Dorotka napisał(a):Zrób koniecznie a przekonasz się, że to bajecznie proste. A jak już się o tym przekonasz, to z tego ciasta [lekko zmodyfikowanego] będziesz mogła robić kapitalne paszteciki do czerwonego barszczu - boskie na każdą imprezę.
klarek napisał(a):1. Ładny kawałek schabu środkowego, tak do 1,5 kg, który trzeba pozbawić błonek wszelakich. Obrobić ładnie.
2. Wymyć. Wysuszyć ręcznikiem papierowym.
3. Obsypać cukrem - 1/2 do 2/6 szklanki. Obtoczyć ze wszystkich stron.
4. Do naczynia żaroodpornego i do lodówki na 24 godziny. Bez przykrycia.
5. Kiedy będzie wytapiała się woda i soki odlewać.
6. Po 24 godzinach wyciągnąć, opłukać i mocno obsuszyć na papierowym ręczniku.
7. Obsypać 1/2 szklanki soli. Do naczynia żaroodpornego i do lodówki na 24 godziny. Bez przykrycia. My lubimy słone więc wkładam na 48 godzin.ej wody i soków więc odlewać sukcesywnie.
8. Wyjąć, wypłukać. Obsypać według smaku. Ja obsypuję: czosnkiem granulowanym, papryką, pieprzem i majerankiem.
9. Zapakować do cienkiej podkolanówki (ja pakuję w dwie) i powiesić w ciepłym przewiewnym, ciepłym miejscu.
10. Po 5 dniach, zdjąć, wyjąć i smakować
11. Cienko kroić
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości