Teraz jest 23 listopada 2024, o 13:22

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 listopada 2015, o 13:32

Dorotka napisał(a):I ty przeciwko nam, Brutusie?!!! :nonono:
Przez was posłałam ślubnego po ciastka. Kremówkę mi kupił i tortowe. :P

Dobijają nas :wryyy: :evillaugh:
Dobra idę robić ten sernik! :mrgreen:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 22 listopada 2015, o 14:38

jak zwykle wodzicie na pokuszenie :P
wczoraj jak się zapchaliśmy pizzą tak na ciasto lub inne słodkie nie wystarczyło miejsca :P także znów się muszę obejść smakiem.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 22 listopada 2015, o 21:26


Avatar użytkownika
 
Posty: 5249
Dołączył(a): 4 marca 2015, o 17:59
Ulubiona autorka/autor: n.roberts, l.adrian,d.palmer i jeszcze wiele

Post przez phantera onca » 22 listopada 2015, o 21:53

Lore daj kawałek, a najlepiej dwa duże kawalki :bigeyes:
ObrazekObrazekObrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 22 listopada 2015, o 22:09

Proszę bardzo :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 listopada 2015, o 22:51

A przepis na serniczek wstawiłaś? Bo jeśli nie, to proszę wstaw go.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 5249
Dołączył(a): 4 marca 2015, o 17:59
Ulubiona autorka/autor: n.roberts, l.adrian,d.palmer i jeszcze wiele

Post przez phantera onca » 22 listopada 2015, o 23:08

Jestem za, też poproszę :bigeyes:
ObrazekObrazekObrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 22 listopada 2015, o 23:09

Składniki:
500 g sera twarogowego z wiaderka
0,5 szkl cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią
300 ml kremówki 30%
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
1/3 szkl wody
3 łyżeczki żelatyny
herbatniki szkolne
Przygotowanie:
Formę szklaną o wymiarach 24*11 cm wyłożyć folią spożywczą.
Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do drugiej części twarogu i wymieszać. Dodać drugą część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z gorzkiej czekolady.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać. Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z mlecznej czekolady.
Na górze ułożyć herbatniki przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.

Mówicie i macie :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 listopada 2015, o 23:15

Dziękować. :padam: Na pewno wypróbuję.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 5249
Dołączył(a): 4 marca 2015, o 17:59
Ulubiona autorka/autor: n.roberts, l.adrian,d.palmer i jeszcze wiele

Post przez phantera onca » 22 listopada 2015, o 23:16

Dziękuję :smile:
ObrazekObrazekObrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 listopada 2015, o 15:21

Lore, ale pysznie wygląda :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 listopada 2015, o 15:24

Lore wiesz że kilka dni temu szukałam tego przepisu po świecie?
Dziękuję ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 23 listopada 2015, o 15:27

Super wygląda :bigeyes:
Dziewczyny, piekła któraś Snickersa? Zrobiłam tego przepisu, ale warstwą z orzechami można zabić. A krócej piec nie mogłam bo ciasto pod orzechami było surowe.
http://domowe-potrawy.pl/ciasto-snikers/
I tak myślałam czy nie ma jakiegoś przepisu, w którym nie trzeba piec orzechów

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 listopada 2015, o 16:22

Daj mu ze dwa dni, może zmięknie, chociaż jeśli piszesz, że jest tak twarde, że można nim zabić, to nie wiem już co z nim robić. :bezradny: Jeśli nie zmięknie przez dwa dni, to wrzuć je na dobę albo dłużej do zamrażalnika, może to pomoże.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 listopada 2015, o 16:33

A może piec bez nich. A trzeci blat wysmarować czekoladą albo troszkę jeszcze masą kajmakową i dopiero na to posypać orzechy, a potem je lekko dognieść, żeby się przykleiły i lekko weszły w ciasto. :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 listopada 2015, o 16:35

albo zrobić bez pieczenia - herbatniki pokruszone, posiekane orzechy i masło?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 listopada 2015, o 16:39

We wszystkich dostępnych przepisach orzechy się zapieka, więc tak chyba musi być. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 listopada 2015, o 16:41

ale przecież orzechy nie puszczą soku a na surowo też je można jeść. Nie że się będę upierała i wymądrzała, ale nie widzę powodów ;) no chyba że obróbka cieplna smak ich wyciąga na wierzch - wtedy można je podprażyć np.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 listopada 2015, o 16:57

Obróbka cieplna je praży, utwardza. Można je jeszcze jedynie na drobniej rozwalić wtedy może nie będzie można stracić zębów. :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 23 listopada 2015, o 17:31

Dorotko po dwóch dniach, nie jest lepiej. Ja na wierzch dałam orzechy włoskie posiekane w blenderze, jak tutaj
http://ilovebake.pl/2015/10/23/ciasto-snikers/ i
I Albo dam sobie już spokój z tym ciastem albo zrezygnuje z jednego blatu i zrobię tak:
1. Najpierw ciasto,
2. budyń,
3. ciasto,
4. krówka (ale mniej niż w przepisie)
5. Podprażone orzechy włoskie, ew. wymieszane z miodem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 23 listopada 2015, o 18:09

wiedzmaSol napisał(a):Lore wiesz że kilka dni temu szukałam tego przepisu po świecie?
Dziękuję ;)

No popatrz, a tu Lore go ma :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 28 listopada 2015, o 18:25

a ja robię ciastka jaglane, trzymam kciuki
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 grudnia 2015, o 20:40

Joakar, coś dla Ciebie

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 17 grudnia 2015, o 16:43

Przypomina wyglądem taki, co dzisiaj jadłam na deser.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 2330
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Ulubiona autorka/autor: jeszcze nie wiem

Post przez Zephire » 17 grudnia 2015, o 21:19

Wrzucam przepis na domowy orkiszowy bezglutenowy chlebek:

1kg mąki orkiszowej (najlepiej typ 700)
100g drożdży świeżych
700 ml ciepłej (około 40stopni) wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
trochę oleju lub oliwy
margaryna lub olej kokosowy do wysmarowania blachy
2 formy "keksówki"

1. Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłej wody dajemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy i dodajemy 6-8 kopiatych łyżek mąki. zostawiamy w ciele (zaczyn najlepiej przygotować w dużym naczyniu bo szybko rośnie) na ok. 10 minut.

2. Pozostałą mąką warto przesiać przez drobne sito do dużej miski i dodajemy do niej sól. Na środku robimy dołek do którego wlejemy zaczyn.

3. Ostrożnie wyrabiamy ciasto. Po około 10-15 minutach wyrabiania ciasto będzie się nadal lepić, ale tym nie nalezy się przejmować o ile ma jednolitą konsystencję. Przed zostawieniem ciasta do wyrośnięcia warto jest posmarować je niewielką ilością oleju lub oliwy (dzięki czemu nie będzie wysychać) i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

4. Po 20 minutach przez kilka minut trzeba ugniatać znowu ciasto. NAstępnie podzielić na dwie części i przełozyć do wysmarowanych wcześniej form. Znowu zostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut. (ja zwykle na tym etapie włączam piekarnik do nagrzania).

piec w temp. 180 stopni przez 40 minut

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości