Teraz jest 23 listopada 2024, o 16:49

Harlequin Światowe Życie

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 10 lutego 2013, o 18:56

Janka napisał(a):to chyba jednak trzeba odnieść głównie do Światowego Życia, a nie do wszystkich serii wydawniczych.
A nawet i tu potrafią znaleźć się wyjątki, w których pokazane jest, jak powoli budzi się miłość.

Pewnie tak, ale jeszcze do nich nie dotarłam. Jeśli już czytam, to tak bez składu ładu, co akurat mi trafi w ręce. Kiedyś wyszukiwałam pod kątem Krentz, Roberts.

Janka napisał(a):Jestem pewna, że jest, a nawet, że są.
Szukaj raczej w serii Romans.
Nie mogę podać wielu przykładów, bo ja wolę czytać harlequiny "z patologią", a nie z budzącą się miłością.
Na pewno Miłosny bukiet Cary Colter jest właśnie taki. To bardzo urocza historia.
Liz Fielding miała kilka delikatnych perełek. Np. Wymarzony ślub. Tam naprawdę widać tę rodzącą się miłość.

Wezmę to pod uwagę.

Janka napisał(a):A co do reklamy, to może ktoś mówiąc o ogrodach miłości, miał na myśli seks, a nie uczucia?

A, o tym jakoś nie pomyślałam...

Tak czy inaczej, pod pewnymi względami potrafią być zaskakujące.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez maddalena » 19 lutego 2013, o 09:03

Janka napisał(a):A co do reklamy, to może ktoś mówiąc o ogrodach miłości, miał na myśli seks, a nie uczucia?

Seks to jest ale w dzisiejszych HŚŻ i GR, reklama w której Hq pokazywane były jako ogrody miłości była emitowana 10, 15, 20 lat temu... wtedy było inaczej... przede wszystkim nie było HŚŻ.
Myślę, że ta reklama odnosiła się głównie do serii Romance.

Szkoda, że dzisiaj wydawnictwo odeszło od tego stylu. (wiem ,wiem jest seria romance ale dzisiaj wielokrotnie są one nudne) Nie przeczę, że wtedy nie było seksu bo był, ale nie w pierwszym rozdziale (ewentualnie drugim).

Księżycowa Kawa napisał(a):Jeszcze tak ostatnio sobie pomyślałam, że chciałabym znaleźć z jeden Harlequin, który naprawdę byłby romantyczną opowieścią i może gdzieś istnieje ten rodzynek. :roll:

Kawo, wiele jest takich książek, chociażby Cicha przystań Charlotte Lamb oraz Wybrała miłość Kate Denton- te książki są świetne, miłość rodzi się powoli ale nie są nudne! POLECAM!
więcej dowiesz się tutaj (jest tutaj wiele perełek, te o których ja pisałam, miłość ukazana jest jako uczucie romantyczne lub prawie romantyczne):
http://harlequin.pl/twoje-ulubione-perelki
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Księżycowa Kawa » 20 lutego 2013, o 22:54

maddalena napisał(a):Kawo, wiele jest takich książek, chociażby Cicha przystań Charlotte Lamb oraz Wybrała miłość Kate Denton- te książki są świetne, miłość rodzi się powoli ale nie są nudne! POLECAM!
więcej dowiesz się tutaj (jest tutaj wiele perełek, te o których ja pisałam, miłość ukazana jest jako uczucie romantyczne lub prawie romantyczne):
http://harlequin.pl/twoje-ulubione-perelki

Dzięki, zajrzę przy pierwszej nadarzającej się okazji.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez maddalena » 21 lutego 2013, o 09:12

Do usług, Cichą przystań i Wybrała miłość- przeczytaj koniecznie :shifty:
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Księżycowa Kawa » 22 lutego 2013, o 23:01

Jak tylko znajdę.
Denis Diderot

*
*

Post przez maddalena » 25 lutego 2013, o 13:01

Teraz może być ciężko, ale jak się postarasz to znajdziesz.

Post przez Księżycowa Kawa » 27 lutego 2013, o 23:36

Myślę, że najgorzej będzie z czasem.
Mam już "Cichą przystań" Lamb. :D
Denis Diderot

*
*

Post przez maddalena » 28 lutego 2013, o 08:59

To super, daj znać jak Ci się podobała

Ps. to nie jest ten temat na takie rozmowy ale cicho, może nikt nie zwróci na to uwagi :P

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 28 lutego 2013, o 13:43

doprawdy? :yeahrite:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez maddalena » 1 marca 2013, o 10:33

Prawie się udało
Lilio, nie zawiodłam się na Tobie, znowu.

Wracając do tematu (żeby nie było 8-) ) HŚŻ, ostatnio mnie denerwują są takie głupie(ale i tak nie przeszkadza mi to, od czasu do czasu ich czytać).

Post przez kasiek » 1 marca 2013, o 19:31

A wiecie, że jakiś czas w HŚŻ były dwie książki stylizowane na Dziwne losy.... Bronte i Dumę i uprzedzenie Austen... http://harlequin.pl/ksiazki/autobiograf ... kie-wesele
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 1 marca 2013, o 19:55

Z czegoś w końcu muszą czerpać pomysły.
Obrazek

Post przez gmosia » 1 marca 2013, o 20:38

o! widzę, że jedna to nawet autorstwa cathy williams :hyhy: będę musiała zdobyć :mysli:
Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 1 marca 2013, o 22:04

Mnie ona nie przypadła do gustu. Zła nie była, ale niczego nie wniosła.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 2 marca 2013, o 00:02

maddalena napisał(a):To super, daj znać jak Ci się podobała

Pewnie trochę zajmie mi, nim uda mi się do niej dorwać, ale mam i nigdzie mi nie ucieknie.

maddalena napisał(a): HŚŻ, ostatnio mnie denerwują są takie głupie(ale i tak nie przeszkadza mi to, od czasu do czasu ich czytać).

Ostatnio też ich niewiele czytałam - było mi nie po drodze, ale do paru jeszcze planuję zajrzeć.

kasiek napisał(a):A wiecie, że jakiś czas w HŚŻ były dwie książki stylizowane na Dziwne losy.... Bronte i Dumę i uprzedzenie Austen... http://harlequin.pl/ksiazki/autobiograf ... kie-wesele

Zainteresowało mnie to na tyle, że gdyby nadarzyła się okazja, mogłabym zajrzeć. Lubię zaglądać do przeróbek "Dumy i uprzedzenia" i porównywać z oryginałem. W zasadzie przeróbki mi nie przeszkadzają, byle były zrobione z jakimkolwiek sensem.
Denis Diderot

*
*

Post przez maddalena » 2 marca 2013, o 15:41

kasiek napisał(a):A wiecie, że jakiś czas w HŚŻ były dwie książki stylizowane na Dziwne losy.... Bronte i Dumę i uprzedzenie Austen... http://harlequin.pl/ksiazki/autobiograf ... kie-wesele

W pierwszej chwili po przeczytaniu Twojego posta naszła mnie nagła ochota na przeczytanie tych książek, ale z doświadczenia wiem, że mogę się srogo zawieść.... z czasem zobacze co w trawie piszczy.

kasiek napisał(a):A wiecie, że jakiś czas w HŚŻ były dwie książki stylizowane

Te książki były teraz wydane, w lutym.

Księżycowa Kawo, w takim razie poczekam :lol:

Post przez Księżycowa Kawa » 16 marca 2013, o 23:33

Dawno nie czytałam zielonych książeczek, a chciałam się zapoznać z jeszcze kilkoma (widocznie tęsknie za tą szczególną głupotą :hyhy: ), tylko nijak tego nie udaje mi się wcisnąć. A tak bardzo lubię kolor zielony, no i okładki ciekawe zdarzają się.

"Cicha przystań" Lamb faktycznie nie była nudna, ale najbardziej zwróciło moją uwagę to, jak została opisana ta angielska prowincja, wyszło klimatycznie i tak sobie pomyślałam, ze chętnie bym się wybrała na weekend i pospacerowała w takiej okolicy. Mogłoby być fajnie zobaczyć to na własne oczy.
I faktycznie z tą miłością nie wyskakują jak Filip z konopi, jednak nie za bardzo on próbował ją uwodzić, może poza końcówką. :hyhy: No i niezbyt ładnie zachował się po tej przejażdżce konnej, ale czego można się spodziewać po facecie?

Związku z tym naszła mnie jeszcze refleksja, że ci bogacze zawsze oczekują, że ona im udowodni, że jest inna niż jego poprzednie (tutaj przynajmniej nie popadał w przesadę i nie robił z tego wielkiego halo), co niekiedy przybiera dość groteskowe rozmiary.
Denis Diderot

*
*

Post przez maddalena » 18 marca 2013, o 09:28

Księżycowa Kawa napisał(a):"Cicha przystań" Lamb faktycznie nie była nudna, ale najbardziej zwróciło moją uwagę to, jak została opisana ta angielska prowincja, wyszło klimatycznie i tak sobie pomyślałam, ze chętnie bym się wybrała na weekend i pospacerowała w takiej okolicy. Mogłoby być fajnie zobaczyć to na własne oczy.

Opis prowincji jest cudowny, po części za to lubię Cichą przystań.

