Teraz jest 24 listopada 2024, o 03:03

Romans + fantastyka

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez Anya » 9 września 2007, o 23:17

Czytałam Pierwsze prawo magi, książka podobała mi się. Drugiego tomu nie mogę znaleźć w bibliotekach, a na komputerze na razie nie chce mi się czytać.

Ulubiona autorka/autor: Linda Howard (niezmiennie)

Post przez Smoczyca » 11 września 2007, o 23:29

Pierwszy tom jest najlepszy. Potem niezłe są 5 i 6 (chyba). W każdym razie łyknęłam je ekspresowo.

Post przez Roma » 12 września 2007, o 22:04

Przypomniałam sobie kolejne ksiązki które wyszły po polsku. kay Hooper np Labiryn wiecznej miłości, Barbara Wood Przeklnij ten dom.

Post przez jola » 13 września 2007, o 12:08

Kay Hooper czytałam - bardzo mi się podobała

Polecam też Osaczona i Śladami Caroline

Post przez Anya » 13 września 2007, o 13:53

Polecam Srebną wilczycę Alice Borchardt. Czytałam kilka lat temu i nie mogłam sie oderwać.

Opis z okładki:

Zawiła intryga i hipnotyzująca narracja rzucają czar, któremu trudno się oprzeć.

Dekadencki Rzym za czasów papieża Hadriana I popada w ruinę. Po dawnej świetności pozostało tylko wspomnienie, gdy do miasta przybywa Regeane, piękna młoda kobieta, poprzez matkę spokrewniona z Karolem Wielkim. To właśnie z powodu płynącej w jej żyłach krwi staje się mimowolnym pionkiem w politycznej rozgrywce o władzę. Jednakże ci, którzy usiłują kierować jej losem, nie zdają sobie sprawy, że odziedziczona po zamordowanym ojcu natura czyni ją kimś więcej niż tylko dzieckiem królewskiego rodu. Obdarzona ponadludzką zwinnością i siłą, obciążona pierwotnymi wspomnieniami sięgającymi w przeszłość, posiadająca zmysły tak wrażliwe, że są w stanie przeniknąć nawet zasłonę śmierci, jest istotą zmiennokształtną - kobietą i wilczycą w jednym ciele. Kiedy osacza ją splot intryg, pozostaje jej tylko walczyć o godność. Na szczęście znajduje sojuszników.

Post przez Gość » 13 września 2007, o 16:59

Zdecydowanie będę miała zaległości w nauce! Ile tych autorek. Ludzie, przecież ja tego nigdy nie przeczytam.

Jesli chodzi o historyki to fajne ma Margit Sandemo. Czytałam bardzo ciekawą opowieść o Ukraińcach. "Jasnowłosa" Bardzo dużo się można dowiedzieć o innych ludach. Na całe szczęście praktycznie wogóle nie ma tam Anglii. I to jest dobre. Porzerzam horyzonty. Przyznam jednak, że jej romanse są bardziej nastawiona na miłość niż na sex. Zdecydowanie na miłość i chyba dzięki temu wydają się prawdziwsze.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 18 września 2007, o 17:22

Sądzę, że już niedługo "paranormal romance" (jak nazywacie ten rodzaj?)pojawi się u nas w większej ilości.

Pokuszę sie o teorię, że młode pokolenie czytelniczek fantastyki wychowanych na dokonaniach lat 90tych (Sapkowski, Białołęcka, Brzezińska - kto jeszcze?) byłoby dobrym odbiorcą. Ja sie na pewno do tej grupy zaliczam

:lol:

co o tym sądzicie?

Jeszcze niedoorientowana jestem: są gdzieś tutaj miłośniczki Buffy i Angela? Jeśli tak, to czy znacie Sherrilyn Kenyon?

Anya - zgadzam sie co do Alice Borchardt - świetna książka.

Co do wątków paranormalnych - moja jedna z bardziej lubianych autorek Anne Stuart ma też parę niezłych opowieści.

Co sądzicie o książkach bazujących na klasycznych schematach "Piękna i Bestia", "Kopciuszek" itp? O ile sie nie mylę Mercedes Lackey ma parę na swym koncie.

A w ogóle to dzięki Wam za przypomnienie - na lata zapomniałam o Eddingsie. Czas nadrobić zaległości

Obrazek

Post przez Anya » 18 września 2007, o 20:07

Ja jestem miłosniczka Buffy Obrazek Sherrilyn Kenyon nie znam. Czy jej książki były wydane w Polsce?

Post przez Roma » 18 września 2007, o 20:37

Niestety nie. I jak sobie pomyślę ile autorek nie było w Polsce wydanych zwłaszca z paranormal to mi się nóż w kieszeni otwiera. Podam tylko kilka nazwisk Davdson, Keehan, Kurland, Moning Sands i wiele innych...

Post przez Fringilla » 19 września 2007, o 01:28

Anya - a jakie książki lubisz?

Roma - sądzisz, że Kenyon by się przyjęła u nas?

Post przez Anya » 19 września 2007, o 10:16

Lubię czytać różne książki, kocham fantastykę (Sapkowski, Brzezińska, Kossakowska, J. Butcher, L. Hamilton, M. Lackey, E. Moon, T. Pratchett, mogłabym tak wymieniać i wymieniać Obrazek ) Uwielbiam Norę Roberts a zwłaszcza serię In death, w ogóle bardzo lubię wątki kryminalne w książkach. Ciągnie mnie do thrillerów Alex Kavy, Tami Hoag, Lisy Gardner, czytam sensacje (Cussler, Griffin - cykl Korpus). Kiedyś zaczytywałam sie Ludlumem - facet to fenomen wydawniczy, nie żyje od kilku lat, a ciągle ukazują sie jego nowe książki. Ostatnio zaczytuję się tłumaczonym z angielskiego fanfickiem ze świata Harry 'ie), jest bardzo zabawny, niektóre sceny po prostu powalają Obrazek

Post przez Gość » 19 września 2007, o 15:19

Cześć dziewczyny:-)

Mam pytanie do tych, które czytały Eddingsa Belgariadę, które wydanie jest najlepsze?

Znalazłam wydanie z Prószyński i S-ka, Amber i Książnicy no i nie wiem czy nie jest tak jak z Władcą Pierścieni - kilka różnych wydań, kilku tłumaczy i tylko jedno czyta się dobrze. Wizualnie to najbardziej podoba mi się wydanie Prószyński i S-ka a jak jest z tłumaczeniem? Obrazek :wink:

Post przez Roma » 19 września 2007, o 18:27

Nie widziałam Belgariady z ksiąznicy wydawało mi się, że wydali Elenium. Natomiast w terści pomiędzy Proszyńskim a Ambrem najprawdopodobniej nie ma różnic. Róznicę będziesz miała w cenie. Amber był wydany wcześniej i ksiązki to unikaty. Natomiast Pruszyński to wzowienie, więc książki powinny byc tańsze i oczywiście łatwiej je dostac.

Post przez Fringilla » 19 września 2007, o 18:46

Anya - zgadzam się Obrazek

Swoją drogą uważam Pratchetta za bardzo romansowego autora (może skutki warsztatowego tandemu z żoną Obrazek

Post przez Anya » 19 września 2007, o 21:07

Ciekawe, przyznaję, że nigdy nie patrzyłam na Prachetta w ten sposób. Przypomiałam sobie autorkę, której ksiązki ładnych parę lat temu czytałam masowo. Mam na myśli Andre Norton. Do tej pory miło wspominam zwłaszcza trylogię z gryfem w tytułach.

Post przez Gość » 20 września 2007, o 10:47

Dzięki za szybka odpowiedź Obrazek. Miałaś racje Książnica - Elenium. Wypatrzyłam jeszcze, że Świat Książki wydał Tamuli.

Post przez Gość » 20 września 2007, o 15:53

No i namówiłyście mnie na tą fantastykę+romans i odwrotnie. Czytałam co prawda kilka książek w tym klimacie Gardenia, Amarylis, Orchid, Światło i mrok, Wilcza harmonia, Ostatni Lord Smok, coś z Dragonlance ale teraz to chyba czeka mnie tylko bankructwo. Już kupione na allegro trzy część Belgariady i inne książki Eddingsa, no a M.Lackey, a A.Norton. Te wszystkie cykle, trylogie jak nic bankructwo. Obrazek :wink:

Post przez raen » 23 września 2007, o 01:40

ja ze swojej strony polecam McCaffrey Anne trylogie Spiewacy Krysztalu

1. pieśń kryształu

2. killashandra

3. kryształowa więź

pierwszy raz 1 tom przeczytalam kilka lat temu w nowej fantastyce i juz musialam przeczytac wszystkie Obrazek

anya zainteresowala mnie Srebną wilczycę Alice Borchardt postaram sie ja zdobyc... Obrazek

Post przez Fringilla » 23 września 2007, o 01:48

też pamiętam Obrazek

to przy okazji: cykl Ziemiomorze Le Guin - szczególnie Tehanu - moim skromnym zdaniem rewelacja Obrazek

Post przez raen » 23 września 2007, o 01:58

w bardzo podobnym stylu pisze rowniez lustbader z tego co pamietam napisal nawiazujaca do trylogii bourne`a ludluma czesc "dziedzictwo bourne`a Obrazek pisze rowniez fantastyke Obrazek osobiscie lubie jego tworczosc

ostatnio mnie zainteresowala trylogia Opowieści rodu Otori "Po słowiczej podłodze" to pierwszy tom trylogii Liana Hearna przeczytalam ja z biblioteki niestety nie bylo dalszych czesci

Post przez Smoczyca » 23 września 2007, o 18:25

Jeśli chodzi o McCaffrey to gorąco polecam cykl "Jeźdźcy smoków z Pern". W rolach głównych cudowne, fantastyczne smoki Ramoth i Mnemmeth Obrazek

Przymnajmniej w dwóch pierwszych częściach. Potem jest Ruth Obrazek

Post przez Anya » 23 września 2007, o 18:59

raen, mi też bardzo podobały się Opowieści rodu Otori. Muszę rozejrzeć się za Lustbaderem i McCaffrey.

Post przez raen » 23 września 2007, o 19:12

czytalam kilka czesci Obrazek lubie ta autorke ogolnie

Post przez Gość » 24 września 2007, o 12:05

A czytałyście może Janne Bertin Ostatni Lord Smok? Bardzo mi się książka podobała i jest chyba druga część Dragon and Phoenix. Niestety nie mogę jej dostać, więc jeżeli któraś z was ją czytała to może króciutko by ją streściła? Obrazek

Post przez Smoczyca » 25 września 2007, o 10:48

Baaardzo interesujący tytuł. A możesz Edytko napisać o czym?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...