Teraz jest 23 listopada 2024, o 12:46

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 listopada 2015, o 15:36

Dokładnie :evillaugh:

Sypię i tak zawsze z cukiernicy, nawet nie łyżkami, więc nie mam bladego pojęci ile tego cukru w sumie dodaję. :red: :evillaugh:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 listopada 2015, o 15:42

myślę że to jest tak że jak się trochę zdążyło napiec i nagotować to zwyczajnie ma się miarkę w oku ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 listopada 2015, o 15:47

To jest też prawda. Zna się mniej więcej konsystencje i smaki i wie czego więcej lub mniej powinno być. :-D
Metoda prób i błędów :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 listopada 2015, o 15:51

o to to ;)
moje pierwsze ciasta to były zakalce, spaleńce albo jeszcze inne niejadalne cuda ;) cieszę się że teraz już mi to idzie lepiej :mrgreen:
ale zakalca drożdżowego to bym nie odmówiła...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 21 listopada 2015, o 18:49

Macie ochotę na szybką słodką przekąskę? Świetnie sprawdza się też na śniadanie ;)

Obrazek

Ja zamiast truskawek dodałam banany i też wyszło rewelacyjnie:
http://www.the-girl-who-ate-everything.com/2013/05/french-toast-roll-ups.html
przepraszam, że po angielsku, ale to tak prosty przepis, że nie będzie problemów z rozszyfrowaniem :)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 21 listopada 2015, o 19:49

smacznie wygląda :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 listopada 2015, o 20:57

Śmieszny pomysł, od razu skojarzył mi się z krokietami robionymi z wafli.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 21 listopada 2015, o 21:50

duzzza22 napisał(a):Des, świetny pomysł. :D


wyjścia nie ma moja droga :evillaugh: ...hurtowa produkcja pierników u mnie w tym roku..... :ohlala:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 21 listopada 2015, o 22:14

joakar4 napisał(a):smacznie wygląda :smile:

nie tylko wygląda ;)
u mnie rozeszło się momentalnie :)
będąc na fali cynamonu, zrobiłam dzisiaj jeszcze rollsy cynamonowe :) pychotka
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 listopada 2015, o 22:28

U mnie piernikowe szaleństwo zacznie się prawdopodobnie w poniedziałek. Ale w tym roku zrobię je tylko z 1,5kg mąki, a nie tak jak w poprzednich latach z 3 kg, bo to i tak huk roboty. No i za krajankę marcepanową trzeba byłoby się już wziąć. :czeka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 21 listopada 2015, o 22:39

A ja właśnie zrobiłam trójwarstwowy sernik bez pieczenia z czekoladą i herbatnikami :drool:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 listopada 2015, o 23:04

To pochwal się nim na zdjęciu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 21 listopada 2015, o 23:07

Jak się przechłodzi w lodówce i go jutro odwrócę :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 21 listopada 2015, o 23:09

ja skończyłam piec rogaliki drożdżowe z różaną marmoladą.Pyszne...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 listopada 2015, o 00:06

Łaaaał, uwielbiam rogaliki....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 22 listopada 2015, o 00:18

u mnie chłodzi się snickers :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 listopada 2015, o 00:26

No masz, jeszcze lepiej... :disgust:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 listopada 2015, o 00:28

Właśnie :evillaugh:
Jak możecie dziewczęta :wryyy: A miałam w tym tygodniu nic słodkiego nie robić, ale pewnie przez was się nie oprę i jutro wezmę się za sernik z dynią :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 listopada 2015, o 00:43

Duzz, one tak specjalnie, uwierz mi. Uwzięły się na nas, skubane i torturują nas opowieściami o słodkościach, wredoty jedne. Ale żeby tak podrzucić nam po ciasteczku, albo nawet po dwa, to już nie. :disgust:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 22 listopada 2015, o 12:03

;P ja mam sernik..xD :hyhy:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 listopada 2015, o 12:13

I ty przeciwko nam, Brutusie?!!! :nonono:
Przez was posłałam ślubnego po ciastka. Kremówkę mi kupił i tortowe. :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 22 listopada 2015, o 12:22

Alias, świetny przepis :) Uwielbiam tosty francuskie, choć może bardziej na słono - tak teraz myślę jaką by tu wytrawną wariację dla tych ruloników wymyślić ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 22 listopada 2015, o 12:43

Dorotka napisał(a):I ty przeciwko nam, Brutusie?!!! :nonono:

no co.. ;P przecież ja tylko stwierdzam fakt. :sorry:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 22 listopada 2015, o 12:53

Agrest, w sumie możliwości jest całkiem sporo, zarówno na słodki jak i na słono. Ja będę próbować któregoś dnia z mozzarellą. Samą lub z jakimiś dodatkami ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 listopada 2015, o 13:05

Z pieczarkami, szynką i żółtym serem też mogłyby być dobre.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości