Teraz jest 29 stycznia 2025, o 01:04

J.D. Robb

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 maja 2019, o 00:34

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Lilia ❀ » 26 lipca 2019, o 14:36

w promocji

Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 17 października 2019, o 23:13

czytam właśnie 46 część cyklu czyli Mrok i śmierć.Czytałyście już?Brakuje mi tu postaci Whitneya i Summerseta,poza tym Eve używa bardziej bluzgającego języka niz w pozostałych książkach.bardzo często leca k*rwy i suki,rzadziej cholery...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Lilia ❀ » 18 października 2019, o 00:09

nowe wydawnictwo, nowe tłumaczenie.
to słownictwo typowo polskie. w oryginale tego nie ma, bo amerykański jest ubogi w wulgaryzmy i bluzgi. po polsku Eve nadal powinna mówić cholera.

Post przez ewa.p » 18 października 2019, o 19:29

no i własnie strasznie mi to nie pasowało w tej książce,przyzwyczaiłam się już do takiego a nie innego języka bohaterów i nie do końca mi sie podoba to nowe tłumaczenie...

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Lilia ❀ » 18 października 2019, o 21:15

tę część mam kupioną w oryginale, więc jak tak dalej ma wyglądać polska wersja pozostanę już przy oryginałach. nie znoszę polskich wulgaryzmów, jest ich za dużo, są niesmaczne. po prostu obrzydliwe. Prószyński przynajmniej dbał o stylistykę i wierność oryginałowi.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 października 2019, o 11:45

ciekawe co zaszło, że już nie Prószyński wydaje ID.
Po Uczniu i śmierci prawdę mówiąc serię porzuciłam i nie wiem czy wrócę...

No i się zastanawiałam co w tych dwóch ostatnich Nora taka wulgarna. Wszystko jasne...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 listopada 2019, o 12:50

ewa.p napisał(a):czytam właśnie 46 część cyklu czyli Mrok i śmierć.Czytałyście już?Brakuje mi tu postaci Whitneya i Summerseta,poza tym Eve używa bardziej bluzgającego języka niz w pozostałych książkach.bardzo często leca k*rwy i suki,rzadziej cholery...

Wczoraj skończyłam i przyznam, że bardzo rzuciło mi się to w oczy. Aż wyszukałam sobie co ta Pani tłumacz tłumaczy, i w sumie zrozumiałam, skąd może być ten problem...
A co najdziwniejsze to w Śmierci i mroku przeklinają tylko E i R. Wszyscy inni wokół potrafią wyrażać lepiej swoje emocje, a tylko oni tak z grubej rury :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 11 listopada 2019, o 19:13

Nadal jestem kilka tomów do tyłu; jakoś od pewnego czasu nie ruszam.

A poza tym:
Obrazek
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Księżycowa Kawa » 23 grudnia 2019, o 02:13

Wygląda na to, że w ten sposób można będzie całą kolekcję zebrać:

Obrazek
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Księżycowa Kawa » 1 stycznia 2020, o 21:30

"Śmierć i ryzyko" J.D. Robb

Obrazek

Tym razem porucznik Eve Dallas z nowojorskiej policji bada sprawę podłożenia bomby w biurowcu na Manhattanie. Rogan, wiceprezes do spraw marketingu, na spotkanie w sprawie fuzji dwóch firm wszedł obwieszony ładunkami wybuchowymi. Eksplozja zabiła jedenaście osób i kilka raniła. Wywołała też chaos i przyczyniła się do antyreklamy firm, ale nie powstrzyma fuzji.

Eve Dallas szybko potwierdza, że Rogan, człowiek oddany pracy i rodzinie, został brutalnie zmuszony do detonacji bomby. Aby uratować życie żony i córki na żądanie ludzi, którzy je przetrzymywali i torturowali, wybrał samobójstwo i masowe morderstwo.

W trakcie śledztwa okazuje się, że zbrodnia była dokładnie przemyślana, a sprawcy swój plan udoskonalali przez kilka miesięcy. Porucznik Eve Dallas i cały jej zespół czeka żmudne przesłuchanie pracowników obu firm, a także współpracowników, by znaleźć odpowiedź na kilka istotnych pytań: Jaki cel przyświecał sprawcom? Dlaczego wybór padł na Rogana i jego rodzinę? Z pomocą męża miliardera – który zna się na finansach i ma zarówno wysoko postawionych, jak i bardziej szemranych przyjaciół – Eve musi wyjaśnić przyczyny tego niewytłumaczalnego okrucieństwa.

