Teraz jest 8 lutego 2026, o 07:51

2026: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

Ulubieńcy miesiąca!Ulubieńcy roku!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 stycznia 2026, o 04:21

(Właśnie czytam.., w 2025 roku: TUTAJ!)
Obrazek
NASZE AKTUALNE LEKTURY w 2026!

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 2 stycznia 2026, o 21:47

:czyta2:

Obrazek

Miłość wymaga czasu – dosłownie!

Afera z Austen to pełna humoru i uroku komedia romantyczna – hołd dla Jane Austen, celebracja drugich szans i dowód na to, że miłość może przetrwać nawet podróż w czasie.

Tess Bright wreszcie dostała rolę życia – ma zagrać w filmowej adaptacji „Opactwa Northanger“ Jane Austen. To jej szansa na nowy początek i możliwość uhonorowania mamy, która była wielką fanką autorki. Niestety, los stawia jej na drodze Hugh Balfoura – sztywnego, perfekcyjnego i… irytująco przystojnego brytyjskiego aktora. Ich współpraca to recepta na katastrofę.

Podczas zdjęć dzieje się jednak coś, co zmienia wszystko. Niespodziewany wypadek przenosi Tess i Hugh dwieście lat wstecz – w sam środek epoki regencji. Aby wrócić do swoich czasów, muszą nauczyć się grać rolę w świecie, w którym nie ma kamer, a każdy nieostrożny ruch może zmienić bieg historii.

Czy zdołają odnaleźć drogę do domu, nie komplikując przeszłości? I czy iskry, które dotąd wywoływały tylko kłótnie, mogą stać się początkiem czegoś znacznie bardziej niebezpiecznego… i pięknego?

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 3 stycznia 2026, o 10:38

mam w papierku ale korzystam póki mam empik go - sądziłam, że to będzie poradnik, a to historie/problemy nastolatków, bardziej bym to polecała rodzicom ale już dokończę

Wszyscy byliśmy za młodzi Maria Lichoń
Obrazek
Wszystko stało się bardzo szybko. Nagle staliśmy się dorośli – choć nie całkiem. Nie byliśmy już dziećmi, ale nie byliśmy też w pełni dojrzali. Zaczęliśmy rozumieć, że dorastanie polega na podejmowaniu decyzji, których nie chcemy podejmować, na wybieraniu, co dla nas cenne, a co nie, na życiu z nadzieją, że tym razem nie popełnimy błędu, że tym razem się uda... Bo w końcu kiedyś musi się udać.

A jeśli wcale nie chcemy dorastać? Jeżeli chcemy zatrzymać czas – trwać w beztrosce, zakochać się i bawić, nie musieć wybierać między dobrem a złem? Ale czas się nie zatrzyma. Lata nie przestaną płynąć. Miesiące nie staną się dłuższe. A my musimy wiedzieć już, mimo że nie rozumiemy…

Powieść o dojrzewaniu i próbach odnalezienia siebie. Historia, która angażuje, która łamie serce, ale i tak sprawia, że wciąż masz ochotę do niej wracać  podobnie jak wraca do niej niemal milion czytelników na Wattpadzie.

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Nocny Anioł » 4 stycznia 2026, o 18:53

Nie wiem co słuchać
Obrazek
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Post przez Magadha » 5 stycznia 2026, o 19:40

Właśnie czytam "The Billionaire Submissive"
Joely Sue Burkhart. Pewnie potem zacznę kolejne książki z tej serii. Ten temat krążył mi po głowie od jakiegoś czasu.

Polecacie coś podobnego?

A w ostatnim miesiącu marnuję trochę czas wymieniając go na punkty za obejrzane reklamy w tych aplikacjach oferujących ciekawe romanse za horrendalne kwoty. Niedawno skończyłam jeden z krótszych. Totalny spojler, ale nie podam tytułu:
Spoiler:
Ale przez całą książkę nie jesteśmy tego świadomi.
Obrazek
Myślę i czuję.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 5 stycznia 2026, o 19:47

Ooo ciekawe jakie będzie zakończenie :mysli:

A ja po dwóch lekkich książkach nie wiedziałam co zacząć, więć sięgnęłam do stosu wstydu i czytam Wzór na miłość - Christina Lauren już dawno nie czytałam nic tego duetu, a ta książka udowodniła mi po raz kolejny, że jednym z ulubionych pobocznych motywów jest przyjążń kobieca (obojętnie, czy przyjaciółki czy matka i córka, czy babcia, uwielbiam)

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5019293/wzor-na-milosc
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez pannazlosnica » 5 stycznia 2026, o 20:32

Pamiętam, że "Wzór na miłość" mi się podobał. Za to w "Idealnie sparowanych" potrzebowałam 2 albo 3 podejść, żeby przebrnąć przez początek. I nawet nie umiem powiedzieć, co mi tam wadziło.

Kurczaki, szkoda, że już styczeń, bo z tą przyjaźnią kobiecą w drugim planie byłby fajny punkt do wyzwania.

Post przez gosiurka » 5 stycznia 2026, o 20:53

Zapiszemy na następny rok. :P
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez kejti » 6 stycznia 2026, o 13:49

Byt Mario W. Kilwag
Obrazek
Czasem przeszłość budzi się w nas… i wtedy nic już nie jest takie samo.

Markus Weles zdobywa pradawny medalion, a Kraków staje się areną starcia legend i rzeczywistości. Na jego drodze pojawia się Luna - kobieta, w której spojrzeniu kryje się echo księżyca i mrocznych tajemnic.

„Byt” to thriller urban fantasy, w którym miłość i przeznaczenie splatają się z pradawnymi wierzeniami Słowian, tworząc historię równie hipnotyczną, co niebezpieczną.

A to wszystko w mistrzowskiej interpretacji Wojciecha Żołądkowicza, który nadaje opowieści głębię, emocje i magnetyzm, od których trudno się uwolnić

.
.

Post przez Magadha » 11 stycznia 2026, o 00:38

Zaczęłam właśnie Ro Bro https://www.goodreads.com/book/show/157 ... the-ro-bro

Książka bardziej komediowa, niż romansowa.
Główny bohater jest autorem romansów erotycznych, ale choć pisze już od 10 lat i zarabia na tym kokosy, to nikt o tym nie wie, poza jego siostrą bliźniaczką, która musi udawać, że jest autorką owych książek, choć sama nie napisała ani jednej.

Współautor tej książki, Jonathan McCain, moje nowe odkrycie, jest aktorem, lektorem i autorem książek pisanych w duecie z dość lubianą przeze mnie J.A. Huss.
I tak jak w czytanej przeze mnie książce, McCain rozpoczął jedną z branż swojej kariery od ukrywania się pod pseudonimem. Bo zanim jeszcze zaczął pisać w duecie z Huss, tylko był lektorem jej książek i to robił pod pseudonimem.

Ro Bro to zasadniczo komedia o życiu pisarzy romansów erotycznych. Polecam oczywiście w audiobooku, bo Jonathan McCain jako lektor to dodatkowy bonus, którego nie uświadczy się na papierze
Obrazek
Myślę i czuję.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Post przez kejti » 11 stycznia 2026, o 10:49

w formie audiobooka

Katia. Cmentarne love story Aneta Jadowska
Obrazek
Miłość, śmierć i sprawiedliwość w Thornie

Katia jest nekromantką, odkąd tylko pamięta. Cmentarze, śmierć i zmarli to stałe elementy w jej życiu. Cała reszta, cóż, weszła w fazę chaosu.
Jej bezpieczny i przytulny dom przestał być azylem. Pomysł, by startować w wyborach do Starszyzny Thornu, zaczyna jej się odbijać czkawką. I wszystko wskazuje na to, że musi się przeprowadzić i postawić swoje dotychczasowe życie na głowie. A do tego ktoś wykrada z trumien ciała dziewczynek. Coś, na co nekromantka po prostu nie może pozwolić. Zwłaszcza gdy wytrącona z równowagi bogini daje jej ultimatum.

Czy w tym całym zamęcie Katia ma w ogóle jeszcze czas na sprawy sercowe? Przystojny i nieznośnie uroczy przedsiębiorca pogrzebowy sądzi, że i owszem. Nekromantka i przedsiębiorca pogrzebowy, czy to w ogóle może się udać?

Ta historia jest jak Katia – łączy w sobie ciepło i romantyczne porywy z makabrą śmierci i cmentarnych tajemnic.

.
.

Post przez Nocny Anioł » 12 stycznia 2026, o 18:52

Obrazek
"Okowy Zimy" - Mercedes Thompson znowu ma ręce pełne roboty. I jak zwykle - to nie jej wina. Przynajmniej nie do końca.
Kojot z natury nie przepada za śniegiem, a Mercy - mechanik smochodowy, pół-kojot i specjalistka od Końca Świata - tym bardziej. Ale kiedy brat potrzebuje pomocy, nie ma mowy o siedzeniu w domu pod kocykiem. To miała być krótka wyprawa do Montany. Samotna. Szybka. Bezproblemowa.
Taaa... Jak zwykle.
Zamiast tego trafia z ukochanym wilkołakiem - Adamem, Alfą całego stada - do odciętej od świata górskiej chaty. Zamieć, obcy ludzie, pradawna magia i katastrofa, która tylko czeka, żeby rozwalić pół planety. Brzmi znajomo? A to dopiero początek.
Bo Mercy, choć uparta jak sto diabłów, nie jest nieśmiertelna. A zło, które budzi się wśród śnieżnych pustkowi, nie zna litości. By przetrwać, będzie musiała wykorzystać nie tylko spryt i magię, ale i całą siłę tych, którzy gotowi są stanąć u jej boku.
Zima nadchodzi - a z nią coś znacznie gorszego niż mróz.
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 12 stycznia 2026, o 22:03

Nie wiem,.co czytać :czeka:

Post przez Nocny Anioł » 12 stycznia 2026, o 22:43

Na co masz ochotę?
Obrazek

Post przez Fringilla » 12 stycznia 2026, o 22:53

Ja za to drugi miesiąc powtórek.
Już myślałam, że przebrnę przez nową rzecz, i utknęłam... w środku ekhm erotycznej sceny, żeby było zabawniej (i tragiczniej w sumie :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 12 stycznia 2026, o 23:18

Tragicznej? Pragnę szczegółów i poproszę
Obrazek

Post przez Fringilla » 12 stycznia 2026, o 23:29

I Ci umkneło :hyhy:
Tragiczniej dla mnie, że jestem w stanie przerwać w połowie sceny :lol:

O jakości sceny nie wypowiadam się, bo nie doczytałam :P
(ogólnie serial Heated Rivalry - w lutym w Polsce! - mnie trochę rozpieścił i w sumie już totalnie z automatu przemykam nad smutem w lietraturze :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez pannazlosnica » 13 stycznia 2026, o 00:24

Nocny Anioł napisał(a):Na co masz ochotę?

A nawet nie wiem za bardzo, z reguły czytam po 2-3 książki jednocześnie i aktualnie dalej powoli naprzemiennie lecę sobie z Kate Daniels i Mercy, więc przydałoby się coś całkiem innego dla równowagi. Ale jakoś tak nic na moich półkach i na Legimi do mnie nie przemawia.

Post przez Nocny Anioł » 13 stycznia 2026, o 20:03

Fringilla napisał(a):I Ci umkneło :hyhy:
Tragiczniej dla mnie, że jestem w stanie przerwać w połowie sceny :lol:

O jakości sceny nie wypowiadam się, bo nie doczytałam :P
(ogólnie serial Heated Rivalry - w lutym w Polsce! - mnie trochę rozpieścił i w sumie już totalnie z automatu przemykam nad smutem w lietraturze :hyhy:

Ja ostatnio przewijam, albo kartkuje :facepalm: , przesyt, czy coś.

pannazlosnica napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):Na co masz ochotę?

A nawet nie wiem za bardzo, z reguły czytam po 2-3 książki jednocześnie i aktualnie dalej powoli naprzemiennie lecę sobie z Kate Daniels i Mercy, więc przydałoby się coś całkiem innego dla równowagi. Ale jakoś tak nic na moich półkach i na Legimi do mnie nie przemawia.

Znam ten ból i trzymam kciuki by szybko przeszło.
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 13 stycznia 2026, o 21:55

Za.to w "Magia wskrzesza" zachowanie Jego Sierściastości mnie tak wpieniło, że zaczęłam mieć nadzieję, że
Spoiler:

Post przez Nocny Anioł » 13 stycznia 2026, o 22:29

Przypomnisz mi co zrobił, skleroza nie boli
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 14 stycznia 2026, o 00:03

Spoiler:

Post przez Nocny Anioł » 14 stycznia 2026, o 12:25

Oj tak, chciałam go wypchać, ale to jedna z najlepszych części.
Obrazek
Obrazek

Post przez gosiurka » 14 stycznia 2026, o 12:40

W ebooku kończę Jayne Ann Krentz - Kiedy wszystkie dziewczyny odejdą, fajne

Obrazek

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4368915 ... yny-odejda

a w wersji audio Zostań - Maja Pawlicka

Obrazek

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5203802/zostan

Post przez kejti » 14 stycznia 2026, o 19:34

pannazlosnica napisał(a):
Spoiler:

pamiętam :hihi:

powtórka:

Złodziej dusz Aneta Jadowska
Obrazek
Oficjalnie policjantka. Trudny charakter, ale świetne statystyki rozwiązanych spraw. Nieoficjalnie – wiedźma, która dzieli swój czas między toruński komisariat a Thorn – alternatywne miasto, gdzie mieszkają magiczni. Do perfekcji opanowała utrzymywanie tych światów w równowadze i kompletnej izolacji. Do czasu.
W Thornie giną istoty nadprzyrodzone i to Dora ma znaleźć sprawcę. W Toruniu dyskretne korzystanie z magii w trakcie śledztwa odbija jej się solidną czkawką. Na szczęście nie jest z tym wszystkim sama – wspiera ją Miron, wnuk Lucyfera.
Akcja, emocje i humor – jedyna i niepowtarzalna wiedźma Dora Wilk powraca w nowym wydaniu i lepszej formie niż kiedykolwiek. Jedna z najpopularniejszych serii urban fantasy w świeżej odsłonie.

.
.

Następna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy