Olga Rudnicka - Cichy wielbicielJest to świetna książka. Bardzo dobrze napisana, choć widziałam ,że niektórzy w opiniach się sparzyli i wystawili negatywne opinie, bo spodziewali się dobrej komedii, które tworzy Olga Rudnicka. Pokazuje to jak ważne jest nastawienie do książki.
Autorka opisuje tu typowe zachowanie stalkingu, gdzie "typowy stalker"(chodzi mi o to,że w tym przypadku nie było wszystkich zachowań stalkera, z tych wymienionych we wprowadzeniu książki), ale to co jest .....
Poznajemy fajną dziewczynę, wesołą, normalną, mającą normalne życie i krok po kroku jest to życie odbierane.
Książka jest napisana na podstawie zachowań stalkera i wywiadów z ofiarami . Widzimy jak niszczy po kolei otoczenie "wybranki" przyjaciele, znajomi, rodzina, związek. Jaki w ogóle ma to wpływ na nich. Pokazane jest ,że stalker nie niszczy tylko obiekt swoich "uczuć" ale cały jej świat.
Podziwiam osoby które to przeszły i dalej żyją.
Książka jest napisana, kiedy stalkerzy jeszcze byli bezkarni, zmieniło się to , choć wg mnie i tak są za słabe wyroki, w szczególności kiedy doprowadzą do samobójstwa, powinien być wyrok jak za zabójstwo.
10/10