Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:10

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez Agrest » 6 listopada 2014, o 21:08

Fanko, jeszcze jest Idealna chemia Simone Elkeles, też młodzieżowe, ale może akurat ci podejdzie? Alias chyba czytała, może szepnie słówko ;)

Niegrzeczny chłopiec + grzeczna dziewczyna = Idealna chemia.

Dzieli ich wszystko: domy, zainteresowania, wychowanie, aspiracje.
Ale łączy ich coś najsilniejszego...

Brittany
Wszyscy wiedzą, że jestem idealna. Moje życie jest idealne. Moje ciuchy są idealne. Nawet moja rodzina jest idealna. I choć to kompletna bzdura, staram się, jak mogę, żeby tak to właśnie wyglądało. Jeśli prawda wyszłaby na jaw, zniszczyłaby mój bajkowy wizerunek...

Alex
Ostatnia klasa. Powinienem być dumny: będę pierwszy z naszej rodziny, który skończy liceum. Ale po szkole zacznie się prawdziwe życie. O studiach mogę tylko pomarzyć. Staram się skupić na teraźniejszości.To cholernie trudne, bo niestety po maturze moja przyszłość będzie najprawdopodobniej tak samo beznadziejna jak moja przeszłość... W liceum Fairfields uczniów z "dobrej" i "złej" części miasta dzieli mur nie do przebycia.

Więc kiedy Brittany, popularna, piękna, bogata, i Alex, członek ulicznego gangu, zostają dobrani w parę do realizacji projektu z chemii, wszystko wskazuje, że nie skończy się to dobrze.

Nikt - nawet oni sami - nie spodziewa się, że ten związek wywoła najbardziej zaskakującą reakcję chemiczną. Ale żeby być razem, będą musieli przeciwstawić się stereotypom i uprzedzeniom, jakie ich dzielą.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 6 listopada 2014, o 21:12

Agrest popieram :D czytałam Idealną Chemię i choć bohaterowie są bardzo młodzi, jeszcze w szkole, świetnie się to czyta. A Alex to niezły bad boy :wink: szkoda, że nie wydano w PL dalszych części...
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Post przez Liberty » 6 listopada 2014, o 21:13

Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu wyd. Otwarte ogłosiło, że wyda 3 książki Rainbow Rowell, które zaliczają się do nurtu YA i NA. Konkretna data jeszcze nie znana. Osobiście mam chętkę na Fangirl, bo wygląda na coś zupełnie innego niż normalnie można spotkać w tym nurcie.
http://lubimyczytac.pl/autor/86210/rainbow-rowell

Post przez Agrest » 6 listopada 2014, o 21:15

Fangirl bardzo fajne, ale fakt, do tych NA z badboyami nijak się to ma.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Liberty » 6 listopada 2014, o 22:02

W jakiejś recenzji użyto określenia anty NA i to chyba pasuje ;)

Post przez Alias » 6 listopada 2014, o 22:54

Agrest napisał(a):Fanko, jeszcze jest Idealna chemia Simone Elkeles, też młodzieżowe, ale może akurat ci podejdzie? Alias chyba czytała, może szepnie słówko ;)

Bad boy: jest
Niedostępna i wyniosła (pozornie), śliczna, bogata itd.... dziewczyna: jest
Chemia między bohaterami: jest
Zachowania i przemyślenia miejscami jak trzydziestolatkowie po przejściach: są
Traumy, problemy: są
Zakazana miłość: jest
tak, myślę, że Fance może to jak najbardziej podejść :)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 7 listopada 2014, o 01:07

Czyli warto ten tytuł brać pod uwagę…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: krentz harkness howard robb Singh

Post przez fanka76 » 7 listopada 2014, o 02:30

Dzięki Agrest sprawdzę :mysli: ten tytuł.
Kawo dam znac bo mam faze ne tego typu rzeczy. Tylko ten wiek :ohlala: ale musierowicz zawsze mi sie podobała :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 7 listopada 2014, o 03:10

Liberty napisał(a):Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu wyd. Otwarte ogłosiło, że wyda 3 książki Rainbow Rowell, które zaliczają się do nurtu YA i NA. Konkretna data jeszcze nie znana. Osobiście mam chętkę na Fangirl, bo wygląda na coś zupełnie innego niż normalnie można spotkać w tym nurcie.

Prawie się nie spodziewałam, że spotkam tu nazwisko, które znam, a jednak jest.
Mam w domu tę, co w oryginale się nazywa "Attachments". Za miesiąc ukaże się "Landline".
Na "Fangirl" i "Eleanor & Park" na razie po niemiecku się nie zanosi.
Jeszcze nie czytałam tej swojej, ale ona zdaje się nie ma wspaniałych ocen.
To będzie coś w rodzaju Meg Cabot i jej serii Boy, czyli książka w postaci maili.
Obrazek

Post przez fanka76 » 7 listopada 2014, o 03:13

:zalamka: to nie dla mnie w takim razie :mur:

Post przez Janka » 7 listopada 2014, o 03:25

Fanko, może jej jeszcze nie skreślaj.
Zawsze jest lepiej wyrobić sobie własne zdanie.
Obrazek

Post przez fanka76 » 7 listopada 2014, o 06:36

W każdym razie nie bedzie na poczatku mojej listy ." w postaci maili "nie przemawia do mnie .

Post przez Agrest » 7 listopada 2014, o 09:15

Połowa jest w postaci maili, połowa w zwykłej narracji trzecioosobowej. Poza samą obecnością maili książka ma z Cabot niewiele wspólnego. Jest na poważnie, czasem wręcz na smutno. Mnie się bardzo podobała, jedna z lepszych książek, jakie czytałam w zeszłym roku. Jestem pewna, że wiele dziewczyn skrytykowałaby ją za charakter głównego bohatera, nazwało go nieudacznikiem... Dla mnie to było ciekawe, zresztą Rowell takie postacie lubi i umie o nich pisać - bohaterka Fangirl też ma charakter mocno problematyczny.

Emily Byrd Starr

Post przez fanka76 » 7 listopada 2014, o 10:45

A to Brzmi już zachęcająco. hmmm

Post przez Janka » 7 listopada 2014, o 12:46

Dziękuję, Agreście, za pomoc. Sama bym z tego swojego "w postaci maili" nie wybrnęła.
Obrazek

Post przez Liberty » 7 listopada 2014, o 13:29

Po Spaldingu nie skreślam od razu współczesnych książek w formie pamiętnika/bloga/listu :P

Post przez Księżycowa Kawa » 7 listopada 2014, o 19:09

fanka76 napisał(a):Tylko ten wiek :ohlala: ale musierowicz zawsze mi sie podobała :evillaugh:

A mnie to jakoś nie rusza. Może nie koncentruj się tak bardzo na ich wieku albo sobie wyobraź, że są starsi :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez aniazlipca » 7 listopada 2014, o 20:12

Janka napisał(a):
Liberty napisał(a):Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu wyd. Otwarte ogłosiło, że wyda 3 książki Rainbow Rowell, które zaliczają się do nurtu YA i NA. Konkretna data jeszcze nie znana. Osobiście mam chętkę na Fangirl, bo wygląda na coś zupełnie innego niż normalnie można spotkać w tym nurcie.

Prawie się nie spodziewałam, że spotkam tu nazwisko, które znam, a jednak jest.
Mam w domu tę, co w oryginale się nazywa "Attachments". Za miesiąc ukaże się "Landline".
Na "Fangirl" i "Eleanor & Park" na razie po niemiecku się nie zanosi.
Jeszcze nie czytałam tej swojej, ale ona zdaje się nie ma wspaniałych ocen.
To będzie coś w rodzaju Meg Cabot i jej serii Boy, czyli książka w postaci maili.

ooo to może być coś dla mnie :bigeyes: uwielbiam serię Boy Cabot w postaci maili :bigeyes: mam u siebie na półeczce i często do tego wracam :D :D ciekawe czy będzie u nas wydane...
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Janka » 7 listopada 2014, o 21:50

Aniu, ale to nie to samo. Tematyka jest inna i ogólnie styl też.
Naplątałam z tym porównaniem z Meg Cabot i teraz nie wiem, jak to odplątać.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 7 listopada 2014, o 22:24

Forma narracji jest jak u Cabot w Chłopaku z sąsiedztwa i reszcie tego cyklu a tematyka, styl i nastrój są inne. O to chodzi Janko? ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez aniazlipca » 7 listopada 2014, o 23:50

Mhm...Janko i tak mnie zaintrygowałaś....hehe Sol - dzięki za opisanie...to ja już nie wiem czy będzie mi to pasować :evillaugh:
“What?”
“Testosterone.”

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 8 listopada 2014, o 00:14

Aniu ja strzelam ;)
Nie czytałam także to tylko próba pomocy Jance w określeniu ale nawet nie wiem czy trafna ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Księżycowa Kawa » 8 listopada 2014, o 00:21

Spróbować zawsze można :wink:
Denis Diderot

*
*

Post przez aniazlipca » 8 listopada 2014, o 00:26

I znając mnie pewnie spróbuję :D
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Janka » 8 listopada 2014, o 12:27

wiedzmaSol napisał(a):Forma narracji jest jak u Cabot w Chłopaku z sąsiedztwa i reszcie tego cyklu a tematyka, styl i nastrój są inne. O to chodzi Janko? ;)

Tak. o to.
wiedzmaSol napisał(a):to tylko próba pomocy Jance

Dziękuję.

Duża część tej książki Rowell składa się z maili. Początkowo jest to co drugi rozdział (wszystkie nieparzyste), a potem trochę rzadziej.
Natomiast pod względem treści nei mają ze sobą nic wspólnego, bo seria Boy Meg Cabot to najlżejsze z możliwych komedie kryminalne, a nie New Adult.
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...