przez Janka » 8 lutego 2016, o 21:27
Trzeci tom serii o Kate O’Hare i Nicku Foxie, "The Job", zadowolił mnie w stu procentach. Tak samo jak tomy poprzednie, okazał się dla mnie idealny.
To mnie skłoniło do refleksji, że jakim cudem może on się podobać jeszcze komukolwiek na świecie, skoro idealny jest dla mnie, a inni ludzie są inni niż ja, czyli powinni lubić coś innego. Wiem od bardzo dawna, że mój gust jest bardzo mainstreamowy, ale i tak przy tej książce mnie dziwiło, że nie jest to książka tylko dla mnie i dla nikogo innego.
Wątek sensacyjny ładnie mnie trzymał w napięciu, podobali mi się bohaterowie główni i poboczni. Fajnie rozwijała się akcja. Było dużo ciekawych dla mnie elementów i scen. Miałam z nią dużo pozytywnych skojarzeń. Elementów humorystycznych było mało, ale za to jak już były, to z hukiem.
No i było tam coś, za co oddam wszystko, czyli: morze, woda i statki. - Książki, w których jest akcja na morzu, albo chociaż na statku stojącym w porcie, mogą być w sumie słabe, a ja im to i tak zawsze wybaczę.
Wydaje mi się, że tym razem tytuł został żle dobrany.
1. "The Heist" = skok, napad - wydaje mi się dobrze dobrane
2. "The Chase" = pościg, pogoń, obława - też mi mniej więcej pasują, ale "The Job" byłoby dużo lepsze
3. "The Job" = praca, zadanie, robota - zupełnie mi nie pasuje, tytuł powinien brzmieć "Pułapka" lub coś koło tego
4. "The Scam" = przekręt, kant - jeszcze nie czytałam, więc nie wiem, czy pasują
5. "The Pursuit" = pościg, pogoń - j.w., kiedyś się okaże
"Pułapka" dlatego, że główną część książki wypełnia wymyślanie i tworzenie wyrafinowanej pułapki na grubą rybę ze świata przestępców, a na początku książki i na końcu są jeszcze dwie mniejsze pułapki. Oprócz pułapek, więcej tam niczego nie było.
Po skończeniu książki miałam tak wielki niedosyt przebywania z bohaterami, że powtórzyłam całą "Metro Girl" z serii o Barnaby i Hookerze. A teraz z kolei mam następny niedosyt, więc chyba powtórzę też "Motor Mouth" (ale mniej chętnie, bo tu już nie będzie wody i statków).
W pewnym sensie obie te serie są podobne. Główną różnicą jest to, że Barnaby i Hooker to amatorzy, a Kate i Nick zawodowcy, więc rozmach zadania, które mają do wykonania, oraz metody i możliwości, którymi dysponują, są inne.