Teraz jest 22 listopada 2024, o 00:06

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 kwietnia 2015, o 11:41

Witkiewicz mi się obiła o uszy. Ona na wesoło pisze?
Pietrzyk chyba. To Lucy czytała kiedyś te Histerie i z tego co pisała tam jest jedna rzecz której nie lubię. Ale ma chyba też inne książki ;)
a ta, Obuch? No bo dziś pewnie skończę ostatnią mi nieznaną Kursę i będę w kropce :bezradny:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Agrest » 20 kwietnia 2015, o 11:44

Nie jestem fanką stylu post-chmielewskiego, ale z tych śmiesznych to Noszczyńska mnie bawiła nawet.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez •Sol• » 20 kwietnia 2015, o 12:09

Agreście, ja prawdę mówiąc też nie ;)
jak ktoś zżyna to się denerwuję, ale wiadomo, jak tylko lubi Chmielewską a ma swoje pomysły to wszystko gra.
O Noszczyńskiej nie słyszałam wcale, dziękuję ;)

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 20 kwietnia 2015, o 12:48

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 20 kwietnia 2015, o 13:01

Banach? ;)
kiedyś się z tą Panią na ksiażki wymieniałam :smile:

Post przez Lucy » 20 kwietnia 2015, o 13:03

Tak ? To fajną masz znajomą :smile:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 20 kwietnia 2015, o 15:10

przemiła osoba ;)
wymieniłam z nią kilka wiadomości, nie wiedząc oczywiście że pani z którą piszę to pani Banach. Ale zawsze mi się przypomina jak o niej mowa na forum i taką mam satysfakcję ;)

Post przez Lucy » 20 kwietnia 2015, o 15:29

i słusznie :lol:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 20 kwietnia 2015, o 17:53

wiedzmaSol napisał(a):Dziewczyny potrzebuję polskiej pisarki do poczytania ;)
ale takiej w duchu Kursy, Rudnickiej (Natalie) albo Chmielewskiej ;)
ale nie Szwaji, bo ona rżnie całe zdania z Chmielewskiej i tego nie lubię.

A miałaś już przyjemność z Dominiką Stec?
To jest pan, który udaje, że jest panią, a z tego wynika śmieszny styl.
"Mężczyzna do towarzystwa" było bardzo fajne i lubię do niej wracać, a część drugą, pt. "Kobieca intuicja", musiałam sobie trochę wmuszać.
Na mnie czeka jeszcze Iwona Czarkowska i jej 3 książki. Po blurbach uznałam, że będzie śmiesznie, ale jeszcze tego nie sprawdziłam.
I mam też książki Gacek i Szczepańskiej, o których też sądziłam, że mogą być na wesoło, ale tu chyba trafiłam na niewypał. "Zielony trabant" to chyba najnudniejsza książka wszech czasów. Innych boję się teraz sprawdzać.
Jak sama będę szukać książek tego typu do czytania, to zacznę od Marty Obuch. Ona wydaje mi się najbardziej pewna.
A Kursę nadal chomikuję na starość.
Obrazek

Post przez Lucy » 20 kwietnia 2015, o 23:20

Zapomniałam o Obuch :facepalm: też powinna się Sol spodobać . Ze Stec mam problem :mysli: Jej ''Mężczyzna do towarzystwa'' i kontynuacja ,czytałam dwa razy .
Dalej g***o z tego pamiętam.

Post przez •Sol• » 21 kwietnia 2015, o 12:05

O tej/tym Stec wiedziałam, ale nie mam jakoś zaufania do polskiego pisarza romansu ;) jasne lubię np Spaldinga, ale nie wiem czy nasz rodak da radę. Zwłaszcza że o ksiązkach Stec nie słyszałam nigdy niczego super.

A Obuch pisze na wesoło? Jak u niej z romansem?

Post przez Lucy » 21 kwietnia 2015, o 13:37

Romans jest , dużo humoru i oczywiście zagadka do rozwiązania. :lol:

Post przez •Sol• » 21 kwietnia 2015, o 13:38

ooooo to może w końcu jakaś polska kolejna autorka mi podejdzie ;)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 kwietnia 2015, o 18:22

duzzza22 napisał(a):Kawo, u naszych pisarek to niestety częste zjawisko. :bezradny: Ciężko trafić na coś dobrego, ale jest coraz lepiej :) A może to tylko moje wrażenie, bo i zaczęłam więcej ich czytać :wink:

Znam to z własnego doświadczenia, ale nie poddaję się i stale próbuję.

Janka napisał(a):I mam też książki Gacek i Szczepańskiej, o których też sądziłam, że mogą być na wesoło, ale tu chyba trafiłam na niewypał. "Zielony trabant" to chyba najnudniejsza książka wszech czasów. Innych boję się teraz sprawdzać.

I słusznie. Czytałam inną i tak była bohaterka-kretynka, której na koniec nie zabito i nie mogę im tego darować :disgust:
A Czarkowska u mnie również jest na liście.

Noszczyńskiej czytałam jedną i była niezła. Obuch dwie i dla mnie trochę za bardzo jechało Chmielewską.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 kwietnia 2015, o 13:49

wiedzmaSol napisał(a):Witkiewicz mi się obiła o uszy. Ona na wesoło pisze?
Pietrzyk chyba. To Lucy czytała kiedyś te Histerie i z tego co pisała tam jest jedna rzecz której nie lubię. Ale ma chyba też inne książki ;)

Chyba mi posta zeżarło albo go w końcu nie wysłałam.
W każdym bądź razie jeśli o Witkiewicz chodzi to nie jest to coś z czego będziesz boki zrywać, ale na pewno uśmiechniesz się nie raz :)
Jest kilka przeuroczych postaci i tak obdartych ze schematu, że nie da się nie lubić. :mrgreen:
Pietrzyk wyszła na dniach jakaś nowa, spróbuj z jedną a nuż Ci podejdzie :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 28 kwietnia 2015, o 13:59

Witkiewicz ma całkiem sympatyczną trylogię zaczynającą się od "Milaczka". potem są "Panny roztropne", a na koniec "Szczęście pachnące wanilią" [z przepiękną okładką].
Ale jest również "Szkoła żon", której absolutnie nie polecam - no, przynajmniej mi się nie podobała. Jest to niby erotyk, do którego napisania nakłoniła ją Michalakowa. :zalamka: Według mnie kompletny niewypał, ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Duzzz » 28 kwietnia 2015, o 15:05

Właśnie o ten cykl z "Milaczkiem" Witkiewicz mi chodziło :)

"Szkoła żon" przede mną. To jest erotyk :shock: Zupełnie sobie tego nie wyobrażam.

A czytałaś "Pierwszą na liście"?

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 28 kwietnia 2015, o 15:13

Nie, nic poza tym, o czym napisałam, jej autorstwa nie czytałam, ale nie twierdzę, że nie przeczytam. A Witkiewiczową poznałam na zeszłorocznych Targach Książki, bo jak zobaczyłam okładkę "Szczęścia pachnącego wanilią" i na dodatek identyczną babeczką, jak ta na okładce, zostałam poczęstowana, to kupiłam wszystkie trzy części tej trylogii. A właściwie najpierw kupiłam tę trzecią część z obłędną okładką [ napaliłam się na nią jak szczerbaty na suchary :mrgreen: ], a dopiero potem miła pani sprzedawczyni uświadomiła mi, że najpierw wypadałoby przeczytać dwie pierwsze, bo to seria. :disgust: No i nie było wyjścia dokupiłam je. A na osłodę podeszła sama autorka, pogadała ze mną chwilę i nawet wpisała mi się do wszystkich trzech książek. :wink:

Post przez Duzzz » 28 kwietnia 2015, o 15:18

Szczęściara :)
W tym roku podobno ma być również na targach w Warszawie i będzie można kupić jej premierową książkę. :D
Wszystkie trzy okładki "Milaczka" mi się podobają, ale "Szczęście pachnące wanilią" na pewno kusi, qrcze ja też bym chciała taką babeczkę, smaczna była? :hyhy:

"Pierwsza na liście" to jest najnowsza jej książka, a zaraz będzie kolejna, mam rezerwację w biblio, bo nie wiem czy będzie sens ją kupować :wink: Witkiewicz na razie znam tylko te trzy od Milaczka :bezradny:

Post przez •Sol• » 28 kwietnia 2015, o 15:52

Witkiewicz może i wezmę, dzięki ;)
a jak napisała coś za namową Michalak to za to podziękuję :P samo nazwisko Michalak działa na mnie odstraszająco :P nie czytałąm jej nic, ale niejedną opinię o niej miałam okazję przejrzeć i no way. Nie tknę :P

Pietrzyk w sumie nie wiem. Takie mam mieszane uczucia. Zobaczę ;)

Dorotko, jak fajnie ;) książki z autografem :smile:
Witkiewicz mi się na fb o oczy obiła i wydaje się bardzo miłą i serdeczną osobą ;)

Post przez Dorotka » 28 kwietnia 2015, o 16:19

Babeczka była pyszna i identyczna jak ta na okładce. Wybrałam sobie tę z niebieskim lukrem. Pychota. Mniam....

Obrazek

A Witkiewicz rzeczywiście jest bardzo miła. Usiadła, pogadała, zapytała czy już coś czytałam jej autorstwa i sama zaproponowała, że podpisze mi się we wszystkich trzech książkach.

Post przez •Sol• » 28 kwietnia 2015, o 16:31

Dorotko, ja jestem głodna a Ty mi takie pokazujesz? :P

w takim razie na pewno dam szansę a jak będzie dobre to kupię ;) w ramach wspierania autorek rodzimych ;)

Post przez Duzzz » 30 kwietnia 2015, o 22:13

Cykl z "Milaczkiem" warto :)
Przy okazji, Ewa miała ode mnie go w polecance :)

Ostatnio i ja troszkę w rodzimych siedzę, a kolejne mam po rezerwowane. Będę mieć na uwadze, żeby szepnąć Ci Sol jak coś dobrego i zabawnego trafię :D

Chociaż ciągle pojawia się jedno, rozwódka, która koniecznie musi gdzieś wyjechać, żeby odbudować na nowo swoje życie :roll:

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 30 kwietnia 2015, o 23:08

Tak, mnie również dobija ten motyw i co gorsza, często to jest przedstawione w mało atrakcyjny sposób. Poza tym one zwykle miewają podobne zawody.
Chyba na coś trafiłam, ale muszę jeszcze sprawdzić jedną rzecz.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez •Sol• » 2 maja 2015, o 17:58

duzzza22 napisał(a):Będę mieć na uwadze, żeby szepnąć Ci Sol jak coś dobrego i zabawnego trafię :D

super, dziękuję :*
Księżycowa Kawa napisał(a):Tak, mnie również dobija ten motyw i co gorsza, często to jest przedstawione w mało atrakcyjny sposób

podpisuję się!
Zaczęło się w sumie od Nigdy w życiu i od tamtej pory jakby rozwódki straciły inne możliwości w życiu... :zalamka:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...