Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:08

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 30 maja 2019, o 08:57

Obrazek

Ond Elr. Ziej Ogniem.
Siedemnastoletnia Eelyn urodziła się z toporem w dłoni i żyje po to, by walczyć. Odwieczna wojna z plemieniem Riki zabrała jej ukochanego brata. Pięć lat później, spotyka go podczas krwawej bitwy — walczącego po stronie wroga. Czy to możliwe? Przecież widziała jego śmierć na własne oczy!
Wzięta w niewolę i zdradzona przez najbliższą jej osobę Eelyn, musi zaufać Fiskemu z plemienia Rikich. Tylko on może uratować ją przed śmiercią i pomóc w ucieczce. Budzący się do życia wspólny wróg zwaśnionych klanów sprawia, że Eelyn i Fiske będą musieli przekonać swoje plemiona do zjednoczenia sił, aby przetrwać.
Czy dziewczyna ma w sobie wystarczająco dużo wiary, aby zaufać ludziom, których całe życie nienawidziła?

Książka ta ma niewątpliwie dużo plusów, ale również kilka minusów.

Niewątpliwym plusem jest okładka, która od razu przyciąga wzrok. Jak można łatwo się domyślić, bohaterka, pomimo młodego wieku, jest odważną i waleczną dziewczyną. Szkolona jest od najmłodszych lat na to, aby być wojownikiem i stać równo w szeregu razem z braćmi, nie ustępując im siłą czy wytrzymałością.
Eelyn to również mocny punkt tej historii. Jest odważna i silna, nie poddaje się panice czy strachowi nawet w najcięższych sytuacjach. Potrafi zawalczyć o siebie, ale także o swoich bliskich. Jest prawdziwym wojownikiem i udowodniła to kilka razy w ciągu całej historii.
Temat książki też całkiem fajny - zakazana miłość, uczucie które zrodziło się z nienawiści, wbrew woli bohaterów. Ale pokazane jest tu również to, że takie uczucie może zbudować coś dobrego, że solidarność wobec wspólnego wroga może pokonać nawet największą niechęć i nieufność.
Kolejny plus to stylizacja tej historii. Akcja dzieje się na terenach, które przypominają Norwegię, a same klany (czy plemiona) do złudzenia przypominają plemiona Wikingów.
Ale tutaj też pojawia się największy zarzut do książki. Zabrakło mi więcej informacji o tych plemionach, ich wierzeniach czy mitologii. Wszystkie te tematy są podane bardzo szczątkowo, tak jakby autorce zabrakło pomysłu/wyobraźni/warsztatu żeby to wszystko przedstawić bardziej dogłębnie. Brakuje też lepszego wyjaśnienia dlaczego plemiona Aska i Riki ze sobą walczyły, skąd wynikała ich obopólna niechęć i wrogość. Jest coś wspomniane, ale w sumie nadal nie wiem dlaczego te dwa plemiona aż tak bardzo się nienawidziły i spotykały co kilka lat na polu walki.
Drugi, niewielki zarzut, to brak tej historii z punktu widzenia Fiska. Historia jest opowiedziana przez Eelyn, więc wiemy co ona czuła, ale chciałabym się również dowiedzieć, jak on podchodził do wszystkich tych wydarzeń.

Dla mnie taka 6 z plusem. Mogłoby być nawet 10, gdyby autorka trochę bardziej się postarała :)
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Ulubiona autorka/autor: Jill Shalvis

Post przez dudejla88 » 6 czerwca 2019, o 10:47

Dziewczyny a co sądzicie o najnowszej książce Tijan? "Hate to love You". Ja muszę przyznać, że jestem rozczarowana :smarkam: Początek książki i sam pomysł na historię super...ale czym dalej, tym gorzej :bezradny: A takie wiązałam nadzieję z tą książką, bo to moje klimaty tematyczne :placze:

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 6 czerwca 2019, o 16:44

opinie ma dobre, zapiszę sobie chociaż ja unikam n/a i akcji na studiach. Co dokładnie Ci się tam nie podobało? jako spojler proszę :P

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 6 czerwca 2019, o 23:09

moim zdaniem początek był słaby... środek już lepszy, a końcówka słaba. ;)
a jeszcze nie było 1/4 książki a już się
Spoiler:
niby normalka ale tutaj to jakoś raziło w oczy. :mysli:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 7 czerwca 2019, o 10:42

Jakoś niespecjalnie mam ochotę tykać tę autorkę; niezbyt dobrze mi się kojarzy.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Jill Shalvis

Post przez dudejla88 » 7 czerwca 2019, o 23:43

Na początku zapowiadało się nieźle. Bohaterowie niby schematyczni ale przypadli mi do gustu, jednak czym dalej tym gorzej...
Raczej dużo treści nie ujawniłam, ale dla bezpieczenstwa :rotfl: :
Spoiler:

Muszę się też zgodzić z tym, że końcówka książki słaba... z każdą kolejną strona, czytałam dalej, po to żeby dotrzeć już do końca i zakończyć czas z tą książką.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 czerwca 2019, o 19:25

Obrazek

Molly jest samotna.
Najpierw straciła matkę, ojca, a później babcię. Dziewczyna jest bardzo inteligentna i lubi się uczyć. W wieku 20 lat robi magisterkę i na studiach poznaje Romea. Romeo jest gwiazdą futbolu i ma powodzenie u płci przeciwnej. Jednocześnie chłopak ma poważne problemy z rodzicami, które rzutują na jego zachowanie. Pisząc o problemach, mam na myśli bicie i przemoc psychiczną.
Romea i Molly ciągnie do siebie, mimo kłopotów które z tego wynikają. Rodzice chłopaka zrobią wszystko, żeby związał się z dziewczyną, którą dla niego wybrali. Jak w historii Romea i Julii, tak i tu ma miejsce tragedia, ale na szczęście wszytko dobrze się kończy.
Niby przewidywalny romans, ale coś w tej historii jest. :smile: Bardzo podobają mi się główni bohaterzy, stanowią taką idealną parę. :lol:
5/6
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 12 czerwca 2019, o 20:16

Chyba mam ochotę :)
Dzisiaj przyniosłam jej książkę z biblioteki, bo ponoć dobra ;) Zobaczymy :)

Post przez Lucy » 12 czerwca 2019, o 20:40

jestem ciekawa co powiesz :-D
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 12 czerwca 2019, o 21:00

Ja w sumie też, bo autorkę znam raczej z mrocznych klimatów. Dokładnie z jednego ;)
A te Tysiąć pocałunków to mi Mała zabrała na wstępie, więc muszę chwilę poczekać ;) Mam jeszcze do odbioru Nasze życzenie - ale to już jutro. Może tego minie zabierze ;)

Ulubiona autorka/autor: Julie Garwood

Post przez Antenka » 12 czerwca 2019, o 23:25

Ja też jestem b ardzo ciekawa tej książki. Już sobie ściągnełam i zaczynam jak tylko skończe Birthday girl.

Post przez Lucy » 13 czerwca 2019, o 08:05

klarek napisał(a):Ja w sumie też, bo autorkę znam raczej z mrocznych klimatów. Dokładnie z jednego ;)

Dla mnie to był pierwszy raz :P

Post przez Księżycowa Kawa » 23 lipca 2019, o 12:21

„13 powodów” Jay Asher, czyli książka, którą warto przeczytać, mimo że to jest na swój sposób smutna historia.
Przyczyna – skutek. Akcja – reakcja. Wydarzenie, które pociąga za sobą następne jak kostki domina – konsekwencje. Dramat bez zbędnego dramatyzowania. Zwykli ludzie, zwyczajne sytuacje, czyli bez bohaterstwa i wielkich czynów. Mądre i dające do myślenia, lecz bez natrętnego moralizatorstwa i oceniania. Konkretna historia opowiadająca o czymś istotnym. Zaskakująca w swojej prostocie, lecz nie brakuje w niej głębi. Ciekawa całość.
Naprawdę warto przeczytać.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 23 lipca 2019, o 15:32

już dawno zaliczone.. tylko nie pamiętam jak się kończy. :mysli:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 23 lipca 2019, o 19:54

Ja widziałam tylko serial. Bardzo dobry. Zapadający w pamięć.

Post przez Księżycowa Kawa » 24 lipca 2019, o 13:23

Serialu nie widziałam; jakoś nikt mi nie proponował.

LiaMort napisał(a):już dawno zaliczone.. tylko nie pamiętam jak się kończy. :mysli:

Spoiler:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 19 sierpnia 2019, o 11:42

czytam 3 część serii Begin Again i jestem pod wrażeniem. 1 część mi się podobała, 2 była nawet lepsza, zobaczymy jak będzie z 3...
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 20 sierpnia 2019, o 23:38

Ja trójkę posiadam, ale nie czytałam jej jeszcze :P

Czytałam za to dwie pierwsze z tego cyklu i mi się podobały bardziej niż Kasten :okulary:
http://lubimyczytac.pl/cykl/21357/first

Post przez aniazlipca » 21 sierpnia 2019, o 00:02

o zaraz luknę bo mam ochotę na coś kampusowego :)
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Papaveryna » 21 sierpnia 2019, o 00:11

Klimaty kampusowe też uwielbiam bardzo :)
Coś takiego ostatnio też Jaguar wydał: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4893419/ ... nie-kochaj
Ale tego nie czytałam i podobno nie kończy się na jednym tomie. Co mnie odpycha oczywiście :evillaugh:

Post przez aniazlipca » 21 sierpnia 2019, o 00:50

ciekawe..lubię jak jest klika części, ale jak ty wolę jak każdy jest o innym bohaterze :wink:
“What?”
“Testosterone.”

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 22 sierpnia 2019, o 19:04

Ja jestem zagorzałą fanką drugiego tomu - Trust Again
Trochę mnie korci ten cykl z Save. Tylko że nie chcę sobie nic nowego dokładać do czytnika, na przeczytanie kiedyś tam nie wiadomo kiedy.

Post przez aniazlipca » 22 sierpnia 2019, o 22:34

Save przeczytałam na razie 1 część :wink: 2 kolejne czekają na kindlu.
Teraz kończę First Last Kiss Bianca Iosivoni - fajna seria podoba mi się jak Kasten :wink: Very jak coś wypatrzysz kampusowego dawaj znać :wink:
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Papaveryna » 22 sierpnia 2019, o 23:05

Szczypta_Kasi napisał(a):Ja jestem zagorzałą fanką drugiego tomu - Trust Again
Trochę mnie korci ten cykl z Save. Tylko że nie chcę sobie nic nowego dokładać do czytnika, na przeczytanie kiedyś tam nie wiadomo kiedy.

"Trust Again" dla mnie było dużo lepsze niż tom pierwszy tja
A pierwszy tom cyklu 'Save' też bardzo fajny. Tylko moim zdaniem nieotrzebienie autorka rozwlekła tę historię aż na trzy tomy :yeahrite:
aniazlipca napisał(a):Save przeczytałam na razie 1 część :wink: 2 kolejne czekają na kindlu.
Teraz kończę First Last Kiss Bianca Iosivoni - fajna seria podoba mi się jak Kasten :wink: Very jak coś wypatrzysz kampusowego dawaj znać :wink:

Ciężko będzie, ale na pewno dam znać, jeśli coś mi wpadnie w oko :)
W "First last look" najbardziej mnie te ich pranki rozwalały :evillaugh:

Post przez aniazlipca » 26 sierpnia 2019, o 14:03

Iosivoni fajna jak Kasten :-D podobały mi się te pranki chociaż niektóre naprawdę były mocne :wink: 2 część też spoko. Czekam na kolejne :-D musze poszukać dalej bo podoba mi się to kampusowe życie :wink:
“What?”
“Testosterone.”

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...