Teraz jest 24 listopada 2024, o 00:24

Romans historyczny

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 21 maja 2011, o 11:34

Fringilla napisał(a):mowa o romansach tylko?

No ja mówię o romansach ^_^
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 21 maja 2011, o 16:58

mi nie przeszkadza stylizacja,jeśli książka jest napisana przez autora używającego takiego właśnie słownictwa,jakim pisze.Znacznie gorzej gdy sili się na słownictwo wzorowane na dawnej mowie,a opisy i cała reszta są pisane językiem współczesnym

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 22 maja 2011, o 19:04

Prawda jest taka, że zbyt "historyczny" język utrudniałby czytanie, ale też nie podoba mi się, gdy nie mogę odróżnić czy czytam współczesną powieść czy historyczną.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Post przez Katarzyna888 » 23 maja 2011, o 10:20

Stylizacja tylko jezeli jest zrobiona zetelnie i wypada prawdziwie, bo inaczej jest denerwujaca. Teraz np czytam ,,Pani z doliny Avonu'' i prawie gryze paznokcie w dodatku wydanie z bledami literowymi :mur:

A po angielsku wole te uwspoczesnione stylizacje :) , bo np czytanie Szekspira w wersji angielskiej to byla dla mnie meka.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Post przez maddalena » 24 maja 2011, o 14:57

Masz rację Lawendo, także nie lubię gdy czytam romans historyczny i nie mogę zorientować się gdzie jakiej epoce dzieje się akcja!

przepraszam za błędy!
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Levanda » 24 maja 2011, o 17:06

i tym sposobem wracam do Dumy i Uprzedzenia :D

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 24 maja 2011, o 20:54

a ja czytam Metzger i mam ochotę się poryczeć: gdzież są niegdysiejsze śniegi? Czemu już nikt tak, łącznie z samą Barbarą włącznie, nie pisze... :too_sad:

Opowieść jest banalnie prosta w założeniu: mamy księcia, lekko trzepniętego po przekroczeniu 30tki i potrzebującego dziedzica (otarcie się o londyński targ małżeński nastroiło pomrocznie), który, pod wpływem szemranych rad przyjaciela oraz pod wpływem procentów, wpada na genialny pomysł napisania do wdowy po swym młodszym bracie, aby ta odstąpiła mu jednego z bliźniaczych synów. Bo w końcu na cholerę komuś dwójka identycznych dzieciaków: duetowy zestaw pistoletów pojedynkowych, dwójka bliźniaczych koni do powozu - tak, tu podwójność ma sens. Ale takie szkraby?
Niestety, otrzeźwienie przychodzi ciut późno - list wierna służba zdołała przejąć i wysłać. Trzeba teraz stanąć twarzą w twarz ze wściekłą gorgoną... I nabroić jeszcze dodatkowo...

A gentleman didn't run from danger, Leland had to remind himself, especially not in front of his servants. So he dismissed the servants. That was a tactical error, for it seemed Mrs. Warrington had been restraining herself until she had him alone. Valkyries had their standards, too. Now she lit into him, starting with unfeeling and inhumane, pausing only slightly for toplofty and despotic before the descent to rakehell and roueacute;. She didn't quite accuse him of being a child molester, but he could see it dangling on the tip of her tongue.
(...)
Ware meant to offer his abject apologies then, truly he did. Instead, he heard himself make another kind of offer entirely. "Since you won't let me take the boy, my dear, perhaps you'd be willing to come with him? There's a vacant cottage at one of the tenant farms. You'd have every comfort those same groats can provide. I can be very generous."
"You can be damned!"
(...)
Most likely she couldn't think of any words foul enough for him. Before she did, Leland closed her mouth in the most convenient—for him - way possible. He'd been wanting to taste those rosy lips for an age. Now he had an excuse. Not a good excuse, admittedly, but one that was just loud enough to drown out his conscience.
(...)
Leland released her and stepped back, waiting for the slap. He deserved it, had earned it, would suffer it like a man. The slap never came. Instead, the thick heel of one serviceable, no-nonsense, unfashionable boot came down on his pump-clad toes with the accompanying command to "Go find a woman with morals as low as yours, if you can."
And then, while the duke was hopping on one foot, one serviceable, no-nonsense, and extremely unfashionable knee landed between his legs. "And go get your own children, if you can."
Gads, he'd forgotten she was a soldier's wife, too.

