Teraz jest 21 listopada 2024, o 23:40

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Nie mam jednej ulubionej : )

Post przez Jutrzenka » 3 kwietnia 2017, o 18:16

LiaMort napisał(a):
Jutrzenka napisał(a):To może "O wiele więcej" Kim Holden ;)?

Ale to bardziej romans współczesny. :)

Hmm :mysli: Według bookgeek.pl to New Adult :mysli: Nie wiem, ile bohaterowie mają lat (z opisu fabuły to nie wynika), więc zakwalifikowałam ją do tego samego gatunku co oni :)

Jutrzenka :roll: :zawstydzony:

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 3 kwietnia 2017, o 18:28

Właściwie to nie jest powiedzane ile Seamus ma lat ale z 30 ileś na pewno a Faith ma 22. ;) tutaj przeszłość miesza się z teraźniejszością może temu tak to zaliczyli. Hmm. Dziwne, bo to do New Adult ma jak piernik do wiatraka. :mysli:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Jutrzenka » 3 kwietnia 2017, o 18:36

Wygląda więc na to, że Seamus reprezentuje romans współczesny a Faith - New Adult :D Nie wiem jaki gatunek wyjdzie z ich połączenia :D

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 kwietnia 2017, o 19:00

Jeśli jeden z bohaterów kwalifikuje się do New Adult to tak to wrzucają. Segregują po wieku bohaterów nie po 'zawartości', jeśli tak to można ująć ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez LiaMort » 3 kwietnia 2017, o 19:11

Więc to tak. ;) dzięki Duzz. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 4 kwietnia 2017, o 10:09

duzzza22 napisał(a):
KatiaBlue napisał(a):
duzzza22 napisał(a):
KatiaBlue napisał(a):Oj nie ;) pierwszą część shejtowalam, wiec na drugą nawet nie spojrzę. Zresztą to paranormal. Ja miałam nadzieje na jakiś zwykły NA

Serio?
Dla mnie pierwsza była ok. Ale to taki zwykły młodzieżowy romans paranormalny.
Za to kolejnych nie zamierzam czytać, bo ona
Spoiler:

A to ty mi to poleciłaś w Mam ochotę na... :facepalm: pamiętam to. To bylo dla mnie strasznie głupie.

Poleciłam, bo i wydawało mi się, że może Ci się spodobać. Jak widać nie trafiłam, przepraszam :red:
Głupiutkie to rzeczywiście było, ale coś jednak w tym wszystkim było ciekawego jak dla mnie :) Dlatego przeczytałam :) I w sumie byłabym ciekawa dalszych losów gdyby nie spoiler wyżej :wink:

Też tak miałam, że choć mało mądre to jednak ciągnęło mnie do czytania.
Spoiler:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 kwietnia 2017, o 14:13

Może
Spoiler:

Po tej opinii postanowiłam nie kontynuować cyklu, a z tą użytkowniczką bardzo często pokrywają mi się opinie o różnych książkach. :wink:
https://www.goodreads.com/review/show/6 ... iew_page=1

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Szczypta_Kasi » 5 kwietnia 2017, o 10:37

Ok. To ja się chyba też zastanowię. Chyba, że wydawnictwo zaprzestanie wydawać to nie będę mieć dylematu.
Ale gdy kolejna cześć pojawi się akurat ,gdy nie będę mieć nic innego na oku to może się skuszę.

Post przez LiaMort » 5 kwietnia 2017, o 20:57

Jutrzenka napisał(a):
Papaveryna napisał(a):
LiaMort napisał(a):Sara Wolf Love me never.

Daj znać, Lia, jakie to, bo sobie kupiłam :P

Ja też jestem ciekawa tej książki, więc chętnie zerknę na Twoją opinię :)

Chyba każdy zna powiedzenie Od miłości do nienawiści jeden krok. Tutaj no cóż to nie jest jeden krok, tylko kilka, a zemsta jest su**. Dodajcie do tego inteligencje i brak zahamowań, kilka traum, tajemnic i zabawnych sytuacji, a dostaniecie całkiem dobrą książkę, której zakończenie nie zadowoli żadnej z nas. ;)
Ostatnio edytowano 6 kwietnia 2017, o 05:23 przez LiaMort, łącznie edytowano 1 raz
RM 

Post przez Jutrzenka » 5 kwietnia 2017, o 22:26

To dobra opinia :-D Tym bardziej więc będę musiała przeczytać tę książkę ;)

Jutrzenka :zawstydzony: :roll:

Post przez LiaMort » 6 kwietnia 2017, o 05:26

Właściwie są 3 części o tej samej parze. ;) może być interesująco. ;) trochę mnie gryzło lekceważenie dorosłych, jakby nie mieli żadnej władzy. ;) no i
Spoiler:
że tak powiem. :P
RM 

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 6 kwietnia 2017, o 19:13

Papaveryna napisał(a):
KatiaBlue napisał(a):Dziewczyny, wiecie czy wyszły ostatnio jakieś godne uwagi NA/YA?

Mnie ciekawi "Zły Romeo" i "Love me never", ale żeby je sprawdzić, muszę poczekać na zastrzyk gotówki :P

Love Me Never czytałam i według mnie jest to świetna książka :wink: bardzo sepcyficzny humor głównej bohaterki (Isis!!!! :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: ). I bohaterowie raczej kwalfikują się jako YA :wink: ale to jest naprawdę fajna seria :bigeyes:
Złego Romeo jestem bardzo ciekawa.... :wink:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 6 kwietnia 2017, o 21:02

A ja się orientowalam trochę z tym Złym Romeem i mam ochotę go przeczytać

Post przez LiaMort » 6 kwietnia 2017, o 21:13

L fajne cytaty widziałam z tego na FB :) więc pewnie też przeczytam. :)
RM 

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 7 kwietnia 2017, o 22:38

Okładka „Ponad wszystko” Nicola Yoon nie jest zła, nawet nieźle się na nią patrzy, ale nie sposób domyślić się, że to YA, nic na to nie wskazuje, przynajmniej dla mnie, lecz jakoś mi się to nawinęło i w konsekwencji zajrzałam do środka. Nie żałuję. Historia jest niebanalna, dobrze opowiedziana, w sumie bardziej dla młodszego czytelnika, ale może być ciekawe i dla starszego.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez KatiaBlue » 7 kwietnia 2017, o 23:50

Czytał ktoś Klejnot - Amy Ewing?
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/265473/klejnot

Post przez LiaMort » 8 kwietnia 2017, o 04:00

Ten no... :hyhy: oczywiście że tak. :P
RM 

Post przez KatiaBlue » 8 kwietnia 2017, o 09:40

A powiesz cos więcej? Warto, nie warto? Jak z romansem, bo w blurbie o tum chyba nie piszą?

Post przez LiaMort » 8 kwietnia 2017, o 10:21

Jest romans pomiędzy bohaterką a towarzyszem. :) mi się podobało. ;) są trzy części o tych samych bohaterach... I jest HEA. ;). Jest magia, tajemnice i rządy do obalenii. ;)
RM 

Post przez KatiaBlue » 8 kwietnia 2017, o 11:22

Myślisz, że to coś dla mnie?
Na lc porównują to do Rywalek i do Igrzysk Śmierci - oba lubię

Post przez LiaMort » 8 kwietnia 2017, o 15:02

Myślę że tak. :)
RM 

Post przez Jutrzenka » 11 kwietnia 2017, o 17:35

Czytałam ostatnio "Przekroczyć granice" K. MacGarry i chociaż jestem fanką gatunku Young/New Adult zastanawiałam się, skąd bierze się moda wśród autorów na tak chętne pisanie o bohaterach z różnymi traumami :yeahrite: Nie da się oczywiście uniknąć tego typu wydarzeń, ale to nie jest motyw powtarzany raz na jakiś czas, lecz często :yeahrite: Wygląda na to, że młodzież i młodzi dorośli mają jakąś wyjątkową skłonność do przeżywania dramatów życiowych :mysli: Nie przeszkadza mi taka tematyka, o ile nie natrafiam na nią raz za razem :mysli: W innym przypadku naprawdę mam wrażenie, że to jeden z ulubionych tematów literatury młodzieżowej :niepewny:

Obrazek

Jutrzenka :zawstydzony: :roll:

Post przez KatiaBlue » 11 kwietnia 2017, o 18:25

Kiedyś był u nas poruszany problem definicji "New Adult" no i właśnie chyba o to chodzi, żeby w życiu bohaterów były traumy...
Ale to prawda, że czasami autorki nieźle kopią po tyłkach swoje postaci :zalamka: aż za bardzo

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 11 kwietnia 2017, o 21:01

@Jutrzenko: jeszcze nie wiesz ale ja jestem tu chyba najzagorzalsza bojowniczka o NA i wszelkiego rodzaju dramatozy... wedlug mnie to nedzieja na romans 21 wieku kiedy droga do lozka jest krotsza niz do pocalunku, kiedy facet spojrzy na kobiete swoim seksownym zwrokiem a ona juz szczytuje albo przynajmniej sila powstrzymuje sie by nie sciagnac z niego bokserek, to co kiedys w 18 wieku bylo wychodzona i wyszeptana miloscia, tesknym spojrzeniem to teraz tylko mozna osiagnac gdy druga strona chow sie za murem, murem wybudowanym na bazie strasznych doswiadczen, murem ktory jest coraz wyzszy i gdy nie ma nadzieji pojawia sie ten ktory ten mur powoli kruszy, robi delikatne i subtelne manewry oslabiajace go az w koncu dociera do celu i serca.... :bigeyes:
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez Szczypta_Kasi » 12 kwietnia 2017, o 07:59

Czytałam te "Przekroczyć granice". Tam te dramatozy jeszcze tak bardzo mnie nie przytłoczyły. Ale fakt faktem, trochę mnie denerwuje to doświadczanie młodych ludzi przez autorki. Wszak gdy ma się te szesnaście, siedemnaście, osiemnaście lat praktycznie całe życie jeszcze przed nami. A w książkach tego typu wydaje się czasem, że już nie ma nadziei na szczęście dla bohaterów.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...