Data wydania: 2020-01-29
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 18 lutego 2020, o 21:55

Obrazek - wydaje mi się, że to u nas wydano.
Denis Diderot

*
*

Post przez Lilia ❀ » 2 marca 2020, o 22:56

Obrazek
In the new novel in the #1 New York Times-bestselling series, Lt. Eve Dallas is about to walk into the shadows of her husband’s dangerous past…

September 8, 2020

Post przez Księżycowa Kawa » 10 marca 2020, o 00:21

Zdarzyło mi się zaliczyć „Uczeń i śmierć”. Nieźle to się czytało.
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 17 lipca 2021, o 21:50

Obrazek

In the latest novel in the #1 New York Times bestselling series, homicide detective Eve Dallas sifts through the wreckage of the past to find a killer.

The body was left in a dumpster like so much trash, the victim a woman of no fixed address, known for offering paper flowers in return for spare change—and for keeping the cops informed of any infractions she witnessed on the street. But the notebook where she scribbled her intel on litterers and other such offenders is nowhere to be found.

Then Eve is summoned away to a nearby building site to view more remains—in this case decades old, adorned with gold jewelry and fine clothing—unearthed by recent construction work. She isn’t happy when she realizes that the scene of the crime belongs to her husband, Roarke—not that it should surprise her, since the Irish billionaire owns a good chunk of New York. Now Eve must enter a complex world of real estate development, family history, shady deals, and shocking secrets to find justice for two women whose lives were thrown away…

Expected publication: September 7th 2021 by Piatkus
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 18 lipca 2021, o 09:58

:bigeyes:

Muszę wrócić do serii. Ciekawe czy autorka planuje zakończenie serii i jak? Eva będzie miała dziecko? :wink:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 21 lipca 2021, o 16:24

Jakoś nie widzę Eve w roli matki :hyhy:
ale kto wie...

Zatrzymałam się na Uczeń i śmierć i ni huhu dalej.
Taki spadek formy w tej części był, że nie ciągnie.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Księżycowa Kawa » 24 lipca 2021, o 17:47

Faktycznie, to ciekawe pytanie, czy kiedyś będzie koniec tej serii i jaki. Roberts twierdzi, że nie będzie dziecka, że nie ma tego w planach w najbliższej przyszłości...
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 9 grudnia 2021, o 19:32

Obrazek

Homicide detective Eve Dallas must untangle a twisted family history while a hostage’s life hangs in the balance—in the new In Death novel by #1 New York Times bestselling J. D. Robb.

The woman’s body was found on a bench in a New York City playground. She was clean, her hair neatly arranged, her makeup carefully applied. But other things were very wrong—like the tattoo and piercings, clearly new. The clothes, decades out of date. The fatal wound hidden beneath a ribbon around her neck. And the note: Bad Mommy, written in crayon as if by a child.

It seems clear the killer’s childhood was traumatic—a situation Eve is all too familiar with herself. Yet the clues point to a perpetrator who’d be around sixty, and there are no records of old crimes with a similar MO. What was the trigger that apparently reopened such an old wound and sent someone over the edge? When Eve learns that other young women have recently vanished, the case grows even more urgent—and to solve it she’ll need to find her way into a hidden place of dim light and concrete, into the distant past, and into the depths of a shattered mind.

Expected publication: February 8th 2022 by St. Martin's Press
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 3 stycznia 2023, o 22:37

Obrazek

The Sunday Times bestselling series is back. Eve Dallas is investigating the murder of a much-loved actor at a glittering party. The spotlight has never been brighter. Or deadlier...

It was a glittering event full of A-listers, hosted by Eliza Lane and Brant Fitzhugh, the most glittering of all celebrity couples. Everyone had expected the party to be in the newspapers the next day but not because one of the hosts was murdered! As the crowd had gathered to watch Eliza sing, Fitzhugh had raised a final toast to his glamorous wife and fallen to the floor. Death by cyanide poisoning. It's time for Lt. Eve Dallas to make her entrance.

From all accounts, Fitzhugh wasn't the kind of star who made enemies. Eliza, on the other hand, had many rivals, and a few of them could class as enemies. Since the champagne cocktail that killed Brant was originally intended for Eliza, could it be that she was the real target?

With so many people at the party, Eve has her work cut out determining who could commit murder in the middle of a crowd. As one who's not fond of the spotlight, she dreads the media circus surrounding a case like this. All she wants is to figure out who's truly innocent, and who's only acting that way...

Expected publication February 7, 2023

To już 56 tom i my jesteśmy jakieś pięć tomów do tyłu z wydawaniem...
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 3 marca 2023, o 01:08

Obrazek

Jubileuszowy, pięćdziesiąty tom bestsellerowej serii Oblicza śmierci. Porucznik Wydziału Zabójstw nowojorskiej policji Eve Dallas mierzy się z tajemniczym zabójcą.
W Nowym Jorku znów ktoś popełnia seryjne morderstwa. Tym razem giną szanowani obywatele. Sposób popełnienia przestępstwa jest nietypowy: morderca wysyła dobrze zabezpieczone pojemniki w formie otwieranych, pozłacanych gęsich jaj. Ktoś pokrywa je od wewnątrz środkiem izolującym na bazie ołowiu i wypełnia trującą, żrącą substancją, która po uwolnieniu z pojemnika – w zetknięciu z powietrzem – zamienia się w śmiercionośny gaz i zabija ofiary w ciągu kilku minut.
Dlaczego ktoś pozbawia życia poważane osoby?
Czy dociekliwej Eve Dallas uda się rozwikłać skomplikowaną sieć zabójczych powiązań, wykryć motywy zbrodni i zapobiec kolejnym śmierciom w kolorze złota?

Data wydania: 2023-03-22
Denis Diderot

*
*

Post przez ewa.p » 3 marca 2023, o 23:16

o,fajnie.Trzeba będzie kupić

Post przez Księżycowa Kawa » 3 marca 2023, o 23:30

Mam większość z tego nowego wydawnictwa do nadrobienia, ostatnio niemrawo mi to idzie...
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 25 grudnia 2023, o 00:32

Obrazek

When a retired police officer is found shot dead in his home, Eve and the team are called to the scene to investigate. It looks as though the dead man committed suicide but Eve smells foul play. Is everything as straightforward as it appears or is there more to it than meets the eye? Could someone have held a grudge and delivered payback in death...

First published September 5, 2023
Denis Diderot

*
*

Post przez Liberty » 12 lipca 2024, o 15:33

Po bardzo długiej przerwie wróciłam do serii. Kiedyś uwielbiałam i oddałabym ostatnie pieniądze żeby kupić, ale wiadomo z czasem pewne rzeczy się zmieniły. Ostatnią częścią przeze mnie przeczytaną przed przerwą był tom 46 Dark in Death. Wkurzył mnie niemiłosiernie bo sporo scen, opisów, dialogów to było kopiuj wklej z poprzednich tomów. Najgorsza jednak była Eve. Z tomu na tom co raz bardziej przypominała rozwścieczonego rottweilera, który tylko warczy na wszystkich, rzuca rozkazami nawet do męża i nie umie normalnie mówić ani zachowywać się. Bardziej robot niż człowiek. Dalekie to od kreacji z pierwszych tomów (odświeżyłam sobie i znowu :bigeyes: ). Ale Norka chyba widziała krytykę fanek bo po tomie 48 jest znacznie lepiej. Nadal są pewne niedociągnięcia tj. w NY jest tylko jedna dziennikarka, patolog sądowy, psychiatra, prokurator, a młodzież narwana ale generalnie to fajne dzielne dzieciaki (wyjątkiem nastoletni zabójcy) ale Eve znowu normalnie mówi i rozmawia, a nawet bywa po ludzku zmęczona. Jej związek się rozwija, mamy sceny z normalnego życia domowego i z życia, jakby nie było, bardzo bogatego małżeństwa (wciąż malutko tu detali ale więcej niż wcześniej). Sprawy kryminalne są nadal ciekawe choć momentami Eve ma akcje bardziej superbohaterskie niż policyjne i wszyscy działają na skinięcie jej palca. Linia czasu całej serii już dawno jest pokręcona, więc nawet się nie czepiam. Jeśli już to powodów dla których Eve rozwiązuje bardzo skomplikowane sprawy w kilka dni. Najwyraźniej Roberts nie umie sobie wyobrazić romansu Eve i Roarke'a jeśli mają o kilka lat więcej niż przypisany im wiek. Trochę to śmieszne. Ale czytam dalej i nie wkurzam się :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do R