To się jakoś we trzy wyściskajmy. Ja już swoją część w myślach wykonałam. Czujcie się uściskane.
mad_line napisał(a):Rozumiem, że przeczytałaś już wszystkie częsci. Która jest Twoją ulubioną?
Niestety, nie wszystkie, bo ja czytałam je po niemiecku, a Niemcy odpuścili sobie wydanie części czwartej.
Kiedyś może nadrobię to po angielsku, już raz nawet mało brakowało, a bym zaczęła, tylko że do czytania po angielsku potrzebuję dużo odwagi, a ostatnio odczuwam w tej dziedzinie niedobór.
Moje najukochańsze części to pierwsza i piąta. Na drugim miejscu trzecia, a najsłabsza z nich dla mnie była druga.
W Niemczech w ogóle coś nie wyszło z tymi książkami. Najpierw wydał je klub książki, a dopiero potem wydawało normalne wydawnictwo, co jest o tyle dziwne, że zawsze jest na odwrót. Klub książki wydał 4 tomy (bez nr 4, który jest połączeniem dwóch nowelek, historyka i współczesnego). No a to normalne wydawnictwo jeszcze gorzej, bo tylko 3 tomy. Prawdopodobnie książki sprzedawały się tak słabo, że zrezygnowano z wydawania dalszych tomów. Szkoda, bo chciałam mieć kompletną serię z tych obu wydawnictw.
Strasznie mi szkoda, że ich nie ma po polsku. Zasłużyły na to. Jakiś nudny śmietnik jest wydawany, a one zostały pominięte.