NASZE AKTUALNE LEKTURY w 2026!

Wszystko stało się bardzo szybko. Nagle staliśmy się dorośli – choć nie całkiem. Nie byliśmy już dziećmi, ale nie byliśmy też w pełni dojrzali. Zaczęliśmy rozumieć, że dorastanie polega na podejmowaniu decyzji, których nie chcemy podejmować, na wybieraniu, co dla nas cenne, a co nie, na życiu z nadzieją, że tym razem nie popełnimy błędu, że tym razem się uda... Bo w końcu kiedyś musi się udać.
A jeśli wcale nie chcemy dorastać? Jeżeli chcemy zatrzymać czas – trwać w beztrosce, zakochać się i bawić, nie musieć wybierać między dobrem a złem? Ale czas się nie zatrzyma. Lata nie przestaną płynąć. Miesiące nie staną się dłuższe. A my musimy wiedzieć już, mimo że nie rozumiemy…
Powieść o dojrzewaniu i próbach odnalezienia siebie. Historia, która angażuje, która łamie serce, ale i tak sprawia, że wciąż masz ochotę do niej wracać podobnie jak wraca do niej niemal milion czytelników na Wattpadzie.

Czasem przeszłość budzi się w nas… i wtedy nic już nie jest takie samo.
Markus Weles zdobywa pradawny medalion, a Kraków staje się areną starcia legend i rzeczywistości. Na jego drodze pojawia się Luna - kobieta, w której spojrzeniu kryje się echo księżyca i mrocznych tajemnic.
„Byt” to thriller urban fantasy, w którym miłość i przeznaczenie splatają się z pradawnymi wierzeniami Słowian, tworząc historię równie hipnotyczną, co niebezpieczną.
A to wszystko w mistrzowskiej interpretacji Wojciecha Żołądkowicza, który nadaje opowieści głębię, emocje i magnetyzm, od których trudno się uwolnić

Miłość, śmierć i sprawiedliwość w Thornie
Katia jest nekromantką, odkąd tylko pamięta. Cmentarze, śmierć i zmarli to stałe elementy w jej życiu. Cała reszta, cóż, weszła w fazę chaosu.
Jej bezpieczny i przytulny dom przestał być azylem. Pomysł, by startować w wyborach do Starszyzny Thornu, zaczyna jej się odbijać czkawką. I wszystko wskazuje na to, że musi się przeprowadzić i postawić swoje dotychczasowe życie na głowie. A do tego ktoś wykrada z trumien ciała dziewczynek. Coś, na co nekromantka po prostu nie może pozwolić. Zwłaszcza gdy wytrącona z równowagi bogini daje jej ultimatum.
Czy w tym całym zamęcie Katia ma w ogóle jeszcze czas na sprawy sercowe? Przystojny i nieznośnie uroczy przedsiębiorca pogrzebowy sądzi, że i owszem. Nekromantka i przedsiębiorca pogrzebowy, czy to w ogóle może się udać?
Ta historia jest jak Katia – łączy w sobie ciepło i romantyczne porywy z makabrą śmierci i cmentarnych tajemnic.

Nocny Anioł napisał(a):Na co masz ochotę?
Fringilla napisał(a):I Ci umkneło
Tragiczniej dla mnie, że jestem w stanie przerwać w połowie sceny
O jakości sceny nie wypowiadam się, bo nie doczytałam
(ogólnie serial Heated Rivalry - w lutym w Polsce! - mnie trochę rozpieścił i w sumie już totalnie z automatu przemykam nad smutem w lietraturze
, przesyt, czy coś. pannazlosnica napisał(a):Nocny Anioł napisał(a):Na co masz ochotę?
A nawet nie wiem za bardzo, z reguły czytam po 2-3 książki jednocześnie i aktualnie dalej powoli naprzemiennie lecę sobie z Kate Daniels i Mercy, więc przydałoby się coś całkiem innego dla równowagi. Ale jakoś tak nic na moich półkach i na Legimi do mnie nie przemawia.

pannazlosnica napisał(a):Spoiler:

Oficjalnie policjantka. Trudny charakter, ale świetne statystyki rozwiązanych spraw. Nieoficjalnie – wiedźma, która dzieli swój czas między toruński komisariat a Thorn – alternatywne miasto, gdzie mieszkają magiczni. Do perfekcji opanowała utrzymywanie tych światów w równowadze i kompletnej izolacji. Do czasu.
W Thornie giną istoty nadprzyrodzone i to Dora ma znaleźć sprawcę. W Toruniu dyskretne korzystanie z magii w trakcie śledztwa odbija jej się solidną czkawką. Na szczęście nie jest z tym wszystkim sama – wspiera ją Miron, wnuk Lucyfera.
Akcja, emocje i humor – jedyna i niepowtarzalna wiedźma Dora Wilk powraca w nowym wydaniu i lepszej formie niż kiedykolwiek. Jedna z najpopularniejszych serii urban fantasy w świeżej odsłonie.
Powrót do Czytamy i rozmawiamy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość