Teraz jest 8 lutego 2026, o 06:48

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2026: Właśnie czytam

Ulubieńcy miesiąca!Ulubieńcy roku!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 26 listopada 2025, o 23:28

Liberty napisał(a):
Fringilla napisał(a):To co definiuje romans, skoro w ramach dark romansu przesunęłyśmy granice definicje definitywnie ponad obszary przemocowe?

Dark romance przesunął granice ale jednak nadal ma konstrukcję romansu (nawet jeśli nie realizuje jej w tradycyjny sposób czy pomija jakieś punkty) i nadal mówi o związku uczuciowym dwóch osób. (...)

Się w końcu lekko odniosłam tutaj.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 27 listopada 2025, o 12:29

pannazlosnica napisał(a):
gosiurka napisał(a):
kejti napisał(a):i jak Zapata?

Kejti początek powoli, bo meile ciężko mi się czytało, ale teraz mam smsy i idzie ekspresowo, jestem na 160 stronie i jest ok.

A mnie się z kolei lepiej się czytało tę sekwencję z mailami. Przy smsach/czacie miała taki jakiś niedosyt narracyjny.

ja już zamówiłam trzy książki, czekam :bigeyes:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 27 listopada 2025, o 13:05

pannazlosnica meile mnie bardziej męczyły tym, że się część powtarzała, oni też badają się ale z taką ostrożnością, że po dłuższym czasie mnie to zaczęło nużyć,(wiesz to ja żartowałam, albo nie musisz odpowiadać, niech będzie jak ty chcesz i tak z obu stron, to po jakimś czasie męczy), ale już lepiej, po drugie wybaczam bo to Zapata :P

Kejti, wiesz gdym miała wybierać, również wybrałabym Mercedes, wzięłam się za tą serię bo jej nie skończyłam, a pierwsze tomy czytałam tak dawno że tylko pierwszy to co nie co pamiętałam, ale nic poza tym. Męczy mnie nie skończona ta seria, w szczególności
Spoiler:

Jestem również bardzo ciekawa nowej serii tej pary i żeby w końcu wydali resztę tomów serii sióstr Nevada :ah:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Liberty » 27 listopada 2025, o 17:21

Znowu mam martwy sezon czytelniczy ale zainspirowana nową falą popularności fanfików robię powtórkę z mojego chyba ulubionego ff do Pottera czyli "Care of Magical Creatures".

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 27 listopada 2025, o 17:28

gosiurka napisał(a):pannazlosnica meile mnie bardziej męczyły tym, że się część powtarzała, oni też badają się ale z taką ostrożnością, że po dłuższym czasie mnie to zaczęło nużyć,(wiesz to ja żartowałam, albo nie musisz odpowiadać, niech będzie jak ty chcesz i tak z obu stron, to po jakimś czasie męczy), ale już lepiej, po drugie wybaczam bo to Zapata :P

Kejti, wiesz gdym miała wybierać, również wybrałabym Mercedes, wzięłam się za tą serię bo jej nie skończyłam, a pierwsze tomy czytałam tak dawno że tylko pierwszy to co nie co pamiętałam, ale nic poza tym. Męczy mnie nie skończona ta seria, w szczególności
Spoiler:

Jestem również bardzo ciekawa nowej serii tej pary i żeby w końcu wydali resztę tomów serii sióstr Nevada :ah:

Będzie jeszcze nowa seria? :bigeyes:

Ale z wydawaniem tomów Cataliny mogliby się streszczać, to fakt. O Arabelli to wiem, że podobno z uwagi na jeden wątek jeszcze się wstrzymują z ewentualnym wydaniem

Post przez kejti » 27 listopada 2025, o 18:29

nic nie słyszałam :niepewny:
gosiurka napisał(a):Kejti, wiesz gdym miała wybierać, również wybrałabym Mercedes, wzięłam się za tą serię bo jej nie skończyłam, a pierwsze tomy czytałam tak dawno że tylko pierwszy to co nie co pamiętałam, ale nic poza tym. Męczy mnie nie skończona ta seria, w szczególności
Spoiler:

a wiesz, że nie pamiętam :evillaugh:

.
.

Post przez Fringilla » 27 listopada 2025, o 19:03

Liberty napisał(a):Znowu mam martwy sezon czytelniczy ale zainspirowana nową falą popularności fanfików robię powtórkę z mojego chyba ulubionego ff do Pottera czyli "Care of Magical Creatures".

Ja byłam na skraju, ale wpadł mi zestaw nowości.

W tym The Fall Tala Bauera i powiem, że trochę z zaskoczenia mnie wzięło, nie spodziewałam się takich twistów pod przykrywką hokejowego mm i motywu "drugiej szansy" :hahaha:
Czytam z drżeniem, ale nie powiem: no wciągnęło mnie... znowu rozumiem, czemu niektórych fascynuje oglądanie zderzeń ciężkich pojazdów, lawiny etc.

PS a pamiętałam, że miałam o coś z autorem na pieńku... powinno mi dac do myślenia, że tam jest ponad 800 stron :zalamka:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gosiurka » 28 listopada 2025, o 23:07

kejti napisał(a):nic nie słyszałam :niepewny:
gosiurka napisał(a):Kejti, wiesz gdym miała wybierać, również wybrałabym Mercedes, wzięłam się za tą serię bo jej nie skończyłam, a pierwsze tomy czytałam tak dawno że tylko pierwszy to co nie co pamiętałam, ale nic poza tym. Męczy mnie nie skończona ta seria, w szczególności
Spoiler:

a wiesz, że nie pamiętam :evillaugh:

Tu możecie zobaczyć

https://www.facebook.com/FantastykaNaLu ... 636691403/

Kejti może też musisz powtórkę zaliczyć :hihi:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez kejti » 29 listopada 2025, o 10:24

Nie kuś :hihi:

.
.

Post przez Liberty » 29 listopada 2025, o 17:37

Fringilla napisał(a):
Liberty napisał(a):Znowu mam martwy sezon czytelniczy ale zainspirowana nową falą popularności fanfików robię powtórkę z mojego chyba ulubionego ff do Pottera czyli "Care of Magical Creatures".

Ja byłam na skraju, ale wpadł mi zestaw nowości.

W tym The Fall Tala Bauera i powiem, że trochę z zaskoczenia mnie wzięło, nie spodziewałam się takich twistów pod przykrywką hokejowego mm i motywu "drugiej szansy" :hahaha:
Czytam z drżeniem, ale nie powiem: no wciągnęło mnie... znowu rozumiem, czemu niektórych fascynuje oglądanie zderzeń ciężkich pojazdów, lawiny etc.

PS a pamiętałam, że miałam o coś z autorem na pieńku... powinno mi dac do myślenia, że tam jest ponad 800 stron :zalamka:

800 stron.............

Post przez Fringilla » 29 listopada 2025, o 18:04

No skończyłam, i przyznam, że... kartkowałam, ale też rozumiem, czemu ma tyle, bardzo możliwe, że konkretnym czytelniczkom pasuje to szczegolowe opisanie kazdego emocjonalnego stanu/momentu (w tym kazdej intymnej sceny, czyli sporo z tego to seks).
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 29 listopada 2025, o 19:59

Obrazek
Niekiedy pewne wydarzenia zmieniają całe nasze życie. Tak samo było z Rayem, który przez bolesne doświadczenia narodził się na nowo – zarówno fizycznie, jak i mentalnie.
Ale o przyszłości nie da się tak łatwo zapomnieć, a zemsta najlepiej smakuje na zimno. Choć czasem miewa gorzki posmak. Ray w wyniku konfliktu z przełożonym zmuszony jest przeprowadzić się do San Francisco, gdzie mieszka jego siostra Roxanne. Gdy się wydaje, że najgorsze już za nim, przy wjeździe do miasta potrąca na pasach dziewczynę.
Hope jest tancerką z mnóstwem planów na przyszłość. Jednak wszystkie one przestają mieć znaczenie, gdy będzie walczyć o życie, a potem o powrót do sprawności.
I jedyną pozytywną rzeczą w tej całej historii jest Ray, przystojny strażak, który udzielił jej pierwszej pomocy. I przy którym serce Hope zaczyna szybciej bić. Oboje szybko znajdują nić porozumienia i stają się sobie bliscy,
jednak ich relacja staje pod znakiem zapytania, gdy dziewczyna dowiaduje się prawdy o wypadku.
Czy oboje zdołają uratować to, co ich łączy?
A może los zdecydował już za nich?
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Post przez pannazlosnica » 1 grudnia 2025, o 23:17

