Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:59

Romans + kryminał, sensacja, thriller, mafia

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez Anya » 18 stycznia 2008, o 12:54

akurat Odysei nie czytałam, ale polecam saharę, skarb, smoka, aferę śródziemnomorską, atlantydę odnalezioną Obrazek

Post przez pinksss » 18 stycznia 2008, o 13:01

Maryl Sawyer <span style="text-decoration: underline">Północ w Marrakeszu</span> Obrazek

Post przez Ava » 14 lutego 2008, o 17:53

No, mnie tam trillery romantyczne L. Jackson początkowo niezbyt się podobały, będąc na etapie mocno romansowym, książki gdzie tego romansu było za mało, przekreślałam niemal na wstępie.

Obecnie coraz bardziej się do nich przekonuję. Podobają mi się szczególnie: seria In death, książki J.A. Krentz, Janelle Taylor, no i Lisy Jackson.

Za to w ogóle nie wciągnęły mnie trillery Iris Johansen (jedną miałam kiedyś w rękach i po przejrzeniu powiedziałam nie!) oraz Lynn Erickson - tej przeczytałam dwie: Taniec na cienkim lodzie - jeszcze uszedł, ale już Po godzinach - było zupełnie beznadziejne - opis z tyłu książki, jest bardziej pasjonujący niż treść w środku.

Post przez Madlenita » 20 marca 2008, o 15:01

Co do Jackson niestety nie mam jej ksiązek w domu i kiedy czytam coś nowego to zawsze się zastanawiam skąd ja znam tę postać, co dokładnie się z nią działo w poprzednich ksiązkach. . .

Ale i tak zawsze na nią czatuję w bibliotece.

Post przez Gość » 19 maja 2008, o 13:33

Uwielbiam romanse z watkiem kryminalnym ! Obrazek chociaz dawno nie mialam nic ciekawego w reku;p A Wy? polecicie cos?

Post przez Madlenita » 20 maja 2008, o 00:08

Jest osobny temat, ale: ksiązki J. D. Robb, część Nory Roberts np. Więzy krwi, Zorza polarna i klasyki np. Życie na sprzedaż...

A z innych autorek-Linda Howard, Lynn Ericson, wspomniana już Lisa Jackson i Iris Johansen...

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 7 stycznia 2009, o 20:29

Co sądzicie o książce "Śledztwo na wysokich obcasach" Gemmy Holliday ? Mi w każdym bądz razie ,bardzo się podobała i mam zamiar kupić sobie drugą część ,która wychodzi 13 stycznia "Zabójstwo na wysokich obcasach"

A tu mały opis tej pozycji :

Obrazek

Maddie Springer , nie widziała swojego ojca od czasu, gdy wyjechał do Las Vegas z show girl o imieniu Lola. Jest więc zupełnie zaskoczona, kiedy odtwarza na automatycznej sekretarki jego rozpaczliwą prośbę o pomoc - przerwaną hukiem wystrzału. Maddie nie zastanawia się długo : wyrusza do Miasta Grzechu.I od razu wpada w tarapaty. Nic jednak nie przeszkodzi jej w poszukiwaniach ojca - nawet płatny zabójca na usługach mafii. Zwłaszcza, że w Las Vegas pojawia się dobrze jej znany najseksowniejszy gliniarz z L.A......

Interesująco się zapowiada nie ? Obrazek[/img]
Ostatnio edytowano 7 sierpnia 2013, o 23:51 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Madlenita » 7 stycznia 2009, o 20:37

Interesuąco... Sprawdzę w bibliotece, jeśli pierwsza część będzie ok, to pewnie wezmę się za następną...

Post przez AndziaK » 7 stycznia 2009, o 20:43

Jak dla mnie w gatunku romans + kryminał rządzi Lisa Jackson Obrazek chociaż książki Lindy Howard też mi się podobają...ale tam raczej mało romansu można znaleźć za to dobry kryminał na pewno Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 7 stycznia 2009, o 20:47

U Lindy mało romansu? W której to? Obrazek

Post przez Madlenita » 7 stycznia 2009, o 21:02

U Jackso ostatnio się pogubiłam, te serie się przeplatają, nie pamiętam już dokładnie co w której książce ktoś zrobił...

To samo miałąm przy ostatniej Balogh: nawiązania do tylu poprzednich ksiązek, że musiałabym robić notatki, żeby się połapać...

Post przez Lucy » 7 stycznia 2009, o 21:20

Miałam to samo z Lisą Jackson ,kiedy się okazało że przed " Strachem absolutnym" powinnam przeczytać " Dreszcz" a nie odwrotnie. Obrazek

Post przez Lena 872 » 7 stycznia 2009, o 21:47

mi się wydaje że czasami u L. Howard jest więcej romansu niż samego wątku kryminalnego. Ogólnie lubię jej książki Obrazek

Hmm to "Śledztwo na ...." brzmi całkiem nieźle Obrazek

Post przez AndziaK » 7 stycznia 2009, o 21:54

Oj mój błąd Obrazek Obrazek Obrazek

Chodziło mi o Lisę Gardner...

Jeżeli chodzi o kryminały dla kobiet to mogę polecić Lisę Gardner a szczególnie "Godzinę zbrodni" Obrazek

Post przez Lucy » 7 stycznia 2009, o 22:31

Napisałam opis drugiej książki pani Halliday , teraz opis pierwszej czyli " Śledztwo na wysokich obcasach :

Obrazek

Maddie Springer ,projektantka butów, jest zaniepokojona i wściekła - jej chłopak przepadł bez śladu i to właśnie wtedy, kiedy chciała z nim poważnie porozmawiać! Na domiar złego policja podejrzewa, że jej ukochany jest zamieszany w defraudację dwudziestu milionów dolarów......Maddie rozpoczyna więc własne śledztwo. Jej typowo kobiece metody doprowadzają do szału oficjalnie prowadzącego dochodzenie detektywa a zarazem najprzystojniejszego faceta, jakiego w życiu widziała.

Jedyny minus tej książki to według mnie, za mało stron, tylko 223, dlatego też bardzo szybko ją przeczytałam. Jeżeli chodzi o detektywa to się nie zawiedziecie, szerokie ramiona, ciemne włosy, ciemne oczy, ciemna karnacja ,blizna przecinająca brew , bohaterka podsumowała go "ogólnie wygląd typka, u którego można znależć więzienne tatuaże. Obrazek Bohaterka lekko walnięta , ale takie według mnie są najlepsze w romansach kryminalnych.Ma tendencję do piszczenia jak Myszka Minnie, kiedy jest zdenerwowana ,co w obecności detektywa zdarza się często. Są tam oczywiście trupy i to nie jeden .......no ale oczywiście nie będę wszystkiego zdradzać . Dla wielbicielek romansów z kryminałem powinna to być interesująca pozycja.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 7 stycznia 2009, o 22:46

Lucy - dwa zdania więcej o obu książkach i spokojnie możesz zrobić z tego recenzję do działu Recenzje Obrazek

Post przez Lena 872 » 7 stycznia 2009, o 22:49

może być niezłe Obrazek

Post przez Madlenita » 8 stycznia 2009, o 13:42

No to chyba spróbuję tę autorkę... Do tej pory z typowych kryminał +romans czytałam głównie Evanovich włąsnie, Chmielewską i chyba nic więcej...

Post przez Lucy » 14 lutego 2009, o 17:00

Jak robiłam porządki na półce z moimi książkami natknęłam się na tytuł " Obcy trup " Ireny Wójtowicz. Połączenie romansu i kryminału , coś do wielbicielek Chmielewskiej ( podobne klimaty) Oto opis :

Wracające z Niemiec dwie panie całkiem przypadkowo znajdują w przydrożnym lasku trupa młodej dziewczyny. Jak należy, zgłaszają ten fakt policji i spokojnie wracają do Łodzi. A tam rozpętuje się straszne zamieszanie z udziałem dużej ilości aspołecznych typów i jednego bardzo prospołecznego policjanta, w dodatku przystojnego.

Oraz malutki fragmencik :

Upiorne wycie unieruchomiło mnie za kierownicą. Wycie trwało,przenikało mięśnie i kości, wypełniało przerażeniem, paraliżowało. Zamarłam w bezruchu z papierosem w zębach i zapalniczką w ręku. Serce stanęło mi w gardle i prawie zaczęłam się dusić. Koszmarny głos dobiegał z ciemności. Przed sobą miałam tył samochodu Lalki oświetlony reflektorami mojego golfa. Otaczała mnie ciemność, w której czaił się las. Wycie dobiegało właśnie stamtąd i nagle ustało. Zakończyło się jakby

szlochem, znacznie cichszym niż poprzednie dźwięki. W tych ciemnościach przebywała Lalka. Zatrzymała mnie w całkiem prozaicznej sprawie, bo chciała zrobić siusiu i znalazła sobie właściwe miejsce. Zaraz za kolejowym wiaduktem, na skraju w tej chwili drogi. Ogłuszające wycie ustało. Chyba powinnam coś zrobić... Ratować Lalkę! Parali powoli ustępował i gorączkowo zastanawiałam się, co robić .Otworzyłam drzwi, ich trzask zabrzmiał z silą granatu. Rzuciło mnie z powrotem do środka. W schowku woziłam latarkę. Nędzną, co prawda, ale może uda mi się oświetlić chociaż skraj lasu. Może to napad i chcą nam zabrać samochody? Niedoczekanie! Nie po to walczyłam przez cztery godziny z pazernym na łapówkę celnikiem, żeby teraz oddać nasze pojazdy. Nie

przez to trzydzieści kilometrów eskortowałam wieziony na lorze i całkiem sprawny samochód Lalki, żeby jakaś gnida teraz nam go odebrała. Miejsce faktycznie było dobre, lora odjechała, żadnych świateł na drodze. Prędzej wedrę się do tego lasu samochodem! Rozjadę bandytów..........

Post przez Madlenita » 14 lutego 2009, o 20:32

Chyba czytałam, jest fragment na granicy jak celnik usiłuje wymusić łapówkę?

Post przez Lucy » 14 lutego 2009, o 21:01

Jest , to ta książka Obrazek szkoda tylko że autorka nie piszę dalej książek w takiej tematyce Obrazek

Post przez Madlenita » 14 lutego 2009, o 21:25

Też żałuję...

A czytałaś Joanny Szymczyk Ewa i złoty kot? kryminał na wesoło, między innymi scena, jak się robi reklamę podpasek: te konkurencji najpierw zanurza się w wosku by nie wciągały wody...

Post przez Lucy » 14 lutego 2009, o 23:27

Nie czytałam ,ale mam ją na swojej "liście " jak również i autorki Katarzynę Gacek, Agnieszkę Szczepańską. W najbliższym czasie zabiorę się za nich Obrazek

Post przez Madlenita » 15 lutego 2009, o 00:46

Ja miałam nadzieję, że będzie dalszy ciąg Ewy i złotego kota, albo ta autorka coś napisze, ale nic nie słychać...

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 7 marca 2009, o 15:56

świetna powieść o zbrodni i namiętności to Czego boją się anioły C.S.Harris ( Candance Proctor)

Rok 1811. Król Jerzy III pogrąża się w szaleństwie, a nad możnymi tego świata wisi groźba zamieszek i rewolucji.

Wtedy właśnie ktoś odkrywa ciało pięknej, młodej kobiety, która została zgwałcona i okrutnie zmasakrowana na stopniach ołtarza w kościele niedaleko Opactwa Westminsterskiego.

Pistolet do pojedynków z wygrawerowanym herbem, zaplątany w zakrwawioną suknię Rachel York i zeznania świadków obciążają winą jedną i tę samą osobę - Sebastiana St. Cyr, wicehrabiego Dewlinu, niezwykłego, młodego arystokratę po ciężkich przeżyciach w czasie wojny z Napoleonem.

Gdy w trakcie aresztowania jeden z konstabli zostaje śmiertelnie ranny, Sebastian musi ratować się ucieczką. Jako uciekinier, Sebastian wykorzystuje doświadczenia zdobyte na wojnie, by rozwikłać zagadkę tajemniczej zbrodni i schwytać prawdziwego mordercę.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...