Księżycowa Kawa napisał(a):I faktycznie z tą miłością nie wyskakują jak Filip z konopi, jednak nie za bardzo on próbował ją uwodzić, może poza końcówką. :hyhy: No i niezbyt ładnie zachował się po tej przejażdżce konnej, ale czego można się spodziewać po facecie?.

Przejażdżka konna była bardzo ciekawa... zachował się podobnie jak bohaterowie palmerki ale jest o wiele lepszym bohaterem

Księżycowa Kawa napisał(a):Związku z tym naszła mnie jeszcze refleksja, że ci bogacze zawsze oczekują, że ona im udowodni, że jest inna niż jego poprzednie (tutaj przynajmniej nie popadał w przesadę i nie robił z tego wielkiego halo), co niekiedy przybiera dość groteskowe rozmiary.

O tak pod koniec okazał zazdrość... to było ciekawe.
Ciekawa jest sama końcówka, w momencie gdy się całują... a on mówi, że jest głodny... ich miłość ukazana jest w takim ludzkim wymiarze a nie, jak to bywa w innych książkach, że jestto coś ponad zwyczajność/rzeczywistość.

Jest to moja ukochana, ulubiona, najcudwniejsza, najlepsza książka(Hq)

Post przez Lilia ❀ » 18 marca 2013, o 13:53

tak zachwalacie tę Lamb, że się właśnie za nią biorę.

Post przez maddalena » 18 marca 2013, o 16:09

Czytaj, nie będziesz żałowała

Post przez Lilia ❀ » 18 marca 2013, o 18:58

całkiem fajne i szybkie, dużo dialogów, historia też nie naciągana.

Post przez Księżycowa Kawa » 18 marca 2013, o 22:22

maddalena napisał(a):
Księżycowa Kawa napisał(a):I faktycznie z tą miłością nie wyskakują jak Filip z konopi, jednak nie za bardzo on próbował ją uwodzić, może poza końcówką. :hyhy: No i niezbyt ładnie zachował się po tej przejażdżce konnej, ale czego można się spodziewać po facecie?.

Przejażdżka konna była bardzo ciekawa... zachował się podobnie jak bohaterowie palmerki ale jest o wiele lepszym bohaterem

Fakt, że za bardzo ją prowokował, a potem zachował się jak facet, czyli widział tylko konsekwencję jej nierozważnego czynu (i oczywiście się nie przyznał, że się zmartwił :wink: ). Ona z kolei powinna być nieco mądrzejsza i nie porywać się na coś, co ją przerasta, ale zachciało się udowodnić własną wyższość.
No i skończyło się na przejażdżce rowerem. :hyhy:

maddalena napisał(a):O tak pod koniec okazał zazdrość... to było ciekawe.
Ciekawa jest sama końcówka, w momencie gdy się całują... a on mówi, że jest głodny... ich miłość ukazana jest w takim ludzkim wymiarze a nie, jak to bywa w innych książkach, że jestto coś ponad zwyczajność/rzeczywistość.

Udało się uniknąć nadmiernej przesady, chociaż postać Amandy wydaje się nieco przerysowana, ale zazwyczaj tak bywa w przypadku tej drugiej. Dzięki temu bohaterka lepiej wypada.

maddalena napisał(a):Jest to moja ukochana, ulubiona, najcudwniejsza, najlepsza książka(Hq)

Ja tak myślę, aby jeszcze nie kończyć poszukiwań. :wink:
Denis Diderot

*
*

Post przez maddalena » 19 marca 2013, o 09:47

Oczywiście, że nie kończę poszukiwań ale jeszcze nie spotkałam takiej, która przebiłaby książkę Lamb. Oczywiście czytałam wiele(HQ), które mi się podobają, nawet bardzo podobają, ale żadna nie jest Cichą przystania.
Nad czym baaardzo ubolewam.

Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 19 marca 2013, o 19:45

Tak zachwalałyście, że i jak się skusiłam.
Bardzo przyjemna ta książeczka, naprawdę się dobrze czytało.

Ale... albo już to kiedyś czytałam, albo coś baaaaardzo podobnego.

Post przez maddalena » 20 marca 2013, o 09:06

Lilia napisał(a):całkiem fajne i szybkie, dużo dialogów, historia też nie naciągana.

Wiedziałam, że nie pożałujesz

faris napisał(a):Tak zachwalałyście, że i jak się skusiłam.
Bardzo przyjemna ta książeczka, naprawdę się dobrze czytało.

Ale... albo już to kiedyś czytałam, albo coś baaaaardzo podobnego.

widzę, że jest nas coraz więcej... może jeszcze któraś skusi się :angel:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...