Teraz jest 23 listopada 2024, o 09:07

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 grudnia 2015, o 23:59

Lucy, czy naprawdę jest wojna polsko-polska? Jesteś pewna? Uczestnicy KOd-u dostali dzisiaj hasła od Wyborczej i po 400 zł do ręki, za to, że pójdą pokrzyczeć na czele z PO, Petru i Lisem. To jest naród protestujący przeciwko władzy czy wynajęty do krzyczenia w sprawach, które są bzdurne i niezgodne z prawdą. Jak mówi Frin, gdyby tych ludzi dokładnie podpytać o co walczą, dlaczego walczą i niech podadzą fakty - wzruszą ramionami, popatrzy jeden na drugiego, albo cię pobiją, bo będziesz człowiekiem władzy :]

KOD wystawił dzisiaj dzieci w pierwsze szeregi
Obrazek

o taką władzę chodzi? o takie hasła? co chcą przekazać dzieciom?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 20 grudnia 2015, o 00:10

Jeszcze jej nie ma ,ale sądzę ,że będzie. Protesty dopiero się zaczęły. Co będzie później ?
Spoiler:
wie. PIs dopiero zaczął rządzić.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Lilia ❀ » 20 grudnia 2015, o 00:21

Lucy, co oni takiego zrobili, że jest tyle nienawiści? Wypunktuj mi to.

A PO nie dała im 100 dni spokoju. Nic jeszcze nie zrobili, a ci już zaczęli szczekać. Po dżentelmeńsku :]

Sam Trybunał też nie jest czysty. Jakoś tak przed wakacjami dziennikarz poprosił Rzeplińskiego o udostępnienie dokumentacji księgowej Trybunału. Chciał wiedzieć, na jakie kwoty opiewają przetargi, bo coś zaczęło mu śmierdzieć, gdy wybierano pewną firmę. Rzepliński odmówił, bo to dokumenty prywatne, w ogóle nie powinien się interesować finansami TK. A to nieprawda, bo miał obowiązek prawny udostępnić mu te dokumenty, jak wszystkie urzędy i placówki państwowe. Czyżby sędzie nie znał prawa?
Dziennikarz oddał sprawę do sądu. Na początku grudnia sąd nakazał "niezwłocznie" udostępnić całą księgowość publicznie, na stronie internetowej TK. Po dziś dzień tego nie zrobiono.
To jak to jest z tym "niezwłocznie" :?: PIS musi robić wszystko zaraz, natychmiast, bo sędzia Rzepliński chodzi po mediach i krzyczy o łamaniu prawa, PO to samo, a sami się nie stosują :]

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 20 grudnia 2015, o 00:54

wychodzenie na ulice, protesty i demonstracje - od marszów milczenia po miesiecznice smoleńskie -to element demokracji.
(nasze "nowoczesne" pokolenie powinno pamiętać choćby to: http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... lismy.html )

argumentacja na zdjęcia prowadzi donikąd... zawsze się wizualnego haka znajdzie na drugą stronę.
domaganie się argumentów niestety także - raczej nakręca popyt na emocjonalne stawianie się po odpowiedniej stronie barykady niż merytorykę. paradoksalnie.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Lilia ❀ » 20 grudnia 2015, o 01:00

Czyli co pozostaje?

Post przez Fringilla » 20 grudnia 2015, o 01:13

ja nie żartuję: (samo)dokształcenie i dopilnowanie, żeby na wikipedii był dobry artykuł o całym procesie :lol:
dzieciaki się z niej uczą... ludzie tam często weryfikują wiedzę i na koniec - paradokjsalnie -to jedyne zblizone do obiektywności źródło informacji w sieci w miarę często aktualizowane ;)
pilnowanie Wiki na dłuższą metę daje więcej niż tysiące burz w komentarzach pod medialnymi przekazami. o nich wszyscy szybciutko zapomną...
"najważniejsze jest pilnowanie misnisterstw nauki i edukacji oraz treści podręczników" ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Lucy » 20 grudnia 2015, o 13:07

Lilia napisał(a):Lucy, co oni takiego zrobili, że jest tyle nienawiści? Wypunktuj mi to.

Nienawiść ,to za mocne słowo. Wszystkie manifestacje KOD ,były normalne w tym sensie,że odbywały się pokojowo.Były różne hasła ,ale nie takie ,jakie mogliśmy zobaczyć na marszu PiS. To jak Kaczyński mówił o ludziach,którzy mają inne zdanie :zalamka: kto tu kogo dzieli ?

Co do ich rządów ,to takiej pracy sejmu jeszcze nie widziałam. Wpływa jakiś projekt ,posłowie mają parę godzin na zapoznanie się z nim i już zaczynają się głosowania. Zachowanie marszałka ,jest dla mnie skandalem. Odbiera głos ,zasądza jakąś karę pieniężną ,nie reaguje ,kiedy jego koledzy ubliżają posłom.
Prace w komisjach np. tu : http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... jnego.html Co to niby ma być ? Tak się pracuje? Posłowie później wchodzili na mównicę i zadawali pytania do kandydatów ,ale nie było odpowiedzi.Przecież ,to była jakaś szopka.
Jeżeli są jakieś projekty,to poselskie ,a nie rządowe. Nie potrzeba konsultacji społecznych i szybko mogą zostać przepchnięte.
Sprawa z Trybunałem :zalamka: nikt nie czekał na jego orzeczenie. Duda i PIS mieli go gdzieś i teraz też tak jest. Byli sędziowie, wybitni prawnicy, osoby związani z różnymi uniwersytetami .Wszyscy mówią ,że została złamana konstytucja. Oni są na usługach PO ? Wszyscy ? Trudno mi w to uwierzyć.
Takiego burdelu,to nie widziałam nigdy. Jeszcze Parlament Europejski będzie debatował o sytuacji w Polsce :facepalm:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: jeszcze nie wiem

Post przez Zephire » 20 grudnia 2015, o 14:57

Jestem zupełnie nie na bieżąco z wydarzeniami ze świata i nie bardzo wiem, o czym w zasadzie rozmawiacie. Może mi ktoś to streścić albo podać linki do artykułów, które mi mniej więcej naświetlą w czym rzecz?

Post przez Fringilla » 20 grudnia 2015, o 19:03

Zephire - problem polega na tym, że nie :lol:
nie ma dobrego omówienia, wszystko, co podają Lucy i Lilia to bardzo wypaczone biegunowe spojrzenia serwowane przez media i podgrzane plotkarstwem społecznosciowym w stylu "w Odessie rozdają samochody" ;)
ps to nie jest zarzut do dziewczyn! po prostu alternatyw nie ma.
— Ursula K. Le Guin

Post przez Lucy » 21 grudnia 2015, o 00:26

Trzeba po prostu przeczytać opinię jednej i drugiej strony i wyrobić sobie własne stanowisko.

Post przez Fringilla » 21 grudnia 2015, o 02:55

na podstawie opinii? a co z faktami?
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: jeszcze nie wiem

Post przez Zephire » 21 grudnia 2015, o 09:35

To może po prostu szybkie omówienie na pw?

Post przez Lucy » 21 grudnia 2015, o 15:51

Fringilla napisał(a):na podstawie opinii? a co z faktami?

Faktem jest ,że Trybunał orzekł,że wybór 3 sędziów jest zgodny z konstytucją, a dwóch - nie. Od tych trzech,Duda powinien odebrać ślubowanie. Nie czekając na orzeczenie ,PIS przyjął uchwałę o ''anulowaniu'' tych październikowych wyborów 5 sędziów i powołał sobie nowych. TK orzekł ,że "nie wiążą prawnie prezydenta; są aktem o charakterze wewnętrznym". Czyli co ? Prawnicy i byli konstytucjonaliści mówią ,że obowiązuje wyrok TK ,a ta uchwała się nie liczy. PIS mówi też ,że wyroki nie są ważne ,ponieważ był za mały skład sędziów.

Balicki ocenił, że dochodzi do sytuacji, w której organ władzy wykonawczej uzurpuje sobie prawo do podejmowania decyzji o władzy sądowniczej. "To jest już groźne dla funkcjonowania państwa demokratycznego" - podkreślił.
Ocenił, że nie doszło do naruszenia przepisów i zgodnie z ustawą o TK "badanie zgodności ustawy z konstytucją jest w gestii właśnie składu pięcioosobowego". "Trybunał Konstytucyjny był władny w składzie pięcioosobowym tę kwestię rozstrzygnąć" - podkreślił.
Wyjaśnił, że rozstrzyganie takich spraw w składzie pełnym może być uzasadnione tylko szczególną zawiłością sprawy. Zaznaczył, że jest to kryterium, o którym decyzję podejmuje Trybunał Konstytucyjny.
Nie można za Trybunał zdecydować, czy sprawa jest szczególnie zawiła, czy też nie.

https://prawo.uni.wroc.pl/user/12024 -oto sylwetka Pana Balickiego. Pytanie ,czy mamy jeszcze jakiś ekspertów ,autorytetów,którzy nie będą nazywani komuchami ,czy ludzmi z układu. Faktem jest ,że wyroki TK się respektuje. Widać można je omijać i nie zauważać.

Musiałam wkleić :lol:
http://i1.pudelekx.pl/ece6de75fc3982433 ... 09/001-jpg

Post przez Dorotka » 21 grudnia 2015, o 16:51

Lucy napisał(a): Musiałam wkleić :lol:
http://i1.pudelekx.pl/ece6de75fc3982433 ... 09/001-jpg

A temu co? Oszalał? Co on znowu ma do WOŚP????? Przecież to wieloletnia akcja z bardzo piękną tradycją? Na mózg mu się rzuciło?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Lucy » 21 grudnia 2015, o 17:53

Nie pamiętasz tego artykułu, Dorotko ? http://www.se.pl/wiadomosci/opinie/prof ... 75335.html

Post przez Dorotka » 21 grudnia 2015, o 18:05

Tej Pawłowicz to już chyba w dekiel walnęło. Przecież nikt nikogo nie zmusza do wpłacania na WOŚP, chcesz to dajesz, nie chcesz nie dasz. O co biega? Jak ktoś woli wspomagać Caritas, Budzik czy inną fundacje to jego wola. Z bywaniem na Woodstock jest podobnie - chcesz to bierzesz w tym udział, nie chcesz nie bierzesz. Akurat Woodstock to nie moja bajka i mnie tam raczej nigdy nikt nie zobaczy, ale za WOŚP jestem całym sercem i nie wyobrażam sobie, żeby mój przełożony wydał mi zakaz uczestniczenia w takiej akcji. Jakoś nikt temu panu P. nie zabrania uczestniczenia w "miesiączkach pana prezesa".

Post przez Lucy » 21 grudnia 2015, o 20:44

Post przez Dorotka » 22 grudnia 2015, o 00:15

Od razu mi się przypomina wywiad z Ewą Sałacką, która opowiadała, że w czasie ciąży, żeby nie przytyć, jadła tylko jogurty i ostrygi. To było kupę lat temu, bo jej córka Matylda ma już około 20 lat, ale utkwiło mi to w pamięci.

Post przez Lilia ❀ » 22 grudnia 2015, o 22:34

Post przez Fringilla » 23 grudnia 2015, o 00:14

Lucy napisał(a):
Fringilla napisał(a):na podstawie opinii? a co z faktami?

Faktem jest ,że Trybunał orzekł,że wybór 3 sędziów jest zgodny z konstytucją, a dwóch - nie. Od tych trzech,Duda powinien odebrać ślubowanie. Nie czekając na orzeczenie ,PIS przyjął uchwałę o ''anulowaniu'' tych październikowych wyborów 5 sędziów i powołał sobie nowych. TK orzekł ,że "nie wiążą prawnie prezydenta; są aktem o charakterze wewnętrznym". Czyli co ? Prawnicy i byli konstytucjonaliści mówią ,że obowiązuje wyrok TK ,a ta uchwała się nie liczy. PIS mówi też ,że wyroki nie są ważne ,ponieważ był za mały skład sędziów.
(...)

Lucy - bez kontekstu to bardzo niewiele wyjaśnia.
Lilia - trudno wierzyć źródłom wrażym (tym bardziej, że duże i małe prowokacje zamazują przekaz).

To tak, jakby czytać Siedlecką z GW dopiero od listopada,
a tymczasem
http://wyborcza.pl/1,75968,18251790,Koa ... cyjny.html
— Ursula K. Le Guin

Post przez Lucy » 29 grudnia 2015, o 19:36

Post przez Lucy » 30 grudnia 2015, o 02:29

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =FB_Gazeta - kolejne nocne głosowanie.

Co z obecnymi pierwszoklasistami? Nowelizacja ma umożliwić rodzicom dzieci sześcioletnich, którzy w tym roku szkolnym posłali je do I klasy, ponowne zapisanie ich do I klasy w przyszłym roku.

Mnie się wydaje,że z tego niezły bałagan wyniknie.

Zapomniałam dodać ,że dalej są głosowania. Sejm uchwalił też podatek bankowy i trwa pierwsze czytanie ustawy medialnej.
Jak żyje ,to jeszcze takiego tempa nie widziałam. :facepalm: Nie ma nawet czasu,żeby posłowie zapoznali się dokumentami.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 30 grudnia 2015, o 03:48

Uchwalają szybko, a potem konsekwencje ciągną się bez końca, czyli nic nowego :roll:
I żadnej odpowiedzialności również jak zwykle :disgust:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 30 grudnia 2015, o 08:26

no mnie już dopadła ta ich ustawa bankowa, oni se radzą, a ja ku... za to zapłacę :red:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez Dorotka » 30 grudnia 2015, o 10:52

Pis uchwalił to, czego chcieli rodzice 6-latków, tyle tylko że 6-latki zajmą miejsca w przedszkolach młodszym dzieciom. Bo nie da się dogodzić wszystkim. No i będzie niezły bałagan z cztero i pięciolatkami, których rodzice zdecydują się posłać do szkoły w wieku sześciu lat, bo przedszkole będzie je musiało przygotować do nauki. Nowa pani ministra będzie miała niezły orzech do zgryzienia.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym