Teraz jest 23 listopada 2024, o 01:10

Marzę o...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 24 września 2012, o 00:36

Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!
Nawet nie marzyłam, że tak wyczerpującą odpowiedź uzyskam. Wydrukuję jej to, co napisałaś. Będzie szczęśliwa.

Pomnika ona nie chce na pewno. Na 100 procent chodzi jej o latarnię morską.
Najpierw musi zwiedzać, a potem kupować, bo możliwe, że będzie po zakupach obładowana torbami. Podam jej oczywiście obie wersje, bo może z innych powodów wybierze inaczej.
Chodzenia się nie boi, młoda jest i ma młode nogi, jej chłopak też.

P.S. Nie znam Gdańska wcale. Ostatni raz byłam tam ponad 10 lat temu. Dlatego miło mi się zrobiło, gdy przeczytałam o przystanku Jaśkowa Dolina, bo to jest jedyna ulica w Gdańsku, którą znam i pamiętam. Świat jest mały.
Obrazek

Post przez Agrest » 24 września 2012, o 00:48

Co do tego remontu niepotrzebnie straszyłam, bo sprawdziłam na stronie SKM i piszą, że akurat od 17 do 25 na peron SKM wchodzi się przez tunel dworca PKP, więc nie powinno być tak źle ;)

Nie wiem, co ona chce kupować, ale Galeria jest dużo większym centrum. Gdyby siły starczyło jej tylko na jedno centrum, to tam na pewno jest większy wybór. W razie czego pod Galerią też jest przystanek tramwajowy, nie musi wysiadać na Jaśkowej. Hm, i dzielą je dwa przystanki, nie jeden. Dziewięć lat jeździłam wrzeszczańską trasą tramwajową, ale wiedza jak widać szybko wyparowuje ;) Ale idąc z GB do Manhattanu, czy na odwrót, idzie się inną drogą niż trasa tramwaju i nie jest ta droga równoważna dwóm przystankom.

Teraz doczytałam twój dopisek: w takim razie ta latarnia to ta z kulą czasu. Przetopili inną.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 24 września 2012, o 01:02

Ona już bywała w obu tych galeriach, i ten kawałek trasy (to znaczy przejście od jednej do drugiej) już ma opanowane.
Najważniejszą dla niej niewiadomą jest dojazd do latarni, bo tam nigdy nie była. Nie wiem, czy była w centrum Gdańska, ale tam chyba tak.

A z tymi galeriami wytłumaczyła mi tak. Najpierw trzeba iść do większej i obejrzeć wszystko (czyli ciuchy). A wtedy do mniejszej w poszukiwaniu już konkretnych rzeczy, bo może się zdarzyć (i często się zdarza), że wybrany towar jest w złym rozmiarze albo w złym kolorze. Wtedy w tej mniejszej galerii poszukuje się już tylko wybranych rzeczy.

Z tymi siłami, których może zbraknąć, to aż boję się myśleć, bo mi by na pewno zbrakło. Ona jest niezmordowana. Pewnie jej chłopak pierwszy odpadnie.
Kurczę, podróż, zwiedzanie i zakupy w jeden dzień! Strach się bać.

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Zaraz wydrukuję jej to wszystko.
Obrazek

Post przez Agrest » 24 września 2012, o 01:08

No niby tak, tylko mnóstwa sklepów z GB w Manhattanie po prostu nie ma ;) No ale to wszystko może sprawdzić w necie. Natomiast jeśli lubi cynamon to niech pomiędzy dworcem i manhattanem wejdzie do biopiekarni po ślimaki cynamonowe, polecam :P
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 24 września 2012, o 01:13

Czy lubi cynamon, nie mam pojęcia, ale informacja o piekarni też na pewno im się przyda, żeby nie musieli być głodni cały dzień.
A sklepy najważniejsze dla niej to House i Cropp, a te chyba są wszedzie. Tak strzelam, bo nie sprawdzałam.
Obrazek

Post przez Agrest » 24 września 2012, o 09:42

Fakt, trudno uwierzyć, że tych sklepów gdzieś nie ma, ale w Manhattanie tak właśnie jest (jest za to biblioteka, choć domyślam się, że to jej do szczęścia niepotrzebne :lol: )

No ale miejmy nadzieję, że mimo to zakupy będą udane.

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 24 września 2012, o 13:26

No właśnie, aż mnie zatkało, bo wczoraj tak z ciekawości zajrzałam na stronę o galeriach i w spisie sklepów Manhattanu nie było ani House, ani Cropp. No szok! Przecież wszędzie są! (A było zdjęcie Manhattanu z zewnątrz i na zdjęciu jeszcze była reklama któregoś z tych sklepów.)
Gdybym ja tam kiedyś pojechała, to najważniejsze byłyby Empiki i Matrasy. House i Cropp mi mniej szkoda. (Szczególnie dlatego, że one i tak są wszędzie.)
Obrazek

Post przez Agrest » 24 września 2012, o 13:36

Galeria to największe centrum handlowe w Gdańsku, więc jak je otworzyli pięć minut drogi od Manhattanu, to ten drugi podupadł nieco i część sklepów się wycofała. Dużo się przy okazji otwarcia biblioteki mówiło o tym, że lokalizacja w centrum handlowym pomoże samej bibliotece, ale tak naprawdę to działa w dwie strony, bo teraz Manhattan ma chociaż coś wyjątkowego.

A z Matrasami w Gdańsku kiepsko, są, ale w niezbyt atrakcyjnych/centralnych lokalizacjach.

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 24 września 2012, o 13:58

Małe centra handlowe mają swoje dobre strony, bo mniej się trzeba nachodzić i krócej robi się zakupy, jeśli kogoś interesuje tylko kilka sklepów.
Ja tak mam najczęściej. Lubię centra, które mają dokładnie to, co mi trzeba i niewiele więcej ponadto. Dlatego najlepiej sprawdzają się u mnie galerie w miastach średniej wielkości.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 marca 2013, o 14:27

Marzy mi się taka ładna kolekcja HQ jak tu
Obrazek

Ale oczywiście nie tylko HQ :lol:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 marca 2013, o 15:06

chyba mam więcej,nawet jesli o same hq chodzi.Tyle,że jak je kupowałam to była przeszczęśliwa,a teraz rzadko do nich zaglądam.Za to marzy mi się mieć pokój,w którym mogłabym zmieścic wszystkie moje zbiory,niekoniecznie poupychane jak teraz
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 marca 2013, o 15:38

Ja zaczynam zbierać dopiero po latach, zazdroszczę w takim razie takiego zbioru :P

A mi się marzy więcej półek i regałów, żeby tak ładnie jak na zdjęciu mogły sobie stać ^_^

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez ewa.p » 15 marca 2013, o 15:41

też bym chciała,bo poupychane na siłę wcale ładnie nie wyglądają...

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Agrest » 15 marca 2013, o 15:46

A ja nie lubię jak książki są tak wciśnięte do samego końca jak na tym regale :lol:

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 marca 2013, o 16:26

Mi wciśnięcie do końca nie przeszkadza, o ile regał jest trochę mniej głęboki ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 15 marca 2013, o 19:20

mam taką kolekcję :lol:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 15 marca 2013, o 20:21

to :padam: :padam:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez aralk » 15 marca 2013, o 20:36

do kolekcji hq mnie nie ciągnie jakoś, Da Capo to co innego, ale pewnie i tak nie będę miała wszystkich :] zresztą chyba nie wiem czy bym chciała ;)
Ja tez nie lubię tak głębokich regałów. Kończy się to tak, że ustawiam w dwóch rzedach, a tego nie znoszę :]

Post przez Agrest » 15 marca 2013, o 20:45

Myślę, że sam regał nie jest baardzo głęboki, tylko harlekin mały... Ja romanse w wydaniach kieszonkowych, a takich mam większość, stawiam normalnie (tzn w jednym rzędzie, ale wysuwam do przodu), ale też w Billym spokojnie dwa rzędy takich książek by się zmieściły. Ale nie robię tego, bo wtedy to już w ogóle nie spamiętam co gdzie jest.

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 15 marca 2013, o 20:51

o tym właśnie mówię, a niestety jak jest możliwość w dwóch rzędach to tak robię, a potem się wściekam :]
tak swoja drogą, to musze dorobić jakieś półki w sypialni, bo zabrakło mi miejsca na komodzie :]

Post przez Agrest » 15 marca 2013, o 20:56

Ale tak w ogóle, to taki porządek jak na tym zdjęciu to można w starych harlekinach, gdzie serie już się pokończyły i nie ma nowych książek, których dołożenie oznaczałoby, że coś innego trzeba wyjąć i przestawić, a potem z tego miejsca kolejną wyjąć i przestawić, a potem... :rotfl: Podziwiam ludzi, którzy mają jakieś systemy i je ogarniają.

Emily Byrd Starr

Post przez ewa.p » 15 marca 2013, o 22:55

tez mam w podwójnych rzędach poustawiane,ale mniej więcej pamiętam co gdzie leży.Co prawda nie tak jak parę lat temu,kiedy książek miałam sporo mniej i miały one konkretnie wyznaczone miejsce,ale mam pewien system,który jak na razie jeszcze mi się sprawdza

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 16 marca 2013, o 00:28

Własna biblioteka - to byłoby coś!
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 18 marca 2013, o 19:08

...wygrać w totka.... :hyhy:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Lorelei » 18 marca 2013, o 19:17

Ile liczb trafiłaś? :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym