Teraz jest 23 listopada 2024, o 23:50

Romans + fantastyka

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez Gość » 25 września 2007, o 12:10

Pocałunek ciemności - zrobił na mnie złe wrażenie .. czytałam go kilkanaście miesięcy temu. i przekonał mnie po razkolejny do trwania w moim zdaniu- narracja pierwszoosobowa psuje książke ..

Mercedes Lackey - PIĘKNEEEEEEEEEEEEEE *_______________________*

moja przyjaciółka skompletowała całość jej publikaji już prawie <po polsku wsio, plus angielskie, nie wydane u nas>

przykład na to jak można pięknie opisać miłość...

Sandemo - własnie po raz kolejny czytam Ludzi Lodu XDD

wspomnienia z czasów gdy miało się 14 lat Obrazek

Jill Bennet czy jaakos tak sie nazywała kobieta, pisze tez romanse z elementami fantasy <czarownice, podroze w czasie etc Obrazek >

Post przez Gość » 25 września 2007, o 15:17

Obdarzeni magicznymi zdolnościami "Ludzie Smoki" zostali wybrani przez bogów, by służyć ludzkości radą i pomocą, strzec ładu i pokoju na świecie. Ale zło powraca w najbardziej przerażającej postaci. Potężny mag pragnie odrodzić zbrodnicze "Bractwo Krwi" i niepodzielnie zapanować nad Ziemią. Groźba zagłady zawisa mad ludzkością, ale i nad rasą "Ludzi Smoków".

Nota z okładki.

Jest też wątek romansowy. Dotyczy on tytułowego ostatniego Lorda Smoka, który nie ma swojej wybranki(a Ludzie Smoki łączyły się w pary na całe kilkusetletnie życie i został jeden bez pary).

Człowieka, który miał przejść przemianę na Lorda/Lady Smok wyczuwała Starszyzna Ludzi Smoków a tu nic nie czuły od kilkuset albo od kilkudziesięciu lat i wydawało się, że ostatni pozostanie samotny .......

(Ta przemiana w Lorda/Lady Smok nie była na stałe, zmieniali się tylko na przykład na czas podróży i lecieli jako smoki do miejsca docelowego, albo jak walczyli.)

Jest też czarna magia i oczywiście walka dobra ze złem. Książka bardzo mi się podobała. Wracałam do niej kilka razy i nie wiem czy nie przeczytam jej znowu teraz.

PS. Talentu do pisania to ja nie mam(nawet do streszczeń) ale może się skusisz bo według mnie warto. Obrazek

Post przez Gość » 25 września 2007, o 16:05

Skończyłam Belegriadę. O matko, ale to miało stron. Prowało mnie jak nic! Nawet HPtak nie łaknęłam, no może... Wszystko było świetne, a najlepszy Silk! Te jego cyniczne odzywki i czarny humor. Boskie!

Post przez Gość » 25 września 2007, o 16:49

a co to to ? :>

bo nie kojarze

Ulubiona autorka/autor: Linda Howard (niezmiennie)

Post przez Smoczyca » 25 września 2007, o 23:53

Edytko, chyba się skuszę... Ludzie smoki brzmi baaaardzo kusząco.

Anianka, najlepszy, to był Barak Obrazek:. Na takiego faceta trafić... Teraz poczytaj Malloreon. Dalszą część Belgariady, gdzie Garion jest trochę już starszy i robi dziadkowi koło pióra Obrazek

Post przez Gość » 27 września 2007, o 17:14

z fantasy czytam teraz znowu sage o Gryfach M.Lackey Obrazek

jakoś mnie sentyment złapał Obrazek

Post przez raen » 27 września 2007, o 19:13

to trylogia wojny magow? hmm warto przeczytac? w sumie nie czytalam tego jeszcze jesli warto wyciagne w wolnym czasie Obrazek hmm kiedy to bedzie heh chyba w nastepnym tygodniu jak sie w nic nie wpakuje Obrazek

Post przez Gość » 27 września 2007, o 19:21

moge mowic tylko za siebie. pieknie napisane, smutne, wzruszajace.

postaci oryginalne, zreszta fabula tez.

polecam goraco Obrazek

Post przez Smoczyca » 1 października 2007, o 10:31

A ja w tym tygodniu może wreszcie dorwę się do Nefrytowego tronu Novik z ukochanym smokiem Temeraidem w roli głównej Obrazek Ach, ta miłość...

Post przez raen » 2 października 2007, o 00:58

otworzylam wlasnie bertin joanne "ostatni lord smok" zeby nie zapomiec... bo zrobila mi sie lista do przeczytania... uwielbiam fantastyke nowe kreowane swiaty "region weza" cherryh c. j przeczytalam z 20 razy bylby z niego fantastyczny film... albo chalker "wyjscie" zekranizowany... heh oczywiscie wyobrazenia zwykle wydaja sie wspanialsze od produktu finalnego... niemniej chetnie obejzalabym wysilki jesli ktos by sie powazyl przeniesc na ekrany te pozycje...

Post przez Smoczyca » 2 października 2007, o 11:03

Zrobiłabym to dla ciebie, ale chyba mi finansów nie starczy Obrazek

Post przez raen » 3 października 2007, o 05:51

Dragon Lady dobre checi tez sie licza Obrazek

nastepna pozycja do ktorej siegnelam ze sceptycznym podejsciem ale milo mnie zaskoczyla... postawilam ja sobie nawet w biblioteczce

Shinn Sharon "Archanioł"

Po cieszącej się wielkim uznaniem "Żonie zmiennokształtnego" otrzymujemy od Sharon Shinn niebywale piękną opowieść o przyszłości, w której losy świata zależą od głosu jednego anioła… Za pomocą nauki, wiary i siły woli Harmonicy stworzyli społeczeństwo, które uznali za doskonałe. Rozmaite narody połączył ze sobą wzajemny szacunek i przekonanie o błyskawicznej karze, gdyby prawo zostało złamane. Niezmiennie żyzna ziemia pokrywała tereny, na których panowały wszystkie możliwe klimaty. Aniołowie chronili ludzi śmiertelnych, mistycy strzegli tajemnej wiedzy, natomiast Jehowa miał pieczę nad wszystkim… Kilka pokoleń później nad Samarią wciąż szybuje pancerny statek kosmiczny "Jehowa", którego zadaniem jest zbombardowanie planety w razie pogwałcenia panującego tam pokoju. Samarię ogarnęło powszechne zepsucie, które grozi wybuchem konfliktów i wystawia Samarian na wielkie niebezpieczeństwo. Ich jedyną nadzieją jest koronacja nowego Archanioła. Wyrocznie orzekły, że honor ten spotkać ma anioła Gabriela, który - jak później mu oznajmiono - musi poślubić śmiertelną kobietę imieniem Rachela. Taki los ma spotkać tych dwoje. Gabriel jest pewien, że Rachela entuzjastycznie przyjmie wieści o przeznaczonym jej mężu i odda się swym obowiązkom z nie mniejszym poświęceniem aniżeli on sam. Jednak Rachela ma inne zamiary… "Archanioł" to powieść z pogranicza science fiction i fantasy, która powinna spełnić oczekiwania fanów obydwu gatunków.

[biblionetka]

Post przez Gość » 3 października 2007, o 10:07

podoba mi się końcówka książki Obrazek

ale nie zdradze co by nie spoilerowac

a na pewno moge polecic z czystym sumieniem

Post przez Smoczyca » 3 października 2007, o 16:34

Kurka falk no! Muszę zrobić jakąś listę. Podoba mi się ten opis... Już sama nie wiem, co mam czytać, ale o aniele Gabrielu brzmi naprawdę super

Post przez Kat » 3 października 2007, o 17:13

tez musze po nia siegnac Obrazek zaciekawila mnie Obrazek tylko kiedy ja to wszystko przeczytam??!!

Post przez Smoczyca » 3 października 2007, o 18:36

No właśnie... Może ktoś pochodzić za mnie na studia?

Post przez raen » 3 października 2007, o 22:03

a to znacie?

McIntyre Vonda wedlug mnie fantastyczna i orginalna Obrazek czesto wracam do zbioru nowel "Ognista powódź" czytam jej wszystko do czego mam tylko dostep w tym nowe opowiadanko w nowej fantastyce z sierpnia chyba wspaniale niestety nie pamietam tytulu...

"Ognista powódź" to prawdziwy rarytas - jedyny jak do tej pory w twórczości Vondy McIntyre zbiór krótkich utworów, zawierający m.in. najsłynniejsze opowiadanie autorki, „Z Trawy i Mgły, i Piasku”, przetłumaczone na piętnaście języków, umieszczane w niezliczonych antologiach i zgodnie zaliczane przez krytyków do kanonu literatury fantastycznej.

Dzięki wysmakowanemu stylowi, głębokiej - ale nie ckliwej - nastrojowości oraz bogactwu oryginalnych pomysłów każde z zawartych w tym tomie opowiadań stanowi smakowity kąsek dla miłośników fantastyki, wszystkie one zaś składają się na ucztę, która na długo pozostaje w pamięci.

[biblionetka]

Post przez Roma » 3 października 2007, o 22:52

Jak ja się czieszę, że w tym roku mam duzo pracy i duzo pieniązków. Kupie sobie te fantatyczne ksiązki bo mam wielką ochote poczytac.

Niestety - pytanie brzmi - kiedy ja je bdę czytac?

Tak na marginesie czy Ostatni Lord Smok ma jakąs kontynuację?

Post przez raen » 3 października 2007, o 23:44

"w listopadzie 1999 roku pojawiła się już kolejna powieść Bertin - Dragon and Phoenix, także o Lordach Smokach. Czytelnicy Fenixa być może pamiętają autorkę z opowiadania Jaśniesmoczy sąd, opublikowanego w styczniu 1999 roku." [cytat http://altamagusta.pl/ ]

chyba jeszcze nie ma w jezyku polskim

Post przez Roma » 3 października 2007, o 23:48

Dzieki za info. Znając jednak nasze wydawnictwa nie wiadomo czy w ogóle sie pojawi... Obrazek

Post przez raen » 3 października 2007, o 23:57

roma nie popadaj w depresje ja jestem dobrej mysli... bo teraz glownie beletrystyka popularna utrzymuje wydawnictwa... Obrazek dosc glosno o tej autorce wiec zapewne bedziemy mieli kontynuacje Obrazek w fantastyce czesto wydaja seriami od 1 Obrazek najwyzej moga sie zatrzymac... tak jak Furey Maggie seria Artefakty Mocy bo wyszly tylko 3 tomy Obrazek a tak marginesie tez mam ja w biblioteczce... i polecam

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 3 października 2007, o 23:59

dokładnie Obrazek zmiany nadchodzą bo nadejść muszą :wink:

Post przez Smoczyca » 4 października 2007, o 08:40

1999?! Czyli już osiem lat temu?! Ja bym kogoś z wydawnictwa w dupę kopnęła za to najchętniej! Jezzz.... Zaczynają coś wydawać i nie kończą.

Post przez raen » 8 października 2007, o 03:34

Roberson Jennifer cykl kronik cheysuli

chyba w orginale 8 tomow w polsce wydano 4

polecam z przyjemnoscia dotychczas czytalam tylko 1 czesc ale to zmieni sie Obrazek

1. Zmiennokształtni

Obdarzeni zdolnościami przemiany w zwierzęce postacie wojownicy Cheysuli od wieków byli wiernymi sojusznikami króla Homany. Lecz gdy jeden z nich ośmielił się uwieść królewską córkę, zostali wypędzeni i przeklęci na zawsze.

Zrodzona z potępionego związku Alix w dwadzieścia pięć lat później rozpoczyna heroiczną walkę o przezwyciężenie magicznego dziedzictwa. Jednak roli, jaką w losach świata przypisało jej prastare Proroctwo, Alix nie może się już wyprzeć...

2. Pieśń o Homanie

Po pięciu latach wygnania książę Carillon, prawowity dziedzic królestwa Homany, wraca do ojczyzny. Ma zamiar wyzwolić swój naród spod jarzma tyrana - samozwańczego króla Bellama - i odzyskać Tron Lwa. Musi nie tylko zmierzyć się z wojskową potęgą i magiczną mocą przeciwnika, ale również zwalczyć przesądy i uprzedzenia swoich rodaków wobec prastarej rasy Cheysuli. Okazuje się, że przeznaczeniem Carillona jest spełnienie Proroctwa, które na zawsze pogodzi zwaśnione królestwa i rasy.

3. Dziedzictwo miecza

Donal, przedstawiciel magicznej rasy Cheysuli, musi poślubić wbrew swojej woli córkę Carillona i zasiąść na tronie Homany. Jest to jedyny sposób na spełnienie się starodawnego proroctwa...

4. Trop białego wilka

Chcąc wypełnić proroctwo, któremu służą Cheysuli, Niall, syn króla Homany, żeni się z córką władcy wrogiej Atvii. Gisella rodzi mu synów, lecz szybko okazuje się, że szalona kobieta zamierza oddać dzieci czarownikowi Strahanowi. Równocześnie tajemnicza zaraza dziesiątkuje ludność Homany...

nastepny rownie dobry Obrazek

Haydon Elizabeth cykl rapsodia

czytalam wszystkie Obrazek

1. Rapsodia: Dziecko krwi

Złotowłosa Bajarka Rapsodia, posiadająca magiczny dar kształtowania rzeczywistości... Tajemniczy asasyn Ahmed, ostatni z rasy Draków, nieprzejednanych zabójców demonów... Rubaszny olbrzym Grunthor, niepokonany wojownik...

Dziecko Krwi, Dziecko Ziemi i Dziecko Nieba, o których wspomina pradawne cymriańskie proroctwo. Wybrańcy, mający stawić czoło przerażającemu F 'dorem.

Rapsodia i Ashe wyruszają w niebezpieczna podróż, podczas której spotkają smoczycę Elynsynos i stają do walki o życie patriarchy Sepulvarty. W tym samym czasie Achmed i Grunthor, poszukuje śladów znienawidzonego demona, zagłębiają tajniki górskiej siedziby bogów i swych nowych, niedawno odkrytych mocy...

3. Przeznaczenie: Dziecko Nieba

Tom trzeci bestsellerowej trylogii „Rapsodia”, opowiadającej o losach Bajarki Rapsodii, assasyna Achmeda i olbrzyma Grunthora, mających ocalić świat przed ognistym demonem F’dorem.

Podczas gdy Rapsodia i Achmed tropią potomstwo ognistego demona F’dora, Grunthor przygotowuje kraj bolgów do wojny. Bohaterowie mają niewiele czasu na pokonanie zła. Nadchodzi bowiem moment ostatecznej rozgrywki, gdzie najważniejsza będzie nie siła oręża, lecz hart ducha, miłość, przyjaźń i odwaga. Czy Rapsodia, Achmed i Grunthor ocalą swój świat? Czy potrafią oprzeć się zgubnemu wpływowi ognistego demona i legionom jego przerażających sług?

4. Requiem za słońce

Rozpoczyna się trzy lata po zakończeniu "Przeznaczenia". Przyjaźń, która połączyła Pieśniarkę Rapsodię, Achmeda, byłego asasyna, a obecnie króla Bolgów, i gigantycznego sierżanta-majora, dociera do punktu kulminacyjnego w "Przeznaczeniu", grzmiącym crescendo tragedii, miłości i triumfu ludzkiego ducha nad kataklizmem zagrażającym całemu światu. Teraz, trzy lata później, w kraju panuje pokój. Ale na południu leży imperium, któremu po śmierci cesarzowej wdowy grozi rozpad. W powietrzu wisi krwawa wojna. Pojawia się również dawny prześladowca Rapsodii, od wieków uznawany za martwego, i zmusza ją do dokonania wyboru między nim a życiem jej i nienarodzonego jeszcze dziecka.

"Choć wyraźnie inspirowana teorią muzyki, folklorem nordyckim i celtyckim oraz utworami takich pisarzy jak: Tolkien, C.S. Lewis, Patricia A. McKillip, Anne McCaffrey i Palmer Brown, autorka, posługując się potoczystym stylem, kreśli jedyny w swoim rodzaju świat. W tej błyskotliwej symfonii wybornych szczegółów splatają się epickie mity, muzyka i magia, tworząc fugę o potężnym brzmieniu. Wielbicieli Haydon zasmuconych końcem trylogii może pocieszy fakt, że w historycznej sadze o Rapsodii jest jeszcze wiele niezbadanych epok, które czekają na wyczerpujący opis."

5. Elegia na utraconą gwiazdę

„Elegia o zaginionej gwieździe” stanowi punkt zwrotny w cyklu "Symfonii Wieków".

Smoczyca Anwyn, która przez trzy lata leżała w grobie ze skał i czarnego węgla w stanie podobnym do śmierci, zostaje uwolniona przez kataklizm, którym zakończyło się „Requiem za słońce”. Zdezorientowana i oszołomiona pamięta tylko dwie rzeczy: osobę, która uwięziła ją w smoczej postaci i zamknęła w grobowcu, oraz wszechogarniające pragnienie zemsty.

Tymczasem Achmed, król Firbolgów, odbudowuje zniszczone królestwo, podczas gdy gildia bezlitosnych asasynów planuje pomścić śmierć swojej przywódczyni.

Straszliwie zdeformowana, ale magiczna istota trafia z cyrku osobliwości do pałacu złego despoty, a ten dostrzega w niej narzędzie, dzięki któremu będzie mógł zrealizować swoje plany podboju kontynentu i przejęcia nad nim władzy.

Pojawienie się nowych przywódców, dobrych i złych, długo oczekiwane narodziny dziecka Czasu, mroczne plany asasynów i władców, nieporozumienia wśród Trójki oraz bitwa na śmierć i życie między dwoma smokami o niewyobrażalnej mocy są początkiem chaosu prowadzącego do wojny, która w rezultacie spustoszy połowę świata.

opisy biblionetka i http://fantasybook.idl.pl/

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 października 2007, o 04:06

haydon jest trochę jak telenowela - rozumiem ciągnięcie historii ale jak długo można mimo wszystko? Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...