Teraz jest 27 listopada 2024, o 11:02

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 marca 2016, o 16:41

Ja miałam obiadek po linii najmniejszego oporu: mięsko smażone wymieszane z ryżem i przyprawami (gotowa mieszanka na modłę jugosłowiańską).
A mięsko było super miękkie. Wieprzowinka, chyba ta część nazywa się filet.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 marca 2016, o 16:42

Nocny Anioł napisał(a):kurcze, kobity ja zapraszam, ja pogotuję i nakarmię


Ja jestem chętna :witch:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 marca 2016, o 19:15

I ja, i ja :hyhy:

Wczoraj, a w zasadzie dzisiaj w nocy robiłam dla koleżanki schab. Wygląd "przed" i "po". "Po" może mniej atrakcyjnie, ale w smaku pycha. Wszystkie smaki przeszły do środka :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 marca 2016, o 19:20

Pyszności tu dziś pokazujecie :drool:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 marca 2016, o 20:42

No weźcie :ohlala: skończcie robić smaka ...
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40271
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 12 marca 2016, o 07:45

Rurko a powiesz jak się akie robi?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 40271
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 08:40

Ptanie
Ma ktoś jaki dobry sprawdzony przepis na nadziewane papryczki?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 09:04

Uwielbiam faszerowaną paprykę i często ją robię, z tym, że ja lubię paprykę mocno przypieczoną, taką, z której skórka niemal sama złazi, więc musi posiedzieć w piekarniku co najmniej godzinę. Ja ją faszeruję mięsem mielonym, ale dodaję do tego trochę ryżu, bo wtedy mięso po tak długim pieczeniu nie jest zbite na kamień, tylko całość jest wilgotniejsza i smaczniejsza. Do tego dodaję starte na tarce poduszone leciusieńko pieczarki, cebulę, może być odrobina startej surowej marchewki i co tam tylko chcesz i lubisz. Czasami robię ją tylko z samymi warzywami, bez mięsa. Ale przed nafaszerowaniem wlewam do środka wydrążonej papryki odrobinę dobrego oleju, solę ją i pieprzę.
A ostatnio miałam lenia i nie chciało mi się bawić w faszerowanie, więc wrzuciłam na blaszkę pokrojone na cząstki papryki, obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziemniaki podgotowane [na pół twardo] i posypane kminkiem, do tego dorzuciłam udka kurczaka [przyprawione oczywiście] i wszystko fru do piekarnika na dobre pół godziny. Mniam, pyszne było..... A co wyżarłam w pierwszej kolejności? Oczywiście czosnek i paprykę. :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 11 kwietnia 2016, o 10:18

Ja faszeruję mięsem mielonym podsmażonym na patelni i zalanym sosem pomidorowym (można dodać fix do spaghetti). Na wierzch układam mozarellę albo żółty ser. I zapiekam 40 minut.
Albo pierś z kurczaka podsmażam z pieczarkami i cebulką. Faszeruję tym papryki, a na wierzch układam fetę. Możesz też dać farsz/feta/ farsz/feta. I znowu do piekarnika na 40 minut.
Moja mama z kolei faszeruje mięsem z ryżem (surowym) i na blaszkę wylewa sos pomidory. Za tą wersją nie przepadam.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 10:58

Nie przepadam za sosem pomidorowym, ale może z mielonym mięsem zapiekanym w papryce będzie dobry? Muszę spróbować. :mysli: Mięso w połączeniu z sosem z pewnością nie będzie twarde i zbite.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 11 kwietnia 2016, o 11:25

Nie będzie, jest bardzo smaczne.
Ten farsz z kurczaka też jest bardzo soczysty, chyba dzięki pieczarkom.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40271
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 11:27

no właśnie u mnie sos odpada, ser odpada :red:
a będę mieć gości i pomyślałam że bym tym nakarmiła
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 11 kwietnia 2016, o 11:30

To może zrób nadziewane cukinie.
Wydrąż cukinie, to miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z mielonym mięsem z indyka i kaszą kuskus. Dopraw do smaku. Możesz też dodać pietruszką. Nadziej tym cukinię i do piekarnika na 30 minut. smaczne i mało kaloryczne.
Ten farsz może też być upieczony na blaszce w formie pasztetu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40271
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 11:37

o widzisz, to tez jest myśl, dziękuję :mysli:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 14:15

A może zrób taki misz-masz warzyw faszerowanych. Weź kilka kolorowych papryk, cukinię, duże cebule, pomidory - będzie kolorowo i ciekawie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40271
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 14:21

I kolejny dobry pomysł, a zapytałam tylko o przepis :rotfl:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 15:09

Pozostałe warzywa faszerujesz podobnie jak paprykę czyli mięsem mielonym [najlepsza byłaby karkówka, bo mięso po upieczeniu nie będzie suche]. Cebulę możesz nafaszerować kaszanką i zrobić kalafiora nafaszerowanego mielonym mięsem albo zrobić farsz z kaszy gryczanej z pieczarkami. Tu masz przykładowe przepisy:

http://wizaz.pl/Kuchnia/Nowosci-kulinar ... ne-warzywa
http://feeria.blox.pl/2010/11/Pieczona- ... zanka.html
http://takietampichcenie.blogspot.com/2 ... lonym.html
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3879
Dołączył(a): 28 grudnia 2015, o 10:41
Lokalizacja: Tarnów
Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 11 kwietnia 2016, o 15:13

Ja na grillu paprykę przypiekam pokrojoną w łódeczkę z plasterkiem fety na wierzchu, pycha. Może w piekarniku tez by tak wyszło, ale trzeba byłoby przykryć od góry żeby się feta nie spaliła.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 11 kwietnia 2016, o 16:12

Dzisiaj jadłam faszerowana paprykę z mięsem mielonym i kaszą jaglaną zapiekana z serem mozzarellą. Pyszne to było.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40271
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 11 kwietnia 2016, o 17:34

kobity wielkie dzięki za pomoc, czasem się czuję jak pacan, jak tak ciągle was o cos pytam :red:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 17:50

Przecież my też często pytamy i radzimy się. :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 11 kwietnia 2016, o 19:58

"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 kwietnia 2016, o 22:24

Moja mama robi podobne i są naprawdę smaczne.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40271
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 12 kwietnia 2016, o 07:36

Dzieki kobitki, muszę pokombinować, ja niestety nie jestem grzybowa. :niepewny:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 kwietnia 2016, o 19:05

Dziewczyny, robicie w domu sushi? A jeśli tak to z czego?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości