Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:00

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 marca 2018, o 18:50

Aralku koniecznie daj znać ;)
Ostatnio mam melodie nawet na YA ;) i szukam czegoś w stylu Kasie West. Ona niestety za wiele u nas nie ma wydanych wiec więcej dobra zawsze spoko ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 24 marca 2018, o 21:54

To daję znać :)
Serce w chmurach - Smith Jennifer E.
Szybciutkie do czytania, połknęłam dzisiaj w przerwach między myciem okien, a prasowaniem firanek ;) Wiele czasu nie potrzeba, myślę jednak, że szybko może też wylecieć z głowy. Uchowaj, to nie jest zła książka. Historia zamknięta w czasie 24 godzin. Ale młoda i tę młodość widać nie tylko w zachowaniu bohaterów, ale chyba i podejściu do różnych, trudnych tematów. Bo mamy tutaj i śmierć i ślub ojca z młodą kobietą dla której tenże zostawił matkę z córką.
Dziwna jest narracja, kilka razy łapałam się na tym, że w sumie nie wiem kto jest narratorem. Jakaś taka wymieszana, niejednorodna i trochę się gubiłam.
Moje dziecko powiedziało, że to historia z tych o jakich marzy się w wieku nastu lat. Spisana i podana na talerzu. Pod koniec można się tyko uśmiechać, choć ja zgrzytałam zębami, ale ja jestem pamiętliwa i za diabła nie przepuściłabym ojcu zdrady matki i rodziny. Ale bohaterka jest młoda i ma mądrą matkę, która nie tonie w nienawiści, ale namawia ją na obecność na ślubie ojca.
W sumie poleciłabym z uwagą, że narzekanie funduje się sobie na własne życzenie ;) Ja zbytnio nie narzekałam. W dzisiejszych warunkach sprawdziła się znakomicie ;)

Post przez •Sol• » 24 marca 2018, o 22:26

pierwsze słyszę, brzmi umiarkowanie zachęcająco ;)
bo nie przepadam za akcją osadzoną w tak krótkim czasie. Ale może jak nie będę miała czasu albo weny na długie to się złapię ;)

czyli to głównie nastoletnie (lub mniej nastoletnie) problemy rodzinne,nie ma wątku romansowego? Młodzieżowego romansowego, doprecyzuję ;)

Post przez klarek » 24 marca 2018, o 23:15

Jest. Oczywiście że jest. Bohaterka spóźnia się na lot, czeka na kolejny, poznaje chłopaka. On ma swoje problemy ona swoje. W sumie w tej książce pada kilka bardzo mądrych określeń, podsumowań, tekstów które skłaniają do zastanowienia się. Nawet przez dorosłe osoby :)

Post przez •Sol• » 24 marca 2018, o 23:30

O proszę.
OK to w takim razie jednak muszę się zapoznać ;)

Post przez klarek » 24 marca 2018, o 23:39

Mam w domu jeszcze jedną książkę tej Pani. I też mam ją w planach. Ciekawa jestem porównania z tą pierwszą :)

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 25 marca 2018, o 14:41

Którą Aralk? ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez •Sol• » 25 marca 2018, o 16:03

Póki co To skomplikowane. Julie jest dość mocno dziwne :P
zwłaszcza siostra Matta Celeste. Nie kumam sprawy z Płaskim Finnem :P

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 marca 2018, o 16:15

Wszystko ma znaczenie, czytaj dalej. Będą pewne przesłanki i może zgadniesz o co chodzi ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez •Sol• » 25 marca 2018, o 16:17

Czytam czytam :mrgreen:
przekazuje pierwsze wrażenia ;)
Spoiler:

Post przez Duzzz » 25 marca 2018, o 16:19

Nic Ci nie powiem, będę twarda i milczę :evillaugh:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez •Sol• » 25 marca 2018, o 16:27

Normalnie jestem niesłusznie posadzana o próby wyciągania spoilerow :evillaugh:

na grę w udawanie istnienia brata to trochę mi nie pasuje ale mam wrażenie ze ten Finn nie istnieje ;)
No nic czytam dalej :P

Post przez Duzzz » 25 marca 2018, o 16:31

Jak niesłusznie? :evillaugh: Wszyscy wiemy, że kochasz spoilery :evillaugh:

Jak Ci powiem to będzie po ptakach :hihi: Więc milczę :mrgreen:

Post przez •Sol• » 25 marca 2018, o 16:47

Kocham ale tym razem nie doje :mrgreen:
niedługo sama się dowiem :P

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 25 marca 2018, o 16:49

Kusi mnie, żeby napisać spojler, ale to tak jak u Hoover - nie ma sensu :D

Bo ta książka jest dziwna. Cudnie dziwna :bigeyes:
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 25 marca 2018, o 17:09

Jak z ta ksiazka SOL moze to byc dla mnie ? Wpadl mi ten tytul kiedys miedzy oczami...
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez •Sol• » 25 marca 2018, o 17:34

Ancymonku faktycznie dziwna ;)
u Hoover fakt spoilery są bez sensu wiec wierze ze tu też ;)

Tully póki co nie umiem Ci odpowiedzieć ;)
Ale dam znać ;)

Post przez klarek » 25 marca 2018, o 17:40

LiaMort napisał(a):Którą Aralk? ;)

Tak wygląda szczęście :) Czytałaś?

To skomplikowane zginęło w natłoku innych, ale pamiętam, że nie było to ani wielkie rozczarowanie, ani jakiś wielki zachwyt. Porządnie napisana, ale przewidywalna :)

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 25 marca 2018, o 18:07

Czytałam nawet fajna była. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez klarek » 25 marca 2018, o 18:35

To samo mówi moje dziecię. Jej też się podobało, dlatego nie oddałam do biblioteki tylko czekam aż mnie najdzie ochota ;)

Post przez •Sol• » 25 marca 2018, o 19:33

Im dalej w To skomplikowane tym ciekawiej i w su.ie zaczynam mieć jasność co i jak z tym Finnem ;)
Jedyne co mogę zarzucić ttej książce ze jest napisana trochę sztywnym stylem. Znaczy tak lekko zalatuje drewnem :P

Post przez •Sol• » 26 marca 2018, o 16:17

Drobne kilka słów o To skomplikowane. Julie Jessica Park:
Kolejna z lektur na fali YA/NA ;) nie wiem czy równie udana jak West, jednak chyba nie. Opowiada historię starszych ludzi, bo już studentów, ale czegoś mi było w niej brak.

Gdy zaczynałam czytać miałam pewną wizję tej książki. Myślałam że wiem w czym tkwi jej tajemnica, że przewidziałam zakończenie. W zasadzie wcale jakoś bardzo mocno się nie pomyliłam, a ostateczne rozwiązanie przyszło do mnie gdzieś tak w połowie. Może bez drobnych szczegółów, ale no dajmy się czymkolwiek zaskoczyć ;)
Mimo tej przewidywalności czytało mi się dobrze. Polubiłam bohaterów i to w komplecie. Julie nie jest typową nastolatką idącą na studia, jest w niej coś więcej. Matt to w ogóle jest chłopak -mężczyzna, dojrzały ponad wiek. Jest też młodsza siostra Matta Celeste... No i w niej tkwi całe zaskoczenie i zakręcenie w książce.
Aż chwilami nie chciało mi się wierzyć że ona ma 13 lat, a potem nadchodziły pewne sceny i już wiedziałam że to dziecko.

Ogólnie w książce mamy sporo pozorów. Sporo takich rzeczy wyglądających na jedno a będących czymś zupełnie innym.

No i chemia. Chemia między Julie i Finnem i między Julie a Mattem.
Iskrzy, płonie, pali w policzki, zwłaszcza w trakcie rozmowy o skakaniu ze spadochronem. Nie dochodzi na kartach książki w zasadzie do niczego więcej jak kilku pocałunków, a ja ostatnio hot scenek wcale nie pragnę, ale chce się czegoś więcej. Chce się skonsumowania tego związku ;)

Zakończenie. Wzrusza. Porusza. Daje do myślenia ile jesteśmy w stanie zrobić dla osób które kochamy. I jak daleko niekiedy można posunąć się w kłamstwach z obawy o utratę kogoś.

Warto. Nie jest to książka która porywa od pierwszego słowa, ale wchodzi lekko i porusza odpowiednie struny. Na pewno może się podobać. Mnie się podobała ;)

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 26 marca 2018, o 20:11

kurcze SOL wiec chyba dla mnie :)
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez •Sol• » 26 marca 2018, o 20:43

Tully, jakaś forma trójkąta jest ;) problemy są ;) ale nie jest to takie mega emocjonalne, ale też nie przerysowane w żadną stronę.
Obstawiałabym że wielkiego zachwytu u Ciebie nie będzie, ale rzucać książką też nie powinnaś. Spróbuj ;) może akurat ;)

Post przez klarek » 26 marca 2018, o 21:34

"Nie przerysowane" to bardzo trafne określenie :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...