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 24 maja 2011, o 22:28

Milutkie :D A tytuł jaki?
W odpowiedzi na Twoje pytanie: 'bo czytelnik zapragnął czegoś nowego, choć niekoniecznie lepszego' ;)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Fringilla » 24 maja 2011, o 23:11

Aj, to wdowa kuzyna ;)
tytuł zatrważający: Father Christmas :hahaha: bo rzecz się dziej świątecznie ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Dorotka » 26 maja 2011, o 21:38

Skończyłam właśnie "Legendę" Amandy Quick. Czytało mi się całkiem fajnie, bo uwielbiam takie klimaty [średniowieczne zamki, rycerze, klątwy, itp], ale przyznam, że brakowało mi tu tego specyficznego humoru i pikantnego seksu tak charakterystycznego dla Garwood. Opowieść o dzielnej Alicji i niezwyciężonym, budzącym powszechny postrach Hugonie Nieugiętym wciąga, ale nie intryguje, ciekawi, ale nie rozpala zmysłów. Przeczytałam, ale chyba nie zostawię jej sobie na zawsze. Chyba nawet na pewno.

Post przez Scholastyka » 27 maja 2011, o 09:25

to jesli nie znasz, polecam Ci quickowe"Pułapki" - tam znajdziesz wszystko, co lubisz....
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Post przez Dorotka » 27 maja 2011, o 09:57

O, fajnie. Dzięki za podpowiedź. Mam "Pułapki", stoją na półce już chyba od roku i grzecznie czekają na swoją kolej. Prawdę mówiąc zupełnie zapomniałam, że jej mam, bo więcej kupuję, niż czytam i tylko dokładam kolejne knigi do tych, które już mam.

Post przez Katarzyna888 » 27 maja 2011, o 10:18

A ja ,,Pani z Doliny Avonu'' nie doczytalam i wymazalam i nie przeczytam :/
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Post przez maddalena » 27 maja 2011, o 12:21

Katarzyna888 napisał(a):A ja ,,Pani z Doliny Avonu'' nie doczytalam i wymazalam i nie przeczytam :/

Ja też nie....
przybierałam się i przybierałam i nic....jakoś nie moge jej przeczytać
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez ewa.p » 27 maja 2011, o 17:36

a ja ją czytałam kilkakrotnie

Post przez aralk » 27 maja 2011, o 21:21

i jak? ja miałam w rękach, ale w głowie telepało mi się, że lepiej trzymać się z daleka ;)

Post przez ewa.p » 28 maja 2011, o 15:13

mi się podobało choć miałam parę zastrzeżeń,ale wymuszone małżeństwo i odmienność kulturowa bohaterów mi odpowiadała

Post przez Wiedźma Ple Ple » 28 maja 2011, o 15:19

wtedy nie istniało pojęcie odmienności kulturowej :big:

Post przez ewa.p » 28 maja 2011, o 15:24

ale teraz istnieje :hyhy:

Post przez Fringilla » 28 maja 2011, o 15:25

wtedy tylko w rozumieniu "ci z zza miedzy, niemcy"? :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Levanda » 28 maja 2011, o 15:33

a czytałyście Margit Sandemo? Saga o Ludziach Lodu, Saga o Czarnoksiężniku i Saga o Królestwie Światła, plus pojedyncze powieści.

Było tam sporo hostoryków, przeplatanych przygodą. Moja ulubiona książka Sandemo to pojedyncza powieść Dziewica z Lasu Mgieł :D

Post przez Wiedźma Ple Ple » 28 maja 2011, o 15:46

czytałyśmy, jak było pierwsze wydanie :big:

Post przez Levanda » 28 maja 2011, o 16:04

Wiedźminko, Sandemo jest naprawdę fajna :D co prawda Saga o Królestwie Światła to fantasy, ale ta powieść o dziewicy ma wszystko co kocham, czyli wątek pt "jak ja Cie nienawidzę!" :D

Post przez Wiedźma Ple Ple » 28 maja 2011, o 16:37

o której dziewicy? mam już sklerozę ze starości :hahaha:

no pewnie że jest fajna ... :big:

Post przez Levanda » 28 maja 2011, o 16:47

Dziewica z Lasu Mgieł to powieść o Vendelin i Vargu. Does it ring a bell?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...