Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:53

Biblioteki

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 20 stycznia 2016, o 22:14

No właśnie, wygląd to jedno, ale od ksiązek zalezy jeszcze więcej.
Moja pod domem, stosunkowo nowa, jest super nowoczesna, super przestronna i w ogóle pięknie zaprojektowana. Niestety książki mają nie te, które by mnie ucieszyły. Czasopisma tak samo. I z audiobookami też nie lepiej.
Obrazek

Post przez Dorotka » 1 marca 2016, o 17:58

Dziewczyny, byłam w bibliotece. :cheer: Pierwszy raz od ...iluś tam lat, nawet nie wiem od ilu tak dawno to było. Nie ze swojej woli, co prawda, ale grunt, że byłam. I okazało się, że nawet mam tam kartę, a to już jest dziwne, bo nie przypominam sobie, żebym się tam zapisywała i kiedy. :bezradny: A skoro już tam dotarłam, to wypożyczyłam 3 książki - dwie Palmerki i Malownicze Kordel. Tylko ciekawe kto to teraz odda, bo biblioteka mi nie po drodze. :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Janka » 1 marca 2016, o 19:17

Odeślij im paczką.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 1 marca 2016, o 19:58

Dorotko, ty z bibliotekami jesteś szczęściarą. Moja koleżanka z pokoju mieszka na Ochocie. I zawsze kiedy nie ma czegoś u mnie, ona niemal od reki znajduje to u siebie. Jak nie w jednej to w drugiej. Nigdy nie ma problemu z odkładaniem książek czy przedłużaniem terminu. A do Klubu Książki zapraszani są fajni autorzy. Kiedyś natknęłam się na Grzelę :)

Post przez Dorotka » 1 marca 2016, o 22:57

Fakt, bibliotek ci u nas dostatek, ale ja po prostu nie lubię wypożyczać książek, wolę je mieć. No i z dojściem do biblioteki mam największy problem, bo zwyczajnie nie chce mi się ruszyć swojego przyciężkiego tyłka. No zobaczymy, może teraz coś się zmieni. :shades: Ale dużym plusem jest to, że we wszystkich bibliotekach na Ochocie obowiązuje jedna karta, więc jeśli jestem zapisana w jednej, to we wszystkich innych też.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 marca 2016, o 18:50

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Sparks, Quick, Roberts, Garwood, Kleypas, Jeffries

Post przez heartbeat » 2 marca 2016, o 20:49

Jakie piękne :bigeyes:
Książek nie czyta się po to, aby je pamiętać. Książki czyta się po to, aby je zapominać, zapomina się je zaś po to, by móc znów je czytać.
Jerzy Pilch

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 2 marca 2016, o 22:18

wspaniałe, chciałabym po prostu po nich pochodzić ;) Wolę jednak starsze wersje niż te nowsze :)

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 2 marca 2016, o 23:55

:bigeyes: jakbym już tam weszła.. to bym nie wyszła. :bigeyes:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 3 marca 2016, o 00:00

wspaniałe, chociaż przetłaczajace :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 marca 2016, o 01:30

montgomerry napisał(a):wspaniałe, chciałabym po prostu po nich pochodzić ;)

Dokładnie :D Pogrzebałabym sobie w takim księgozbiorze :bigeyes:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 3 marca 2016, o 01:37

Moje oczy pląsają z uciechy :dribble:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 marca 2016, o 19:51

zdecydowanie przyjemne zdjęcia,aż mnie ręce świerzbią,żeby wejść do niektórych bibliotek i pogrzebać w księgozbiorach.Zdecydowanie najbardziej podobaja mi sie klasyczne wnętrza.Odrzuca mnie nowoczesny wystrój jak w bibliotece niemieckiej czy norweskiej.Nie do końca odpowiada mi też chińska odsłona-czułabym się tam jak w klatce
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Alias » 3 marca 2016, o 20:12

Jest na co popatrzeć :), ale bardziej cieszą moje oczy te cieplejsze i klasyczne wnętrza... jak chociażby ta irlandzka.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 8 marca 2016, o 03:43

Aż chciałoby się zorganizować wycieczkę po bibliotekach.

Na nowo otworzyli moją i jestem zadowolona :-D
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Duzzz » 21 marca 2016, o 15:14

Wprowadzono w mojej Bibliotece system SMS i jestem zachwycona :-D Nie muszę co i rusz zaglądać do katalogu biblioteki i wchodzić na swoje konto by zerknąć czy coś dla mnie wróciło.
Początkowo były małe problemy, bo na odbiór było tylko 5 dni, a więc kilka rezerwacji mi przepadło, ale teraz jest wydłużone do 10 dni i bardzo mi to pasuje. :-D
Przychodzą również maile tydzień wcześniej informujące, że dana książka powinna być zwrócona w danym tygodniu. Wcześniej tego nie miałam i czasami ciężko było upilnować co i jak :wink:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 21 marca 2016, o 15:18

super rozwiązanie :)

Post przez Duzzz » 21 marca 2016, o 15:32

I dzięki temu nie czeka się w nieskończoność na książkę jeśli ktoś jej długo zarezerwowanej nie odbiera. :-D

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 21 marca 2016, o 16:29

A ja wszystko muszę sama sprawdzać w swojej, ale biorąc pod uwagę, że w drugiej i tego nie ma…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Lucy » 29 kwietnia 2016, o 19:01

Ja przeżyłam duży szok ostatnio ...
Zaczęłam chodzić do biblioteki w zeszłym roku ,tak jakoś od lipca/sierpnia. Wcześniej nie miałam po co :zalamka: tyle wymieniałam książek ,że nie nadążałam czytać. Postanowiłam przystopować i zacząć korzystać z biblio.U siebie mam dwie ,jedną bardzo blisko ,a drugą przystanek piechotą. Odwiedziłam je i bibliotekarki w szoku. Chyba z 6,czy 7 lat mnie nie było.Panie te same ,tylko starsze. Wnętrza się pozmieniały ,fajnie było znów zagłębić się w te wszystkie zapachy. :lol:

Ostatnio jadąc do sklepu do siostry,postanowiłam wstąpić tam do biblioteki. Nie było mnie tam z 10 lat .Widziałam na Fb,że było ''przemeblowanie'' i postanowiłam wstąpić. W 2013 był remont i teraz wygląda tak:

http://filia13godula.blox.pl/resource/DSCF7301.JPG
http://filia13godula.blox.pl/resource/DSCF7295.JPG
http://filia13godula.blox.pl/resource/DSCF7294.JPG

Chciałabym zaznaczyć ,że nie mieszkam w wielkim mieście i to jak teraz tam wygląda ,to mistrzostwo świata. Ale książki ... jakiś koszmar. Powiem wam,że teraz wiekszy był bałagan i nieporządek niż wcześniej. :red:
Płakać mi się chciało ,jak widziałam książki ,które leżały gdzie popadnie.W staraj foli (nie tej przylepnej) i obłożonej tonami kurzu. Całe ręce miałam ubrudzone.Miałam wrażenie ,że cofnęłam się w czasie.Jedna półka cała w HQ ,gdzie inne biblioteki się ich pozbywają.Na ''normalne'' książki nie było miejsca. Takiego burdelu,to dawno nie widziałam.
Książki z darów nie miały żadnej folii . Kasy brak,czy co ? Zapytałam się ,czy mają coś Charlotte Link ,a bibliotekarka nie wiedziała o co chodzi.

Tyle lat mnie nie było i myślałam ,że się obłowię,a wzięłam tylko 2 książki . :?
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Duzzz » 4 maja 2016, o 09:27

Trzy lata od remontu to powinno jednak lepiej wyglądać. Szkoda, że marnują potencjał jaki im dano, miejsce jakie mają. Gdzie inne biblioteki walczą o każdy metr dodatkowej przestrzeni.
Hmm, z drugiej strony może źle ona jest dofinansowana? Mają budynek i tyle. :mysli:

Post przez Lucy » 4 maja 2016, o 17:08

Nie kapuje tego. Ściany wszystkie ładnie odnowione ,a główny element ,czyli książki ,to jakieś nieporozumienie. :zalamka:

Dziś byłam w mojej ulubionej.Obłowiłam się i Pani kazała przyjść w poniedziałek ,jeżeli jestem zainteresowana nowościami. :wesoły: na dodatek jedną zarezerwuje mi i zadzwoni ,żebym mogła odebrać. :lol:

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 4 maja 2016, o 20:00

a to nie tak, że różne budżety? ;)
ps włącznie z oddzielnym na pracowników...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Duzzz » 5 maja 2016, o 14:31

Mogli dostać raz większe dofinansowanie, a potem zabrakło na coś innego, ale to też zależy od tego jaką ilość personalu mają i jaką ilość czytelników. Jestem ciekawa ile miasto przeznacza na ich dofinansowania i na co to idzie. Jeśli jest mało nowości to i pewnie nie ma pieniędzy na folie i inne takie rzeczy, znaczącą część budżetu mógł pochłonąć remont.

Post przez Janka » 5 maja 2016, o 14:40

W moim mieście jest tak samo. Biblioteka jest nowa, ogromna, pięknie zaprojektowana, położona w najlepszym punkcie miasta i w ogóle super przemyślana.
Natomiast książki są stare i nudne, dokładne te same, które zostały przeniesione na te nowe piękne regały ze starej biblioteki, już zburzonej.
Po prostu budynek i księgozbiór są finansowane z dwóch różnych źródeł, nie mających ze sobą nic wspólnego. Gdyby została kasa przy budowie lub wykańczaniu budynku, to nie poszłaby ani na książki, ani na podwyżki dla pracowników, tylko np. na remont którejś szkoły.
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy