‘No Muggle Prime Minister has ever set foot in the Ministry of Magic, for reasons most succinctly summed up by ex-Minister Dugald McPhail (term of office 1858-1865): “their puir wee braines couldnae cope wi’ it.”’ – J.K. Rowling
Pottermore Presents is a collection of J.K. Rowling’s writing from the Pottermore archives: short reads originally featured on pottermore.com with some exclusive new additions. These eBooks, with writing curated by Pottermore, will take you beyond the Harry Potter stories as J.K. Rowling reveals her inspiration, intricate details of characters’ lives and surprises from the wizarding world.
These stories of power, politics and pesky poltergeists give you a glimpse into the darker side of the wizarding world, revealing the ruthless roots of Professor Umbridge, the lowdown on the Ministers for Magic and the history of the wizarding prison Azkaban. You will also delve deeper into Horace Slughorn’s early years as Potions master at Hogwarts - and his acquaintance with one Tom Marvolo Riddle.
September 6, 2016
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu. Denis Diderot
"If you want it enough, you can always get a second chance." MM * “I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM * Zamienię sen na czytanie.
“How do you always know where to find me?'' His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.” “I don’t know what you mean.” “Once he found it, everything else in the universe made sense.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“How do you always know where to find me?'' His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.” “I don’t know what you mean.” “Once he found it, everything else in the universe made sense.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
KatiaBlue napisał(a):Nie wiem czy już się takiego pojawiło na forum, ale znalazłam na fejsiku: 'Harry Potter i Przeklęte Dziecko' *SPOILERY*
Spoiler:
Pierwsza część: * Cała historia opiera się na używaniu zmieniacza czasu. Album Severus ma złe stosunki ze swoim ojcem - Harrym - i postanawia użyć magicznego przedmiotu, aby uratować Cedrica Diggory'ego przed śmiercią. * Przedstawienie zaczyna się w momencie przydziału do Domów Hogwartu. Albus i Scorpius trafiają do Slytherinu (ku przerażeniu Rose), natomiast Rose trafia do Gryffindoru. * Album i Scorpius stają się najlepszymi przyjaciółmi * W pewnym momencie do Harry'ego przychodzi Amos Diggory z propozycją, aby użyć zmieniacza czasu w celu uratowania Cedrica (który notabene zmarł ponad 20 lat temu). * Harry'ego po 19 latach przerwy znowu zaczynać boleć blizna. Ma przebłysk wspomnienia, kiedy po raz pierwszy spotkał Hagrida i dowiedział się, że jest czarodziejem. * W międzyczasie Albus i Scorpius dowiadują się o planie Amosa i sami podejmują przedsięwzięcie, aby wykraść zmieniacz czasu i uratować Cedrica. Prowadzi to do tego, że Scorpius używa Eliksiru Wielosokowego, aby wyglądać jak Ron. Chłopcy ostatecznie zdobywają zmieniacz czasu. * Podczas podróży w czasie chłopcy mieszają tak, że Ron i Hermiona nigdy się nie spotykają, wobec czego nie są razem, nie mają dzieci, a więc ich latorośle, włączając w to Rose, nie istnieją. * Akcja nie dzieje się w ciągu jednego roku, ale są przeskoki - aż do czwartego roku nauki w Hogwarcie. Kulminacja akcji ze zmieniaczem czasu odbywa się właśnie na czwartym roku * Złość Albusa na Harry'ego jest spowodowana (albo spotęgowana) faktem, że ten pierwszy trafił do Slytherinu i przez to jest wyrzutkiem. Podczas jednej kłótni Albus mówi, że wolałby, żeby Harry nie był jego ojcem, natomiast Harry, że nie chciałby, żeby to Albus był jego synem * Użyty zmieniacz czasu prawdopodobnie jest nielegalny i zostaje znaleziony u Teodora Notta * Sporą rolę odgrywa Delphinus, siostrzenica Amosa (Delphi za pomocą Eliksiru Wielosokowego przemieniła się w Hermionę, ale ostatecznie nie przenosiła się w czasie) * Chłopcy, przenosząc się do pierwszego zadania Turnieju Trójmagicznego (tego za czasów Harry'ego), doprowadzają, że Cedric przegrywa zadanie. Następnie wracają do teraźniejszości, zostają znalezieni w Zakazanym Lesie przez Harry'ego, Ginny i Minervę. Bohaterowie faktycznie namieszali tak, że Ron i Hermiona nie są małżeństwem, a ponadto aktualnie (w tej zmienionej teraźniejszości) Hermiona uczy Obrony Przed Czarną Magią, Ron jest mężem Padmy Patil, a Albus jest w Gryffindorze * Chłopcy ponownie decydują się na użycie zmieniacza czasu i trafiają do drugiego zadania Turnieju Trójmagicznego. Z ich "pomocą" Cedric znów ponosi porażkę * Do teraźniejszości po drugim użyciu zmieniacza czasu wraca tylko Scorpius. Chwilę później do chłopca podchodzi Umridge, która oznajmia mu, że świętują Dzień Voldemorta. Okazuje się, że Harry zmarł 20 lat temu, a co za tym idzie - Albus nie istnieje * Hermiona jest Ministrem Magii * Harry pracuje w Departamencie Przestrzegania Prawa * James Jr. i Lily trafiają do Gryffindoru * Na trzecim roku umiera matka Scorpiusa - Astoria * Rose na drugim roku zostaje przyjęta do drużyny quidditcha na pozycji ściagającej Druga część: * Akcja zaczyna się w momencie, w którym zakończyła się w pierwszej części. Przedstawiona została rozmowa Umbridge i Scorpiusa, w której kobieta wyraziła zniesmaczenie zainteresowaniem chłopca Harrym i Bitwą o Hogwart. Pamiętajcie, że wszystko odbywa się teraz po drugiej podróży w czasie! * Scorpius ma wyrzuty do ojca – Draco – o to, że tamten wspomagał Voldemorta * Snape żyje i to do niego Scorpius zwrócił się o pomoc. Severus na początku nie chciał wierzyć, ale kiedy chłopak wspomniał o jego miłości do Lily, zmienia zdanie * Cedric także żyje, a ponadto jest Śmierciożercą. Zabił Neville’a przez co tamten nie mógł unicestwić Nagini * Scorpius za pomocą Snape’a, Hermiony i Rona odkręca wszystko tak, że udaje się wrócić do prawdziwego wymiaru * W prawdziwym wymiarze istnieje już także Albus * Okazuje się, że Scorpius zgubił zmieniacz czasu, będąc nad jeziorem * Między Harrym i Albusem nadal wyczuwalny jest chłód, jednak gdy chłopiec dostaje potwierdzenie od ojca, że bardzo się o niego martwił, przepaść minimalnie się pomniejsza * Zostaje przedstawiony sen Harry’ego: Petunia odwiedza grób rodziców chłopaka. Harry pyta, skąd na grobie jest tyle kwiatów, skoro mówiła mu, że jego rodzice nie mieli żadnych przyjaciół. Nagle pojawia się Albus, który wyglądał jak Voldemort. Harry’ego zaczyna boleć blizna i wtedy się budzi * Cały sen Harry potraktował jako przepowiednię i uświadomił sobie, że Albus nadal jest w tarapatach * Akcja w dormitorium Ślizgonów: Albus i Scorpius postanawiają zniszczyć zmieniacz czasu. Powiadamiają o tym Delphie, która zabiera ze sobą przedmiot. Chłopcy zauważają na ręku dziewczyny dziwny tatuaż * Okazuje się, że Delphie wcale nie jest rodziną Amosa, ale jest córką Voldemorta Zmiana akcji * W pokoju Delphie Harry na ścianach znajduje przepowiednię dotyczącą ojca i dziecka – myśli, że chodzi o niego i Albusa * Delphie torturuje Scorpiusa za pomocą Crucio, aby przeniósł się z nią ponownie w czasie i uratował Cedrica podczas ostatniego zadania Turnieju Trójmagicznego * Bohaterowie (cała trójka) faktycznie przenoszą się w czasie. Pojawia się Cedric i ratuje Albusa przed gniewną Delphie, myśląc, że to część turniejowego zadania. Albus mówi mu, żeby dalej kontynuował zadanie i że Amos bardzo go kocha (ponoć wzruszająca scena) * Po szamotaninie Scorpiusa i Delphie postacie zostają uwięzione w czasoprzestrzeni i same nie wiedzą, gdzie się znajdują * Albus i Scorpius dowiadują się od mugola, że jest rok 1981 – 24 godziny przed śmiercią Lily i Jamesa Potterów * Chłopcy próbują wysłać za pomocą kocyka z dzieciństwa Harry'ego wiadomość do rzeczywistego wymiaru, aby Harry im pomógł (przypuszczają, że Delphie chce zabić małego Pottera). Ku zdumieniu wszystkich, wiadomość dociera do Pottera i wraz z Ginny i Draco udają się na pomoc. Używają do tego zmieniacza czasu Draco, który jak się okazuje, takowy posiadał (od Teodora Notta) * Harry wpada na pomysł, aby przeistoczyć się w Voldemorta i tym sposobem zwabić Delphie * Delphie wcale nie chciała zabić małego Harry'ego, ale ostrzec Voldemorta, aby nie próbował tego robić, ponieważ ten czyn ostatecznie doprowadzi do jego klęski * Okazuje się, że matką Delphie jest Bellatrix, która urodziła ją na kilka miesięcy przed Bitwą o Hogwart * Dochodzi do walki między Delphie, Albusem i Harrym, z której zwycięsko wychodzi ojciec z synem. Na koniec Delphie wyjawia, że chciała się tylko spotkać z ojcem. Dziewczyna trafia do Azkabanu * Na koniec słychać krzyki James i Lily; Harry na własne oczy widzi śmierć rodziców * Scorpius oświadcza się Rose (nie padło bezpośrednio "tak", ale wszystko wskazuje, że tak właśnie się stanie) * W końcowej scenie Harry oświadcza Albusowi, że będzie lepszym ojcem. Mężczyźni patrzą w dal i zgodnie stwierdzają, że zapowiada się piękny dzień
Przeczytałam prawie całą książkę i wszystko się zgadza. Z tym, że dla mnie to nie jest kolejny tom serii, ale ff. Scenariusz nie jest zły,czyta się błyskawicznie, ale jak dla mnie można by połowę z niego wywalić. Brakuje tam magii Hogwartu, opisów szkoły, zajęć, zaklęć itp. Z tym, że Albus szkoły nie znosi, więc pewnie by się nie zachwycał. Wydaje mi się, że Rowling miała tam minimalny wkład. W niektórych scenach są przedrukowane dialogi z oryginału. Reszta wydaje się stworzona przez scenarzystę.
Brzmi mało zachęcająco Scenariusz został napisany na podstawie książek, więc mogę się mylić, ale nie wiem czy Rowling się poza tym mocniej przykładała do jego treści Niech teraz wydają inne fanfki
Macałam Przeklęte dziecko w Biedronce, ale odłożyłam. Miałam w planach zamówić z innymi książkami, więc chyba tak zrobię
Tutaj fajne było spotkanie po raz kolejny niektórych bohaterów, zwłaszcza Snape'a. Fajny jest też Draco i jego syn. Za to ciężko mi polubić syna Harrego.
Mnie dziwi, ze Rowling na to poszła. Naprawdę aż tak brakuje jej kasy żeby psuć serię? Temat był dobry i gdyby sama napisała o tym książkę i powywala trochę bzdur byłoby to naprawdę fajne zakończenie serii.
tak to jest dziwne. Ona kasy ma furę, przecież teraz za te Magiczne Zwierzęta na pewno znów zgarnęła pulę. może chciała jakoś ulec ludziom którzy prosili o kontynuację, a jednocześnie nie chciała złamać danego słowa że już skończyła z serią? To chyba jedyne co może przekonywać
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.
przez emily temple » 24 października 2016, o 10:52
Powiem tak.. Ja czytałam . kawałki po angielsku.Powinno to ksiazkowe wydanie traktować jako dodatek do seri.. fanfik On jest napisane wyznacznikami fanfikowymi oraz napisany tropami.... romansu I chce by jeszcze dała histori Albusa i Scorpiusa
Spoiler:
NIe wierze ze chce S sparować z Rose. sorry on zawsze nie ważne co albusa wybierze. I da sie wyczuć ze coś jest miedzynim. Dajmy im czas.. Boziu ale on sie kochają
Tu najsłabszym elementem jest... fabuła.. Sa dziury i takie wtf nie przeczycze ale bohaterowie się bronia.. Ja emocjonalnie poruszona Draco Malfoy'em to juz cos znaczy..
A to ze Albus nie znosi Hogwartu .. to jest na plus.. Sorry H to w koncu zwykla szkoła nie każdy musi kochac i czuć się jak w domu..
I bardzo ale to bardzo duzo daje sztuka.. Ona jes magiczna no poprostu.. na papierze niektore scene sa mdle i nawet inna interpetacje .. Tak patrze na kilka scen Scorpius/Albus i ostatnia ich scena ktora wrecz rozgnewała interent .. hejt zlosć a w teratrze..o wiele lepiej wypada..
I tak ..Moje emocje wobec Harry Potter i Przeklete dziecko opieram tylko na widzianej sztuce..( tu nastepuje rzut na podloge i placz ja chce jeszcze raz zobaczeć. czemu biletów brak i jak sa to po 200 funtów)
Ona jakoś mowiła ze wiedziała piszac epilog ze Albus Potter jest najbardziej ciekawy/skomplikowanym dzieckiem potterow i byś z nim chciała.. A czemu napisała. Ludzie prosili zapewne. Niby zarzeka się i wytwornia ,co ma prawa do Pottera jak i ona ze filmu nie bedzie.choć nie byłabym pewna. Tylko wydaje mi ze jeli by coś to za kilka lat. teraz za duzo o Fantastycznych bestiach bedzie oraz HEJT na HPTCC troszku ucichnie.
Perhaps I became a magic user so I can touch his heart
przez emily temple » 24 października 2016, o 11:27
wiem. W sztuce az tak się nie rzuca w oczy. Przynajmniej jak ja była. Wiedziałeś ze darzą się miłością przyjacielską braterką. To sa wrecz bratnie dusze..ale wiesz napięcia seksualnego tako jakiego by kroić nozem nie było. To raczej widzisz ze cos moze być na rzeczy i sprry nikt nie pokocha A ja S.. I to slow burn jak już cos. W koncu maja 14 lat i odkrywają seksualność.. I nie to jestes Drarry 2.0. oj nie.. Jak pomysle o tych twoj mlodzieńcach
Ale Rowling na z tym problem .wiec możliwe ze nic z tego. ja bym bardzo chciała by byli razem . i tyle. Sama napisała ich relacje w tropach romansu i nawet recenzenci gadali e bardzo latwo ich shipować.
To nie było jakieś napięcie seksualne, tylko pojedyncze zdania. Te przyjacielskie uściski. Chociaż ja w sumie od początku przeczuwałam, że coś będzie na rzeczy z Rose i Scorpiusem. Kto się czubi ten się lubi.
O broń Boże żadnej kontynuacji tego ff. Lepiej by napisała porządnie 8 tom.
przez emily temple » 24 października 2016, o 11:50
Rose i Scorpius . Przed tym. To był moj ship jak by. Teraz. nie.. Rose jest dla Scorpius'a wyobrzeniem. Kazdy miał jakis obiekt westchnień ktory sobie "wmówił 'ze wielbi kocha . I jak dla mnie ten crush na Rose nie jest prawdziwy
I Rose w sztuce nie jest zasadzie kto sie czubi.. ona go nie znosi, wręcz nim gardzi. I jest uprzedzona ( to mieszanka rodzicow niespecialnie dobrych cech). Nie wiem co by musiała zrobic by mnie przekonać ze mogla by z nim skonczyc w parze.. Sorry.. Scorpius zasługuje na wszystko co najlepsze. Wystarczy dostał w kość.
Sol. ona może dać coś na pottemore ale nie szybko. Sztuka jeszcze do grudnia 2017 bedzie grana. i jeszcze tour do USA
Jak choć o uściski. Wiesz maja ona racjonalne podłoza , choć mowie. wiem daje spektakt. ( czasem sa dluższe usciski, czasem wiecej sie dotykają i tp)
przez emily temple » 24 października 2016, o 20:54
oczywisic eze nie.. Oni sami sie z tego nabijali i szczerze like i said to sie nie liczy bo zawsze wybierze Albusa.. sorry ..
Choć o to ze wg niektorych. duzej ilosci osob. budowali mocną piękna relacje miedzy A x S a poznie i jak dali przekaż ze Scorpius i jego crush na Rose jest mocny bardzo . I u tez wysuneli zarzut ze zwiła najpopularniejszy ship z nowego pokolenia i dała do scenariusza
Mowiłam wczesniej Rose a Sc. jest tu klasycznym crushem,w wyobrzeniu o niej /lubie miec crush na nią. To kazdy nastolatek przewywał choć mówie . Rowling mogla by iść w ren paring, czego nie chce.
i szczerze to ja być takiego Albusa i Scorpiusa dla siebie