Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:16

Literatura nieromansowa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 1 lipca 2017, o 19:51

to ja ci polecam jeszcze Królową i Hardą.To również Pistowie,tylko nieco wcześniejsi.Bohaterką obydwu książek jest siostra Bolesława Chrobrego,Świętosława.W ciekawy sposób autorka pokazuje nie tylko to kim mogły się stać dla ambitnego mężczyzny siostra/córka ,ale też przedstawia kraj targany zmianami,w którym jedna religia wypiera drugą,zawierane umowy równie często są łamane,a miłość nie zawsze potrafi zwyciężyć.Zwłaszcza wówczas,gdy kobieta nie może iść za głosem serca...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 2 lipca 2017, o 17:05

slyszalam o nich i na pewno przerobie zwlaszcza ze sa w audiotece :)
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 lipca 2017, o 13:54

Słuchałam tego audiobooka. :) W drodze do pracy z moim przesłuchaliśmy, obojgu nam się podobała "Korona śniegu i krwi" :) Naprawdę bardzo dobry audiobook :)

Jeszcze całkiem niezły jest Legion w audiobooku :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 4 lipca 2017, o 12:41

Trylogia husycka Andrzeja Sapkowskiego została ciekawie zrobiona, jeśli chodzi o audiobooki.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez tully » 5 lipca 2017, o 07:17

duzzza22 napisał(a):Słuchałam tego audiobooka. :) W drodze do pracy z moim przesłuchaliśmy, obojgu nam się podobała "Korona śniegu i krwi" :) Naprawdę bardzo dobry audiobook :)

A sluchalas moze 2 czesci? Bo mimo jedenj czytajacej osoby jest genialny.... wiec mozna trzeba tylko chciec
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 5 lipca 2017, o 11:45

Jeszcze przed nami :D Ale nic straconego, na pewno jeszcze posłuchamy :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez tully » 12 lipca 2017, o 09:06

Obrazek

@lc: 7

Kolejna czesc audiobooka tym razem nie jako sluchowisko tylko czytana przez pana Filipa Kosiora i... bylo bosko... powiem wam szczerze ze przy przesiadce prawie nie zauwazylam ze teraz zamaiast 65 aktorow i efektow dzwiekowych czyta jedna osoba ! Interpretacja byla cudowna, kolejne postacie zupelnie rozne.... mialam wrazenie jakby ban Filip stapial sie z czytana postacia, glosy czy to dziecka czy kobiety byly idealne bez cienia sztucznosci... nie wiem jak pan to robi ale prosze o wiecej ! O tak to najlepsza osoba czytajaca ksiazke z jaka sie zetknelam i bede lykac pana Audiobooki jak swieze buleczki... ale wrocmy do tresci i tutaj nie bylo juz tak rozowo jak w pierwszej czesci... dalej miejscami ksiazka tak samo dobra jak poprzedniczka, genialne postacie przede wszystkim Wladka, Boze kazda jego scena ma to cos, pelna humoru, ciepla, nie mozna go nie kochac, ale rowniez wiekszosc postaci z pierwszej czesci daje rade... niestety slabo wypada postac Rikissy i Michala, ta pierwsza jeszcze przed spotkaniem z Waclawem ma ta iskre, nie boi sie i ma to cos w sobie, jednak potem jest juz totalnie odmieniona, niestety to tylko cien krolewny wiezionej przez Ottona dlugiego... To co zrobila pani Elzbieta z michalem to juz naprawde przekracza granice dobrego smaku i akceptowanej przez mnie ilosci fikcji w historycznej poniekad ksiazce, szkoda bo uwielbialam wichra poludniowego krola Przemysla i nie moglam patrzec na to co z niego zostalo... generalnie pania Elzbiete strasznie ponioslo w tej ksiazce.... dawka fikcji i fantastyki a takze niedorzecznosci juz naprawde zaczela bolec... watki z kaplanami trzyglowa a zwlaszcza piknik mordercow (6 !!!!) w sypialni krola przemyslidy, zabojstwo 3 siepaczy przez mala dziewczynke, absurd na absurdzie... wielka szkoda... dodatkowo prawie nie ma cudownych kobiet starszej krwi... watek ktory uwielbialam... nie za bardzo trafiony watek z krzyzakami, ile razy Ziggfried sie pojawil ziewalam z nudy, prawie chcialam kartkowac... poza tymi niedociagnieciami ksiazka przypomina pierwsza czesc i naprawde przez jej wiekszosc fajnie sie bawilam... Teraz czekam na audiobooka czesci trzeciej i mam nadzieje ze pani Elzbieta wroci do idealnej i doskonalej czesci pierwszej, troche przystopuje z fantastyka, zrobi wreszcie lwi pazur z Rikissy (Zaremby sie juz nie uratuje) i mam nadzieje jesli nie na sluchowisko to przynajmniej czytanie przez pana Filipa...

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 19 października 2017, o 19:04

534357-352x500.jpg

Grób mojej siostry

TRZYMAJĄCY W NAPIĘCIU THRILLER PEŁEN PUŁAPEK I NAGŁYCH ZWROTÓW AKCJI.

Tracy Crosswhite przez lata kwestionowała fakty dotyczące zniknięcia jej siostry. Nie wierzy, że Edmund House, przestępca seksualny oskarżony i skazany za zamordowanie Sary, jest faktycznym sprawcą tej zbrodni. Licząc, że uda jej się odnaleźć prawdziwego mordercę i wymierzyć sprawiedliwość, Tracy wstępuje do policji i zostaje detektywem w wydziale zabójstw w Seattle, poświęcając się bez reszty tropieniu przestępców.
Gdy ciało Sary zostaje odnalezione w pobliżu ich rodzinnego miasta na północy Gór Kaskadowych w stanie Waszyngton, Tracy ze zdwojoną energią rzuca się w wir pracy, by odnaleźć odpowiedzi na pytania, które dręczą ją od lat. Szukając prawdziwego zabójcy siostry, odkryje tajemnice, które podważą jej wspomnienia z przeszłości, i otworzy drzwi śmiertelnemu niebezpieczeństwu.

„To jedna z najlepszych książek, jakie przeczytałam w tym roku”
Lisa Gardner

Obiecałam,że coś napiszę, choć mam problem z oceną tej książki na LC dałam sześć, ale zastanawiałam się nad piątką. Nagłych zwrotów akcji jest niewiele, w sumie "prawdziwa" akcja zaczyna się koło 80% książki (na czytniku). Dwadzieścia lat temu zaginęła siostra policjantki, a jej ciała nigdy nie znaleziono, skazano za porwanie i morderstwo Edmunda Hose,Tracy od początku ma wątpliwości co do jego winy ... Minęło dwadzieścia lat i przypadkowo psy pewnego myśliwego wykopują z płytkiego grobu ludzką kość, no i się zaczyna ... Okazuje się, że to szczątki Sary, przy szczątkach znaleziono także biżuterię ofiary, która niby została znaleziona w domu mordercy dwadzieścia lat temu i między innymi dlatego został skazany. Tracy wraz z przyjacielem z dzieciństwa Danem, który jest adwokatem składają wniosek o ponowny proces Edmunda, gdyż zależy jej na tym żeby prawdziwy morderca poniósł karę, od czego usiłuje ją odwieść szeryf miasteczka Cedar Grove. Zmowa milczenia?
Więcej nie mogę zdradzić bez spoilerowania, ale teraz zaczynam marudzić ;):
jak dla mnie za dużo retrospekcji, a za mało akcji współczesnej, cała książka koncentruje się właściwie wokół procesu Hose'a, tempo akcji rośnie dopiero pod sam koniec książki i wszystkie sekrety wychodzą na jaw. Ja bym wolała, aby zabójstwo siostry było "tłem" innej historii, bo można by tak było zrobić. Detektyw prowadzi jakieś "swoje" śledztwo i dowiaduje się, że ... itd. A tak jak dla mnie się to wszystko jakoś wlekło. Malutki wątek romansowy jest :)
Teraz zaczęłam Jej ostatni oddech, Tracy zajmuje się zabójstwem tancerki erotycznej, które w Grobie zostało umorzone, ale następna kobieta ginie w taki sam sposób ...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 26 października 2017, o 05:09

Zgadzam się z Tobą odnośnie tych retrospekcji. I jak mówiłam wcześniej - atmosfera zagęszcza się dopiero bliżej końca :| Wolałabym, aby tam się jednak więcej działo, jakieś kolejne morderstwo czy zaginięcie, a niestety wszystko bazowało na tej sprawie sprzed 20 lat.
Daj znać jak ta druga książka :prosi:

Post przez giovanna » 26 października 2017, o 10:35

594687-352x500.jpg

Jej ostatni oddech

Detektyw Tracy Crosswhite, która odkryła prawdę o zniknięciu swojej siostry Sary, prowadzi nowe śledztwo, przez które jej kariera zawiśnie na włosku. Północna część Seattle to rewir seryjnego mordercy, nazywanego przez policję Kowbojem. Poluje on na młode kobiety nocujące w tanich motelach. Tracy ma prawo przypuszczać, że będzie jego kolejnym celem... Ma do dyspozycji niezbyt jasne wskazówki, ale przeczuwa, że kluczem do powstrzymania szaleńca może być dochodzenie sprzed 10 lat. Okazuje się jednak, że kolegom Tracy bardzo zależy na tym, by tamta sprawa pozostała zamknięta. Czy nieustraszona policjantka zdoła znaleźć dowód, który pozwoli jej schwytać psychopatę, czy też sama wpadnie w jego sidła? Kowboj już rozpoczął łowy!

Tutaj akcja koncentruje się na śledztwie, ktoś morduje tancerki erotyczne, wiąże je w tzw kołyskę i one chcąc cię uwolnić zacieśniają pętlę i wiadomo co ... Już w poprzedniej książce Tracy odkryła, że podobne morderstwo miało miejsce dziesięć lat temu i sprawę prowadził jej teraźniejszy przełożony wraz ze swoim partnerem i liczyło się dla nich tylko zakończenie sprawy. Skazano winnego, ale czy na pewno był winny? Nolasco i jego chyba kochanka prezenterka Maria Vanpelt usiłują zdyskredytować Tracy. Okazuje się też że detektyw ma prześladowcę. Pojawia się też Dan.
Wg mnie dużo lepsza od Grobu, bo tutaj cały czas się coś dzieje, nie wiadomo kto jest mordercą Kowbojem i kto prześladuje Tracy, jeśli wyjdą u nas następne książki autora to pewnie kupię.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 27 października 2017, o 07:29

Z nieromansowej literatury, bardzo przypadły mi do gustu książki Clive Cusslera. Szczególnie seria o małżeństwie Fargo. Są trochę w stylu Indiany Jonesa :) ale lepiej uzbrojeni i bogatsi :) No i może delikatny wątek miłosny, bo głównymi bohaterami jest małżeństwo :-D
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez giovanna » 27 października 2017, o 11:05

596774-352x500.jpg

Piaty płatek róży Brunnonia Barry

Współczesne Salem, malowniczo położone na chłostanym wichrami wybrzeżu Atlantyku. Historia kilku pokoleń kobiet i opowieść o przeszłości zaklętej w teraźniejszości.

John Rafferty, komendant policji w Salem i mąż Towner Whitney, wróżącej z koronek, bada zbrodnię sprzed dwudziestu pięciu lat.
Z pomocą córki jednej z ofiar, Callie Cahil, która niedawno wróciła do miasta, Rafferty odkrywa fragment po fragmencie mroczny rozdział z przeszłości Salem.
Malownicze miasteczko, które każdego roku przyciąga tłumy turystów, ma swoje tajemnice i sekrety.
Jego mieszkańcy muszą zmierzyć się z przeszłością, ale także z codziennością i wzajemnymi relacjami.

Czy tajemnice sprzed lat muszą ujrzeć światło dzienne, aby można było zbudować nowe, trwałe szczęście?
Czy może lepiej, żeby przeszłość przykryły wody czasu, a miłość i dobro zakiełkowały od nowa?

Jest to trzecia książka tej autorki, której akcja rozgrywa się w Salem. Dwadzieścia pięć lat temu ktoś zamordował trzy młode kobiety, ocalała tylko pięcioletnia córka jednej z ofiar i kobieta: Rose, historyk, badaczka historii Salem i czarownic. Dziewczynka trafiła do domu dziecka, powiedziano jej, ze Rose nie żyje. Po dwudziestu pięciu latach ginie młody chłopak, który zaczepiał bezdomną Rose w parku, zostaje ona posądzona o morderstwo. Callie córka jednej z zamordowanych "Bogiń" (tak same siebie ochrzciły), widzi w telewizji, że Rose żyje i postanawia przyjechać do Salem, gdzie spotyka się z Raffertym, który wszczyna na razie nieoficjalne śledztwo w niewyjaśnionej dotąd sprawie zabójstwa dziewczyn. Przewijają się tu głowni bohaterowie z dwóch poprzednich książek, jest śledztwo, tajemnice, czarownice, zdolności nadprzyrodzone (troszkę). Podobała mi się, jednak były takie momenty, że miałam wrażenie jakby brakowało mi wątków z poprzednich książek. które specjalnie przeczytałam przed premierą (Wróżby z koronek powtórzyłam, a Powrót do Salem czytałam pierwszy raz), nie wiem czy autorka planowała w międzyczasie jakąś inną książkę, czy też kazano jej tą skrócić i wyszło jak wyszło ... Nawet sprawdziłam, czy może u nas czegoś nie wydano, ale autorka ma trzy książki na koncie. Można czytać bez znajomości poprzednich, bo jest troszkę przypomnień. Wątek romansowy jest, ale taki bardzo delikatny :hyhy:
Wróżby z koronek są o Towner i Johnie Rafferty. Towner po latach wraca do Salem na pogrzeb swojej babki Eve, wyjechała po śmierci swojej siostry bliźniaczki. Ma problemy natury psychicznej i też zdolności nadprzyrodzone, umie wróżyć z koronek i potrafi przewidzieć przyszłość, chociaż po pobycie w szpitalu stare się je w sobie tłumić. Stara się wyjaśnić śmierć babki, w czym pomaga jej policjant John Rafferty. Chyba najbardziej "zakręcona" książka z cyklu. Takiego zakończenia się nie spodziewałam.
Powrót do Salem jest o Zee Finch, która jest terapeutką, jej pacjentka popełnia samobójstwo. Zee bardzo chce wyjaśnić co się stało, może dlatego, że jej matka też chorowała na chyba chorobę afektywną dwubiegunową i też popełniła samobójstwo. Załamana bierze urlop i jedzie do Salem do ojca, który choruje na chorobę parkinsona, a przy okazji chce wyjaśnić sprawy z przeszłości matki, pacjentki, która zdradzała męża z tajemniczym Adamem. Im więcej odkrywa tym bardziej utwierdza się w przekonaniu, że wszyscy kłamią ...
Też fajna, nie ma wątków z czarownicami i nadprzyrodzonych, chociaż jedna współczesna czarownica z Salem się pojawia ... :)

Post przez Księżycowa Kawa » 27 października 2017, o 17:28

Karina32 napisał(a):Z nieromansowej literatury, bardzo przypadły mi do gustu książki Clive Cusslera. Szczególnie seria o małżeństwie Fargo. Są trochę w stylu Indiany Jonesa :) ale lepiej uzbrojeni i bogatsi :) No i może delikatny wątek miłosny, bo głównymi bohaterami jest małżeństwo :-D

Kiedyś Cusslera czytałam, ale inny cykl. Nieźle to wciągało, a potem było coś nie tak.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 27 października 2017, o 23:21

Strasznie dawno temu czytałam cykl o Kurcie Austinie.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Księżycowa Kawa » 27 października 2017, o 23:47

Również, ale chyba tylko dwa tomy, więcej z cyklu Przygody Dirka Pitta, gdzie co rusz ratował świat przed zagładą :evillaugh:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 14 listopada 2017, o 21:56

giovanno, te książki Roberta Dugoni to cykl, który należy czytać w kolejności?

Post przez giovanna » 14 listopada 2017, o 22:22

Tak, niby w drugiej nie jest powiedziane kto był mordercą (chociaż teraz jak się zaczęłam zastanawiać to nie jestem pewna), ale są odwołania do pierwszej.

Post przez klarek » 14 listopada 2017, o 22:23

OK, dzięki giovanno :)
Chyba sobie wpiszę na listę :)

Post przez giovanna » 14 listopada 2017, o 22:26

No i w pierwszej poznajemy Tracy, to jak wpłynęło na jej życie zniknięcie siostry, dlaczego została policjantką. Jak możesz poczekać to czytaj po kolei :)

Post przez klarek » 14 listopada 2017, o 22:27

Właśnie dlatego zapytałam. Będę czekać w takim wypadku :D

Post przez klarek » 16 listopada 2017, o 23:53

ok, a więc tak...
Tony Parsons i pierwsza część cyklu o przygodach detektywa Maxa Wolfe. Krwawa wyliczanka to całkiem dobra literatura sensacyjna. Czy może nawet sensacyjno obyczajowa - czyli coś, co ja bardzo lubię i cenię. Jest dobrze zarysowany wątek kryminalny, zabójca ciężki do odkrycia, cała historia z sensem i przejęciem. I jest bohater, po przejściach z kilkuletnią córką i małym spanielem. Max to bohater poszukujący - odrobiny ciepła, siły na wychowanie niesfornego psa, wytrwałości w wychowywaniu córki, morderców i sensu w swojej pracy. Zwykły człowiek, który dostaje po twarzy kiedy trafi na silniejszego przeciwnika, a kiedy ktoś chce podciąć mu gardło prosi o zmiłowanie. Bardzo lubię takich bohaterów, zwykłych i normalnych. I ze zwykłymi potrzebami, ludzkimi pragnieniami. I smutkiem.
Gdybym miała ponarzekać wspomniałabym o końcówce, która sprawiła, że jestem lekko zła. Bo ja zawsze lubię kiedy tych złych turla się w beczce naszpikowanej gwoździami.
Zdecydowanie polecam i wyciągam z półki cześć drugą :)

Post przez giovanna » 17 listopada 2017, o 00:09

Max jest taki fajny, tak jak piszesz normalny, bez ostatnio modnych problemów psychicznych, czy problemu z alkoholem. Nie wiem czy Ci polecałam pana Chmielarza i jego komisarza Kubę Mortkę http://lubimyczytac.pl/cykl/1541/jakub-mortka, też jest fajny normalny facet. A wracając do Maxa ja
Spoiler:

Ten cykl Chmielarza też jest dobry http://lubimyczytac.pl/cykl/8504/cykl-gliwicki, ale bohater bardzo niesympatyczny i Wampira się trochę ciężko czyta.

Post przez klarek » 17 listopada 2017, o 00:30

Tu masz rację, ja kilka razy miałam sytuację kiedy czytałam fragment po raz drugi, bo nie mogłam uwierzyć czy dobrze czytam. Zwrot o 180 stopni ;)
Lubię takie sytuacje, kiedy autor mnie zaskakuje, a Parsonsowi to się udało :)
Nie, nie polecałaś. Już sobie zapisałam :)

Ostatnio czytałam Czubaja 21:37. I jednak to nie dla mnie. Za dużo alkoholu, bezsensu, olewactwa i ogólnie złych rzeczy. A znam kilka osób które bardzo chwaliły i polecały :mysli:

Post przez giovanna » 17 listopada 2017, o 00:35

Lubię Czubaja i jego Heinza, to za Wampira i Zombie się w takim razie nie bierz, bo to coś w stylu olewactwa i chamstwa. I już ostatnie, też normalny gość http://lubimyczytac.pl/cykl/2776/adam-nowak

Post przez klarek » 17 listopada 2017, o 09:52

Mam nadzieję, że jednak nie ostatnie ;)
Dzięki Giovanno, zapisałam :)

Ja nie wiem na czym polega problem. Pewnie problem jest i to pewnie w moim postrzeganiu. Bo taki dajmy na to Sebastian od Rosenfeldta mimo iż sexoholik, cham, generalnie mało lubiany gość, a z nim jakoś bardziej mi po drodze hmmm

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...