Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:38

Harlequin Światowe Życie

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 29 stycznia 2015, o 00:00

Kawo, bardzo polecam. To naprawdę piękna historia.
Tylko jak po czytaniu będziesz chciała ponarzekać na wątek z ciążą, to od razu tutaj powiedz, to zaspoileruję Ci brakujące fakty, żebyś nie musiała być zła na autorkę. Ona niewinna.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 29 stycznia 2015, o 00:05

Myślałam, że może to mam, ale niestety nie. Dopiero będę musiała poszukać. Na razie trzeba będzie zadowolić czymś innym.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Janka » 29 stycznia 2015, o 23:52

Myślałam, że to był ten harlequin, który był do wzięcia za darmo w kilku różnych językach, ale jednak nie. Za darmo jest inny Liz Fielding, cośtam ze ślubem.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 30 stycznia 2015, o 00:03

Możliwe nawet, że coś mam.

A w międzyczasie przeczytałam „Przyjęcie w Regent's Park” Julia James i nie było tak źle, nawet to miało sens.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Janka » 30 stycznia 2015, o 00:38

Bardzo się cieszę, że podobało Ci się „Przyjęcie w Regent's Park”. Mnie się niemiecka wersja strasznie nie podobała, ale nabrałam teraz nadziei, że oryginał był dobry, a w Niemczech go zmarnowali.
Muszę w takim razie przeczytać ją po polsku, może też poprawię o niej swoje złe zdanie.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 30 stycznia 2015, o 01:03

Dobrze to się czytało, bo spójna historia, choć jak już wycinają, to mogli te fragmenty, gdy twierdziła, że musi się poświęcać dla babci i z tego powodu nie może sobie pozwolić na życie – trochę za dużo tego było. Poza tym mogłoby być mniej tej górnolotnej wzgardy dla bogactwa – to było za bardzo przerysowane.
Jeszcze jedno mi się rzuciło w oczy, ale to już bardziej ogólnie, a mianowicie w przypadku harlequinów (zresztą nie zawsze tylko tu) bohater słyszy coś wyjątkowo niepozytywnego na temat bohaterki najczęściej od osoby, gdy już dowiodła, że jest niewiarygodna, od razu reaguje, oczywiście słusznym oburzeniem i gniewem, rzucając oskarżenia na prawo i lewo, zarazem nie słuchając tego, co ta ma do powiedzenia sama zainteresowana, a co za tym idzie, następuje zerwanie i dopiero po jakimś czasie zaczyna wszystko odkręcać (i dobrze jest, gdy sam pomyśli, bo nie zawsze tak się dzieje). A przecież wystarczyłoby chwilę pomyśleć…

A co Ci właściwie nie pasowało?
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 30 stycznia 2015, o 01:46

Już nie pamiętam. Ukazała się po niemiecku 2 kwietnia 2013 i w tym samym dniu ją przeczytałam. Niedługo będą dwa lata. Gdyby zrobiła na mnie dobre wrażenie, to jeszcze bym wszystko pamiętała. Niestety, jedyne, co z niej zapamiętałam, to to, że była dla mnie bardzo nudna i nie wywołująca absolutnie żadnych emocji.
Po skończeniu dałam jej zero punktów, a książkom Julii James wcześniej nic takiego się nie przytrafiało.
Czytałam to z wielką radością, uśmiech miałam cały czas od ucha do ucha, ale powodem tego było wylącznie nazwisko autorki. Sprawił mi radość sam fakt, że jest nowa książeczka Julii James i mogę ją trzymać w łapkach. Może tak byłam pochłonięta cieszeniem się z tego, że za mało skupiłam się na treści.
Sprawdzę to z polską wersją, bo mam ją w domu pod ręką.

Po tej książce ukazała się następna nowość Julii James, "Painted the Other Woman" i jej też dałam zero, mimo, że czytałam ją w takim samym szczęściu z samego czytania.
Wbiłam sobie wtedy do głowy, że Julia James przechodzi jakiś kryzys pisarski i dlatego najnowszej, która się ukazała 3 tygodnie temu, jeszcze nawet nie ruszyłam. Ale jednak powinnam, bo może będzie tym razem dużo lepiej.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 30 stycznia 2015, o 01:53

Wydała mi się w porządku, ale zaczynałam od dużo gorszych. Grunt, że zachowała pewien sens.
I póki co, innych mi się nie udało dopaść.
A teraz zastanawiam się nad następną.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 30 stycznia 2015, o 02:01

Sens i logikę miała na pewno. Tyle na pewno pamiętam, że tego typu zarzutów wobec niej nie miałam.
Bohaterowie też byłi w porządku. Zabrakło mi w niej jakiegoś bum. Jakiegoś ostrego zwrotu akcji albo trudnego przeżycia emocjonalnego bohaterki, które są w innych Światowych Życiach. Chodzi mi o moment, w którym bohaterka np. traci nadzieję na szczęście i odwzajemnioną miłość. Tutaj coś takiego pewnie było, bo zawsze jest jakiś punkt zwrotny, ale musiał mieć dla mnie za mało pokładu emocjonalnego, bo mnie niczym nie ruszył.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 30 stycznia 2015, o 02:06

