Teraz jest 21 listopada 2024, o 18:04

Jane Austen

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Jane Austen

Post przez Lilia ❀ » 6 września 2009, o 18:17

Jane Austen

Obrazek

O Autorce

Jane Austen (ur. 16 grudnia 1775 w Steventon w Wielkiej Brytanii, zm. 18 lipca 1817 w Winchester) – pisarka angielska.

Autorka powieści opisujących życie angielskiej klasy wyższej z początku XIX wieku. Mimo że sama wiodła stosunkowo odosobnione życie na prowincji w hrabstwie Hampshire, nie pozbawiło ją to zmysłu obserwacji i nie zubożyło dramaturgii jej utworów. Ich fabuła najczęściej dotyczy zamążpójścia i związanych z tym problemów społecznych (sama Austen nigdy nie wyszła za mąż). Celna obserwacja i żywa prezentacja psychiki kobiet czyni z powieści Austen coś więcej niż romanse. Reputację dobrej pisarki zyskała już za życia - jej powieści chwalił m.in. Walter Scott.

Jane Austen nigdy nie wyszła za mąż, jednak miała kilka flirtów i sympatii, które sprowadzają się głównie do trzech osób. Na przełomie 1795 i 1796 roku Jane poznała Irlandczyka Thomasa Lefroya, z którym flirtowała na trzech balach, po czym oficjalnie znajomość się skończyła. Jednak ostatnio pojawiły się informacje, że związek mógł trwać dłużej, zaś Jane mogła być znacznie bardziej zaangażowana, niż wynikałoby to z tonu nielicznych listów, które się zachowały.

Druga miłość jest jeszcze bardziej tajemnicza. Podczas jednej z corocznych podróży nad morze, która miała miejsce, gdy rodzina Austenów mieszkała w Bath, Jane poznała miłego, młodego człowieka, który, według słów Cassandry, zakochał się w Jane i ewentualne oświadczyny z jego strony z pewnością byłyby przyjęte. Okoliczności jednak sprawiły, że młodzieniec musiał wyjechać, zaś jedyne informacje o nim, jakie później dotarły do sióstr, donosiły o jego śmierci.

W grudniu 1802 roku Jane i Cassandra odwiedziły znajomych w Hampshire, państwa Bigg z Manydown, i wtedy to Harris Bigg-Wither, młodszy o 6 lat od Jane, oświadczył się jej. Jane przyjęła oświadczyny, jednak następnego dnia zmieniła zdanie i z Cassandrą w pośpiechu powróciła do Bath. Jane miała wtedy 27 lat i była uważana za starą pannę, więc nic dziwnego, że przyjęła oświadczyny zamożnego człowieka, który mógłby zapewnić jej dobrobyt, jednakże Harris Bigg-Wither nie odznaczał się ani urodą, ani intelektem, więc nie dziwi też fakt, że ostatecznie zmieniła zdanie.

Edward zaproponował matce, by zamieszkała w należącej do niego Chawton Cottage, leżącej niedaleko posiadłości Chawton House, którą również odziedziczył i w 1809 roku panie Austen, Cassandra, Jane i Martha Lloyd przeniosły się do Hampshire. Powrót w rodzinne strony dobrze wpłynął na Jane – wprowadziła poprawki do Rozważnej i romantycznej, która w 1811 została zaakceptowana do druku i wydana jako dzieło "pewnej damy". Dobre recenzje oraz zarobek wysokości 140 funtów skłonił Jane do wysłania wydawcy Dumy i uprzedzenia. Powieść została wydana w 1813 roku, gdy pisarka pracowała już nad kolejną powieścią – Mansfield Park, który ukazał się drukiem w maju 1814 roku. Obie powieści odniosły sukces, zaś Jane zaczęła pisać Emmę (wydaną w grudniu 1815 roku), zaś w sierpniu 1816 roku rozpoczęła pracę nad Perswazjami, które skończyła pisać rok później.

Jane nie afiszowała się z tym, że pisze i ukrywała swoje notatki, gdy ktoś się zbliżał. Podobno przed nadchodzącymi ludźmi ostrzegały ją skrzypiące drzwi pokoju.

Jane często jeździła w odwiedziny do braci oraz przyjaciół. Bardzo lubiła swoje bratanice i bratanków, szczególnie córkę Jamesa z pierwszego małżeństwa, Anne, oraz Fanny Knight, córkę Edwarda.

Na początku 1816 roku, gdy Jane zaczęła pracę nad powieścią Sanditon, zaczęła się źle czuć. W maju za radą lekarza przeniosła się z siostrą do Winchesteru, jednak choroby nie udało się pokonać i Jane Austen zmarła 18 lipca 1817 roku w wieku 41 lat. Przyczyna śmierci nie jest znana. Najczęściej mówi się o chorobie Addisona. Jane została pochowana w katedrze w Winchester 24 lipca. Po śmierci siostry Henry oddał do druku Perswazje i Opactwo Northanger. Były to pierwsze powieści wydane pod nazwiskiem Jane Austen.

Twórczość

Wydane u nas:

Duma i uprzedzenie
    Emma
    Lady Susan
    Lady Susan; Watsonowie; Sanditon
    Listy wybrane Jane Austen
    Mansfield Park
    Mądrość i dowcip Jane Austen
    Opactwo Northanger
    Perswazje
    Rozważna i romantyczna
    Sanditon

Powieści Jane Austen mają liczne kontynuacje, na ogół utrzymane w konwencji typowego współczesnego romansu. Pozycje przełożone na język polski:

• Julia Barret: Zarozumiałość (cd. Dumy i uprzedzenia), Trzecia siostra (cd. Rozważnej i romantycznej)
  • Joan Austen-Leigh (cioteczna prawnuczka Jane Austen): Świat Emmy (cd. Emmy), Emma i inni (cd. Świata Emmy)
  • Emma Tennant: Zakochana Emma (cd. Emmy), Pemberley (cd. Dumy i uprzedzenia), Niedobrana para (cd. Pemberley), Eleonora i Marianna (cd. Rozważnej i romantycznej)
  • Joan Aiken: Córka Elizy (cd. "Rozważnej i romantycznej")

W oryginale:

Novels
    Sense and Sensibility (1811)
    Pride and Prejudice (1813)
    Mansfield Park (1814)
    Emma (1815)
    Northanger Abbey (1817)
    Persuasion (1817)

Unfinished Novels
    Lady Susan (1871)
    The Watsons (1871)
    Sanditon (1925)
    Lesley Castle: An Unfinished Novel in Letters (2009)

Collections
    Love and Freindship: And Other Early Works (1922)
    Catharine: And Other Writings (1993)
    Juvenilia (2002)

Non fiction
    Letters Of Jane Austen (1884)
    Jane Austen's Letters To Cassandra (1932)

Short stories
    Pride and Prejudice (excerpt) (1813)

Books about Jane Austen
    The Novelist by Howard Fast
    Jane Austen (1938) by Elizabeth Jenkins
    Jane Austen (1951) by Sylvia Townsend Warner
    The Novels Of Jane Austen (1963) by Robert Liddell
    Jane Austen: 'Emma': A Casebook (1968) by David Lodge aka Jane Austen's "Emma": Selection of Critical Essays (Casebook S.)
    The Double Life of Jane Austen (1972) by Jane Aiken Hodge
    Only a Novel: The Double Life of Jane Austen (1972) by Jane Aiken Hodge
    Jane Austen and Her World (1977) by Marghanita Laski
    A Little Bit of Ivory: A life of Jane Austen (1977) by Elfrida Vipont
    Letters to Alice: On First Reading Jane Austen (1984) by Fay Weldon
    Jane Austen: Literary Lives (1986) by Marghanita Laski
    Austen's Boyd: A study of the heroes in Pride and Prejudice and Sense and Sensibility (1997) by Debra White Smith
    Jane Austen: A Life (1997) by David Nokes
    Jane Austen (2001) by Carol Shields
    In the Footsteps of Jane Austen (2003) by Janet Aylmer

Ciekawostki
Jane Austen i Filmweb.

Strony www:
http://www.janeausten.co.uk/
http://janeausten.pl/
http://www.janeausten.org/

Post przez pinksss » 6 września 2009, o 18:21

te panie powinno się wysłać na ciężkie roboty Obrazek

oj to mogło być fascynujące ..

http://www.artbem.pl/fotografia/node/17

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 6 września 2009, o 18:29

Założyłam temat, bo przyszło mi do głowy, że nie ma tematu matki autorek romansów.

można ją tak nazwać?

Post przez pinksss » 6 września 2009, o 18:36

ab-so-lu-tnie! Obrazek

Post przez Dorotka » 6 września 2009, o 19:20

Swojego czasu nie oparłam się pokusie i kupiłam "Zarozumiałość" [kontynuację "Dumy.."]. Rozczarowałam się, niestety.

Post przez gmosia » 6 września 2009, o 19:25

przyznam sie szczerze, ze nie przeczytalam nic jej autorstwa w ciagu 15 lat mojego romansoholizmu Obrazek

kiedys zaczelam chyba rozwazna i romantyczna, ale wydala mi sie nudna...

myslicie, ze jeszcze wtedy nie doroslam do tego, aby docenic tworczosc matki autorek romansow?

Post przez Dorotka » 6 września 2009, o 19:32

Ja tam nie przepadam za "Rozważną i romantyczną", nudzi mnie, ale bardzo lubię "Persfazje", no i oczywiscie "Dumę i uprzedzenie". Za "Emmą" nie przepadam, ale do "Mansfield Park" chętnie wracam.

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 6 września 2009, o 19:54

Ja czytałam na razie DiU - bardzo mi się podobała, RiR - może być, i Emmę - w pewnym momencie mnie znudziła, ale doczytałam do końca właściwie po łebkach Obrazek Inne czekają na półce Obrazek

Post przez Agrest » 6 września 2009, o 20:19

Czytałam wszystko, najbardziej mi się podobało - jakże nieoryginalnie - DiU, najmniej - Opactwo Northanger, co zapewne jest kolejnym dowodem na mój brak poczucia humoru Obrazek

Z okołoaustenowskich - ', z czym się nazbyt często spotykam Obrazek

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 6 września 2009, o 21:15

W mojej krótkiej, jak na razie, przygodzie z romansami, raz jeden gotowa byłam sięgnąć po książkę wyżej wymienionej pisarki. Tytuł, znany niemal każdemu, brzmiał (Ta, da, da, da, da, da, dam! Tu fanfary Obrazek) "Duma i uprzedzenie". Niestety, z racji, iż byłam świeżo po seansie wersji zarówno kinowej, jak i telewizyjnej (Tej ostatniej z niezapomnianym Colinem Firthem Obrazek ) przeczytałam tylko kilka pierwszych stron Obrazek , stwierdzając, że za świeże są moje wspomnienia z tej historii, by móc się nią w pełni delektować. I w ten sposób, wstyd się przyznać, nadal znajduje się ona w planach.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 6 września 2009, o 21:40

raczej dobrej ciotki Obrazek

ps."dobrej" znaczy złośliwie inspirującej Obrazek

Post przez pinksss » 6 września 2009, o 23:33

a ja wszystko wyczytałam łącznie z listami Obrazek kocham tę jej złośliwość Obrazek

Post przez aralk » 7 września 2009, o 10:34

Powieści to wszystkie czytałam. Obrazek Szkoda, że ich tak mało. I tyle.

Szczególny sentyment mam do Opactwa, które najczęściej pomijane jest w zachwytach. A, moim skromnym zdaniem, właśnie tam, gdzieś w swoich rozważaniach o książkach, autorach i ich dziełach, Austen pokazała siebie i swoje przekonania. Swoją mądrość. Lubię Opactwo bardzo. I Perswazje.

Ale rzeczywiście, chyba najbardziej Dumę i Uprzedzenie.

Żadnych "około" nie czytałam i z tego co rozumiem, to mam omijac je szerokim łukiem Obrazek

Post przez Agrest » 7 września 2009, o 10:42

Moja około akurat nie była kontynuacją, więc aż taki nie straszyła. Nie była też szczególnie porywająca, ale co zrobić Obrazek

Ale co wyście się na te Persfazje uparły, dziewczyny Obrazek

Post przez pinksss » 7 września 2009, o 14:00

i pierwszorzędną złośliwość Obrazek

Post przez Jadzia » 7 września 2009, o 14:17

Emmy Tennant kontynuacje do Emmy i DiU miała w rękach. NIGDY WIĘCEJ!!!!

Post przez pinksss » 7 września 2009, o 15:50

obrzydlistwo i ja uważam że Austen powinna Tennant straszyć Obrazek

Post przez Agrest » 7 września 2009, o 16:09

No to rzućcie jakimś obrzydliwym przykładem, ja nie czytałam i nie wiem, co tam się wyprawia Obrazek

Post przez pinksss » 7 września 2009, o 16:21

Niedobrana para cz Pemberley nie pamiętam Elizabeth nie może zajść w ciążę z Darcym - how come? Obrazek i wydaje się jej że on ma nieślubne dziecko a tu się okazuje że to dziecko Bingleya- ponownie how come? Obrazek Obrazek

Zakochana Emma pan Knightley okazał się jednak starym prykiem i drewniakiem i nadaje się tylko do okrywania go wieczorem baranicą Obrazek

starczy? czy kontynuować? Obrazek

Post przez Agrest » 7 września 2009, o 16:25

Więcej! Obrazek

Jakoś inaczej sobie wyobrażałam to masakrowanie Austen w kontynuacjach Obrazek Że dalej w ten sam deseń epokowo-klimatyczny, tyle że nieudolnie.

Post przez pinksss » 7 września 2009, o 16:29

chyba już mi trauma resztę wymazała Obrazek

to miało być w ten sam deseń epokowo-klimatyczny a zrobiła się telenowela Obrazek

jeszcze pamiętam takie bzdurzenie o Adelce od Rochestera Obrazek

w dyby!!! Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 września 2009, o 01:56

to jest efekt rozminięcia się klutur Obrazek

ps.z baranicą nie czytałam...

Post przez Jadzia » 8 września 2009, o 15:11

W Pemberley albo jeszcze tej następnej, Niedobranej parze, coś było panią Bennett, chyba ją mąż obumarł i się chciała wydać znowu i jakaś afera była z tym jej kawalerem, w ogóle naprzykrzała się wszystkim po kolei, Darcy 'emu w szczególności.

Tyle pamiętam, bo po przejrzeniu wyrzuciłam z pamięci jak najprędzej Obrazek

Post przez kasiek » 8 września 2009, o 15:34

Ja wszelkie kontynuacje omijam z daleka! Kiedyś popełniłam ten błąd, ze przeczytałam ciąg dalszy "Przeminęło z wiatrem" do dziś żałuję.

A Austen to świętość i tak ją szargać!

Moja ukochana książka to rzecz jasna Duma i uprzedzenie, ach ten pan Darcy Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 8 września 2009, o 16:43

ja też nie lubię kontynuacji,a z Austim też najbardziej lubię DiU

Następna strona

Powrót do A