Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:08

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 4 grudnia 2015, o 14:11

Ja to już mam u siebie ,ale przynajmniej nie kupowałam,tylko mam z wymiany.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 grudnia 2015, o 14:16

Lucy jak coś z Twoim talentem przehandlujesz ją na coś ekstra ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Lucy » 4 grudnia 2015, o 14:21

Dam radę :hihi: a na serio,to ci co pisali recenzje,nic nie zobaczyli?
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 4 grudnia 2015, o 14:24

nie wątpię :P
Lucy nie wiesz jak to jest? Na LC opinii optymistycznych jest tyle że szok i one powstają sztucznie. Tak myślę. Jak ktoś dostaje książkę od wydawnictwa raczej nie zrecenzuje na nie...

Post przez Lucy » 4 grudnia 2015, o 15:07

No ale bez przesady :facepalm:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 grudnia 2015, o 15:13

Może ja się czepiam :red: ale podałam wam kilka cytatów, żeby był tego jakiś podgląd. Dalej może nie jest tak strasznie jak na początku, chociaż też trudno mi powiedzieć, bo jednak nie zdecydowałam się tego dokładnie dokończyć[więc mogło mi coś umknąć], ale zdania z formą albo, inaczej mówiąc :zalamka:

Przerobiłam troszkę i podrzuciłam do działu z recenzjami viewtopic.php?p=1005595#p1005595

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 4 grudnia 2015, o 19:13

Co za rozczarowanie…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 30 grudnia 2015, o 22:44

Obrazek

"Ekspozycja" to moje pierwsza książka tego autora i na pewno nie ostatnia.
Bardzo żywa i dynamiczna akcja, ciekawa tematyka i może wydawać się trochę nierealna, to jednak czyta się z dużym zainteresowaniem.
Zwłoki znalezione na Giewoncie to dopiero początek serii zabójstw, które najpierw prowadzą policjanta Forsta i dziennikarkę Szrerbską na Ukrainę, potem do Rosji , gdzie oboje są aresztowani ( Forst trafia do więzienia, Szrebska po procesie do Polski), potem trop prowadzi do Kalifornii żeby zakończyć się na Ukrainie.
Jest tu wątek dotyczący religii jak również masakry podczas II wojny na Wołyniu. Czyta się szybko, bohaterowie z charakterem, trudno domyślić się kto i dlaczego popełnia te zbrodnie. Jedyne co mi się nie podobało w tej książce to zakończenie.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 30 grudnia 2015, o 22:54

Zakończenie zrobione z myślą na dalszy ciąg, już chyba w styczniu będzie i podejrzewam, że dopiero w trzeciej się wszystko wyjaśni, o ile Frost dożyje ;)

Post przez basik » 30 grudnia 2015, o 22:57

Po tych jego przygodach, ciągłym biciu mam pewne obawy czy dożyje....może jako kaleka na wózku :mysli:

Post przez Lucy » 30 grudnia 2015, o 23:44

Ja się cieszę ,że zaczęłam czytać od serii Chyłka i Oryński. Ją uwielbiam,a z tym Forstem,to lekka przesada. Niby wszystko jest ok. ale jego przygody są po prostu niewiarygodne.Tego wszystkiego jest po prostu za dużo. Nie zmienia to faktu,że autor super pisze i ma bogatą wyobraźnie.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 31 grudnia 2015, o 00:14

Ładna okładka :hyhy:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 4 stycznia 2016, o 19:08

Lucy napisał(a):Ja się cieszę ,że zaczęłam czytać od serii Chyłka i Oryński. Ją uwielbiam,a z tym Forstem,to lekka przesada. Niby wszystko jest ok. ale jego przygody są po prostu niewiarygodne.Tego wszystkiego jest po prostu za dużo. Nie zmienia to faktu,że autor super pisze i ma bogatą wyobraźnie.

Uważam dokładnie tak samo.
Chyłka jest wspaniała.
A w "Ekspozycji" Mróz mocno przegiął.

Post przez giovanna » 4 stycznia 2016, o 20:47

Zgadzam się , ale jego pierwsza chyba książka Wieża milczenia jest podobna: morderstwa, spiski no i para bohaterów policjantka i były wykładowca z Yale. Nie mogę się doczekać trzeciej Chyłki. Chyłka i Zordon jako przeciwnicy, oj, będzie się działo .... :)

Post przez basik » 5 stycznia 2016, o 16:39

Motylek Katarzyny Puzyńskiej, bardzo przypadł mi do gusty.
Klimat i styl pisania jak w skandynawskich kryminałach Lackberg.
Zima, mała spokojna wioska, ludzie którzy się dobrze znają a każdy ukrywa jakieś tajemnice i tu nagle morderstwo i to nie jedno, ale w odstępie kilku dni dwa.
Dochodzenie prowadzą miejscowi policjanci, którzy tez nie są bez skazy (jeden pije,bo ma kłopoty ze swoimi dziećmi, drugi to damski bokser, który swoje złe humory wyładowuje na rodzinie i wreszcie trzeci który miał romans z jedną z zamordowanych kobiet.)
A potem do zespołu dołącza kontrowersyjna pani komisarz Kopp, która raczej niezbyt mi się podoba (starsza, ostrzyżona na łyso, tatuaże, przeklina , niezbyt ładnie mówi i się zachowuje) która pomaga w śledztwie.
Bardzo mi się podobało, że akcja rozgrywa się na dwóch płaszczyznach, obecnie i dużo wcześniej, gdzie poznajemy losy mordercy, tylko kto to jest, to do końca nie mogłam się zorientować.
Książka nie trzyma w napięciu, ale bardzo wciąga, bo prócz zagadki kryminalnej poznajemy też życie osobiste poszczególnych bohaterów.
Wreszcie mam polska autorkę kryminałów której książki mi się podobają i mam co czytać na dłuższy czas, bo chyba niedługo ukaże się już 6 tom przygód policjantów z Lipowa.

Post przez basik » 7 stycznia 2016, o 16:57

Po przeczytaniu Motylka z ochotą zabrałam się za Więcej czerwieni,żeby po kilku rozdziałach książkę odłożyć. Musiałam się chwile zastanowić, czy to pisze ta sama autorka i czy to na pewno kryminał dla dorosłych, czy nie książka dla dzieci.
Autorka po kilka razy na każdej stronie przedstawia od nowa bohaterów np.Młodszy aspirant Daniel Podgórski, pani psycholog doktor Julia Zdrojewska, nadkomisarz Wiktor Cybulski (kolejny niezbyt sympatyczny policjant, rogacz i żarłok), który przy każdym powitaniu z nową osobą mówi: Witam, może wyprzedzę pańskie pytanie. Niech pana ne zmyli moje nazwisko. Nie jestem spokrewniony ze znanym aktorem Zbigniewem Cybulskim, aczkolwiek byłoby to niemałym honorem....i tak bez przerwy, to strasznie mnie denerwowało.
No i komisarz kryminalna Klementyna Kopp, dla jednych świetna policjantka, dla mnie starsza żałosno-śmieszna pani, trochę po przejściach( była molestowana przez męża, potem zmarła jej kochanka), teraz zauroczona Danielem, młodszym od niej o 26 lat( nawet z zazdrości robi awanturę Weronice, dziewczynie Daniela)....to po prostu żenujące.
Do tego mówi całkiem niegramatycznie. Każde zdanie zaczyna od : Spoko. Ale. , też mnie to doprowadzało do szewskiej pasji.
Plusem jest sam pomysł na fabułę, kilka morderstw, kilku podejrzanych, ale to wszystko jest takie mdłe, bez porządnej akcji, bez emocji, bez dobrego śledztwa.
Oczywiście z wielkimi oporami skończyłam książkę. Jedynie zakończenie jest ciekawe i przez kilka ostatnich rozdziałów coś się dzieje i autorka pisze w normalny sposób.
Ogólnie książka trochę mnie rozczarowała, i gdyby nie styl pisania i trochę niezbyt udani bohaterowie-policjanci byłoby całkiem ciekawie.
Ostatnio edytowano 7 stycznia 2016, o 17:08 przez basik, łącznie edytowano 1 raz

Post przez •Sol• » 7 stycznia 2016, o 17:01

Basiku zgodzę się z Tobą niemal we wszystkim, poza tym że samo rozwiązanie zagadki mocno mnie rozczarowało bo było przewidywalne.
Ale ten język :zalamka: i to powtarzanie nazwisk i stopni służbowych, autorka się pogubiła..

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 8 stycznia 2016, o 09:23

Ja odpadłam już przy Motylku. Moim zdaniem, to jest bardzo słabe warsztatowo pisarstwo. Szkoda życia, jest tyle dobrze napisanych książek.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez •Sol• » 8 stycznia 2016, o 10:30

Motylek jeszcze był ok. Widocznie raz można wytrzymać te powtórzenia ;) albo w Motylku było ich mniej, bo w kontynuacji... Głowa mała ;)

Post przez giovanna » 8 stycznia 2016, o 13:31

Jakoś przeżyłam te powtórzenia, Utopce chyba najsłabsze i
Spoiler:

Post przez •Sol• » 8 stycznia 2016, o 13:34

cooo? O rety ale chała...
w ogóle ten ich związek to taki drętwy był...

Post przez giovanna » 8 stycznia 2016, o 13:41

Spoiler:

Post przez •Sol• » 8 stycznia 2016, o 13:43

trochę? :hyhy:
Spoiler:

Post przez giovanna » 8 stycznia 2016, o 13:48

Spoiler:

Post przez •Sol• » 8 stycznia 2016, o 13:52

Spoiler:

nie mam pojęcia czy wolno...

Klementyna to jest w ogóle osobna kategoria :zalamka:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...