Teraz jest 15 grudnia 2025, o 07:17

Romans + LGBTQ

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez Liberty » 15 listopada 2025, o 20:43

Widziałam ten zwiastun :want:

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 15 listopada 2025, o 22:00

Heated Rivalry czy The 10th Dance?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 16 listopada 2025, o 18:58

Oba ale The 10th Dance :bigeyes:

Post przez Fringilla » 16 listopada 2025, o 21:31

Dobrzy są Japończycy jak zawsze :]
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 17 listopada 2025, o 17:52

chodzi za mną ostatnio chęć na m/m ale nie chce się nadziać :hihi:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Fringilla » 17 listopada 2025, o 18:48

Rozumiem ból z odwrotnej perspektywy - bym przeczytała klasyczny f/m, ale też ryzyko za dużo, że się natknę na horror :lol:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Agatha Christie

Post przez stasza2233 » 20 listopada 2025, o 10:15

Heated Rivalry będzie można zobaczyć też poza Kanadą. :shifty: HBO wykupiło serial i HR będzie dostępne też na HBO MAX. Europejczycy niestety nadal tej adaptacji nie zobaczą, ale może coś się zmieni w najbliższych tygodniach. :czeka:

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv ... 236431546/

https://youtu.be/lKO26odltss?si=CB7AnCJ_jWIOia0t

Post przez Fringilla » 20 listopada 2025, o 14:19

Spokojnie spokojnie :shades:

A, czy to będzie tygodniowo czy na raz publikowane?
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 22 listopada 2025, o 12:10

Tygodniowo. Tylko, że na premierę dwa odcinki jednocześnie. :P
Chodzą słuchy, że jednak będzie na polskim HBO.
:yes:
Obrazek
Jest Sneak Peak!
https://www.youtube.com/watch?v=GxWxmAG8AUQ

Post przez Fringilla » 25 listopada 2025, o 22:12

Żadnych spoilerów (wizualnych) :moe:

PS jakieś watch party się szykuje? :hyhy:

PS Robi się gorąco na froncie :P
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 26 listopada 2025, o 19:50

Fringilla napisał(a):Żadnych spoilerów (wizualnych) :moe:

PS jakieś watch party się szykuje? :hyhy:

PS Robi się gorąco na froncie :P

Fajny artykuł.
Też uwielbiasz Wywiad z Wampirem? :czyta2: Oglądam teraz drugi sezon i podpisuję się, że to najlepszy serial tej dekady. Na punkcie shipu Devil's Minion mam niezłą fazę, bo inaczej tego nie nazwę - pięknych fan artów jest zatrzęsienie. Cała obsada jest genialna. Serial z najwyższej półki. Wyborne kino. :shifty:

To tylko mała zajawka, ale oki, żadnych spoilerów. Napiszę tylko, że chemia jest. :hyhy:
Premiera się udała. Chłopaki dalej udzielają wywiadów. Hudson jest pozytywnie szalony, a Connor bardziej stoicki, ale też wygadany. Oby Heated Rivalry okazał się świetny i zobaczyło go jak najwięcej ludzi (też legalnie jakby się dało).
Dalej nie wiem, jak będzie z premierą w Polsce. Czeski film.

Post przez Fringilla » 26 listopada 2025, o 22:23

Wywiad... obejrzałam równo z premierą, tak się złożyło, że jesień 2022 to był mocny okres (pierwszy sezon rewelacyjny Pierścieni Władzy). A ja w ogóle oglądam z biegu w pełnym zaufaniu każdą rzecz z Jacobem Andersonem (Sandman!), bo to dobry aktor jest ^_^
I mimo dużej dozy sceptycyzmu wsiąkłam od razu.
I co tydzień mi opadała szczęka, jak dobrze jest to zrobione fabularnie, technicznie, pod każdym względem, łącznie z poważnym potraktowaniem romansowości i fantastyczności (w końcu to Anne Rice).
Re-we-la-cja. A do tego drugi sezon równie dobry, o ile nie lepszy nawet (mimo specyficznej obecności Lestata :hyhy:
I pierwsza zajawka 3 sezony to mistrzostwo :bigeyes:

Ja niestety nie z tej grupy fanów, która aktywnie uczestniczy w fanfikowych i fanartowych zgromadzeniach, ale mocno doceniam fandom i aktywną rolę w promo i nie tylko.
I liczę, że tak jak w IwtV gdzie twórcy mocno się obawiali backlashu fanów, tak i HR zostanie przyjęty z otwartymi ramionami (nie to, że ma być brak krytyki, po prostu bez uprzedzeń ;)
(hehe, nawet na hokejowych forach oficjalnie z ciekawością przyjęte "...bo żony fankami twórczości Reid" :hyhy:
Trzymam kciuki za HR :P

(na marginesie: ze spoilerów tyle, ile do mnie doszło, to lekkie marudzenie profesjonalnych recenzentów nie znających oryginału, to że Connor jako Shane to trochę budyń waniliowy... wszak to clue jego postaci i urok :hahaha:

Najbardziej mnie intryguje, jak sobie poradzą z rosyjskością Ilyi (bo to swoją drogą jedna z najlepszych postaci z rosyjskim backgroundem w mm romansach hokejowych... Kanadyjka, która zdołała to ogarnąć w satysfakcjonujący sposób... także przez 2022... szacunek).
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 28 listopada 2025, o 21:40

Liberty napisał(a):Oba ale The 10th Dance :bigeyes:

Muszę się tym też zainteresować. Dobry materiał źródłowy? :hyhy:

Heated Rivalry spełniło oczekiwania i rozgrzało internety do czerwoności. :zawstydzony: Pomnicie moje słowa: Hudson i Connor będą wielcy. Świetne aktorstwo. Jestem zachwycona. Czekamy na odcinek trzeci. :hejka:

Post przez Fringilla » 29 listopada 2025, o 21:24

Sie działo!
10/10 (znając cały kontekst produkcji) na razie, Jacob Tierney nie zawiódł!

Ach, tu się nad mnóstwem rzeczy można rozpływać i faktycznie poziom analiz i meta dyskusji spokojnie idzie w stronę IwtV :bigeyes:

Tylko jedna rzecz: ech, nazwisko Rachel powinno być w czołówce... :niepewny:

PS hehe :hyhy: czekam na reakcje po obejrzeniu :P

Z wywiadu z twórcą:
Jacob Tierney : Myślę, że istnieje wiele nieporozumień dotyczących romansu jako gatunku i gustów kobiet, z powodu wrodzonej mizoginii i braku zainteresowania ludzi rzeczami, które interesują kobiety. Wiadomo, romans to branża, która zarabia miliardy dolarów rocznie, a mimo to jest praktycznie nieobecna poza literaturą. Myślę, że widzimy jej coraz więcej w tym nurcie, ale nieporozumienie polega na całkowitym braku zainteresowania rzeczami, które sprawiają kobietom przyjemność.

Tam jest mnóstwo rzeczy, które faktycznie widać, choćby "męskie ciało w sporcie" ;)

(chłopaków w trasie sobie oszczędzam na po sezonie :P tylko jedna rzecz mnie totalnie bawi: Storrie w wąsach mega mi przypomina jedną osobę i podkreśla u niego faktycznie wschodnioeuropejski element wyglądu :lol: i jak ja się cieszę, że Williams złapał tę fuchę :shades:
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 2 grudnia 2025, o 21:31

Obaj są niesamowici i nie mówię tu tylko o aktorstwie. Hudson mówi/palnie czasem takie rzeczy, że padniesz jakbym ci tu zacytowała.
Wstawię tylko to:
https://x.com/Variety/status/1995521777783443507
Bezwstydnik, ale bardzo czarujący. :drool: Connor za to jest bardzo elokwentny i zupełnie inny niż Ilya (prawie jak inna osoba).

Serial jest na pierwszym miejscu w Kanadzie, na drugim w HBO Max, a na Imdb na piątym miejscu. Adaptacja jakiejś tam nieznanej queerowej książki, a tak wystrzeliła. Do tego będą jeszcze cztery odcinki. :wesoły: Czemu coś tak dobrego jest w Polsce prawie nieznane? :facepalm:

Post przez Fringilla » 2 grudnia 2025, o 22:17

To ogólnie urocze jest, jak sprytnie realizacja jak na razie ukrywa, że na dłuższą metę to Hudson jest zbudowany jak czołg na warunki lodowiskowe (jak go widzę, to serio mam zero problemów z wyobrażeniem sobie, jak z czystą kalkulacją wgniata przeciwników w bandę) :lol: A Connor to takie kompaktowe żywe srebro, zagada na śmierć przeciwnika ;)
W ogóle jak go zobaczyłam BTS to pierwsze skojarzenie, że by się Storrie świetnie nadawał do ekranizacji Drop the Gloves A.L. Heard :bigeyes: (jak nie jestem fanką wąsów, to tu bym się dała przekonać :evillaugh:
Jest świetny w nadawaniu postaci dodatkowej warstwy poza "rosyjski hokeista w oczach... ludzi z zachodu" - scena/ujęcie z przesuwaniem fotela, przy całej dramatozie i powadze sytuacji, była... genialna.
Ja tam uważam, że o talencie aktorskim świadczą dwie rzeczy w praktyce: umiejętność zagrania w romansie (i fantastyce ogólnie) oraz szacunek do materiału (a w efekcie twórców i odbiorców), jaki się współtworzy.
Na razie obaj wypadają bardzo dobrze.

Ja zabieram się za oglądanie "profesjonalnej hokejowej analizy" :hyhy: (nie nalezy się zrażać pierwszymi minutami, gdzie panowie próbują osiągnąć konsensus co do definicji "affair" :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=Us7Pok5nDRc

PS no dobra, na razie to https://packaged-media.redd.it/hfpihjl4 ... 282a6e8138 :bigeyes:
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 4 grudnia 2025, o 21:16

Ja tam uważam, że o talencie aktorskim świadczą dwie rzeczy w praktyce: umiejętność zagrania w romansie (i fantastyce ogólnie) oraz szacunek do materiału (a w efekcie twórców i odbiorców), jaki się współtworzy.
Na razie obaj wypadają bardzo dobrze.

Wypadają genialnie. :yes: Mnie do siebie przekonali i zrobią cuda z resztą kluczowych scen w Heated Rivalry. :zawstydzony: Zabiją i wskrzeszą ten fandom, a potem jeszcze raz. Do tego obaj przeczytali książki. :coffee:
Mam nadzieję, że sława ich nie zepsuje i nie zgasi iskierek w oczach. Hudson brał udział/uczył się mma. To pewnie stąd ta forma, ale i tak bardzo pasuje na uległego Shane'a. Connor i Hudson wspominali, że oni w hokeja nie potrafią grać, ale na łyżwach po treningu serialowym jeżdżą już nieźle.

Trzeci odcinek za chwilę i na razie robimy chyba przerwę od chłopaków (nie oszukujmy się - i tak będą, ale nie na pierwszym planie) żeby skupić się na kimś innym. Nie będę spoilerować, ale w sumie sama mało wiem, bo odcinek jest dość tajemniczy - stillsów nie ma, tytuł to "******". Bardzo interesujące.

Skończyłam kilka dni temu drugi sezon Wywiadu z Wampirem. Cudo. Płakałam. Śmiałam się. Co za serial. :prosi:
Jeśli w trzecim sezonie Devil's Minion stanie się faktem... :smile: Do tego jeszcze Lestat w trasie :heat:

Post przez Fringilla » 5 grudnia 2025, o 05:37

Chłopcy moga ato schrzanić tylko w jeden sposób: przegiąć, wykorzystując hajp u czytelniczek/oglądaczek w sposób cyniczny, mizoginią podszyty w celach prowych. Znamy takie przykłady fandomowe...
Kluczem jest wzajemny szacunek realnych ludzi do realnych ludzi ;)

Ja tam nie odniosę wrażenia, że Shane jest "uległy" (albo że to faktycznie jakies klimaty sub/dom), ale wiem, że to od zawsze ostra dyskusja w fandomie :hyhy:

PS Koncept, że Daniela gra Eric Bogosian (aktor w wieku... dojrzałym) jest mega :P ale koleś w ogóle dobry jest.
(a "młodsze wcielenie" super obsadzone)
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 8 grudnia 2025, o 12:58

Prawie milion odsłon trailera Heated Rivalry :angel: i tego drugiego co wstawiło HBO też :shades:

Obrazek
Trzeci odcinek to historia Scotta i Kipa - oglądało się bardzo fajnie. Inna dynamika niż u Shane i Ilyi. Francois Arnaud jako Scott super. Pamiętam go z Borgiów. Tylko jedno mnie martwi: jak to wszystko upchnąć w trzech odcinkach. Hollanov i Skip, a czasu antenowego tak niewiele. Następny odcinek ma mieć tylko 42 minuty :mur:

Ja to widzę tak, że Shane jest uległy. Tylko w sypialni, ale jednak. W sumie mu to pasuje i wcale nie dlatego, że jest pół Azjatą. :rotfl:

Cała obsada wywiadu jest spektakularna. Ja tam mam nadzieję, że Eric Bogosian jest przygotowany grać słodkie sceny z Assadem (który jest jak najbardziej za :zawstydzony: ) i przywołać Devil's Minion do życia. Młodszą wersję Daniela też lubię. Fajnie jakby ten aktor wrócił. :smile:

Ulubiona autorka/autor: Rebecca Yarros, Ali Hazelwood

Post przez cedar » 8 grudnia 2025, o 13:38

Gdzie to oglądacie? Sztuczna głupota mówi, że HBO Max, ale nie znajduję tam tego. Ma to jakiś inny tytuł?
Albo jestem szaleńczo zakochany w twoim chłopaku, albo cholernie się go boję - stwierdza Ridoc pod nosem. - Jeszcze nie zdecydowałem.
- Rebecca Yarros Onyx storm

Post przez Fringilla » 8 grudnia 2025, o 17:48

No polskie HBO jeszcze nie ma... :yeahrite:
(z drugiej strony sztuczna głupota mogła serio nabrać się na info od sztucznego agenta hbo polska, który to takie info wypuścił... :lol:

Pływa się na międzynarodowych wodach :shades:
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 8 grudnia 2025, o 21:43

Ktoś na filmwebie pisał coś o Dailymotion, więc może tam są jeszcze odcinki. Europejczycy muszą sobie radzić, jeśli życie im nie ułatwia...

Brak oficjalnego potwierdzenia od HBO trudno było ignorować, ale ludzie widocznie chcieli mieć nadzieję. :heh:

Post przez Fringilla » 9 grudnia 2025, o 01:45

A w ogóle 3. odcinek był bardzo dobry.
I uważam, że w sumie super, że upchnięto tam cały kontekst "byc sportowcem w homofobicznym srodowisku" oraz aspekt samotności - dzięki temu nie trzeba tego wstawiać (a jest to mega istotne) w samą opowieść Shane'a i Ilyi.

Ja to widzę tak, że Shane jest uległy. Tylko w sypialni, ale jednak.

Chodzi mi tylko o nazewnictwo i definicje, po prostu wolę rozróżniać między faktycznym kinkiem (i kulturą) sub/dom a elastyczną relacją bez twardych negocjacji i gier.
Spoiler:
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 10 grudnia 2025, o 19:52

Odcinek czwarty będzie TAKI, że pospadają nam kapcie, a w internetach wybuchną gniewne dyskusje. :rotfl: Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć jak chłopaki to zagrają. Nie wiem, czy kojarzycie Sophie Nelisse z Yellowjackets, ale odcinek jest zatytułowany imieniem jej bohaterki. :wink:

Dokładnie. Cały serial/książka świetnie pochyla się nad tym jak to jest być sportowcem w homofobicznym środowisku. Mogę napisać, że chyba nie widziałam żeby inne medium lepiej pokazało takie zmagania. :bezradny:

Potwierdzam. Na Dailymotion są odcinki.

Post przez Fringilla » 10 grudnia 2025, o 21:37

Cytując jednego (niesławego) eks-hokeistę:
I love Heated Rivalry, ... It’s the worst hockey show ever made, but the most incredible gay hockey show ever made.

(Sean Avery to ładny przykład na to, że real realem i ja się nie dziwię, że czytelniczkom potrzebne są romanse mm, gdzie jednak można opowiadać o osobach na koniec w miarę przyzwoitych, a nie taka ludzka jazda bez trzymanki jak Avery... z którym wciąz RollingStone rozmawia... o gejowskim serialu hokejowym... ech...)

Idę oglądać omówienie 3. odcinka na What Chaos :lol:
(półżartem: widziałam, że trochę się martwić powinnyśmy o Jacoba - przefarbowął się na blond, co zwykle oznacza lekki kryzys emocjonalny... koleś za***a w ramach PR jak hohoho... nie twierdzę, że aktorzy nie pracują na maksa, ale Jacob serio 24/7, jest, gdzie się da...)

PS A jakieś spolszczenie funkcjonuje w ogóle?
— Ursula K. Le Guin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...