Teraz jest 20 czerwca 2025, o 16:11

Romans + fantastyka

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 3 czerwca 2025, o 02:42

Beauty: A Retelling of the Story of Beauty and the Beast (1978)
oraz
Rose Daughter (1997)

Ona ma jeszcze inne retellingi (to nie cykl tylko indywidualne tytuły)
Deerskin (1993) (Ośla Skórka)
Spindle's End (2000) (Śpiąca Królewna)
No i The Outlaws of Sherwood (1988) :hyhy:

A Mercedes Lackey ma cykl Fairy Tale
Firebird (1996) (rosyjskie bajki)
The Black Swan (1999) (Jezioro Łabędzie)
Briarheart (2021) (Śpiąca Królewna)

ale i cały zestaw Elemental Masters - od Andersena po klasykę a la Rapunzel po Sherlocka Holmesa :lol:
oraz Five Hundred Kingdoms (wydane w Harlequinie! https://www.fantasticfiction.com/l/merc ... -kingdoms/)
The Fairy Godmother (2004)
One Good Knight (2006)
Fortune's Fool (2007)
The Snow Queen (2008)
The Sleeping Beauty (2010)
Beauty and the Werewolf (2011)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 3 czerwca 2025, o 20:29

Jest z czego wybierać i w sumie nie wiem, od czego zacząć :mysli:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Fringilla » 3 czerwca 2025, o 23:27

To zalezy, na co masz... czas. I nastrój.

Ja polecam kombo Beauty / Rose Daughter McKinley, bo to i klasyka, i ciekawy przypadek, jak wspomniałam, gdy autorka po latach wraca do konceptu.
Zarazem to faktycznie są tytuły sprzed lat, a końcówka lat 70. to w ogóle nie tylko inna epoka co cywilizacja :hyhy:
Więc... dla odważnych trochę ;)

No i to jednak mocno przynależy do fantasy, a nie tego, co dziś rozumiemy jako romantasy ;)

Za Lackey Harlequinową nie ręczę jakościowo - tu co kto lubi, serio serio, ja nie przebrnęłam swego czasu do końca... i ja wiem, że czytelniczo czasem trudno emocjonalnie zdecydować się na "marnowanie czasu" ;)
Ale tez pamiętam, że jak miałyśmy w Klubie Dyskusyjnym Wybraną Naomi Novik, to sobie myślałam, że Firebird byłby tu też ciekawy do porównania.

Ja nawet się zabierałam do Briarheart niedawno, jeszcze nie zdołałam. A jestem ciekawa w sumie...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 4 czerwca 2025, o 22:45

W zasadzie ciekawią mnie wszystkie tytuły, tylko na razie nie mam jak się do nich dobrać, nie wspominając o czasie, z którym mam mocno na pieńku. Ale w końcu może uda mi się coś wykombinować...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Fringilla » 5 czerwca 2025, o 01:05

Sądzę, że to też pozycje na... no, jak ma się nastrój na akcję bynajmniej nie pędzącą ^_^ (spokojne urlopy, letnie ulewy, deszczowa jesień :hyhy:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 7 czerwca 2025, o 07:13

nie przepadam za tym motywem ale co roku jest w wyzwaniu i jakoś całkiem nieźle przez niego przechodzę :P

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 7 czerwca 2025, o 17:55

Fringilla napisał(a):Tylko dla zasady jak zawszę przypomnę o interesujących retellingach Robin McKinley Pieknej i Bestii, bo sa dwa i to tez jest interesujące, jak po latach potrafiła autorka wyciągnąć nową/inną opowieść ;)
No, ale to tytuły liczące sobie z 3 dekady przynajmniej ;)
(no i to Mercedes Lackey )

Przypadkowo mi się bardzo pomogłaś, bo ostatnio myślałam o retellingu Pięknej i Bestii,.który czytałam kilka lat temu po angielsku i zastanawiałam się, czy wydali to u nas, ale nie mogłam sobie przypomnieć autorki i okazuje się, że to właśnie Robin McKinley :wesoły:

Post przez Fringilla » 7 czerwca 2025, o 23:40

A która? :hyhy:
I jak wrażenia wówczas?
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 8 czerwca 2025, o 18:11

"Beauty" i pamiętam, że podobało mi się bardzo, choć mniej niż inna książka tej autorki, zdaje się, że to było "Sunshine".

Musiałabym powtórzyć obie, bo to chyba będzie z 10 lat odkąd wpadło mi to w ręce

Ulubiona autorka/autor: Rebecca Yarros, Ali Hazelwood

Post przez cedar » 8 czerwca 2025, o 18:58

Fringilla napisał(a):No i The Outlaws of Sherwood (1988) :hyhy:

Zainteresowałam się! Ktoś opowie?
Albo jestem szaleńczo zakochany w twoim chłopaku, albo cholernie się go boję - stwierdza Ridoc pod nosem. - Jeszcze nie zdecydowałem.
- Rebecca Yarros Onyx storm

Poprzednia strona

Powrót do Romans + ...