Dorotka napisał(a):Uśmiejecie się, ale brakuje mi … samolotów. Lądujących lub startujących z Okęcia - mogłabym na nie patrzeć godzinami. Dawniej lubiłam stać przed ogrodzeniem lotniska i podziwiać jak podrywają się do lotu albo podchodzą do lądowania. Czasami leciały jeden za drugim. Niestety teraz jak zobaczę jeden, góra dwa to sukces. Ale mam w planach zakup wygodnego, składanego leżaka, na którym będę siadała w pobliżu lotniska i godzinami gapiła się w niebo. Oczywiście zabiorę też ze sobą książkę i coś do picia, bo zamierzam tam spędzam co najmniej godzinę, jak nie dłużej.
Z perspektywy neurologicznej, przygotowując posiłek, ćwiczymy nasz mózg wcale nie gorzej niż podczas rozwiązywania sudoku. Gotowanie wymaga od nas szeregu procesów poznawczych, angażujących płat czołowy mózgu: wielozadaniowości, planowania tak aby osiągnąć wiele celów (pomniejszych, jak np. obrania ziemniaków czy namoczenia kaszy oraz ogólnego – złożenia posiłku w całość) w wyznaczonym czasie, oraz gotowości na ewentualne problemy i dostosowywanie działań tak żeby je rozwiązać, jak również korzystania z pamięci prospektywnej, czyli pamiętania o tym żeby zrobić coś w przyszłości (np. wstawianie ciasta do piekarnika i pamiętanie, że za godzinę trzeba je wyjąć).
Kawka napisał(a):Mi w pandemii najbardziej brakuje swobody podróżowania. Niby można, ale to kompletnie bez sensu przez kwarantanny.
Hobbitka napisał(a):Kawka napisał(a):Mi w pandemii najbardziej brakuje swobody podróżowania. Niby można, ale to kompletnie bez sensu przez kwarantanny.
My mamy taki sposób z mężem, że jak nam już odbija z braku podróżowania, to wsiadamy w samochód, jedziemy gdzieś np. 100 km od domu albo i lepiej (najczęściej w weekend). Szukamy potem w tym miejscu restauracji, zamawiamy na wynos, jemy w aucie, siusiamy na stacji benzynowej i wracamy.
Takie to życie światowe.
Lucy napisał(a):Ej, słyszeliście? Myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy. Jeszcze brakuje muru i drutu kolczastego... ja pitolę
https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/war ... ow/4dbh87p
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość