Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:09

Telenowele

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 15 grudnia 2014, o 20:02

No fakt, w tym roku się Polsat lekko pospieszył :hyhy:
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 19 lutego 2016, o 13:34

Czas odświeżyć temat. Kto ogląda jakąś fajną telkę?

Ja ostatnio oglądam na YT "Kotkę". Jestem na 84 odcinku i nie mogę już zdzierżyć. Głupie to okrutnie, ale z braku laku nawet się wciągnęłam. Absurdalne intrygi, główny bohater to idiota bez charakteru, a bohaterka kretynka z chorobą dwubiegunową - na zmianę histeryzuje bez powodu i płacze, aby chwilę później rzucić się w ramiona ww debila. Na dodatek czarne charaktery to niedorozwoje ciągle drące mordy jak opętani. Jedyną sensowną postacią jest tam Mariano, którego uwielbiam. Nie do końca dobry, obdarzony wrednawym i ironicznym poczuciem humoru. To jest chyba jedyna postać w tym serialu, która się nie kwalifikuje do czubków. Po namyśle stwierdzam, że normalny to jest jeszcze Centavito i ten dziadek od Dony Rity.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 19 lutego 2016, o 14:12

Ja na razie nic . Po jednym odcinku ,zazwyczaj rezygnowałam. Czekam na http://www.novela.pl/premiery/moja-nadz ... w-czworce/ ,która ma być od 23 lutego.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 19 lutego 2016, o 14:23

A "Bajo el mismo cielo" ci nie podpasowała?
Zerknij sobie na "Corazon valiente" - to też jest serial Telemundo czyli z wątkiem kryminalnym, ale za to jakie wątki romansowe.... mówię ci, miodzio. Ale oba te seriale są w oryginale niestety.
A jeśli chcesz klasyczną telenowelę to od wtorku 23 lutego o godz. 16:00 TV4 wyemituje premierowo telenowelę pt. „Moja nadzieja” (oryg. Esperanza mía). Bohaterką historii jest Julia, młoda dziewczyny z prowincji, która staje się posiadaczką obciążających dowodów przeciwko właścicielom potężnej fabryki. Ścigana przez ludzi, którym nie jest na rękę, by prawda o ich niewłaściwych działaniach wyszła na jaw, ucieka do Buenos Aires i zaszywa się w klasztorze. Dla własnego bezpieczeństwa wkłada przebranie nowicjuszki i przyjmuje nową tożsamość. Jeszcze w trakcie ucieczki poznaje i zakochuje się od pierwszego wejrzenia w Tomasie, który jak się później okazje, jest klerykiem i pochodzi z rodziny właścicieli fabryki, którzy wywrócili jej życie do góry nogami. To jest ponoć komediówka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Kawka » 19 lutego 2016, o 20:02

Dzięki Dorotko. Na pewno coś sobie wybiorę.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Lucy » 19 lutego 2016, o 23:21

Dorotka napisał(a):A "Bajo el mismo cielo" ci nie podpasowała?
Zerknij sobie na "Corazon valiente" - to też jest serial Telemundo czyli z wątkiem kryminalnym, ale za to jakie wątki romansowe.... mówię ci, miodzio. Ale oba te seriale są w oryginale niestety.
A jeśli chcesz klasyczną telenowelę to od wtorku 23 lutego o godz. 16:00 TV4 wyemituje premierowo telenowelę pt. „Moja nadzieja” (oryg. Esperanza mía). Bohaterką historii jest Julia, młoda dziewczyny z prowincji, która staje się posiadaczką obciążających dowodów przeciwko właścicielom potężnej fabryki. Ścigana przez ludzi, którym nie jest na rękę, by prawda o ich niewłaściwych działaniach wyszła na jaw, ucieka do Buenos Aires i zaszywa się w klasztorze. Dla własnego bezpieczeństwa wkłada przebranie nowicjuszki i przyjmuje nową tożsamość. Jeszcze w trakcie ucieczki poznaje i zakochuje się od pierwszego wejrzenia w Tomasie, który jak się później okazje, jest klerykiem i pochodzi z rodziny właścicieli fabryki, którzy wywrócili jej życie do góry nogami. To jest ponoć komediówka.

Czekam właśnie na "Moja nadzieja". :smile: Tych dwóch co wymieniłaś nie ma po polsku ?
Ostatnie telki ,które oglądałam w całości ,to "Gdzie jest Elisa? ,''Dom po sąsiedzku'' i ''Twarz Analiji''. Brakuje mi tych kryminalnych ...
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 19 lutego 2016, o 23:25

kiedyś te telenowele miały jakiś sens... ;) i fajnie się je oglądało.. a teraz.. to po prostu katastrofa... :mur:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Dorotka » 20 lutego 2016, o 00:19

Zależy od wytwórni i od producenta. Produkcje Telemundo to już nie telenowele tylko seriale i to głównie z wątkiem kryminalnym. "Dom po sąsiedzku" czy "Twarz Analii" są właśnie od nich. "Corazon Valiente" czyli "Waleczne serce" i "Bajo el mismo cielo" czyli "Pod tym samym niebem" to ich nowsze produkcje. I te dwie ostatnie są po prostu fenomenalne, ale niestety dostępne jedynie w wersji oryginalnej czyli po hiszpańsku. Oczywiście oglądałam je obie. I nie mają nic wspólnego z łzawymi historyjkami o biednym Kopciuszku, który spotyka swojego księcia z bajki. Oczywiście są w nich rewelacyjne wątki romansowe - w moim avatarku jest fragment z "Corazon valiente"., a w podpisie mam filmiki z "Bajo el mismo cielo".

Post przez Lucy » 20 lutego 2016, o 13:20

Dzisiejsze telenowele ,to nie to co kiedyś.Mówię o tych ,które miałam okazję obejrzeć i zazwyczaj po dwóch odcinkach odpuszczałam. Faceci jacyś lalusiowaci ,a babki niektóre wkurzające. Np. nie potrafię zdzierżyć ją https://www.youtube.com/watch?v=MRdzuh2Fnv0 wiecznie ta sama mina i role skrzywdzonych sierotek.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... h4jbHq6J7I - ten jakiś laluś :zalamka:

http://thumbnails41.imagebam.com/17942/ ... 416703.jpg -niby ma powalać na kolana ?

Post przez Dorotka » 20 lutego 2016, o 17:34

Lucy, bo ty kiepskie telenowele wybierasz. :P Przerzuć się na Telemundo, bo oni robią telki kryminalne i z zaskakującym zakończeniem, czyli to co lubisz. Oglądałaś "Dom po sąsiedzku"? Bo jak nie, to koniecznie zobacz, kapitalnie zrobiony serial. Niesamowicie trzyma w napięciu i co najważniejsze ciągle zaskakuje. Tam nigdy nie wiesz co i kiedy. Tu masz pierwszy odcinek - http://video.anyfiles.pl/Dom+po+s%C4%85 ... ideo/70028
Tylko nie poprzestań na pierwszym, bo z każdym następnym napięcie rośnie, a intryga się nakręca.

Post przez Lucy » 20 lutego 2016, o 17:51

Obejrzałam "Gdzie jest Elisa? ,''Dom po sąsiedzku'' i ''Twarz Analiji''. Leciała też ''Ktoś cię obserwuje'' ,ale nie przepadam za głównym bohaterem :P A i w kawałkach ''Diabeł wie lepiej''.

Oglądałam trochę też na YT i szkoda ,że u nas nie puszczają.
http://www.filmweb.pl/serial/La+Patrona-2013-667566
http://www.filmweb.pl/serial/En+Otra+Piel-2014-693864
http://www.filmweb.pl/serial/Malparida-2010-566639

Post przez Dorotka » 20 lutego 2016, o 17:55

Oglądasz w oryginale?

Post przez Lucy » 20 lutego 2016, o 18:08

tak :] od małego na telki patrzyłam i mając dobry słuch ,można się trochę pouczyć języka. Więc mniej więcej wiem o co biega .

Post przez Dorotka » 20 lutego 2016, o 18:41

A "Corazon valiente" widziałaś? A "Bajo el mismo cielo"?

Post przez Lucy » 20 lutego 2016, o 18:51

Jeszcze nie ,ale bardziej mnie ciekawi ''Bajo El Mismo Cielo'' :mysli:

Post przez Dorotka » 20 lutego 2016, o 19:49

Jak będziesz chciała zacząć oglądać, to daj mi znać, a powiem ci gdzie znaleźć odcinki. :wink:

Post przez Lucy » 21 lutego 2016, o 13:25

napisz gdzie :smile:

Post przez Dorotka » 21 lutego 2016, o 14:02

Jeśli zaczniesz oglądać, to daj znać jak ci się podoba. :wink: Ten serial był prawdziwym hitem i całkiem niedawno skończyli go emitować, więc to "świeżynka". :-D

Post przez Lucy » 21 lutego 2016, o 18:31

dzięki :przytul:

Post przez Kawka » 24 lutego 2016, o 12:56

Narobiłyście mi ochoty na telki. Nie chciałabym oglądać kilku na raz, więc się muszę zdecydować na którąś.

Dorotko - ta z księdzem chyba nie dla mnie. Nie lubię wątku duchownych w romansach. :bezradny: Chyba zdecyduję się na razie na "Dom po sąsiedzku" i zobaczę co z tego wyjdzie. :mysli: "Twarz Analiji" była super. Moja ulubiona telka.

Post przez Lucy » 24 lutego 2016, o 13:19

Obejrzałam wczoraj "Moja nadzieja" i nie jest źle z tym ,że nie ma na kim oka zawiesić :krzyczy:

Post przez Kawka » 24 lutego 2016, o 13:34

Jak nie ma na kim oka zawiesić to tym bardziej NIE. Zawieszanie oka to jeden z głównych powodów, dla których się ogląda telenowele.

Post przez Lucy » 24 lutego 2016, o 13:59

Post przez Dorotka » 24 lutego 2016, o 14:30

Nie oglądałam, więc nie wiem.
Kawko - "Dom po sąsiedzku" jest świetny - cały czas trzyma w napięciu i trudno odgadnąć co zdarzy się za chwilę. Oglądałam go oczywiście ze względu na Porrasa, bo uwielbiam go.

Post przez Kawka » 24 lutego 2016, o 14:39

Lucy - niezły koleś ale też nie mój typ.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!