikach sie nie znam...

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 21 stycznia 2009, o 01:49

Fajny przepis, może kiedyś zrobię. A kieszonki wypełniasz czymś specjalnym?

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 21 stycznia 2009, o 01:56

Ja używam takich drożdży: Obrazek



Berenika, ja w kieszonki wsadzam fileta z kurczaka i jakieś warzywka Obrazek Wedle upodobania. No i oczywiście sos czosnkowy (śmietana, majonez, czosnek Obrazek)

A mięsko to kroi się na takie małe kawałeczki -> do miseczki, wsypać przyprawę gyros (tadam: Obrazek ) trochę oliwy, żeby się przykleiła przyprawa, wymieszać i na patelnię. Mięsko pyszka! Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 21 stycznia 2009, o 02:12

Gyros mam, pozostaje mi nabyć kurczaka Obrazek

 

Post przez Jesc » 23 stycznia 2009, o 18:45

Jesli mamy czas na przyrzadzenie sniadania polecam:

Jaja Benedykta

Składniki:

2 plastry polędwicy, bekonu lub boczku

2 jajka

1 bułeczka (lubię w tej roli grahamki)

łyżka majonezu, łyżka jogurtu, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny

masło

ocet

Wykonanie:

Bułeczkę przekroić na 2 połówki i zapiec, zagrilować na chrupiąco - używam do tego chętnie grahamki, które są nieco za grube po przepołowieniu, więc wykrajam jedną kromkę ze środka i używam takich odchudzonych połówek. Jeśli boczek, to w tym samym czasie podsmażyć go na patelni, aby się zarumienił i puścił tłuszcz. Jeśli polędwica to możemy ją podpiec razem z bułką, lub też krótko na patelni. Teraz zagotowanie jajek w koszulkach - wodę do tego celu należy posolić i dodać łyżeczkę octu, zagotować. Jajka rozbijamy delikatnie na spodek, a następnie zsuwamy do gotującej się wody - bardzo ostrożnie obkręcamy je łyżką, żeby białko otoczyło żółtko. Po 3 minutach są gotowe na miękko i trzeba je delikatnie odcedzić. Na połówkach bułeczki układamy mięsko, kładziemy na to jajko sadzone i przykrywamy łyżką majonezu zmieszanego z jogurrtem, dodać sól i pieprz.

Uwagi:Zamiast mięsa można użyć zblanszowanego szpinaku. Zamiast jajek w koszulkach można podać jajka sadzone.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 23 stycznia 2009, o 18:48

może być niezła, ja tylko dałabym jeszcze ser żółty, żeby się zapiekł.. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 3 lutego 2009, o 21:12

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Duszone schabowe</span>



Przygotowanie: 30 min, kaloryczność: 510 kcal, dla 4 osób



SKŁADNIKI:



* 80 dag małych ziemniaków

* 50 dag schabu środkowego bez kości

* sól, pieprz

* suszone oregano, tymianek i rozmaryn

* 2 cebule

* 2 ząbki czosnku

* 4 łyżki oleju

* gotowy sos pieczeniowy ze śliwką

* kilka gałązek świeżych ziół



Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Schab pokrój na cienkie kotlety, rozbij je dłonią, oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami, odłóż na kilka minut. Cebul i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż kotlety, usmaż na złoto z obu stron. Dołóż ziemniaki, podsmażaj, aż się zezłocą. Zalej przygotowanym sosem, przypraw do smaku, duś na małym ogniu ok. 10 min. Posyp siekanymi ziołami.



RADA: Smak dania idealnie podkreśli sałatka z pikli: kilka kawałków marynowanej papryki, 4 ogórki konserwowe, garść marynowanych pieczarek, garść marynowanych cebulek pokrój, wymieszaj z sosem z 2 łyżek oleju utartych z pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.



Obrazek

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 8 lutego 2009, o 05:40

O rany... Jutro biorę się za gotowanie, a własciwie pieczenie, mam boczek, wiiec wypróbuję tę pieczeń.

petruszka musi być świeża, czy może być suszona?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 lutego 2009, o 18:00

Jeśli masz na myśli moją pieczeń z boczku, to radziłabym Ci ograniczyć ilość pietruszki, a zamiast niej dać majeranek lub inne zioła [takie jakie lubisz]. Ja dawałam pietruszkę świeżą, ale myślę, że suszona też może być [będzie po prostu mniej wyczuwalna]. Tylko dopraw pieczeń dość mocno [przede wszystkim pieprzem], żeby nie była mdła.

Robi się ją bardzo prosto.

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 9 lutego 2009, o 01:47

Ja zawsze dodaję dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu-kupuję go w ogromnych ilościach...

Pieczeń wyszła ok, pietruszka była suszona i poszła część zapasu, ale warto było...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 9 lutego 2009, o 02:08

Cieszę się, bo nie każdy lubi boczek. Ale ogromnym plusem tej potrawy jest banalnie proste wykonanie.

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 9 lutego 2009, o 02:36

Dla mnie to był podstawowy powód , że się wzięłam...

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 25 lutego 2009, o 23:34

A ja ostatnio przypomniałam sobie o sałatce owocowej jaką zawsze się zajadałyśmy na studiach z moją psiapsiółą:

Wszystko w dowolnej ilości.

jabłko, banan, pomarańcz lub mandarynka, kiwi czasem arbuz do tego cukier, cynamon i gęsta śmietana. Oczywiście owoce pokroić na drobne kawałki. Wszystko wymieszać.

Pamiętam, że najlepiej smakowała jedzona ze wspólnego talerza... heh... ale to już jak kto lubi. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 25 lutego 2009, o 23:47

Bardzo dobra jest jeszcze sałatka wiosenna - bierze się świeżego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek, można koperek, wszystko się kroi w kostkę, zalewa śmietaną zmieszaną z jogurtem naturalnym, posolić, popieprzyć, wymieszać i pyszniutkie jest jak się poleje po jajkach gotowanych na twardo. Bo to raczej płynne jest. Ale pychota.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 4 marca 2009, o 19:35

pieczeń z boczku dochodzi w piekarniku Obrazek skubnęłam ciut i bardzo smaczna (chociaż nie lubię boczku;) ) tylko jak dla mnie ciut za słona (na gorąco), ja robię ja na obiad z ziemniakami i sosem pieczeniowym ze śliwką i korniszonek w rękę Obrazek a co zostanie to na jutro na kanapki , fajny przepis Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości