Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:34

Romans + horror

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 kwietnia 2016, o 14:17

Janko, poprosiłabym o podrzucenie recenzji do działu z recenzjami :prosi: Żeby się nam nie zagubiła między postami :thankyou:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 kwietnia 2016, o 11:29

Dobry pomysł, Duzz.
Korci mnie strasznie, żeby dopisać coś na temat zakończenia, a tu nie mogę.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 11 października 2016, o 01:37

Brzmi całkiem ciekawie :)

Miałam napisać parę słów o "Wiem o tobie wszystko" Claire Kendal:

Obrazek

Naszło mnie wraz z październikową aurą na różnych prześladowców i psycholi. Zaczęłam od "Cichego wielbiciela" Rudnickiej, który okazał się dość ciekawy i wciągający. Później wzięłam się za Kendal, przy której bohater książki Rudnickiej jest nieśmiałym harcerzykiem. W zasadzie nie dałam "Wiem o tobie wszystko" żadnej oceny, zaznaczyłam jedynie, że została przeze mnie ona przeczytana. Nie wiem zupełnie jak ją ocenić.
Będę spoilerować, bo inaczej ciężko będzie przekazać, co mi przeszkadzało ;)

Spoiler:

Narracja w książce jest trzecioosobowa, z tym że każdy rozdział rozpoczyna się od fragmentu dziennika Clarissy, którego treść adresowana jest do prześladowcy. Muszę przyznać, że trochę dobiła mnie ta książka. Pewnie dlatego, że nic dobrego z niej nie wynika. Przynajmniej ja żadnych pozytywów nie widzę. Wiem, że nie jest to romans i nie powinnam spodziewać się cudów, ale wszystko tam wydawało mi się mroczne i dołujące. "Wiem o tobie wszystko" różni się od innych, czytanych przeze mnie pozycji w tym klimacie. Dodatkowo akcja jest nieco nudnawa i smętna. Przyczyną może być brak rozdziałów z perspektywy czającego się gdzieś w pobliżu psychopaty.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 października 2016, o 11:50

ale sobie książkę wybrałaś na te szarawe dni ...
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 11 października 2016, o 16:50

łomatko, Very... To co napisałaś mnie mega zaciekawiło, aż kusi żeby przeczytać tylko nie wiem czy ze skóry ze strachu nie wyskoczę. Znaczy chcem ale się bojem :P

a w ogóle wyjaśnia się sprawa tego Jamesa?
Spoiler:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Papaveryna » 11 października 2016, o 17:01

Lucy, liczyłam, że będzie to coś z dreszczykiem, a wyszło... dziwnie ;)

Sol, to jest straszne, ale przedstawione w sposób monotonny i trochę nudny. Bardziej dobija niż starszy :P
Choć sam fakt, że istnieją tak zryci ludzie, o porąbanych skłonnościach i fantazjach naprawdę przeraża.
Spoiler:

Nie wiem czy nie powinnam dać tej opinii do Romans + Thriller hmmm

Nadal mam ochotę poczytać coś w tym klimacie, więc jeśli macie jakieś sugestie, to byłabym wdzięczna :padam:

Post przez •Sol• » 11 października 2016, o 17:04

w Twojej opinii to się wydaje ciekawe dlatego się zainteresowałam ;)
bo mam ochotę od jakiegoś czasu na takiego stalkera konkretnego, ale najlepiej w zestawie z cudnym bohaterem - miłością bohaterki ratującego ją z opresji.
Bardzo możliwe że mnie Obsesja Norki zaspokoi choć chwilowo ale to by trzeba było doczytać a mnie jakoś dzień się rozjeżdża :wryyy:

Post przez Papaveryna » 11 października 2016, o 17:11

Jak znajdziesz czas, poczytaj tego "Cichego wielbiciela" Rudnickiej :) Bohaterka nieco irytuje, bo przez prześladowcę wyżywa się na innych i odsuwa ludzi od siebie, ale generalnie tamto bardziej się wpasowuje w nasze oczekiwania ;) Poleciła mi to Duz :)

Spoiler:

Post przez •Sol• » 11 października 2016, o 17:16

pewnie spróbuję, chociaż mam straszną ochotę na takie akcje jak napisałaś że są tu. Tylko opakowanie że tak powiem wujowe i zakończenie takoż.
W ogóle
Spoiler:

Post przez Janka » 11 października 2016, o 22:42

Very, recenzja brzmi złowieszczo.
Czasem czytam psycholowe książki i często są dobre, ale z takiego podejścia do tematu jak w "Wiem o tobie wszystko", raczej nie byłabym zadowolona. Wolałabym "Cichego wielbiciela" Rudnickiej.
Papaveryna napisał(a):Nie wiem czy nie powinnam dać tej opinii do Romans + Thriller hmmm

Chyba lepiej by było w thrillerach.
Może jakiś dobry człowiek przeniesie kiedyś tam te posty.
Obrazek

Post przez Papaveryna » 11 października 2016, o 22:55

No to zgłaszam się z prośbą o przeniesienie, jeśli tak będzie lepiej :prosi: Sama nie wiem, czemu tutaj z tym wyleciałam. Chyba zapomniałam, że Romans + Thriller w ogóle istnieje :red:

Spoiler:
Ostatnio edytowano 12 października 2016, o 02:18 przez Papaveryna, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 października 2016, o 02:09

Wyprostowane. ;)

Miałam na to ochotę, ale nie na aż takie 'tortury'. Chyba resztę bym zniosła tylko nie gwałt i jego opisy. :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 8 listopada 2016, o 02:30

Powtórzyłam w ostatnich dniach 3 bardzo stare książki Alistaira MacLeana i trafiłam akurat na takie, w których opócz ogromnego wątku sensacyjnego, w tle wykluwał się również jakiś malusi romansik.
Gdy te książki czytałam przed laty, było mi raczej obojętne, czy główny bohater znajdzie miłość, a teraz serduszko mi się radowało przy ich czytaniu.
A to takie malusie wątki, strzępy dosłownie. Jakiś uśmiech, jeden pocałunek, potem mała wzmianka o ślubie. Albo nawet bez takiej wzmianki.
Normalnie mam teraz niedosyt takich delikatnych i ukrytych w akcji opowieści o miłości.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 8 listopada 2016, o 07:44

Ale starocie :hyhy: Chyba z 10 lat temu coś niego czytałam.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 8 listopada 2016, o 11:41

Oj, ja jeszcze dawniej, Noc bez brzasku to moja ulubiona

Post przez Janka » 8 listopada 2016, o 14:59

Właśnie "Noc bez brzasku" teraz powtórzyłam. A oprócz niej "Jedynym wyjściem jest śmierć" i "Lalka na łańcuchu".
Zastanawiam się, co teraz wziąć na tapetę, bo jego wojenne ksiażki dla mnie odpadają, a w tych z serii o UNACO nie będzie milusiego romansiku w tle.
Na pewno odpada „Siła strachu”, bo tam nie ma podstaw do romansu (no i ją jakoś niedawno, jakieś 10 lat temu, już powtarzałam, więc jeszcze nie muszę).
W „Złotym rendez-vous” chyba był romans, tak mi się wydaje.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 8 listopada 2016, o 21:33

Nie czytałam tego więc nie pomogę

Post przez Janka » 8 listopada 2016, o 21:48

Kurczę, nie pamiętam dobrze, które czytałam. Niektórych jestem pewna, że tak, np. kilka UNACO, i bardzo mi się podobały, np. ta o wieży Eiffla. Wojennych raczej nie czytałam.
Za najlepszą kiedyś uznałam „48 godzin”. A „Tabor do Vaccares” i „Lalkę na łańcuchu” odebrałam wtedy jako najdziwniejsze, najbardziej oderwane od rzeczywistości. Ale teraz już wierzę, że mogły być prawdopodobne. Chodzi mi o pewne zwyczaje, obrzędy lub grupowe zachowania, które mogą się wydarzyć w sektach lub pod wpływem narkotyków. W młodości wydawały mi się wzięte z kosmosu i zupełnie nieprawdopodobne. W polskich książkach także. Teraz już się oswoiłam (możliwe, że dzięki Spielbergowi) i mnie nie dziwią.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 listopada 2016, o 01:08

Czytałam go w poprzednim wieku, aż w pewniej chwili większość zlała mi się w jedno, oprócz tych wojennych.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 9 listopada 2016, o 15:35

Księżycowa Kawa napisał(a):Czytałam go w poprzednim wieku, aż w pewniej chwili większość zlała mi się w jedno, oprócz tych wojennych.

Ja nawet w poprzednim tysiącleciu ;)
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Janka » 15 listopada 2016, o 18:56

"Jedynym wyjściem jest śmierć" Alistaira MacLeana tak bardzo mi się spodobało, że przesłuchałam jeszcze raz audiobooka. Nie pomogło, bo nadal mam niedosyt. Kupiłam film na dvd i może obejrzenie mnie wreszcie zaspokoi.
W międzyczasie przesłuchałam jeszcze audiobooka "Szatański wirus". Też było OK, ale tym razem już bez fanfar.

Musiałam zrobić przerwę od tego autora, bo zaczęły mi się już śnić sny z nim związane. W moim śnie ktoś tutaj, w tym wątku, odpisał mi, w jakiej książce MacLeana był bardzo ładny wątek miłosny, podobno aż cała strona romansu. Tytuł książki mi się zatarł w oczach, bo się akurat budziłam, ale możliwe, że chodziło o "Wiedźmę morską", niestety nie mam pewności.
Dlatego zapytam nieśmiało, choć, jak sądzę, jest strasznie małe prawdopodobieństwo, że uzyskam odpowiedź: Czy komuś przypadkiem też się ostanio nie śniło coś o MacLeanie? A jeśli tak, to o który tytuł chodziło w jego śnie?
Obrazek

Post przez Janka » 17 listopada 2016, o 17:44

Okazało się, że mój sen był znowu proroczy, bo w "Wiedźmie morskiej" Alistaira MacLeana był doskonały wątek romantyczno-miłosny. Właściwie były dwa, ale drugi dużo skromniejszy. Jejciu, jak oni się ślicznie ze sobą droczyli!
Jako thriller też było bosko, ale z książki najbardziej chciałabym zapamiętać urocze dialogi głównego bohatera z wybranką jego serca.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 17 listopada 2016, o 23:54

Trafił mi się Alistair Maclean i „Noc bez brzasku” (chyba już kiedyś to czytałam). Przy okazji mi się przypomniało, że wcześniej więcej czytałam Jacka Higginsa niż Macleana i dlatego niektóre tytuły wydają mi się takie obce.
Sądzę, że "Wiedźmy morskiej" nie znam, lecz zapewne wkrótce to sprawdzę. Łatwiej mi byłoby, gdybym mogła to dostać w wersji 3mp.

I tak za mną zaczął chodzić Frederick Forsyth, aby sobie przypomnieć to i owo.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Janka » 18 listopada 2016, o 00:15

A ja nadal zamierzam pozostać przy MacLeanie. Jeszcze co najmniej dwa tytuły mam wybrane do odsłuchania i przypomnienia sobie, a potem może jeszcze następne dwa.
Moje plany to: „Złote rendez-vous” i „48 godzin”, a potem może „Santoryn” i „Athabasca”. Muszę najpierw sprawdzić, czy one w ogóle są jako audio.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 18 listopada 2016, o 00:31

„48 godzin” chyba czytałam, przynajmniej mam takie wrażenie. Możliwe, że również pozostanę, chociaż może przerzucę się na książki, zobaczę jeszcze, jak to będzie z dostępnością.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...