Teraz jest 23 listopada 2024, o 00:13

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 lutego 2016, o 19:39

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 16 lutego 2016, o 21:15

gosiurka napisał(a):
Lucy napisał(a):Nie wiedziałam ,że Cynamonki ,to druga część. :czeka: A ''Tysiąc'' mam na swojej liście.

Qurczaki też nie wiedziałam,a kupiłam. Lucy a wiesz co jest pierwszą ?

Możesz czytać bez znajomości Cienia, mi się lepiej czytało w kolejności, bo poznajemy bohaterów i w Cynamonkach są małe spoilery do zagadki z Cienia.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 16 lutego 2016, o 22:42

Dziękuję Lucy :-D

Dziękuję giovanno :-D , wolę jednak w odpowiedniej kolejności :wink:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 25 lutego 2016, o 05:48

„We dwoje” Katarzyna Woźniczka – pomimo że to nie moja tematyka, sama historia nieźle wypada, spójnie oraz bez przesady, choć to i owo można byłoby poprawić. Po prostu jest taka do przeczytania, w sumie przede wszystkim z powodu Marty i tego, jak załatwiła swojego brata :evillaugh:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Lucy » 25 lutego 2016, o 14:41

Wypożyczyłam ją z biblioteki. :-D
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Księżycowa Kawa » 25 lutego 2016, o 14:44

Napisz potem parę słów :)
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Lucy » 25 lutego 2016, o 14:50

Jak w końcu się za nią zabiorę :lol:

Post przez kristy » 26 lutego 2016, o 13:15

giovanna napisał(a):Ja po prostu lubię polskie kryminały, a moje obiekcje w Utopcach dotyczyły tła obyczajowego, a Łaskuna i tak kupię. I nie wiem czy już tak przywykłam do powtórzeń, że nie zauważyłam, czy w Utopcach jest ich mniej ...

Możesz polecić jakies polskie kryminały. Ja dopiero zaczynam i z polskich znam Puzyńską, Bonde i Mroza z chęcią przeczytam coś jeszcze w tym stylu.

Post przez Lucy » 26 lutego 2016, o 19:02

Post przez kristy » 26 lutego 2016, o 19:37

Dziękuję Lucy już się rozglądam za nimi.

Post przez Lucy » 26 lutego 2016, o 19:48

Mam nadzieję ,że coś dla siebie znajdziesz :smile:

Post przez Liberty » 26 lutego 2016, o 22:55

Dorzuciłabym polski kryminał historyczny (retro) czyli Katarzynę Kwiatkowską i jej serię o Janie Morawskim ;)

Post przez giovanna » 26 lutego 2016, o 23:12

A ja wszystkie Chmielarza, chociaz Wampira jeszcze nie czytalam, trzy o Jakubie Mortce sa fajne, Konatkowskiego, Czubaja, Opiat - Bojarska, Tysiac Andryki, Nie patrz w tamta strone Grygiera, Zasluga nocy i Patron Lemberga to tak na szybko, jak mi sie cos przypomni to dopisze.

Post przez Księżycowa Kawa » 27 lutego 2016, o 01:40

Chmielarza nie znam, chociaż poluję na „Wampira”.

Liberty napisał(a):Dorzuciłabym polski kryminał historyczny (retro) czyli Katarzynę Kwiatkowską i jej serię o Janie Morawskim ;)

Faktycznie, warte uwagi.

I na pewno „Łaska” Anny Kańtoch :smile:
Denis Diderot

*
*

Post przez giovanna » 27 lutego 2016, o 14:14

Kantoch mam w planach, czeka na kindelku. Jeszcze z watkiem romansowym mi sie przypomnialy polskie kryminaly: Dante na tropie Olejnik i Kiedys cie odnajde i Zaplata ( chyba dobrze zapamietalam tytul ) Malgorzaty Rogali, Zaplata troche slabsza, ale ujdzie.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 27 lutego 2016, o 19:00

giovanna napisał(a):Czubaja

Jak on pisze? Jest dużo okrucieństwa?
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 27 lutego 2016, o 22:02

Ostatnio czytałam bardzo dobre kryminały Sąd ostateczny i Cień gejszy Anny Klejzerowicz....tajemnica z przed lat i trochę o sztuce....rzecz dzieje się w Gdańsku

Post przez giovanna » 27 lutego 2016, o 22:29

Janka napisał(a):
giovanna napisał(a):Czubaja

Jak on pisze? Jest dużo okrucieństwa?

Jak dla mnie to nie, ale to kwestia gustu, ja go lubie, chociaz sa rozne opinie.
Dom naszej Pani Klejzerowicz tez jest fajna, chociaz mnie sie najbardziej Sad Ostateczny podobal, List z Powstania i Medalion z bursztynem tez niezle, ale wedlug mnie bardzo podobne.

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 27 lutego 2016, o 22:42

W zasadzie wszystkie książki Anny Klejzerowicz mają wątek kryminalny (oprócz cyklu Czarownica) i wszystkie przeczytałam z przyjemnością :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 lutego 2016, o 21:17

Nikt jeszcze nie wspomniał o Miłoszewskim i cyklu z Szackim :-D
http://lubimyczytac.pl/cykl/183/teodor-szacki

I jeszcze mniej oczywisty, ale jednak warty uwagi Severski :wink: Chodź tu mamy do czynienia bardziej ze szpiegowskim światkiem :wink:
http://lubimyczytac.pl/cykl/300/nielegalni

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 21 marca 2016, o 10:55

Kobiety muszę napisać opinię o świetnej książkę polskiej którą wygrałam i jestem z tego powodu zadowolona, bo warto było wysyłać te kilka smsów :hyhy:

Obrazek

Opis:
To miał być najpiękniejszy dzień w życiu Kaliny. Długa, biała suknia, ukochany mężczyzna u boku i uroczyste słowa „I nie opuszczę cię aż do śmierci”. Piękny sen pryska, kiedy przed ołtarzem okazuje się, że pan młody wkrótce zostanie tatusiem... dziecka innej kobiety. Kalina, mimo niespodzianki, postanawia wykorzystać jedyny prezent ślubny, jaki otrzymuje po przerwanej ceremonii – voucher do spa w zabytkowym dworku. Uzbrojona w walizkę fatałaszków i powieść o Bridget Jones wyrusza, by zakosztować luksusów i wyleczyć złamane serce...

Niedoszła panna młoda trafia do niezwykłego miejsca, gdzie brakuje wanny z hydromasażem i drogich kosmetyków, zaś urodę poprawia się kozim twarożkiem i kąpielami w mleku. Niespodziewany splot okoliczności sprawia, że Kalina pojawia się w dworku w zupełnie innym charakterze niż planowała, a to dopiero początek niespodzianek...

„I że ci nie odpuszczę” jest komedią z nutką kryminału i ociupinką romansu.

Poznajemy w książkę główną bohaterkę, Kalinę 27-letnią dziewczynę, która przygotowuje się do ślubu ze swym ukochanym Patrykiem
.
Jednak nie wszystko przebiega tak jak powinno jej narzeczony spodziewa się dziecka z inną kobietą, do tego bardzo bliską Kalinie. dziewczyna wpada w depresję ale jest przy tym tak niesamowita, bo jej zabawne dialogi sprawiały że non stop pękałam ze śmiechu. Kalina dostaje pocztą voucher do SPA do Dworku w Kamionce i wyjeżdża, bo przecież potrzebuje relaksu i odpoczynku od wszystkiego. Jej Patryk ją zdradził, jak mógł i jak mogła być tak ślepa. Owe Kamionki do których przybywa to urocza wieś w pobliżu Nowego Sącza. A tam spotyka ją cała komedia pomyłek :hyhy:
Zostaje ona pracownikiem SPA, które dopiero się otwiera, malarką dokładnie gdyż ma stworzyć fresk. Cała okolica jest piękna i urocza. Miła Pani gospodyni, koleżanka Szparka i Nadzieja kucharka, Pan Jan i jego Romeo czyli koń, którzy sa dla tego dworku "dyliżansem" :)
Dziwnym trafem przybywają do Dworku goście ze stolicy, dwie miłe starsze pary i tu zaczyna się zabawa, masaże, aerobic, kąpiel w kozim mleku i okłady z ogórków :hihi: i do tego ciapowaty pan komisarz i przystojny pan malarz Marek i jego lazurowe oczy :bigeyes:
Nagle Kalina zostaje okradziona z całego dobytku czyli jej walizka zostaje porwana.
A potem to już dzieje się wszystko....
Nagle przyjeżdża piękna pisarka Anna i ktoś jeszcze, eksnarzeczony bohaterki naszej z ŻONĄ :P
Co się dzieje dalej nie zdradzę :)
Ale spora dawka humoru, troszkę romansu z owym malarzem i nuta kryminału w jednym :)
Wszystko świetne opisane, książka na jeden wieczór przy lampce wina! Poprawi nastrój w mig. A bohaterów nie sposób nie polubić.

Warto przeczytać i poznać pokręcone losy bohaterki, która się nie poddaje i jest tak słodko zaradna i pomysłowa.Z czystym sumieniem i sercem polecam!
Ostatnio edytowano 21 marca 2016, o 14:08 przez sunshine, łącznie edytowano 1 raz
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez Lucy » 21 marca 2016, o 11:07

Mnie też bardzo się podobała.
Kompletnie zwariowana bohaterka :hihi: fresk malowała starymi farbkami :evillaugh: i problem z mlekiem do kąpieli :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 21 marca 2016, o 11:18

Coś czuję, że przypadłaby mi do gustu.

Post przez Dorotka » 21 marca 2016, o 12:28

O, to już wiem co w następnej kolejności przeczytam, bo mam ją na swoich półkach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 marca 2016, o 13:31

Ależ Wam wszystkim zazdroszczę!
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...