U mnie dalej monotematycznie, Urban fantasy i paranormal hmmm

Obrazek

Poznaj świat podzielony przez potężną rasę o fenomenalnych mocach umysłu, ale pozbawioną serca…

Człowiek i zwierzę jednocześnie, Lucas Hunter, jest zmiennokształtnym – głodnym tych wszystkich wrażeń, którymi Psi – rasa rządząca – pogardzają. Po wiekach niełatwej koegzystencji, obie rasy znajdują się na granicy wojny z powodu brutalnych morderstw, których ofiarami padły zmiennokształtne. Lucas jest zdeterminowany znaleźć zabójcę Psi, który zaszlachtował kobietę z jego Sfory, a Sascha mogłaby go wpuścić do jej strzeżonego świata. Wkrótce jednak odkryje, że zimnokrwista Psi jak najbardziej zdolna jest do namiętności – i że tkwiące w nim zwierzę jest nią zafascynowane.

Uwięzieni między walczącymi światami, Lucas i Sascha muszą zachować swoją tożsamość – albo poświęcić wszystko i ulec najmroczniejszej z pokus.

Post przez Nocny Anioł » 2 grudnia 2025, o 09:19

Ale ja ci zazdro
Obrazek

Post przez gosiurka » 2 grudnia 2025, o 12:05

kejti napisał(a):Nie kuś :hihi:

Kejti ja rok się ponad rok zbierałam, żeby zacząć od nowa .

W tym tygodniu mam za dużo pracy (podwójne zmiany) i Kat musi poczekać z tydzień, przeszłam na romans, lekki Bound To The King od Katarzyny Małeckiej

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5202736 ... o-the-king

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 3 grudnia 2025, o 21:40

No pięknie, kompletnie zapomniałam wam napisać o tym, że skończyłam czytać tom drugi Klątwy Bogów i zaczęłam tom trzeci, czyli Uwodzenie. Wszystko przez to, że muszę się naprawdę mocno uwijać z tym cyklem, bo pod koniec roku ma on zniknąć z Legimi. A tych książek jest w sumie sześć. Błagam, trzymajcie kciuki, żebym jakimś cudem się wyrobiła :prosi:.

Post przez pannazlosnica » 3 grudnia 2025, o 22:40

Gosiurka namówiła :love:

Obrazek

W luksusowym nowojorskim apartamentowcu zostaje zastrzelona Sharon DeBlass, wnuczka wpływowego senatora. Śledztwo w tej sprawie prowadzi porucznik Eve Dallas, młoda, zdolna i energiczna policjantka z wydziału zabójstw. Pierwsze ślady prowadzą do Roarke'a, tajemniczego miliardera, o którym nie wiadomo nic, poza tym, że jest oszałamiająco bogaty, przystojny i inteligentny, i że lekceważy sobie wszelkie zasady i nakazy. Jakie skutki będzie miało spotkanie tych dwojga? Tymczasem zabójca uderza drugi raz. Nora Roberts, mistrzyni w łączeniu wątków sensacyjnych i romansowych znowu dostarcza swoim czytelniczkom wspaniałej rozrywki.

Post przez gosiurka » 4 grudnia 2025, o 20:26

mdusia123 napisał(a):No pięknie, kompletnie zapomniałam wam napisać o tym, że skończyłam czytać tom drugi Klątwy Bogów i zaczęłam tom trzeci, czyli Uwodzenie. Wszystko przez to, że muszę się naprawdę mocno uwijać z tym cyklem, bo pod koniec roku ma on zniknąć z Legimi. A tych książek jest w sumie sześć. Błagam, trzymajcie kciuki, żebym jakimś cudem się wyrobiła :prosi:.

mdusia skąd wiesz że tylko do końca roku? Jeszcze jakieś mają zniknąć?

Post przez mdusia123 » 5 grudnia 2025, o 00:07

Tym razem nie chodzi o kolejną aferę z Legimi. Po prostu Wydawnictwo Papierówka, które wydawało u nas tę serię zbankrutowało i poszła informacja, że ich książki znikną stamtąd pod koniec tego roku :).

