Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:54

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Julie Garwood

Post przez Antenka » 13 października 2019, o 19:43

Bierz się Sol jestem bardzo ciekawa twojej opini.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 października 2019, o 20:19

Dam znać na bank :mrgreen:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 13 października 2019, o 21:31

Może kiedyś spróbuję i Grę. Muszę sobie wszystkie tytuły, o których tu gadamy,zacząć notować, bo już pamięć nie ta. Serio - mam wrażenie, że recenzowanie książek sprawia, że prędzej zapominam ich treść :niepewny:
•Sol• napisał(a):Wiesz co, na pewno sporo jest zawyżonych. Niestety widzę tendencję, że recenzenci boją się dać mniej niż 9 książce dostanej od wydawnictwa.
A to nie prowadzi do niczego dobrego niestety.
I jak patronat rządzi się trochę innymi prawami, tak zwykła umowa na recenzję nie zobowiązuje do wystawienia oceny powyżej 8 czy 9.

Poczułam się jak ewenement. Ja rzadko daję więcej niż 6 gwiazdek :rotfl:
Antenka napisał(a):Papaveryna lepiej oszczędź trochę czasu i przeczytaj Dianę Brzezińską „Będziesz moja” naprawdę warto.

Dzięki za plecenie :padam: Dużo osób ją chwali, ale ostatecznie nie byłam zdecydowana. Jednak chyba ją kupię.
Tylko tradycyjnie - nie wiem, kiedy przeczytam.

Post przez •Sol• » 13 października 2019, o 21:51

Inaczej się czyta do recenzji. U mnie reset pamięci następuje wraz z napisaniem recenzji, jak ich nie pisałam, to więcej zatrzymywałam w głowie. Zapisane to zapomniane :hihi:
Papaveryna napisał(a):Poczułam się jak ewenement. Ja rzadko daję więcej niż 6 gwiazdek
wow! Ale nooo to dobrze :D chociaż wiem, że autorzy uważają 6 gwiazdek za ocenę negatywną ;) więc wiesz :D
Lubię dawać 6 gwiazdek, to takie optimum, dobra książka :D ostatnio trochę dobra się trafiało, ale taka Gra ma u mnie 5 :D

Very, trzeba się do tej Diany zebrać skoro taka chwalona :D

Post przez Papaveryna » 13 października 2019, o 21:59

Daję też i więcej, ale to trzeba zasłużyć :evillaugh: Na pewno Punk 57 dostał ode mnie 9. "Zbrodnia i Karaś" dostało 1 :-D
A żeby nie offtopić - z polskiej strefy mam teraz od Wabu "Kółko się pani urwało" i "Komórki się pani pomyliły". Razem z nimi przyszły czerwone, futerkowe kajdanki :heh:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 października 2019, o 22:07

Zazdroszczę kajdanek, bo nigdy nie miałam.
Poprosiłam mojego F., żeby mi przyniósł takie plastikowe trzymadełka do kabli, nie wiem jak się to nazywa fachowo. No to mi przyniósł, ale takie krótkie, że się nimi nawet jednego nadgarstka nie obejmie. Ma w piwnicy też dłuższe, ale się bał mi je przynieść, bo nie wiedział, co kombinuję. Nie ufa mi, bestia.
Papaveryna napisał(a): "Zbrodnia i Karaś" dostało 1 :-D

Było też zero?
Obrazek

Post przez •Sol• » 13 października 2019, o 22:48

Aj jedynkami też dzielę czasem :D korzystam z pełni skali dobrodziejstw :D

Ej widziałam te kajdanki! Też takie chcę :D
Janko, niefachowo to trytytki, a fachowo chyba opaski do kabli. Wolę trytytki.

Post przez Janka » 14 października 2019, o 00:46

Czytam dalej "Męża przez zasiedzenie" Marty Obuch i się tak zastanawiam, czy nie powinno się książki traktować jako czwartego tomu cyklu. Jest czwartą książką, w której występuje komisarz Piotr Marchewka. Dwie pierwsze książki, czyli "Łopatą do serca" i "Francuski piesek" tworzą cykl z powodu głównych bohaterów, Misi i Igły, którzy występują w obu, a w "Metodzie na wnuczkę" i "Mężu przez zasiedzenie" z wcześniejszych bohaterów jest chyba tylko komisarz Marchewka. W każdej książce jest go mniej więcej tak samo dużo.
Ciekawa jestem, jak widzi to pani Obuch. Czy dla niej cykl ma dwie części, czy cztery?
•Sol• napisał(a):Janko, niefachowo to trytytki, a fachowo chyba opaski do kabli. Wolę trytytki.

Ślicznie dziękuję za pomoc.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 października 2019, o 08:47

Papaveryna napisał(a):
A żeby nie offtopić - z polskiej strefy mam teraz od Wabu "Kółko się pani urwało"

Współczuję :] czytam to i normalnie ciśnienie mi rośnie.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 14 października 2019, o 09:18

Też czytałam, już jakiś czas temu, ale mnie ta starsza pani mocno wku*wiała. Intryga też była do bani. E tam, mocno przereklamowane.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 14 października 2019, o 10:16

•Sol• napisał(a):Dobry erotyk to ciężka sprawa. Np Magda Mila podobno pisze dobre erotyki, nawet u nas chwalone przez Karinę. A dla mnie nie do przejścia - sceny może i napisane zwinnie i zgrabnie, ale zero treści pomiędzy i to mnie odrzuca.

Wiem, że 'Na moment przed świtem' jest inne. Pamiętam, że mówiłaś o tym od początku, odkąd pisałaś. Dlatego wiem, że nie mogę jej wziąć ot tak sobie, tylko jak będę mieć melodię na trudniejszą książkę.
A że nie kupiłam tylko posiłkuję się Legimi... Uzależniło mnie ;) ale z chomika nie śmiałabym ;)

A czytałyście Niebezpieczną grę Emilii Wituszyńskiej? Jestem dawno po, trochę żenadometr pikał, ale chętnie się dowiem co Wy o tym myślicie :D

Czytałam na wattpadzie i zachwycona nie jestem, taka kryminalna bajka

Post przez Janka » 14 października 2019, o 13:56

Dorotka napisał(a):Też czytałam, już jakiś czas temu, ale mnie ta starsza pani mocno wku*wiała. Intryga też była do bani. E tam, mocno przereklamowane.

Mnie początkowo też dziwiła jej agresja, dopóki sobie nie zdałam sprawy, że to jest jej walka o zwiększenie szans na przeżycie.
Książka mii się w sumie podobała, bo potrafiłam się przy niej dobrze bawić, natomiast samo zakończenie strasznie nie pasowało do tego, co było na początku. Nie mogę spoilerować, ale jeśli prawdą byłoby to, co okazało się na końcu, to nie mogłoby być prawdą to, co było powiedziane na początku.
Cieszę się na drugą część, która ma się niedługo ukazać. Myślę, że ją przeczytam, choć się nieco obawiam, że starsza pani przeszła w międzyczasie taką metamorfozę, że nie będę potrafiła jej ani trochę lubić.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 października 2019, o 15:29

Janka napisał(a):Mnie początkowo też dziwiła jej agresja, dopóki sobie nie zdałam sprawy, że to jest jej walka o zwiększenie szans na przeżycie.

Jakoś tego nie kupuje :czeka: Ona z pyskiem prawie na każdego leciała. Ktoś chciał dobrze, a ona nawet nie potrafiła podziękować.
Wystarczy wspomnieć o młodym chłopaku, który zwrócił jej uwagę, że kółko od wózka jej zaraz odleci. Co zrobiła? zjechała go równo. Tak samo było z pomocą sąsiada odnośnie drzwi. Ta baba jest po prostu wredna i tyle.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 14 października 2019, o 16:45

To prawda. Była wredna i chamska. Ale przy tym była biedna. Dosłownie biedna oraz biedna w znaczeniu, że tkwiąca w sytuacji nie do pozazdroszczenia. Pracowała całe życie, a emeryturę ma w wysokości nie pozwalającej na zaspokojenie minimum potrzeb. Nie mówię, że miała prawo się źle zachowywać, bo też mi się nie podobało, że mściła się za to na niewinnych osobach, ale w pewnym sensie ją zaczęłam rozumieć.
Bohaterki nie polubiłam i na początku myślałam, że książki też nie polubię. Ale potem poszło lepiej i zaczęłam czytać z przyjemnością, mimo jej podłego charakteru.

A teraz w książce Marty Obuch, którą aktualnie czytam, historia się powtarza, bo znowu jest podła baba, która jest strasznie chamowata. I znowu nie ma szansy, bym ją polubiła.
Obrazek

Post przez •Sol• » 14 października 2019, o 18:51

giovanna napisał(a):
•Sol• napisał(a):A czytałyście Niebezpieczną grę Emilii Wituszyńskiej? Jestem dawno po, trochę żenadometr pikał, ale chętnie się dowiem co Wy o tym myślicie :D

Czytałam na wattpadzie i zachwycona nie jestem, taka kryminalna bajka

Mam takie samo zdanie :D ciekawa jestem czy coś zmieniła w trakcie redakcji i korekty.

A co Ci się bardziej nie podobało, kryminał czy romans? :D

Post przez giovanna » 14 października 2019, o 19:13

I jedno i drugie jakoś do mnie nie przemawiało, no może bardziej nierealny był wątek kryminalny

Post przez •Sol• » 14 października 2019, o 19:15

Bardziej nierealny :D tak, bo romans też był nierealny :D
Mnie się ta książka lekko miksuje z Architekturą uczuć Meg Adams, tam też wątek kryminalny był lekko 'popłynięty', ale w Grze jednak gorzej. No i w Grze ten język, z pogranicza rynsztoka...

Post przez giovanna » 14 października 2019, o 19:18

A Architektura to chyba też z wattpada? Miałam to chyba w planach, ale nie zdążyłam przed wydaniem.

Post przez •Sol• » 14 października 2019, o 19:20

Tak.
Jest to jedna z autorek tworząca grupę Ailes. Ale powiem tak - stylistycznie, językowo, postaciowo i w ogóle technicznie, o niebo lepiej od Wituszyńskiej. Wątek kryminalny taki... no dla mniej wymagających. Ale romansik całkiem przyjemny ;)

Post przez giovanna » 14 października 2019, o 19:22

O widzisz to szkoda, że nie zdążyłam :hihi: . To tam jakieś grupy są? Ale ja ciemna jestem :lol:

Post przez Papaveryna » 14 października 2019, o 21:19

Nie ukrywam, że trochę się przestraszyłam. Mam jednak nadzieję, że znajdę jakieś pozytywy w tych książkach :P
Albo że coś mnie w nich przynajmniej rozbawi ;)

Ulubiona autorka/autor: braak

Post przez Nancy » 15 października 2019, o 05:35

Ooo nie, a chcialam zaczac "kolko sie pani urwalo" :ermm:

Post przez giovanna » 15 października 2019, o 12:06

Nancy, nie jest powiedziane, że Tobie się nie spodoba, spróbuj, każdy ma inny gust :)

Ulubiona autorka/autor: braak

Post przez Nancy » 15 października 2019, o 14:00

Sprobuje, sprobuje ;)

Post przez •Sol• » 15 października 2019, o 17:58

giovanna napisał(a):O widzisz to szkoda, że nie zdążyłam :hihi: . To tam jakieś grupy są? Ale ja ciemna jestem :lol:

Grupę literacką ;) mają swoją stronę i w ogóle :D a zaczynały na chomiku, bardzo dawno temu. Tam wrzucały opowiadania, jeszcze w takim totalnie pierwszym składzie ;)
Wattpad umożliwił po prostu udostępnianie szerzej i w rozdziałach ;)

Architektura jak coś, jest na Legimi :D polecam. Też się broniłam bardzo, a teraz sobie nie wyobrażam bez tego ustrojstwa funkcjonować ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...