Skończyłam właśnie piątą część Ravenelów, czyli:
I było... poprawnie. Lisa Kleypas pisze lekko, więc czyta się ją dobrze, ale powiem szczerze, że nie jestem zachwycona tym cyklem. No i trzeba przyznać, że z uwagi na postać Westa miałam dość wysokie oczekiwania co do tej akurat części. I wyszło, jak wspomniałam, poprawnie. Nie mam się specjalnie czego doczepić, bo wszystko ułożyło się w spójną i sensowną całość, bohaterowie byli przekonujący, ich przeżycia i emocje prawdopodobne, oboje sympatyczni i przyzwoici. Problem w tym, że ich historia mnie kompletnie nie poruszyła, przez całą powieść nie było ani jednego momentu, w którym moje emocje, jako czytelniczki, przekroczyłyby poziom średni. Nie byłam znudzona, ale nie byłam też wzruszona.
Na usprawiedliwienie autorki muszę dodać, że historia była trudna. Młoda wdowa, która kochała pierwszego męża i wyszła za niego, mając świadomość, że narzeczony choruje i że być może małżeństwo będzie krótkie, a ona będzie musiała się nim opiekować. I wywiązała się z zadania nie tylko bardzo dobrze, ale także bez poczucia, że poświęciła najpiękniejsze lata życia. Phoebe jest ładną, mądrą postacią, trochę wycofaną i nieznajdującą radości życia. Oddaną matką i dobrą przyjaciółką. Nieco naiwną (o czym świadczy choćby zaufanie, jakim obdarza kuzyna męża zarządzającego majątkiem - na życzenie tegoż męża zresztą). I jednoznacznie negatywnie nastawioną do Westa, który w czasach szkolnych prześladował jej przyszłego męża. West z kolei jest Westem, jakiego znamy z poprzednich części i - niespodzianka - chłopcem, który faktycznie był szkolnym łobuzem (nie bez powodu, ale to już wiemy z poprzednich części).
No i państwo się spotykają, po początkowych nieporozumieniach zaprzyjaźniają, zakochują i nie bez przeszkód zmierzają do HEA. Rzecz w tym, że kibicujemy im oczywiście, ale bez większego zaangażowania. Coś poszło nie tak w tej powieści i są to emocje. Mnie ich zabrakło, a one właśnie stanowią mocną stronę pisarstwa Kleypas. Ergo, jak dla mnie ocena maksymalnie 7/10, byłoby 6/10, ale muszę dodać co najmniej jeden punkt za list motywacyjny kota
Ranking serii:
3, 1, 4, 5, 2.