Ok. To chwila wyjaśnienia, zarówno jedna i druga ma rację
Cykle i inne książki są układane chronologicznie. ALE! Jeśli np. na GR gdzieś w cyklu jest inna kolejność to idzie ona jako znacząca. Czemu? Bo układają ją raczej te osoby, które już czytały. To samo jest z prequelami i innymi dopiskami, przecież nie będziemy zrzucać to na koniec cyklu czy gdzieś zapisywać w pojedynczych czy krótkich opowiadankach skoro należą do danego cyklu. Powinny być dopisane tak jak powinno się je czytać. Czyli summą summarum ważna jest dla nas kolejność czytania.
Co jeszcze. Jeśli jakiś cykl ma być czytany przed którymś a chronologia wskazuje, że cykl, który powinien być czytany przed jest po to wtedy dajemy słowną notkę, że cykl ten i ten powinien być czytany przed tym i przed tym. Książka się wiąże z jakimś cyklem, powinna być przy niej informacja z jakim się wiąże. Tak samo jeśli cykle są jakoś powiązane, pomimo dobrej kolejności chronologicznej przyda się informacja jak czytać.
Jeśli jest kompletnie rozproszona kolejność czytania wtedy dla mnie powinna być dana chronologiczna kolejność, a poniżej zapisane najlepiej właśnie na niebiesko jaka powinna być kolejność czytania.
Goniu, Janko, robiłyście do tej pory dobrze. Róbcie tak dalej. Goniu, zapisałaś w Slaughter informację odnośnie cykli, wyszczególniłam ją na niebiesko i jest widoczne co i jak. Janko, u Ciebie, też widać kolejność np. Crusie, prequel do innej powieści, można byłoby wyciągnąć i zrobić z tego cykl, ale tak jak jest zapisane w Twoim poście wszystko jest zrozumiałe i czytelne.
Możemy jedynie się umówić by jeszcze pogrubiać te informacje, zaznaczać je na niebiesko, ale z pogrubieniem, może będzie jeszcze bardziej widoczne.
gonia napisał(a):Jeśli chcecie, mogę rozbić na Przyjaciół osobno i Bedwynów też osobno, ale na ff jest to razem, na BBN też, najsprytniej jest na GR. Pokazuje, że Bedwynowie liczą sobie sześć pozycji, ale jeśli się cykl otworzy ukazuje się osiem książek. Przyjaciele są ponumerowani odpowiednio 1; 2 i maja dopisek Bewdwyn`s pequels. Cyklu przyjaciele Bedwynów zapisanego osobno nigdzie nie znalazłam. Jeśli na GR klika się na te dwie książki tworzące przyjaciół (czyli nie wchodzi przez Rodzinę Bedwydów), to przy książkach jest info Bedwyn Saga 0.5 i 0.6. Nie wiem czy jest sens wprowadzać zamieszanie i rozdzielać te cykle?
Szkoła Ms.Martin jest powiązana z Bedwynami i mozna tu zrobić dopisek czytać po Bedwynach.
Nie pamiętam czy w jakimś innym cyklu Bedwynowie są wspominani?
A tak w ogóle nie dopytałam się czy w cyklach zachowujemy chronologię powstania, czy kolejność czytania
?
czyli już wszystko jasne. Niech będzie to w jednym cyklu, przy szkole zostawię dopisek.
Antologie są według mnie ok
Tak jak Goniu zapisałaś zostaw w Balogh
PS. Za szybko odpisujecie
Zanim ja zdążę naskrobać pojawia się już z osiem postów