Strona 1 z 19
Wspomnienia: Niezapomniany smak dzieciństwa
Napisane:
28 lutego 2008, o 21:53
przez Dorotka
Zapewne jest coś, co szczególnie utkwiło Wam w pamięci z tamtych lat: pyszne ciasto pieczone przez babcię, potrawa, jaką tylko ona potrafiła zrobić, pomidorowa mamy lub rozpływające się w ustach gołąbki.
Napiszcie, jak smakowało Wasze dzieciństwo, czy stosujecie te przepisy w swojej kuchni, a jeśli tak, to czy smakują one tak jak tamte.
Napisane:
29 lutego 2008, o 00:13
przez Jesc
Moja babcia smazyla najciensze nalesniki na swiecie, nikt po niej tego nie pitrafi ani moja mam, ani ja, za to moja mama robila pyszne sledzie w pomidorach a mnie takie nigdy nie wychodza.
Napisane:
29 lutego 2008, o 13:45
przez mewa
hmm racuchy (placki ziemniaczane) mojej babci, chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach w środku....nikt już tak nie umie zrobić
i jej pierogi z kapustą i grzybami...rozkosz..w Wigilie jadłam zawsze tylko pierogi, żeby nic innego już nie zapychalo żołądka
Napisane:
29 lutego 2008, o 20:02
przez Jane
Pierwsze miejsce na mojej liście ma ryż z sosem śmietankowym
serwowany w moim przedszkolu
Drugie miejsce to przepyszne ciasto z serków homogenizowanych... Ach... <mniam>
Napisane:
29 lutego 2008, o 21:07
przez Jesc
Budyniu i dzemu nie jadam do dzis dzieki wspomnieniom z przedszkola.
Napisane:
1 marca 2008, o 05:50
przez maggie134
Pomidorowa mojej babci - do dzis niecierpie pomidorowej jako takiej ale ta pomidoroweczke mojej babci na samo wspomnienie ... ach... Rbila ja taka delikatna, kremowa - mi zawsze wychodzi takie kwasne byle co. I do tego robila domowy makaron....
Napisane:
1 marca 2008, o 08:24
przez lewkonia
Opieknay na patelni chleb w jajku! Do tej pory nikt takiego nie zrobil i zawsze jak u niej bylam to jadlam na sniadanie!
Napisane:
1 marca 2008, o 15:24
przez Lilia ❀
moja mama co jakiś czas robi taki chlebek
Napisane:
1 marca 2008, o 15:38
przez lewkonia
A ja to tylko jadalam u Babci!
Napisane:
1 marca 2008, o 19:42
przez Dorotka
Moja babcia robiła przepyszne gołąbki [podawane koniecznie z ogórkami kiszonymi własnej roboty], delikatne bitki wołowe duszone z krążkami marchewki, pulpeciki w sosie koperkowym i boski biszkopt przekładany duszonymi jabłkami. Nawet naleśniki mojej babci były wyjątkowe.
Pamiętam ich smak do dziś. Próbowałam odtworzyć je w swojej kuchni, ale to wciąż nie to.
Napisane:
1 marca 2008, o 19:50
przez Lilia ❀
moja babcia robiła gołąbki z kaszą i skwarkami. pyszności. ostatnio zrobiła znowu, dzisiaj robi je mama. będzie kolacja
Napisane:
3 marca 2008, o 18:22
przez Jesc
moja mama tez taki robila
Napisane:
3 marca 2008, o 20:44
przez Jadzia
Ha, a moja ciągle robi jak się jej chce czasami raz na pół roku
A czasami sama sobie robię
Napisane:
3 marca 2008, o 21:43
przez moni
Ja też
A najlepszy jest, jak da się duuuużo jajka, że aż tak się w około rozleje...
pycha
Napisane:
4 marca 2008, o 01:31
przez Berenika
Też czasem to robię, ale nie wykorzystuję chleba, tylko bułkę zwaną u nas paryską.
Napisane:
4 marca 2008, o 02:17
przez KissMisiaa
Zdecydowanie słynna pomidorówka mojej babci, mniam pychotka. Na samą myśl ślinka leci
Napisane:
4 marca 2008, o 03:20
przez wiecznalilia
Kotlety mielone z mięska samodzielnie zmielonego , tłuczone ziemniaczki i buraczki na ciepło
nigdy mi jeszcze nie wyszło tak smacznie jak u mamy
Napisane:
4 marca 2008, o 03:26
przez Jesc
Tluczone ziemniaki mojej mamy byly dobre ale najlepsze to byly surowe ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki i smazona przez bacie.
Napisane:
4 marca 2008, o 06:57
przez lewkonia
Taki rosol jaki gotowal moj dziadzius to nikt nie gotowal! A szczegolnie ze on zabijal swieze kurczaki na ten rosol! Pychota!
Napisane:
4 marca 2008, o 13:29
przez Jadzia
Masz całkowitą rację. Szczerze mówiąc, to nie zwróciłam uwagi na to, że jest o chlebie, bo ja też wolę z bułką, jest wtedy słodsze, najlepsze do miodu
Napisane:
4 marca 2008, o 15:18
przez Lilia ❀
ale robicie ten chleb czy bułkę z jajkiem czy moczone w roztrzepanym jajku?
Napisane:
4 marca 2008, o 19:28
przez moni
ja robię moczony w roztrzepanym jajku
Napisane:
4 marca 2008, o 20:16
przez mewa
ja tez...a czasami robie tosty po francusku: chleb w mleku, mace i jakju i dopiero na patelnie mniam mniam najlepsze z dzemem wegierkowym
Napisane:
4 marca 2008, o 20:25
przez Berenika
Ja też zdecydowanie wykorzystuję roztrzepane jajka, czasem z odrobiną wody lub mleka i w zależności od smaku i nastroju dodaję różne przyprawy, np. curry, czerwony pieprz.
Napisane:
4 marca 2008, o 21:12
przez moni
no no dziewczyny, jakie wymyślne przepisy
nie wiem czemu, ale niezapomniany smak dzieciństwa kojarzy mi się z gumą kulką...