Ten zwrotny punkt tutaj trwał mgnienie oka, a zatem raczej nie zapada w pamięci. Jakoś tam ekstremalnie nie cierpieli.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 30 stycznia 2015, o 02:10

W takim razie, może mi się po polsku też nie spodobać bardziej niż za pierwszym czytaniem i chyba lepiej zrobię, jak przeczytam tę całkiem nową.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 30 stycznia 2015, o 02:11

Fakt, ryzyko zawsze istnieje.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 30 stycznia 2015, o 02:19

Coś mi się kołacze, że już raz zaczynałam ją czytać po polsku i nie było wcale lepiej. Nie wciągnęlam się i dałam sobie spokój.
Musze sprawdzić, czy jest tam zakładka. Pewnie będzie.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 30 stycznia 2015, o 14:17

Tak swoją drogą, oryginalny tytuł jest ciekawszy od polskiej wersji, lecz niespecjalnie ta treść jest mroczna. Zachowywali w miarę porządnie, choć początek – gdy ona na jego widok nie rzuciła mu się w ramiona – sugerował może być gorzej…
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 31 stycznia 2015, o 02:13

Kawo, kusisz mnie ciągle. Jeszcze trochę i rzucę wszystko, i złapię się za tego harlequina.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 31 stycznia 2015, o 02:29

To może powinnam zamilknąć i poszukać innego, nad którym będę się pastwić.
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 31 stycznia 2015, o 02:37

Nie, nie, proszę, Kawo, tylko nie milknij. Bardzo się cieszę, że możemy o tym porozmawiać.
Ja mam raczej mało wspólnych lektur z tymi, które są na forum i każda taka jest dla mnie na wagę złota.
Ale o czymś innym oczywiście też możesz, jeśli chcesz, jak najbardziej.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 31 stycznia 2015, o 16:21

W takim razie zobaczę, co następne dorwę. Chwilowo na półce mam tylko Boswell. Myślałam, aby wyciągnąć coś nowych Emmy Darcy – tak z ciekawości.
Ostatnio w HŚŻ moją uwagę zwracają tytuły, zwłaszcza te chybione i nie mogę się powstrzymać, aby coś na ten temat nie wspomnieć.
W zasadzie gdybym miała trochę czasu, mogłabym poszukać gdzieś indziej, szczególnie tych tytułów, które były wymieniane, gdyż jestem ciekawa. Jak się okazało, rozglądanie się nie wystarczyło.

A znasz „Moskiewskie wieczory” Kate Hewitt?
Denis Diderot

*
*

Post przez Janka » 3 lutego 2015, o 06:25

Nie pamiętam, ale raczej nie.
Najczęściej czytam harlequiny którejś z moich pięciu ulubionych pań autorek lub to, co przeczytała Crissy i pochwaliła na stronie Harlequina. O „Moskiewskich wieczorach” nie wyrażała się pochlebnie, to pewnie nie sięgnęłam.
A jeśli przeczytałam i było słabe, to na pewno i tak od razu zapomniałam. Zapamiętuję tylko lepsze.
Crissy pochwaliła niedawno "Aktorkę i arystokratę" Michelle Conder, przeczytałam i mi też się podobała. Baaardzo miło się czytało, bez zgrzytów i głupot. Fajna historia. Bardzo typowa dla Światowego Życia, w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 lutego 2015, o 17:36

Ostatnio na HQŚŻ się przejechałam. Już nie pamiętam dokładnie tytułu, muszę w domu dokładniej zerknąć, żeby nie skrzywdzić innej książki. W każdym bądź razie tak poskracane, pocięte, że kompletnie brakowało mi jakiejś w tym płynności by się to dobrze i szybko czytało :zalamka:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 11 lutego 2015, o 18:47

Dochodzę do wniosku, że z Harlequinami to jak z winem.. im starsze tym lepsze. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 11 lutego 2015, o 20:10

prawda, dlatego jak już czytam wyszukuję tych starszych.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Księżycowa Kawa » 11 lutego 2015, o 21:45

Janka napisał(a):Nie pamiętam, ale raczej nie.
Najczęściej czytam harlequiny którejś z moich pięciu ulubionych pań autorek lub to, co przeczytała Crissy i pochwaliła na stronie Harlequina. O „Moskiewskich wieczorach” nie wyrażała się pochlebnie, to pewnie nie sięgnęłam.

Dla mnie było całkiem logicznie.

LiaMort napisał(a):Dochodzę do wniosku, że z Harlequinami to jak z winem.. im starsze tym lepsze. ;)

Tak jakby wcześniej trochę bardziej się starano.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 11 lutego 2015, o 21:55

właśnie Kawo.. teraz mam wrażenie że w kółko to samo czytam.. ona ma z nim dziecko i on o tym nie wie.. albo on bogaty - a ona biedna eh.
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Księżycowa Kawa » 11 lutego 2015, o 21:59

Za dużo nowych nie czytałam i nie na raz, ale z opisów tak wynikało. Ale również te wszystkie pomysły wydają się być mniej przemyślane i dopracowane, a to jest znacznie gorsze. Poza tym dochodzi jeszcze wycinanie fragmentów przez wydawnictwo.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...