A swoją drogą, to jutro zamierzam zacząć już tom czwarty, czyli Siłę. A piąty jest połówką, która ma tylko 120 stron, więc...może się jednak wyrobię z nadrabianiem :wesoły:.

Post przez kejti » 6 grudnia 2025, o 11:40

pannazlosnica masz same dobroci :bigeyes:

ja mam ochotę zacząć czytać ale z chęcią zostawiłabym wszystkie trzy książki na wyzwania 2026 :shades:

.
.

Post przez pannazlosnica » 8 grudnia 2025, o 00:33

:czyta2:

Musiałam zrobić krótką przerwę z Mercy, bo wiadomy wątek w poprzednim tomie mnie poskładał

Obrazek

Nieugięta. Bezczelna. Lojalna. I jak zawsze nieobliczalna.

Znacie to powiedzenie – jeśli gdzieś są jakieś kłopoty, to Mercy wpadnie w nie na pewno.

Zmiennkoształtna Mercedes Thompson ma za sobą ciężkie chwile. Najchętniej zamknęłaby się w swoim warsztacie i zajęła tym, co lubi - naprawą samochodów. Niestety rzeczywistość nie chce o niej zapomnieć!

Wampiry wydają na nią wyrok śmierci, despotyczny samiec Alfa wilkołaczej sfory chce z niej zrobić swoją partnerkę, u przyjaciółki z dzieciństwa zalągł się duch... Na dodatek domu Mercy nie chce opuścić wyjątkowo samodzielna i magiczna laska.

To chyba za dużo dla jednego, małego kojota! No mercy, Mercy!

Ulubiona autorka/autor: Rebecca Yarros, Ali Hazelwood

Post przez cedar » 8 grudnia 2025, o 10:26

Dzień dobry!
Obecnie przerabiam serię Corinne Michaels o braciach Arrowoodach. Zaczęłam od "Wróć do mnie", bo wiadomo - żołnierz, ale całkiem mi się spodobało, więc pociągnęłam serię. Jestem teraz na trzeciej części ("On jest dla mnie"). Chyba lubię takie serie z powiązanymi bohaterami (rodzeństwo), każda część o kolejnej postaci, a wszystko w jednym małym mieście. U Catherine Cowles też tak jest w obu seriach i fajnie się tego słuchało
Albo jestem szaleńczo zakochany w twoim chłopaku, albo cholernie się go boję - stwierdza Ridoc pod nosem. - Jeszcze nie zdecydowałem.
- Rebecca Yarros Onyx storm

Post przez mdusia123 » 8 grudnia 2025, o 22:23

A ja jestem już prawie w połowie piątego tomu Klątwy Bogów. Miałam ogromną nadzieję, że uda mi się te 126 stron połknąć na raz, ale chyba jednak nie chcę cisnąć aż tak na siłę i dokończę tę książkę jutro :).

Post przez Nocny Anioł » 9 grudnia 2025, o 20:00

Obrazek
Potrafię stwierdzić, kiedy kłamiesz. Za każdym razem.

Nazywam się Jinx. Bycie chodzącym i mówiącym wykrywaczem kłamstw przydaje mi się w pracy prywatnego detektywa, ale spójrzmy prawdzie w oczy: to nie jest normalne. Można by pomyśleć, że ułatwia mi to życie, ale nawet z tymi niespotykanymi umiejętnościami nie byłam w stanie wytropić morderców moich rodziców. Zostałam wynajęta do odnalezienia zaginionej studentki, jednak sprawa szybko się komplikuje. Poza mną, tropi ją również nieustępliwy i bardzo seksowny inspektor Stone. Stone i ja łączymy siły, a on przenosi mnie do świata, w którym magia istnieje naprawdę – miejsca, gdzie żyją wampiry i wilkołaki, smoki i trolle. I gdzie moje umiejętności są czymś więcej niż tylko zdolnością wykrywania kłamstw…
Obrazek

Post przez gosiurka » 9 grudnia 2025, o 21:21

Ciekawe Aniołku? Niedawno dałam na półkę w Legimi.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy